Cennet gurami bilgilendirme lazım


EsDeLiÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 84
EsDeLiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 02:21
Arkadaşlar cennet guramilerim var cennet balığı yarı beta da diyorlar guramide  cennet balığıda her neyse özel getirttim şimdi  erkek olan baloncuk yaptıda bana üremeleri hakkında bilgi lazım nedir aradığım bilgiler örnek..  Çiftleşme için ayrı tanka koyacağım.. bunu anladım suyun sıcaklığı  su üstü ve altı olması gereken bitkiler  havalandırma yapılmamalı deniliyor..  filtre olacakmı  olursa su üstüne yakınmı altındamı  veya şelale filtremi kullanayımgibi sorunlar  yani bana baya bir tecrübe sahibi arkadaş lazım.. yardımlarınızı bekliyorum.

Düzenleme...

Guramiler Çok Güzel balıklardır.. bende golden blue ve mozaik mermer türleri vardı  şimdi ise cennet guramileri ekledim ve tesbitlerim şu yönde oldu...

Bütün guramiler güzeldir ama cennet guramnin keyfi bir başka birşey üremesi kısa sürede oluyor ben cevap ararken :) kendi kendilerine bana cevapları balıklar verdi... örnek şudurki  koloni oluşturma denilen birşey olmadığını gördüm ve cennet guramilerde eş seçme denilen bişi var  1 erkek 1 dişi şeklinde beslenmesi daha mantıklı geldi ve erkek balığın kurlarından sonra köpüklerle köpük yuva yaptıysa üretim tankına almanızı tavsiye ediyorum balığınızı..(ilk hatam ben almadım  300 e yakın yumurta telef oldu diğer guramiler tarafından) veya akvaryumunuz genişse  ayırınız işte ama şölede birşey var keyifli balıklar arkadaşlar.. bu konu hakkıında bilgilendirme yazısı yazacağım;)

yeni tanklarımıda buldum 140Cm boyunda ve 250 CM boyunda 2 tank buldum kısmetse 1 hafra içinde gelecekler :))

EsDeLi2012-07-10 03:04:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

312d0-37Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 558
312d0-37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 04:00
Beta Üretimi


Bir süredir Betaları besliyor ve üretiyorum. Bir çok beta besleyen kişi defalarca bana başarılı bir yumurtlama için doğru yolu sordu. Aşağıdaki yöntem size üretim yapabilmeniz için gerekli bilgiyi sağlayacaktır.


Üreme çifti:
Erkek ve dişi balığın aynı boyda olduğundan emin olun. Dişiler biraz daha küçük boylarda olabilirler ancak çok genç bir erkeği veya çok genç bir dişiyi yaşlı bir eş ile eşleştirmeyin. İkisinden biri yaralanacaktır.


Çifte Kondüsyon Kazandırma:
Çifti iyi besleyin, mümkünse canlı yem (artemia) verin ve sularını mümkün olduğu kadar temiz tutun. Birbirlerini bir kaç gün görmelerine izin verin. Erkeği üreme tankına almadan bir kaç gün önce ise dişiyi erkeğin görüş alanından çıkartın. 


Üreme Tankı:
Suyu seviyesi 10-12 cm'den yüksek olmayan, küçük (ben 5 litre kullandım) bir akvaryum seçin. Köşeye bir pipo filtre koyun, ısıtıcının sıcaklığını 26.5 dereceye getirin. Plastik bir kapak veya kesilmiş strafor bardağı (genelde çay, kahve için kullanılır) köpük yuvada kullanın. Plastik veya canlı bitkileri ise dişilerin saklanması için bulundurun. Bu tankta taş veya kum bulunmamalıdır. Akvaryuma önce erkeği koyun, çevreye bir saat kadar alışmasını bekleyin. Daha sonra cam bir kap içinde dişiyi erkeğe gösterin, böylece erkek hemen dişinin yanına gidemeyecektir. Bu andan sonra birbirlerine ilgi göstermeleri lazım. Erkeğin ise dişiye kur yapması ve köpükleri yapmaya başlaması lazım. Pek çok defa karnı dolu dişiyi koyduğum anda erkeği görünce yumurtalarını bırakmaya başladı. Bu durumda dişiyi derhal erkeğin yanına bıraktım. 


Köpükten yuva iyi bir boyuta geldiğinde ve dişi çizgilerini belirginleştirip kafasını aşağıya doğru indirince dişiyi serbest bırakın. Bu arada üreme tüpünün çıkmış olduğunu konrol edin. 
Dişiyi bıraktığınız zaman bir miktar kovalama ve ısırmalar olabilir, eğer çok kötü derecede kavga etmiyorlarsa onları yalnız bırakın. Eğer biri veya ikisi de çok darbe alırsa hazır değiller demektir. Bu durumda dişiyi tekrar cam kaba alın. Üreme esnasında bazı çekişmeler olur ancak bu durumun çok uzun sürmesine izin verilmemelidir. Çiftlerin hazır olması 4-5 günü bulabilir. Hazır olduklarında erkek dişiyi yuvaya çekecektir, dişi de erkeği takip edecektir. Eşleşme herhangi bir yerde 1 saat ile 4-5 gün arası sürebilir. Erkek dişiyi saracak ve yumurtaları bu şekilde dişiyi sıkarak alacaktır. Bu sırada yumurtalar akvaryumun tabanına düşer. Dişi bir kaç saniye öldürülmüş gibi hareketsiz kalabilir. Erkek ise yumurtaları tabandan toplar veya yere inmeden yakalar ve yuvaya yerleştirir. (Bir çiftimde ise erkek hiç bir şey yapmamıştı ve dişi yumurtaları alıp yuvaya taşımıştı.) 


Yumurtlama bitince dişi erkekten uzaklaşır ve saklanır. Dişi erkeği rahatsız etmez, genellikle düşen yumurtaları toplamakla meşguldür. Yumurtlama bitince yuvaya zarar vermeden dişiyi ayırın çünkü yumurtalarla ilgilenip onları yemeye başlayabilir. Yumurtalar tuz tanelerinden biraz daha büyüktür. Onları yuvada asılı olarak görmek için muhtemelen bir büyüteçle bakmanız gerekecektir. 


Yavruları Yetiştirme:
Yumurtlama bittikten ve dişiyi ayırdıktan sonra hem dişinin akvaryumunu hem de üreme akvaryumunu Maroxy ile ilaçlamalısınız. Bu dişideki enfeksiyonları ve yumurtalardaki mantarı engeller. (Maroxy yurtdışında satılan bir mantar ilacı. Ülkemizdeki muadilinin Mikofish olduğunu düşünüyorum.) Aynı zamanda akvaryumun üzerini cam veya streç film gibi bir şeyle kaplamanız gerekir. Bu sayede akvaryumun üzerindeki hava daha nemli ve sıcak kalacaktır. Yavruların labirentleri gelişmeye başladığı zaman (yaklaşık 5 veya 7 hafta içinde) ve hava almak için yüzeye geldiklerinde yukarıda soğuk hava varsa zatüreden ölebilirler. Ben yukarıdaki korumayı yuvruları büyütüp satana kadar tutuyorum. 
Salata ve suyunuzu alarak infusoria kültürünü başlatın veya düz yumurta döken balıklar için mikro yemlerden alın. Önce yavrular keseli olacak ve yem yemeyeceklerdir. Yumurtaların çıkmasından 2 gün sonra veya serbest yüzmeye başladıklarında yemlemeye başlayın. 2 haftalık olduklarında ise artemiaya ve/veya mikrokurta başlamalısınız. Mikrokurtlar bulunması zor olsa da daha iyi seçimdir, artmiaları en fazla 5 gün yaşatacağınızdan 2 kapta çıkartmanız gerekir. Yavrular küçük porsiyonlarla yaklaşık 4 saatte bir yemlenmelidir. 


Yumurtlamadan 36 saat sonra kuyruklu siyah noktaların yuvadan düştüklerini gözlemleyeceksiniz. Erkek dibe gidip yavruyu alıp tekrar yuvaya koyacaktır. Yavru yatay olarak serbest yüzmeye başlamışsa artık erkek çıkarılabilir. Eğer iyi bir bakıcı değilse ve yumurtaları yiyorsa babayı daha erken çıkmarmakta fayda var. Bu nokta önemli, kaç yavru olduğuna dikkat etmelisiniz. Başta iyi bir baba olsa da bir süre sonra yumurtaları yiyebilir. Bu durumda erkeği ayırın, dibe düşen yavrular serbest yüzüşe geçeceklerdir. 


Yavrular yetişirken suyu temiz tutmalısınız. (Ne kadar orjinal bir fikir değil mi? ) Hava hortumunun ucuna çok minik bir tüp koyarak veya vakumlu damlalıklar kullanarak dipteki pisliği temizleyebilirsiniz. Çektiğiniz suyu daha temiz su olan bir kaba koyun ve içinde yavru olup olmadığını kontrol edin. Yavru varsa plastik kaşık ile alıp akvaryuma atın. Eklenecek su yavruları üşütmemesi için aynı derecede olmalı, lora ve kloarminden arındırılmış olmalıdır. 


Beta yavruları yumurtadan yeni çıktıklarında çok çok miniklerdir ve yavaş gelişirler. 3 ay sonra bile hala çok küçüktürler. Renk ve şekillerini almaları yakşalık 30 hafta kadar sürer. Yemleme zamanı gelene kadar genellikle akvaryumun dibinde hareketsizce dururlar ve aktif değillerdir. Yavrular büyükçe daha dikkat etmelisiniz. Erkekler büyüdükçe birbirlerine karşı daha agresif olurlar. Bu anda artık erkekleri ayrı ayrı bölümlere almanın vakti gelmiştir. Dişiler birarada olduğunda sorun olmayacaktır ancak çok sayıdalarsa suyu yükseltmek hatta çok kalabalık olmamaları için daha büyük hacimli akvaryumlara almak gerekir. 


Erkeği ayırdığınızda çok tuhaf davranır. Yavrulara bakmaktan ve yumurta taşımaktan yorulmuştur. İşi bittiği için depresif bile olabilir. Onu iyi besleyin ve suyuna 4 litreye bir çay kaşığı olmak üzere tuz ekleyin. Bir kaç gün içinde düzene girecektir. Bir çift yumurtladıktan sonra çok kısa süre içerisinde tekrar yumurtlayabilirler. Yeterli yeriniz ve sisteminiz varsa tekrar üretime alabilirsiniz ancak en az iki hafta beklemelisin yoksa çifti formdan düşürürsünüz. Eğer elinizde çok fazla yavru varsa tekrar üremelerinden endişe etmeyin. Dişi döllenmemiş yumurta dökmeye ve erkek köpükten yuva yapmaya devam eder. Bu aktiviteler hiçbirini incitmeyecektir. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir