Canlı Doğuranların İşine yarayabilir Bir Bakın İterseniz
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 23:54
[QUOTE=Ataş]
[QUOTE=Guppyman]
Özel türlerde doğan balıklar %100 tür özelliğini göstermiyor. Hatta bazı türlerde bu oran çok düşüktür. Tür özelliğini göstermiyen balıkları elemeniz gerekir. Tanktan uzaklaştırmanız gerekir. Yoksa hemen tür bozuluyor.
[/QUOTE]
Hmm anladım peki bozuk tür çıkma ihtimali en az hangi özel türde var ?
[/QUOTE]
Lütfü Bey şöyle açıklayayım. Özel tür denilen lepistesler sadece istenilen özellikleri gösteren balıklarla yapılan yapay bir üretme biçimidir. Özellik geni baskınlaşsın diye de sürekli kendi aralarında çiftleştirilen lepisteslerin bir kısmı sağlıksız çıkar (kuyruksuz vs) bir kısmı baştaki az da olsa kalan genlerde dolayı farklı bir özellik alır bir kısmıda istenilen özellikleri gösterirler. Umarı açıklaya bilmişimdir. Sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 23:55
[QUOTE=Guppyman] [QUOTE=Ataş]
pierr 2011-06-26 23:58:56
Bu tam olarak ne demek açıklayabilrimsiniz bende tek tür özel ırk bi lepistes alıp beslemeyi düşünüyorumda.
[/QUOTE]
Özel türlerde doğan balıklar %100 tür özelliğini göstermiyor. Hatta bazı türlerde bu oran çok düşüktür. Tür özelliğini göstermiyen balıkları elemeniz gerekir. Tanktan uzaklaştırmanız gerekir. Yoksa hemen tür bozuluyor.
[/QUOTE] Tür dediğimiz şey zaten aynı özellikleri taşıyan anne ve baba çiftleştiği zaman aynı anne ve babanın özelliklerini taşıyan yavru ortaya çıkıyor.Buna da tür deniyor.Özel tür balıklardada aynı şekilde oluyor.Atıyorum dişi full red ile erkek full red çiftleştiği zaman yavrularda anne baba gibi full red çıkmalı.Ama yavrular full red özelliklerini taşımıyorsa zaten bu anaçların kanında kırmalık vardır.Buda balığın hem değerini düşürür hemde biz o balığa özel tür deyemeyiz.Mesela bazı akvaryumcularda 2 tl gibi bir fiyata half black veya moscow bulabiliriz ancak bunların kanında kırmalık vardır.Bunların yavrularında olmasa bile diğer nesillerde değişik balıkalr ortaya çıkabilir.Yani kısaca bir balığı özel tür aldığınızda o balığın yavrularından bazıları veya bir kaçı o türün özelliğini göstermiyorsa o aldığınız anaçlar özel tür değildir kanlarında bir kırmalık vardır.İnşallah anlatabilmişimdir.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 04:14
[QUOTE=pierr] Tür dediğimiz şey zaten aynı özellikleri taşıyan anne ve baba çiftleştiği zaman aynı anne ve babanın özelliklerini taşıyan yavru ortaya çıkıyor.Buna da tür deniyor.Özel tür balıklardada aynı şekilde oluyor.Atıyorum dişi full red ile erkek full red çiftleştiği zaman yavrularda anne baba gibi full red çıkmalı.Ama yavrular full red özelliklerini taşımıyorsa zaten bu anaçların kanında kırmalık vardır.Buda balığın hem değerini düşürür hemde biz o balığa özel tür deyemeyiz.Mesela bazı akvaryumcularda 2 tl gibi bir fiyata half black veya moscow bulabiliriz ancak bunların kanında kırmalık vardır.Bunların yavrularında olmasa bile diğer nesillerde değişik balıkalr ortaya çıkabilir.Yani kısaca bir balığı özel tür aldığınızda o balığın yavrularından bazıları veya bir kaçı o türün özelliğini göstermiyorsa o aldığınız anaçlar özel tür değildir kanlarında bir kırmalık vardır.İnşallah anlatabilmişimdir.
[/QUOTE] Guppyman 2011-06-27 04:36:29
[/QUOTE]
Full red çiftleştiripte farklı bir varyete almıyorsunuz. Ama kiminin kuyruğu düzgün olmuyor eliyorsunuz, kiminin rengi silik oluyor eliyorsunuz, Kiminin gövdesinde küçük bir benek olur elersiniz. Elemezseniz varyeteyi anında bozarlar. Elemezseniz çıkan balıklar full red olmazmı? Tabii ki full red olur ama silik renkli fullredleriniz olur yada gövdeleri noktalı. Demek istediğim sonuçta varyete bozuluyor. Onu kastettim farklı bir varyete almıyorsunuz. Ama kendi haline bırakırsanız 5-10 nesil sonra çok farklı balıklarla karşılaşabilirsiniz. Demek istediğim bu. Dediğiniz olayı %100 e yakın çıkaran varyeteler var annaeye ve babaya benzerlik olarak. Ama full red zor bir varyetedir. AFTG bazı full red türlerine %100 vermişti yanılmıyorsam ama çıkan balıkların hepsi babaları kalitesinde olmaz.
Kanda kırmalık dediğiniz olay çok uzun bir konu gibi görünüyor. Dişinin kuyruk rengi doğan yavruları ne oranda etkiler? Bir varyetede dişi ne kadar önemli? Erkeğin dış görünüşü çok önemli değil mi? Kanda kırmalık neye bağlı dış görünüşmü genmi? Dış görüş gene bağlımı değil mi? Bu olay doğan yavruları ne oranda etkiler? Ayrı bir konu açarsanız orada çok daha rahat tartışılabileck bir konu. Çok dallanıp budaklanacak bir konu gibi göründü bana.
[QUOTE=Ataş]
Hmm anladım peki bozuk tür çıkma ihtimali en az hangi özel türde var ?
[/QUOTE]Benim bildiğim snakeskinlerde bu oran çok azdır. Ama yeni çıkan bir snakeskin varyetesinde bu oran çok fazla olabilir. Esasında erkek balığın geninin baskın olduğu varyetelerde bu oran daha düşük olur. Ama bu konuda çok büyük bir birikime sahip değilim. Bunu en iyi cevaplıyacak kişiler çok fazla varyete üreten kişilerdir. Bu konuda tecrübe ön plana çıkar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir