Columnaris Atlatan Bir Akvaryumu Dezenfekte Etmek.


melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 679
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 14:40
Merhaba Dostlar, 7-8 ay önce akvaryumcudan aldığım 5 adet ithal lepistesi akvaryuma koyduktan sonra balıklarda columnaris hastalığı çıktı ve sadece bir dişi balığım kurtuldu. Sonra ki süreçten şimdiye kadar bu akvaryumda o dişiden doğan yavrular yaşamaya devam ettiler. Şimdi bir arkadaştan full red lepistes gelecek ve aynı akvaryuma koyacağım. Full redler gelmeden önce lepistesleri elden çıkarıp o akvaryumu dezenfekte etmek istiyorum. Bilindiği üzere bu hastalık yüzünden ölmeyen ama taşıyıcılığını yapan canlılar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 15:17
Şu anda o akvaryumda uzun aylardır sağlıklı yaşayan balıklar varsa birşey yapmanıza gerek yok, yazın sudaki kirlilik mantarlaşma riski artınca sıcaklarda bu risk daha çok ortaya çıkıyor, ikincisi lepisteslerin bir belası başka akvaryumdaki sağlıklı alık başka bir akvaryuma aktarılınca ya kendi ölebiliyor, yahut gitti akvaryumdaki balıkları öldürmesi gibi bakteri uyuşmazlığı denilen bir mevzuu var. Onun için forumda tecrübeli bir hobici arkadaşımızın bir yazısını not etmiştim. Okumanızda fayda var:

YENİ ALINAN BALIKLARI DEZENFEKTE ETMEK (ZİYA ERKUŞ tarifi)
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, paylaşacağım dediğim, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle :

1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.

2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.

3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.

4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.

5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.

6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.

8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup,sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Bu uyguladığım yöntem ile gelen ithal balıklarımdan( her ithalatta en az 50 trio geliyor), 1 tane bile kayıp vermedim. Adaptasyondan, bakteri çakışmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktan balık kaybetmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 679
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 17:37
Mesut Bey cevabınız için teşekkürler.. Bu hastalık diğer hastalıklardan biraz farklı, taşıyıcı olan balıkta herhangi bir hastalık belirtisi olmamasına rağmen yanına eklenen balıklar kısa sürede ölebilmekte.. Üstelik bu süreç hiçte kısa değil, öyle ki o hastalığın bulaştığı akvaryumda kullanılan kepçenin başka bir tankta kullanılması bile önerilmiyor.

Benim aklımda ki süreç şu; söz konusu tank 110 lt civarı bir tank içinde lepistesler, albino longfin vatozlar ve sterbailer var.. Lepistesleri elden çıkardıktan sonra kalanları geçici olarak 40 lt bir tanka alıp ana tankı komple kurulu vaziyetteyken dezenfekte etmek.. Tam da yardım istediğim süreç bu, nasıl dezenfekte etmeliyim? Örneğin bol kaya tuzu yeter mi? Yetmezse hangi ilaçları kullanmalıyım v.b sorular [:?][:?][:?][:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 17:56
Bir akvaryumda balıklar örneğin 7-8 ay yahu yıllarca sağlıklı yaşıyorsa ölüm kayıp yoksa hastalık görülmemişse o akvaryumun suyu o habibat için sağlıklıdır bunu dezenfekte etmeye gerek yok diye düşünüyorum, önemli olan yeni gelen balıkları buraya koyarken yeni balıkların buraya ayak uydurması uyduramaması, bu safhadada ben yine Ziya beyin yöntemi uygulamayı sağlıklı olduğunu düşünüyorum orada ne diyor yeni balıkların üzerindeki tüm bakterileri sıfırlıyorum. Canlı doğrunalardaki bakteri çalışmasından bahsediyor, başka akvaryumda sağlıklı olan balık sizin akvaryuma eklenince ölebiliyor, yahut sizin balıkları öldürebiliyor canlı doğrunlarda bu sorun var.
Bir akvaryumdaki bakterileri nasıl sonlandırabilirsiniz tuzdan çok, bakterileri etkileyebilecek örneğin mikofish ilacı düşünülebilir.[EDIT]mesutok,2015-08-25 17:57:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ballantinesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 174
ballantinesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 21:34
[QUOTE=melektrikci]Mesut Bey cevabınız için teşekkürler.. Bu hastalık diğer hastalıklardan biraz farklı, taşıyıcı olan balıkta herhangi bir hastalık belirtisi olmamasına rağmen yanına eklenen balıklar kısa sürede ölebilmekte.. Üstelik bu süreç hiçte kısa değil, öyle ki o hastalığın bulaştığı akvaryumda kullanılan kepçenin başka bir tankta kullanılması bile önerilmiyor.

Benim aklımda ki süreç şu; söz konusu tank 110 lt civarı bir tank içinde lepistesler, albino longfin vatozlar ve sterbailer var.. Lepistesleri elden çıkardıktan sonra kalanları geçici olarak 40 lt bir tanka alıp ana tankı komple kurulu vaziyetteyken dezenfekte etmek.. Tam da yardım istediğim süreç bu, nasıl dezenfekte etmeliyim? Örneğin bol kaya tuzu yeter mi? Yetmezse hangi ilaçları kullanmalıyım v.b sorular [:?][:?][:?][:?][/QUOTE]

Merhabalar, Abdurrahim Bey
Öncelikle bu hastalıkla alakalı bir bilgim olmadığını belirtmek isterim ve şuanda bu hastalıkla ilgili hiçbir araştırma yapmadan yazıyorum bu yazıyı. Fakat burada belirttiğiniz durumlar çok mantıklı geliyor kulağa. Yani hastalığın pasif duruma geçip, yeni yerleşebileceği bir alan bulduğu zaman tekrar aktif hale geçmesi. Bu durumların olması bakteriyel hastalıklar da görülebilir. Sorularınızın cevabına gelicek olur isek, kaya tuzu bakterileri yok etmez sadece bazı protozoan çeşitlerine etkisi vardır. Tankınızı dolu bir şekilde dezenfekte etmek yerine tamamen yeni bir kurulum yapabilirsiniz. Kepçeniz ve ekipmanlarınızda ki dezenfeksiyon için ise hydrogen peroxide %3 le , ya da potasyum permanganat (Permasol) ile dezenfekte edebilirsiniz. Aynı şekilde 40 litrelik akvaryumunuzda bulunan vatoz ve çöpçünüz içinde Potasyum permanganat banyosuyla bakterilerden arındırmanız mümkündür. Yukarıda Mesut Bey'in alıntı yazısındaki oranlara şöyle bir ek de bulunmak istiyorum. 10 litreye yarım tablet permasol 1 dakka banyo şeklinde uygulayabilirsiniz. Bu çözeltiyi hazırlarken yarım tableti cam da eritin ve tamamen eridiğinden emin olun. Çok değişik bir çözünürlüğü vardır. Ayrıca mikofish kullanmanıza gerek yoktur. Uygulamaya karar verirseniz özelden de yardımcı olabilirim. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 679
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2015 09:39
[B]Serkan Bey teşekkür ederim[/B].. Bu hastalık enteresan bir hastalık, canlı doğuranlar da özellikle ithal lepisteslerde görülüyor.. Örnek verecek olursak 100 bireylik bir lepistes kolonisinde hastalık ortaya çıkarsa 2-3 gün içinde tüm koloni kaybedilebilir. Tüm koloni kaybedilmez ise kalan balıklar ve bu balıklardan doğan yavrular sıkıntısız bir şekilde yaşarlar ancak bu hastalığın taşıyıcısı olmaya devam ederler. Mesela ben de hastalık sonucu tek dişi kaldı ve o dişiden 4 batım da 100 yavru oldu sıkıntısız bir şekilde de büyüdüler. Yavruları da zaman içerisinde hastalığı da anlatarak arkadaşlara ücretsiz dağıttım..

Bu hastalık canlı doğuranlar hariç pek etkili değil.. Vatozlarım da ve corylerimde kayıp olmadığı gibi hastalık belirtisi de görmedim. Yukarıda da bahsettiğim gibi lepisteslere veda ettikten sonra vatoz ve coryleri 40 lt akvaryuma alıp ana akvaryumun suyunu komple boşaltıp kum ve bitkilere karışmadan yeni su koyduktan sonra kimyasal uygulayarak dezenfekte etme düşüncesindeyim, bu aşamada tüm ekipmanlarda akvaryumda olacak. Vatozlara ve corylere normalde kimyasal uygulamayı düşünmüyordum ancak yazılanlardan sonra onlara da uygulamam mantıklı gelmeye başladı.

Tankın suyu komple değiştikten sonra yeni suya yoğun permasol kullanımı ve sonrasın da yine 3-4 kez komple su değişiminden sonra temiz bir akvaryum elde etmiş olur muyum acaba?

[B]Mesut bey tekrar teşekkürler[/B].. Bu hastalıkla ilgili bir linki aşağıya kopyalıyorum gerçi siz muhtemelen okumuşsunuzdur [^_^] Yukarı da dediğiniz gibi şu anda 7-8 aydır tankta yaşayan balıklar için sağlıklı bir habitat diyemesekte risksiz bir habitat diyebiliriz, çünkü bu hastalık tankta artık pasif olarak var.

Ziya beyin tarifi tamamen sağlıklı bir habitata yeni eklenecek balıklar için çok mantıklı ancak ben burada yeni gelecek full redlerde bu işlemi yapsamda hastalık tankta olduğundan full redlerde muhtemel kayıplar kaçınılmaz olacak.. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Parantez açarak söyleyeyim tanka eklenecek yeni balılar için yapılan bu uygulamayı bilmiyordum bundan sonra risk almamak için uygulayacağım, çok teşekkür ederim. [:iyi:]

[B]Şimdi ben permasolu hem ana tanka hem canlıları ayıracağım ufak tanka hangi oranlarda uygulasam risk almadan bu dertten kurtulurum.[/B]

http://www.akvaryum.com/Forum/columnaris_belasidikkatli_olun_k509266.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2015 09:48
İnşaallah yeni balıklarınızı kayıpsız beslersiniz, yeni ortamlarında, sağlıklı hobiler.

Beğenenler: [T]96785,melektrikci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir