Co2 Reaktörü Olarak Şelale Aparatı


giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 774
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2023 22:57
Selamlar.
10 yıldan fazladır hobideyim ve başladığımdan beri bitkili tanklarla devam ediyorum.
Bu yüzden co2 gazını suda çözmek konusunda muhtemelen denemediğim yöntem kalmamıştır diyebilirim.
İzmaritten tutun da ıhlamur dalına pahalı difüzörlerden tutun da vorteks reaktörlere kadar hepsini denedim.
Klasik difüzörler en kalitelisi olsa bile verdiğiniz gazın yarıdan fazlasını ziyan ediyorlar. Ayrıca özellikle kaliteli difüzörler çok ince gözenekli olduğu için 1,5-2 bar gibi yüksek bir basınç olduğunda muntazam çalışıyorlar ve böyle olunca da tüpteki gazınız tam bitmeden tekrar doldurmanız icap ediyor.
Reaktörler ise mükemmel çözücüler, verdiğiniz gazın nerdeyse tamamını akvaryuma zerk ediyorlar ve herhangi bir basınçla çalışma ihtiyaçları olmadığı için tüpteki gazın da tamamını kullanıyorlar. Ancaaak: Çok yer kaplıyorlar, gereksiz görüntü kirliliği oluşturuyorlar ve ilave aparatlara ihtiyaç duyuyorlar. Önünde sonunda küçük bir kafa motoru veya iç filtre kullanmanız şart oluyor.
Son denediğim yöntem ise muazzam çalışıyor.
Şelale aparatı!
Aranızda ne olduğunu bilmeyen acemi hobici bile yoktur muhtemelen. Filtre çıkışına yani akvaryuma suyun girdiği yere takılan şu delikli boru parçasından bahsediyorum.
Co2 destekli akvaryumumda yan sump var ve suyu 1000 l/h'lik bir iç filtre çeviriyor. Sump motoru yerine bir iç filtre kullanıyorum yani. Bu filtrenin çıkışına şelale aparatı taktığımda görüyorum ki debisi suyu yüzeyden en az 20 cm kadar aşağı basabiliyor. Yani bir hava kabarcığı duvarı oluşturuyor. Ben de acaba dedim bu filtre motorunun girişine co2 hortumunu bağlasam ne olur?
Ve şu şekildeki düzeneği kurdum:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225665/191120232248241.jpg[/IMG]
Herhangi bir ölçüm cihazım veya co2 tester kitim yok. Yani ne kadar bir çözünme elde ettiğimi söyleyemem. [B]Ama sabah işe gitmeden önce saniyede 1 kabarcık şeklinde ayarlayıp akşam eve döndüğümde balıklarımın hepsini yüzeye yakın neredeyse baygın halde gördüm[/B]. Aklıma hemen co2 verdiğimden ötürü bu halde olabilecekleri gelmedi. Hemen su değişimi yaptım ve sonrasında akıl edip co2'yi kapadım, düzeldiler.
Sonuç olarak bu yöntemle difüzörlere göre çok yüksek oranda bir co2 çözünmesi sağladığımı söyleyebilirim. Üstelik rektörler gibi ilave bir aparata ihtiyaç duymadan.
Aranızda hiç deneyen oldu mu bilmiyorum, konuyla ilgili diğer başlıkları da taradım ama benzer bir yöntem kullanan görmedim.
Denemeyi düşünen olursa deneyimlerini veya olası olumlu olumsuz yönlerini belirtmek isteyen olursa fikirlerini merak ediyorum.[EDIT]giyotyn,2023-12-04 04:24:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]179086,skyline0[/T][T]63482,polaris[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AETHMÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 337
AETHMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2023 02:04
Kusuruma bakmayın merkımdan soruyorum ne kadar çözündüğünü ölçemeden nasıl diğer ürünlerin yarısından fazlasını heba ettiği kanısına vardınız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 774
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2023 04:33
[QUOTE=AETHM]Kusuruma bakmayın merkımdan soruyorum ne kadar çözündüğünü ölçemeden nasıl diğer ürünlerin yarısından fazlasını heba ettiği kanısına vardınız [/QUOTE]
Difüzörden çıkan gaz yukarı çıkarken suda tamamen çözülüp gözden kaybolmuyor. Uçup gidiyor yani. Kabaca yarısı demişim ama muhtemelen daha fazlası heba oluyor.
Difüzör kullanırken iki haftada tükenen tüpüm bu yöntemle bir aydan fazla dayanıyor. Bu da beni yarı yarıya hesabına götürüyor.

Beğenenler: [T]235255,AETHM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir