Cichlid Balıklarının Beslenmesi Açısından Herşey


~EmreÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 4004
~EmreÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2016 01:03
Akvaristlerin ilk olarak besledikleri cichlid türünü tanıması gerekmektedir. Hangi cichlid türü veya türleri akvaryumunuzda bir arada yaşıyor, yavru mu yetişkin mi bunları bilmeniz cichlid balıklarını sağlıklı bir şekilde beslemeniz için önemlidir. Genel olarak beslenme şekli açısından cichlid balıklarını dörde ayırabiliriz.

Etçil beslenen Cichlid balıkları (Carnivor)
Otçul beslenen Cichlid balıkları (Herbivor)
Hem etçil hem otçul beslenen Cichlid balıkları (Omnivor)
Çok küçük plankton, omurgasızlarla beslenen Cichlid balıkları
Akvaryumda beslediğiniz Cichlid türünün yukarıdaki beslenme şekillerinden hangisiyle beslendiği önemlidir. Bunu tespit ettikten sonra balıklarınıza uygun bir beslenme diyeti programlamalısınız. Hiç bir Cichlid balığını sadece etçil veya sadece otçul ağırlıklı beslememelisiniz. Balığınızın beslenme diyetinde türün özelliğine uygun olarak hem etçil hem otçul beslenme programı uygulamalısınız. Örneğin etçil Cichlid balığınızı haftada bir veya iki kez otçul besleyebilirsiniz. Böylece balığınızın tek yönlü beslenme nedeniyle almadığı vitamin ve diğer katkıları almasını sağlamış olursunuz. Burada dikkat edilecek husus şudur. Otçul beslenen bir cichlid türüne gereğinden fazla protein ağırlıklı yem verirseniz, bir süre sonra balığınızın sindirim sisteminde problemler baş gösterecek, bir süre sonra ise balığınızı kaybedeceksiniz. Ayrıca unutmamanız gereken bir hususta balıkların beslenme diyetini farklı yemlerle oluşturmanızdır. Yani sadece pul yem, granül yem, palet yem vs.. olmamalı hepsinin karışımı bir beslenme alışkanlığı kazandırmalısınız. Bir gün bir yemi tercih ediyorsanız, ikinci veya üçüncü gün farklı özellikte bir yemi tercih etmelisiniz.

Yem veriş şeklinizde önemlidir. Yemi bir kerede bocalamak doğru bir davranış değildir. Farklı noktalara bırakılmış yaklaşık 4-5 dakikada yiyebilecekleri kadar yem vermeniz gerekiyor. Akvaryumunuzu ve balıklarınızı gözlemleyin. Kaç balık var, hangi tür balıklar var, balıklar birbirlerini engelliyor mu, dip yemi söz konusumu, yemler birikiyor mu, yem yemeyen balıklar var mı, yavru balıklar beslenebiliyor mu, balıklar hangi seviyelerde yüzüyor, akıntı durumu nasıl… vs bu gibi soruların beslenme ile ilişkisi vardır.

Cichlid balıklarının etçil olanları genellikle diğer balıkları özellikle yavruları avlayarak beslenirler. Bazı türleri hem boyut olarak da büyük olduklarından ağızlarına sığdırabilecekleri hemen her balığa saldırmaktadırlar. Bunların yapay yemle de beslenmesi olanaklıdır. Ancak genel olarak bu tür cichlidler canlı yemlerle beslenirler ise daha sağlıklı olacaklardır. Renkleri daha canlı olacak, büyümeleri daha hızlı gerçekleşecektir.

Peki Cichlid lerimize hangi canlı yemleri vermeliyiz. Cichlid türlerini besleyebileceğimiz pek çok canlı veya kurutulmuş canlı yemler piyasada mevcuttur. İnfusoria, kırmızı kurtlar, beyaz kurtlar, artemia salina, böcek larvaları, su piresi, toprak solucanları, sinek larvaları dondurulmuş canlı yemler, krill, kan kurdu, planktonlar, mikro kurtlar vs…

Eğer canlı yem satın almak istemiyorsanız, toprak solucanı toplayabilirsiniz. Topladığınız toprak solucanlarını ılık suda bir süre bekletip, sonrasında küçük parçalar halinde balık sayısına uygun olarak, haftanın iki günü cichlid balıklarınıza verebilirsiniz. Hatta toprak solucanlarını çok basit bir yöntemle bahçenizde yetiştirip düzenli kullanmanızda mümkündür. Eğer akvaryumunuzda çok renkli balıklarınız var ise, beslenmesine dikkat etmelisiniz. Çünkü beslenme rejimi balıkların renk pigmentleri ile doğrudan etkilidir.

Peki ne tür yemleri Cichlid balıklarımıza vermemeliyiz? Tubifex denen sığ ve bataklık tarzı sularda bulunan kırmızı bir kurt türünü asla cichlidlerinize vermeyin. Balıklarınızın hastalanmasına sebep olur. İkinci olarak ta, et olarak düşünüp, insanların beslendiği et artıklarını, kıyma vs.. cichlid balıklarınıza vermeyin bu da onların doğal ortamlarında olmayan bir besin olduğundan bağırsak sistemini bozacaktır.

Otçul Cichlidlerinize ise havuç, bezelye, ıspanak vb türde sebzeleri rahatlıkla verebilirsiniz. Bunlar cichlidlerin gelişimi için yararlı olacak, beslenme diyetini de genişletecektir.
Not:"ALINTIDIR"
Evet arkadaşlar bir yerde gördüm ve Cichlid balıklarının.beslenmesi açısından çok faydalı bi bilgi olduğunu fark ettim ve sizlere de,paylaşmak istedim.Umarım yardımcı olabilmişimdir.[:)]
Saygılar..

Beğenenler: [T]184998,viscool[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187236,Conay010[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga1Çevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2016
İl: Karaman
Mesaj: 16
tolga1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2016 09:21
Bilgi için teşekkür ederim bende de 12 adet Cichlid var 130 litre akvaryum içerisinde 1 çöpçü vatoz ve 1 adet de vatoz var sık sık et ile besliyorum (koyun-inek eti yağsız yerlerini yiyebilecekleri şekilde küçültüyorum) büyük bir iştahla yiyor vatozu otçul diye biliyorum fakat et attığımda o da saklandığı yerden çıkıp yiyor, yediğine göre bir sakıncası yoktur herhalde?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

~EmreÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 4004
~EmreÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2016 19:53
[QUOTE=tolga1]Bilgi için teşekkür ederim bende de 12 adet Cichlid var 130 litre akvaryum içerisinde 1 çöpçü vatoz ve 1 adet de vatoz var sık sık et ile besliyorum (koyun-inek eti yağsız yerlerini yiyebilecekleri şekilde küçültüyorum) büyük bir iştahla yiyor vatozu otçul diye biliyorum fakat et attığımda o da saklandığı yerden çıkıp yiyor, yediğine göre bir sakıncası yoktur herhalde?[/QUOTE]

Yeseler bile bir süre sonra sindirim sistemini bozacaktır.Bu yüzden doğaların'da olmayan besinleri vermeyiniz..
Saygılar.

+1: [T]187242,tolga1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir