Cichlidlerdeki farklı davranış biçimleri


burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2010 15:34
Erkek balığın dişiye karşı olan agresifliğinden olabilir mi?Discusta yaşanan en büyük sorunlardan birisi erkeğin yavruları anneden kıskanması.Adı geçen bu balıklarda da aynı durum olabilir.Erkek tarafından ezilen dişi mecburen çevre koruma görevini üstleniyor olabilir.Neden bu işi erkek yapıyor konusunda ise dişiye olan baskınlığı denilebilir belki.Cüsse ve güçten çok balıkların iletişim baskınlığı..Sonuçta onlarında bir anlaşma yöntemi vardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OlguxxÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 235
OlguxxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2010 23:04
Belkide annelik duygusu daha içten olduğundan bişey olmasın diye en dış kısmı koruyor içeride baba duruyor bu durumda macın kaptanı dişi oluyor ve hızlı bir şekilde gelip yavruların yanına bakıyor tekrar diğer balıkları kovalıyor ama bazı türlerde dişi balık yavruların yanından bir an olsun ayrılmayıp gözünü de ayırmıyor ve erkek diğer balıkları kovalıyor bence bu düşüncelerin hepsi tamamen içgüdüsel ve bunlara dayanarak kimin daha güçlü olduğuna karar vermeyiz ama tabii ki erkek her zaman dişiden daha kuvvetlidir diye bir şey yok ama benim beslediğim her balıkta erkek daha sertti...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 02:29
Sanırım balıkların yaşadığı ve paylaşmak zorunda olduğu bölgedeki diğer canlılara karşı yaptıkları yada yapmak zorunda kaldıkları savunma taktiğinin bir göstergesi olabilir bu durum,makavların dovii yavrularını korumaya çalışması gibi bişey,hayatta kalacak dovii yavrularının sayısınca  kendi neslinide korumuş olduğu bilinciyle yapılan bişey, yaşamak ve paylaşmak zorunda olduğu bölgedeki aynı zamandada düşmanı olan diğer canlıların düşmanını kendisine dost edinme zorunluluğu gibi bir durum olarak düşünüyorum.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arif06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 566
arif06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 09:14

Allah her canlıyı bir dişi bir erkek yaratmış bu bilinen akabinde tüm canlılar için geçerli olan üreme her canlı üremeye soyunu ırkını türünün özelliklerini devam ettirmek zorundadır. 
Her canlının dönemsel içgüdülerle olduğu dişi hamileyken içgüdüsel duygular ve baba olma arzusunu bilen canlılarında bu iç güdüye sahip olması doğada hemen hemen her canlı yavrusunu korur. 
Anne yada baba tarafından yada her ikisi tarafından sadece kuluçka dönemi gözlemleyebiliyoruz bu davranışları diyemem çünkü kuluçka hazırlığındada bir içgüdüsel şölenler oluyor erkeğin görevleri dişinin görevleri ortaya çıkıyor, erkek dişiyi besler kuluçkadaki anneyi yavruları gözler kollar akvaryum ortamında dişiler annelik duygusuna en yoğun olarak kuluçka döneminde kendilerini buluyorlar. 
Yavrular salındıktan sonra birkaç gün içinde bu gözlemlerden hiçbiri kalmıyo erkektede geçici içgüdüsel duygu başka baharlara kalıyor.
Tek tek canlı için üreme süreci düşünülemez her canlı söyledğim gibi üremeye muhtaçtır bu hayattaki ilk en büyük görevleridir amerikan ve cichlid veya başka bir tür diye görmüyorum düşünmüyorum. İster terk edilerek ister anne baba tarafından bakılarak büyüsün sonuç olarak hepsi iç güdüsel karakteristik güdüler hepsinin doğasında olan, saygılar.
 
 
 

 
enginkoc342010-04-25 11:20:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanglcÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2010
Mesaj: 1
okanglcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 00:17
Benimde sormak istedigim birsey var papagan chiclid besliyorum cogu akvarist ve aktivistler karsi olsada cok cana yakin olduklari icin bakiyorum onlara birisi su motorumun ustunde can yatiyor geceler ustunde bildigimiz uzanir gibi yan yatiyor cok garip geldi ve ayni zamanda surekli kuyrugu vs karariyor bilgisi olanlar acaba ö.m atmalarini rica etsem olur mu. ? saglikli baliklar herkese.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 17:21
Bence yumurtaları erkeğin koruması, dişinin etrafı kollaması durumu madagaskarda daha yaygın olarak nitelendirilebilir. Anakaradan kopalı çok uzun süre olmuş bu ada üzerinde yaşayan tüm cichlidler zaten görünüş olarak afrika cichlidleri ile oldukça farklılar. Lamena ve damii zaten birçok özelliği ile amerikan cichlidlere daha yakın türler olarak geçerler. Amerikan cichlidler de de bu durum bazı türlerde yada bazı türlerin bireylerinde gözlemleniyor. Biraz daha özele inersek te kesinlikle 1/3 gibi müthiş boy oranı devreye giriyor. Tabi bu boy olarak 1/3 genelde ağırlık olarak 1/5-1/6 ya tekabül eder. Yani savunma anlamında en az 5 katı üstünlük sağlar. Ama örneğin Makav dişileri bu kadar uçuk bir farka sahip olmamasına karşın ağırlıkta 1/2 gibi bir orana sahipler. Ayrıca ne tesadüftür ki erkeklere nazaran oldukça renkli bir tür olarak kalbimizde taht kurmuş durumdalar. Dişinin gösterişli ama daha tıknaz vücudu yuva sahasını dışarıdan korurken dikkati kendi üzerine topluyor. Bir yandan kışkırtıcı bir yandan da tehlikeye açık. Hızlı saldırılara karşı daha çevik. Öbür yandan erkek iri cüssesi ile yuvanın başından ayrılmadığı sürece yumurtalar güvende olsalar bile o kadar da çevik olamayabilir. Yine de büyük cüsse altında yuva bölgesinin kamuflajını da sağlamış oluyor. Dikkat çekiciliği dişiye göre daha az olduğundan ilgiyi kendi üzerinden uzaklaştıran bir eşi olduğu için yavruları çok şanslı.
Erkeklerin yuva korumasının yanında ağızda kuluçka yapan dişisinden yavruların bir kısmını yada tamamını alan türler mevcut. Geophaguslardan bazıları ve tanganikadan eretmodus gibi bazı türler ağızda kuluçka da yardımcı erkekler olarak örnek davranışlar sergiliyorlar. Bence üreme iç güdüleri çok gelişmiş ve yavruları büyüyesiye kadar hormon seviyelerini kontrol altında tutuyırlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

namelessoneÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 18
namelessoneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2010 04:19
Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandır takip ediyordum sitenizi fakat akvaryum sahibi degildim..Simdi 1 metrelik bir akvaryumum var, icinde bir testi var dekor olarak simdilik ve 2 tane zebra besliyorum (cift)..Benim ogrenmek istedigim sey su..Bu balıklar bazen kafayı yemis gibi davranıyor ve su atıyor yan cama..Zıplıyor gibi..Bunu neden yaparlar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ssamiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 139
ssamiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2010 01:36
Bnce içgüdü başka birşey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blokeÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2008
İl: Mus
Mesaj: 53
blokeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2010 20:22
[QUOTE=airmen]

En faydalı tartışmalara açıyordum konuyu büyük bir hevesle,üye statüm yetmiyormuş :),neyse sağlık olsun Big%20smile.Balık tanıtımlarının diğer tatlısu cichlidleri bölümünde dolanıyordum,yavru bakımında amerikan cichlidlerinin tam tersi olarak bazı cichlidle yumurtaları baba koruyor,çevreyide anne,bu farklılığın sebebi neler olabilir,görüşlerinizi bekliyorum.

[/QUOTE]
Annelerin koruyuculuğu aşina olduğumuz bir tablo ama bende bir kaç cinste koruyucu baba görünce çok şaşırmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurTaşkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 716
OnurTaşkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 14:51
Bence erkek dişi yumurta döktükten sonra sadece yuvada bulunuyor.Herhangi bir yumurta koruma amaçı yok dişi ise annelik duygusuyla yuva etrafında dolanıyorki yavrularına zarar gelmesin.Tabi şöyle diyen olur büyük ihtimal erkekten nie korumuyor yaradılıştan dolayı benim annem babama saldırmıyo babam bana tokat atınca yada aslanlara bakalım erkek aslan yavruları öldürüyo ama dişi aslan ses çıkaramıyo bide kurtlara bakalım bunu sağcı yani ülküçü arkadaşlar iyi bilir kurtların yaşantı tarzı insanlara benzer dişiler yemek için avlanırken erkekler yuvayı korur uzun süreli yemek bulunamadığı zaman dişi yuvada kalırken erkekler sürü halinde avlanır.Laf çok uzadı insan oğlu yaradılan en akıllı varlıktır ama bukadarını çözecek kadar değil sadece yorum getirecek kadar Dil%20Çikarma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hkncrnÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 102
hkncrnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2010 12:29
Merhaba
acaba bu şekılde yavruları korumanın maksadı;
yavrulara zarar vereceğını dusunduklerı akv. Daki diğer canlılara karşı önce dişinin tepkı gostermesıyle (çoğu zaman dişinin bu tepkisin yeterli olduğu gerçeği sabitlenmiş olmasıyla birlikte. )
koruma gudusunun etkılerını yavrulara yönelen diğer canlıya göstermiş fakat yeterlı olamasada az bır etkısı olduğu durumlarda, yavruları yakından koruyan koruyan erkek balığın duruma mudahale etmesıyle bırlıkte yavrulara yaklaşan ve dişi balık tarafından panık duruma düşürülen diğier canlının uzaklaştılması olamazmı?.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir