Canlı su piresi üretim teknikleri
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 15:53
Daphnia (su piresi) Üretimi
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler.Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğnde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarakta kullanabilirsiniz.
Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum.
SU PİRESİNİN ÜRETİLMESİ:
Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvancılığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan herhangi birini yetiştiricilerin seçmesi amacı ile özetleyerek bir kısmına burada değinmeye çalışacağız.
A-) 1 Kg. iyi taşsız bahçe toprağı
200 gr. iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 günlük) at gübresi
10 litre havuz suyu
Bunları bir kap içerisine (tercihen cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çeşme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırılır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bol olarak su piresi toplanır.
B-) Üç kısım koyun gübresi bir kısım asit fosfat (Asit Phosphate)
Bu karışımdan 3 çay kaşığı 5 litre su hesabı ile akvaryum içindeki havuz suyuna koyulur.Örneğin akvaryum içinde 80 litre su var ise bu karışımdan 48 çay kaşığı konulur.Akvaryuma bir miktar su piresi ilave edilir.3 Hafta sonra verim maksimuma ulaştırılır.
C-) Bir akvaryuma çeşme suyu doldurulur.24 saat beklenir.Aşağıda vereceğimiz formül ile üretilecek yeşil su 1/4 oranında ilave edilir.Akvaryuma su piresi konulur.
Yeşil su üretimi :K2H2PO4 2.7gr.
MgSO4 4.9gr.
Ca(NO3)2 4.7gr. karıştırılır.
5-10lt.havuz suyu ile karıştırılır.Bir kavanoza konulur ise 3 gün sonra suyun yeşil renk bir renk aldığı görülecektir.
D-)Bildiğimiz ekmek mayası (Fırınlarda kullanılan) su ile karıştırılarak şurup haline getirilir.Bir akvaryum içerisine (70-80 Litrelik) 50-60 gr. maya konulacak kadar bu şuruptan ilave edilir. Su süt görünüşü alacaktır.
İçerisine bir miktar su piresi atılır. Havalandırma verimi artırır. Fakat günde bir kez akvaryum karıştırılırsa da yeterli olacaktır. Her gün mayanın tüketildiği suyun berraklaşmasından anlaşılır ise azar azar ilave edilebilir. Her iki haftada bir 20 litre su için bir çay kaşığı kuru koyun gübresi ilave edilir ise verim ve elde edilen su pirelerinin besin değeri daha iyi olur.
Saygılar...
Konu sabitlenebilir mi lütfen?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2010 02:09
En sağlıklı ve kolay yöntem.
Bildiğiniz yeşil su (planktonik alg) vermek.
Yada açık havada bir su birikintisinde kendi haline bırakmak.
Bildiğiniz yeşil su (planktonik alg) vermek.
Yada açık havada bir su birikintisinde kendi haline bırakmak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir