Cüce Amerikan Dünyası


beyaz_kartalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 144
beyaz_kartalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2013 17:44
Dediğiniz olayı bir belgeselde deniz atlarında duymuştum.Cinsiyet değişiminin sonradan gerçekleştiğini söylüyorlardı.Güney Amerikan Cüce türlerinde böyle birşeyin olması büyük bir süpriz olur herkes için.Acaba Ramirezlerin tür tespitinde yaşanan yanılgıların başlıca sebebi bu mu diye düşündüm şimdi.Bu düşünce doğruysa sebep, su değerleri mi yoksa baskınlık güdüsü mü araştırmak gerekiyor.

beyaz_kartal2013-07-03 17:56:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arrenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 578
arrenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2013 18:30
[QUOTE=bilentungul][QUOTE=arren] [QUOTE=batuhanbayram] [QUOTE=krib]Serdar senin baliklarla ilgili soylememistim, zaten 15 disinin icinde 1-2 tane pisirik erkek olsa da sonuc degismez, gene yuksek sicaklikta disi agirlikli cikmis yavrular. Ben daha cok durumu ilginc buldugum icin yazdim. Yani cekinik erkeklerin renklenmemesi alisageldik bir durum da rengini sarartip disileri taklit etmesi baska birsey:)[/QUOTE]

   Çokça denk geldim ben de. hatta uzun bir süre baskın erkeğin yanında cüsse olarak da küçük kalıyorlar. İlk yavrularımdan 5 tane büyümüş ve hepsi dişi olmuştu. Daha doğrusu 1 hafta önceye kadar ben öyle zannediyordum ama biri dayanamadı ve erkek olduğunu ifşa etti..  
[/QUOTE]
 Ben latife yapmıştım.  Malesef apistolarda dediğimiz durum mevcut. 
[/QUOTE]
Serdar bey,
Dış filtrenizin delikli çıkış borusunun uzunluğu dikkatimi çektide, siz bir ek boru filan aldınız sanırım dimi ? Birde hangi filtre kullandığınız sorabilir miyim? Tek alandan tüm suyu vermektense deliklerden çok fazla noktadan dağıtmak daha mantıklı geliyor banada, bu yüzden soruyorum. Teşekkürler.
[/QUOTE]

Benim aldığım filtrenin içinden çıkmıştı hepsi. Markası hagen elit 80 modeli çok iyi ve güçlü bir filtre ses problemi de yok.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak KaracalıÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 131
Burak KaracalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2013 21:20
Dişi  erkek mevzusunda bir tecrübede benden,
Hepimizin tanıdığı bir hobici arkadaşımızın  tankından aldığım sapsarı bir dişi kakaduyu çiftleşmesi için benim canavarın yanına koymuştum. İki ay kadar bekledim. Ama bu arada canımda sıkılmıyor değil. Hangi dişinin üzerine ceketini atsa yumurtlatan erkek te tık yok. Diyorumki kendi kendime , dişi daha genç ya, sarılık falan hikaye ondan herhalde diye.
Gel zaman git zaman bizim çiftte tık yok.
Bende taşındım bu arada yeni evimde 120 lik bir tank kurdum bitkili, içine bastım apistoları.
Bir ay geçmeden erkek kakadum ebediyete iştigal etti
Sonra günün birinde (dalış amaçlı uzun süreli evden uzaklaştığım zamanlar olmakta) tankta gene canavar misali kıpkırmızı bir erkek kakadu gördüğüm zamanki ifademi tahmin edin. 
Yok önceki balığın ölüsüne denk gelip cenazesi yapmasam o diyeceğim.
YAni o sapsarı dişi, kıpkırmızı bir kral oldu. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 00:16
Açıkçası zor bir soruyu ortaya attım. Ancak bazı yanlış anlamaları ortadan kaldırmak gerekiyor. Sorumun özü gerçekten dişi bir balığın erkeğe ya da erkek bir balığın dişiye dönüşmesi olasılığı üzerineydi.

Bir akvaryumcudan alırken, evde karma balıkların arasından balık seçerken, bildiğimiz kriterleri referans alarak seçim yaparken o an yanlış algılamaktan dolayı dişi yerine erkek ya da erkek yerine dişi seçimi yapılmış olmasından kaynaklanan durumları tamamen konu dışı bırakıyorum. Çünkü bu durumda balık cinsiyet değiştirmiyordur, sadece ilk başta cinsiyeti doğru belirlenememiştir.

Neden bu soruyu sordum?

1. Sürekli yanlış seçimler yapıyoruz ve cinsiyet tespitimiz hatalı oluyor.
2. Doğada kimi türlerde bu tip cinsiyet değiştirme durumları gözlemlenebiliyor.
3. Cüce amerikan türleri için bu durum hiç konuşulmadı ve ele alınmadı.

Elde etmek istediğim sonuç:
Bu durumun gerçekleştiğini ispatlamak ya da gerçekleşemeyeceğini, böyle bir durum denk gelmiş oolsa bile bunun istisnai özel bir durum olduğunu ortaya koymak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netÇevrim Dışı

[B]10282,2[/B]
Kayıt: 09/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 332
netÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 00:41
Bu konuyla ilgili yabancı sitelerde araştırma yaptım ve olayı özetleyecek ve  Burak abinin tecrübesine de açıklık getirecek bir alıntı yapayım. 

"Bir apisto grubunda, resesif erkekler alfa erkeğinden kaçınmak için kendileri dişi balık gibi kamufule ederler.Bildiğiniz gibi apisto habitatları da küçük çevrili alanlar olduğundan, bu kamufulaj çekinik erkeklerin hayatta kalmasını sağlıyor.
Bir alfa erkeği ile yetişen, büyüyen diğer erkek balıkların yüzgeçleri daha az gelişiyor, boyları kısa kalıyor ve dişi renkleri sergiliyorlar.Bu özellikler farklılık gösterebilir fakat ( kamufule olan erkeklerde bu şekilde görülür).
Alfa erkeği bu durumlarda şu noktada kaybeder: Kamufule olan erkek dişi görüntüsüyle alfa erkeğinin bölgesine girebilir ve alfa erkekten önce dişi balıklarla çiftleşebilir.
Alfa erkeği kaybolduğunda, öldüğünde veya bir nedenden dolayı bölgeden çıktığında, kamufule olan erkeğin kamufule olması için bir sebep kalmamıştır ve yüzgeçleri uzar, renkleri değişir.Doğal erkek görüntüsüne kavuşur.
Cinsiyet değişimi apistogrammalarda kanıtlanmış değildir.Borelli gibi bazı türlerde böyle iddialar olsa da herhangi bir kanıt yoktur.,
""
kaynak:http://apisto.sites.no/page.aspx?pageid=48
kaynak ingilizce olduğundan çevirip aktardım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4363
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 01:20
Cichlidlerde cinsiyet konusunda biraz search yaptim ve buldugum sonuc: evet bazi cichlidler sonradan cinsiyet degistirebiliyorlar. en azindan gelisimlerin ileri asamalarinda cinsiyetleri degise biliyor. 

r.c francis ve g.b barlow un 1993 de yaptiklari arastirmaya gore midas cichlidlerin cinsiyetleri gelisimlerinin 6inci ayinda cevre sartarina gore degisebiliyor. midas cichlidlerde hizli buyuyen iri yavrular erkek oluyorlar. francis ve barlow hizli buyuyen midasin mi erkek oldugu yoksa, erkek midasin mi hizli buyudugunu ayirt etmek icin ilginc bir deney yapmislar. 6 aylik  yavrulari boylarina gore iki esit guruba ayirmislar. 2inchden buyukler bir guruba, 2inchden ufaklar baska guruba. eger erkekler hizli buyuyorsa 2inchden buyuk olan gurubun buyuk kisminin erkek cikmasi gerekirdi. ama 6 ay sonra yavrular cinsiyetleri ayrilcak boylara 1 yasina geldiklerinde iki gurupdada esit sayida erkek ve disi oldugu gorunmus. buyuk baliklarin tankindaki nispeten ufak olan disi, ufak tankdakilerin nispeten buyuk olanlarida erkek olmus. yani 6 aydan sonra bile baligin cinsiyeti cevresindeki kosullara gore degisebiliyor. balik surusunde buyuk baskin olursa erkege donusuyor. 
 Francis, R. C., and G. W. Barlow. 1993. Social control of primary sex differentiation in the Midas cichlid. 

diger kaynaklardan okudugum kadariyla baliklarda cinsiyet konusu memeli yada kuslardaki kadar basit degil. cinsiyet ayrimini belirleyen net x y yada kuslardaki gibi w gonozomlari yok. turden ture degisen cok farkli cinsiyet ayrimlari var. ama bu arastirmalara gore 
Romer, U., and W. Beisenherz. 1996. Environmental determination of sex in Apistogramma (Cichlidae) and two other freshwater fishes 
ve
Rubin, D. A. 1985. Effect of pH on sex ratio in cichlids and a poeciliid 
apisto (kakadu, hongsloi nijsseni ve daha bir suru tur bu deneylerde kullanilmis) ve kribensis turlerinin cinsiyetleri tipki midaslardaki gibi cevre faktorlerine gore belirleniyor. sicaklik ve ph in cinsiyet tayininde etkisi buyuk. erkek orani dusuk ph ve yuksek sicaklikla beraber artiyor, bazi turlerde 29derece ve 4.5ph ile erkek orani %96ya kadar cikabiliyor ama asla %100 erkek yada %100disi olmuyor. 

cucelerdede cinsiyet sonradan cevre faktorleriyle belirleniyorsa midaslarda oldugu gibi baskinlik ve boyutta cinsiyetin sonraki asamalarda belirlenmesinde rol oynuyabilir. akvaryumculardan aldigimiz baliklar tam yetiskin olmuyolar. aldigimiz baliklarin tankimizin sartlarina gore cinsiyet kazanmasi hicde olasilik disi degil. belkide bu yuzden ne kadar secersek secelim hep ayni cinsiyette baliklarimiz oluyor. 
 


darkaura2013-07-04 01:21:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fikret1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 415
fikret1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 03:10
Uzun zamandır kakadu besliyorum,benim başımdan biraz farklı olay geçti.Akvaryumum 130*40*60 baskın kakadu erkeğim ve yavru erkek kakadum vardı,dişileri kaybedince maltepeden 50 kadar kakadu yavrusu arasından 4 adet dişi olabilecek 2.3 cm boylarında yavru aldım.

Akvaruma attığım zaman,yavru erkek bir tanesini devamlı kovalıyordu dikkat ettim hep aynı balığı kovalıyordu.Zamanla kovalıdığı balık erkek çıktı ve güzel gelişti finleri baskın erkekten uzundu ve rengide yerindeydi.

Benim kendi yavrumdan daha iyi gelişti ve bir gün kendi yavrumu dişi diye aldığım balığın ağzından almak zorunda kaldım.

Akvaryumda aynı cins fazla erkek bulunmaması gerektiğinide ilk yavrumu kaybederek öğrenmiş oldum.

Beğenenler: [T]186525,mirat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 07:43
Benimkilerde öyle sürekli biri ötekinikovalıyor ufaktan alıp alıştırmak lazım o zaman sorun olmuyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stranger592Çevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 230
stranger592Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 08:46
Fikret abi tek kelimeyle muhteşem balıkların var,cıkıcak yada çıkan yavrularına talibim abi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2013 11:31
Fikret bey baligin yuzgecler ve son fotograf gercekten cok ilginc.

Bu arada benim pisirik panduro dun forumda yazdiklarima alinmis olacak ki dun gece disiyle isi pisirmisler. Sanirim baliklari motive etmek icin yeni bir yontem bulmus olduk. Kurumasin diye bunlarin tanka attigim ufak bir parca kutugun altina yumurtlamislar ve simdilik cok iyi geciniyorlar. Bu kadar iyi gecinmelerinin bir sebebi de sanirim ayni tankta ayri bir bolmede duran 2. disi. Arada sinir yapinca kosup ona kabarip stres atiyorlar :) Bu arada panduro yumurtalari kirmizi renkte, baya ilginc gorunuyorlar. Maalesef fotograf cekemiyorum su an, bir dahaki sefere daha hazirlikli olurum umarim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arrenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 578
arrenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 16:22
Bu kadar kırmızı olanını gören oldu mu ?

bularda yavruları.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 22:01
Serdar, ben genelde mavi severim ama bunlar çok güzel.!
gerçekten iyi bakmışsın. renklerin canlılığı ve hareketlilikleri ilerde nasıl olacaklarını gösteriyor.
Sevgiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonbreakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 938
prisonbreakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 00:05
[QUOTE=fikret1]Uzun zamandır kakadu besliyorum,benim başımdan biraz farklı olay geçti.Akvaryumum 130*40*60 baskın kakadu erkeğim ve yavru erkek kakadum vardı,dişileri kaybedince maltepeden 50 kadar kakadu yavrusu arasından 4 adet dişi olabilecek 2.3 cm boylarında yavru aldım.

Akvaruma attığım zaman,yavru erkek bir tanesini devamlı kovalıyordu dikkat ettim hep aynı balığı kovalıyordu.Zamanla kovalıdığı balık erkek çıktı ve güzel gelişti finleri baskın erkekten uzundu ve rengide yerindeydi.

Benim kendi yavrumdan daha iyi gelişti ve bir gün kendi yavrumu dişi diye aldığım balığın ağzından almak zorunda kaldım.

Akvaryumda aynı cins fazla erkek bulunmaması gerektiğinide ilk yavrumu kaybederek öğrenmiş oldum.[/QUOTE]

Fikret abi ikinci resimdeki ufak erkek süper formdaymış. Şuan vaziyeti nasıl ?. Daha fazla resim paylaşabilirsen seviniriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arrenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 578
arrenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 01:05
[QUOTE=kadir yüksel]Serdar, ben genelde mavi severim ama bunlar çok güzel.!
gerçekten iyi bakmışsın. renklerin canlılığı ve hareketlilikleri ilerde nasıl olacaklarını gösteriyor.
Sevgiler[/QUOTE]
Kadir abi keşke benim olsaydı ama malesef benim değil yabancı birisinin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir