Cüce Amerikan Dünyası


Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2013 22:54
İthalatlarda gelen balıkların türlerine göre yolda kayıp yaşanma oranı en yüksek olan grup cüce Amerikanlar.
Normalde bir poşette 100 tane balık geldiğini düşünelim. Normalde satış fiyatı 10 liradan 1000 lira kazanılacakken balıkların kaçının öleceğini hesaba katmazlar. Yolda ölenlerin de maliyetlerini elde kalanlara bölüştürüyorlar. Olan budur. Yoksa piyasaya göre fiyat belirlendiğini sanmıyorum. Ha bazı pet shoplar bundan kendilerine nemalanma şansı bulup kafalarına göre fiyat yükseltirler ama onların da foyası gün gelir ortaya çıkar.

Sevgiler saygılar

Eray
Eray Gurdogan2013-10-29 22:56:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrimiçi

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2187
EldurmazÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 00:26
7-8 sayfa önce ben bir şey yazmıştım.Dolar bir anda yükselince kimse 15-20 liradan aldığımız balığı aynı fiyattan almayı düşünmesin diye.Murat Abi de aynı şeyi söyledi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonbreakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 938
prisonbreakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 00:43
Arkadaşlar gelen ithalatın çoğunu fatih pet yapıyor. Kakadu geliş fiyatı yaklaşık 1.5 dolardı 2 sene önce. O ara reis akvaryumda bedri abi ile ortak gibi iş yapıyorduk. Getirtelim demiştik ama talep olmamıştı. Şimdiki fiyatlar tam komedi 20 tl den aşağı fiyat söyleyenin alnını öpücem. En fazla olması gerekn fiyat taş patlasın 15 lira olması lazım. Şimdi sitede arkadaşlarımız hani hobiciler ya çiftini 60 - 70 tl den satıyorlar. Ey Allahım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fesfiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 164
fesfiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 09:20
Genel olarak akvaryumculardan aldığımız balıklarlarda;
Fiyat, Balıkların sağlığı, cinsiyet ayrımı gibi konulara baktığımızda kesinlikle yerli üretim kaçınılmaz oluyor.
Kendime seçtiğim 3 tür üzerinden zamanla ilerlemeyi düşünüyorum.  
fesfi2013-10-30 09:57:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1015
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 09:43
Eray Bey işin özünü kısaca özetlemiş. Maalesef işin aslı böyle. Balık ithalatında gerek yol esnasında gerek adaptasyon sırasında çok fazla kayıp olabiliyor. Onun için yurtdışından balığın cinsine göre 2-3$ olan ücret 15-20$ı bulabiliyor ki ben bunu artık normal görüyorum. Sonuçta esnaflar ve bir şekilde geçim sağlayacaklar. Arada aracı olmadan kendi ithalatını yapabilenler biraz daha şanslılar....Arz talebe görede bazen fiyatlar yükselebilir ki serbest piyasa ekonomisi.
 
Kimileride hobicilerin fiyatlarını yüksek görüyorlar. Şimdi hepimiz gidip akvaryumcudan cinsiyeti dahi zar zor ayırt edilebilen, adaptasyon esnasında ölüm ihtimali yüksek olan 2-3cm boyundaki balığa gidip düşünmeden 20, 30, 40tl yi verebiliyoruz. Ama bu balığa emek, zaman, masraf vb. harcamalarda bulunmuş bir hobicinin artık damızlık boya getirmiş olduğu, sağlıklı balığa istediği fiyatı da abartı bulabiliyoruz. Bu da normaldir, sonuçta ticaret...
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JapoJupoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2097
JapoJupoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 10:00
Yalnız hobicilerin bazılarıda uçuyor.İlanlarda dehşet fiyatlar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 11:10
[QUOTE=JapoJupo] Yalnız hobicilerin bazılarıda uçuyor.İlanlarda dehşet fiyatlar var.[/QUOTE]
 
Bir yandan size katılıyorum bir yandan da size katılamıyorum Serkan bey
 
Şimdi size, sizin imzalarınızdan yola çıkarak bir örnek veriyim; farzı misal ben L046 üretiyorum(biliyorsunuz 350/450 tl arası 3-4cm boylarda akvaryumcularda.)
 
Şimdi bunu istediğim bazı arkadaşlara çok ucuza veya bedavaya verirken, bir yandan da emeğimin karşılığı olarak gerekirse 500 tl'den satışa koyabilirim(üretme zorluğu, akvaryumun hazırlanması, çekingenlikleri vs. biliyorsunuz zaten). Üstelik böyle birisinin bizim akvaryumlarda üretmiş olduğu L046 lar konusunda sizlere yardımcı olacak üretim konusunda bilgiler vereceği gibi çift çıkma ihtimali daha yüksek balık gönderecektir diye düşünüyorum.
 
O yüzden bir apistoya 200 tl isteyen arkadaşı yadırgamıyorum (alıp/almamak bizlere kalmış,serbest piyasa en nihayetinde) ve bedavaya verenide "sen bunun fiyatını ucuz vererek, fiyatını neden düşürüyorsun" demiyorum... Şu andaki apisto kıtlığında her ikiside ayrı ayrı hizmet ediyorlar sistem içerisinde diye pozitif düşünüyorum.
Küçümsemek için söylemiyorum ama 50 tl'ye lepistes türleride satılıyor, onun üretimi ile bir apistonun üretimi arasında çok büyük farklar var.
 
Ben 200 tl'ye hayalini kurduğum "white gold cacadu." çift bulmuş ve alamamıştım ama satmaya çalışanla ilgili sıkıntım yok istediği parayı söyler. Ben sadece o parayı vermemeyi tercih ettim, en nihayetinde ailelerimizden bütçemize göre bunu kısıp hobiye yönlendiriyoruz. Umarım üreten biri almıştır ve bizlere satar... Yada bana bedava verir  
 
Sürç-i lisan ettisysem affola...
 
Hepinize saygılar sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 11:21
Bu hobi pahalı bir hobi, kim ne derse desin... Bence fiyatları hobiciler değil akvaryumcular abartıyor. Akvaryumcular abartınca da haliyle hobiciler de yükseliyor. Piyasayı bilen ve belirleyenler bu işin devamlı ticaretini yapan insanlar. Hobiciler akvaryumcu fiyatlarına göre hareket ediyor.

Ben ilanlardaki fiyatları görüyorum ve onun biraz daha düşük fiyatına ilan açıyorum. Amacım elimden hızlıca çıkartıp tür değişikliğine bir an önce başlamak. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1015
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 12:07
İki sene kadar önce discus üretimi ile uğraşan arkadaşlarım yurtdışına Singapur, Taiwan, Çin gezisine gitmişlerdi. Oradan öncelikle kendilerine 10ar adet getirmişlerdi. Aynı zamanda  burada üretim yapabilmek içn de tutarını yanlış hatırlamıyorsam 10.000,00tl lik discus getirmişlerdi. Balıkların bir kısmı adapte esnasında kaybedilmişti. Burada 300-500tl satışında olan balıklar orada 30-50$ (boyutuna ve cinsine görede 100$ veya üstü tutabiliyor) gibi komik rakamlara satılıyor. Ama elin yabancısı bile öyle kalitede ve türde balıkları var ki satmıyor. Kaç $ verirseniz verin...
 
Eğer balıkların sınıflandırılmasında AAA yada AAA+ grade en üst sınıf ise bizim ülkemize ithalat yolu ile bu kalitede balık gelmesi çook zor...
 
Ama yurtdışına gidip gelen arkadaşlarımız varsa ve gittikleri yerde imkanları oluyorsa balık seçimi
konusunda çok şanslılar diyebilirim...Eğer bir değişiklik olmadı ise 10 adet getirebiliyorsunuz.
 
Fiyat mevzusunun sonu gelmez. Satılan her malın bir talibi elbet çıkacaktır. Sonuçta serbest piyasa ekonomisi.
 
Yalnız bu forumda dikkat ettiğim bir şey var. Hemen hemen herkes yana yana apisto diye tutuşuyor. Ama iş pamuk eller cebe kısmına gelince orada bir gevşeme oluyor. Tabi bu da normaldir, anlıyorum. Sonuçta hepimiz harcama yaparken belirli yerlerden kısmalar yapmak zorunda kalıyoruz.
 
İbrahim arkadaşımız bir girişimde bulunmuştu. O zaman ben farklı 6 apisto türü besleyebilmek için 180*70*55h ebatlarında akvaryum siparişi vermiştim. Ama işler istenildiği gibi yolunda gitmemişti. O kadar insan apisto, cüce diye tutuşurken gelen talepleri İbrahimden duyunca çok şaşırmıştım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 13:13
Arkadaşlar dernekleşme konusunda bir soru sormak istiyorum. Örneğin ben bir Lepistes Derneği üyesiyim, acaba bu cüce amerikanlarla ilgili ya da apisto türleri ile ilgili bir dernek var mı? Geçmiş sayfaların hepsini okuyamadım açıkçası 210 sayfada 10'ar yazıdan ki bu 2100 yazı eder okumaya açıkçası üşendim.

Eğer bir dernek var ise, bu derneğin üyelerinin bir araya gelip üretim tekniklerini birbirleriyle paylaşıp , türleri de paylaşıp yerli üretime destek verilmesi hususunda bir çalışma yapılabillir diye düşünüyorum. Dernek yoksa da insanların gruplar halinde bu tür üretim faaliyetine geçmelerinde fayda olacağından yanayım. Neden mi? Yukarıda bahsedilen maliyetlerin aşağı çekilebilmesi için. Yerli hobiciye biraz daha ucuza ve de adaptasyon sorununu atlatmış balık temin edebilmek için.

Eğer bu konu daha önceden açılmış ve ben okumamışsam, tartışma konusunun linkini verebilirseniz sevinirim. Yok eğer bu tarz bir organizasyon hiç düşünülmedi diyorsanız da o zaman bu konudaki fikirleriniz almak istiyorum.

Ankaralı Apistocular, İstanbuldaki, İzmirdeki, ve Ülkenin diğer şehirlerindeki Apisto meraklılarının ellerinde hangi türlerin olduğunu, kimlerin düzenli olarak üretim yaptığını öğrenebilirsek işte o zaman balık temininde daha da kolay hareket edebiliriz. 
Burada Akvaryumcuların da önünü kesmek gibi bir niyetim yok. İsteyen balıklarını Akvaryumculara da satabilir elbette. Ben örneğin, ürettiğim corydoras ve vatosları anlaştığım bir petshopa toptan vermek üzere anlaştım. Ürettiğimiz apistoları da bu şekilde piyasaya sürebiliriz. Bir kısmını akvaryumcuya verirken diğer bir kısmını da özelden satabiliriz. Ha ben bu işi para kazanmak için yapmıyorum diyecek olan arkadaşlar da istediği kişilere ücretsiz balık verebilir. Önceliği bu hobiye gönül vermiş kişiler olursa daha bile iyi olur.
Buna benzer bir kooperatifleşmeyi Lepistesçiler arasında yapalım istedik fakat gerçekleştiremedik. Belki buradaki arkadaşlar bu işi yapmaya daha da istekli olabilirler.
Benim buradaki amacım yurt dışından olan ithalatlar ile bu ülkenin parasının yurt dışına uçmasını önlemek. Ha ithalatçı firmaların işlerine çomak sokmak değil amacım. Onlar da bu ülkeye gelmeyen diğer nadir türleri getirerek işlerine devam edebilirler, ve hatta bizler bu ithalatçılara toptan balık vererek paranın yurt dışına uçmasının önüne geçebiliriz. Ben konuyu geniş düşünüyorum. Belki de fazla idealist olduğumdandır.


Sevgiler saygılar

Eray 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 13:26
[QUOTE=Eray Gurdogan]Arkadaşlar dernekleşme konusunda bir soru sormak istiyorum. Örneğin ben bir Lepistes Derneği üyesiyim, acaba bu cüce amerikanlarla ilgili ya da apisto türleri ile ilgili bir dernek var mı? Geçmiş sayfaların hepsini okuyamadım açıkçası 210 sayfada 10'ar yazıdan ki bu 2100 yazı eder okumaya açıkçası üşendim.

Eğer bir dernek var ise, bu derneğin üyelerinin bir araya gelip üretim tekniklerini birbirleriyle paylaşıp , türleri de paylaşıp yerli üretime destek verilmesi hususunda bir çalışma yapılabillir diye düşünüyorum. Dernek yoksa da insanların gruplar halinde bu tür üretim faaliyetine geçmelerinde fayda olacağından yanayım. Neden mi? Yukarıda bahsedilen maliyetlerin aşağı çekilebilmesi için. Yerli hobiciye biraz daha ucuza ve de adaptasyon sorununu atlatmış balık temin edebilmek için.

Eğer bu konu daha önceden açılmış ve ben okumamışsam, tartışma konusunun linkini verebilirseniz sevinirim. Yok eğer bu tarz bir organizasyon hiç düşünülmedi diyorsanız da o zaman bu konudaki fikirleriniz almak istiyorum.

Ankaralı Apistocular, İstanbuldaki, İzmirdeki, ve Ülkenin diğer şehirlerindeki Apisto meraklılarının ellerinde hangi türlerin olduğunu, kimlerin düzenli olarak üretim yaptığını öğrenebilirsek işte o zaman balık temininde daha da kolay hareket edebiliriz. 
Burada Akvaryumcuların da önünü kesmek gibi bir niyetim yok. İsteyen balıklarını Akvaryumculara da satabilir elbette. Ben örneğin, ürettiğim corydoras ve vatosları anlaştığım bir petshopa toptan vermek üzere anlaştım. Ürettiğimiz apistoları da bu şekilde piyasaya sürebiliriz. Bir kısmını akvaryumcuya verirken diğer bir kısmını da özelden satabiliriz. Ha ben bu işi para kazanmak için yapmıyorum diyecek olan arkadaşlar da istediği kişilere ücretsiz balık verebilir. Önceliği bu hobiye gönül vermiş kişiler olursa daha bile iyi olur.
Buna benzer bir kooperatifleşmeyi Lepistesçiler arasında yapalım istedik fakat gerçekleştiremedik. Belki buradaki arkadaşlar bu işi yapmaya daha da istekli olabilirler.
Benim buradaki amacım yurt dışından olan ithalatlar ile bu ülkenin parasının yurt dışına uçmasını önlemek. Ha ithalatçı firmaların işlerine çomak sokmak değil amacım. Onlar da bu ülkeye gelmeyen diğer nadir türleri getirerek işlerine devam edebilirler, ve hatta bizler bu ithalatçılara toptan balık vererek paranın yurt dışına uçmasının önüne geçebiliriz. Ben konuyu geniş düşünüyorum. Belki de fazla idealist olduğumdandır.


Sevgiler saygılar

Eray 
[/QUOTE]
Eray bey bu başlıktan sanırım bir kaç sayfa bile önce (Köksal bey olması lazım), kim ne üretiyor vb. bir data oluşturmak için mesaj atmıştı. Ancak apistogrammalardan malesefki çok fazla üreten yok, üretenlerden de yavruları büyüten sayısı az.  O yüzden büyük bir organizasyon olmaz kanısındayım.
"Dernek" derken buradan grup kurmak çok daha mantıklı, derneklerin yasal düzenlemeleri belgeleri vs. bir sürü uğraşları var diye biliyorum. Zamanında "akvaristler" derneğini kurmuşlardı Ankarada sonrasında ne oldu, nasıl gelişti pek bir bilgim yok ancak dediğim gibi "apistogramma" yada biraz daha geniş tutarsak "cüce amerikan" deyip ufak bir grup oluşturulabilir ancak bu başlıktan daha farklı olacağını pek düşünmüyorum. En nihayetinde yine "bu akvaryumcuya balık gelmiş" demekten öteye geçemiyoruz ve daha da bir kaç yıl geçemeyiz bence.
 
Karamsarlığımın kusuruna bakmayın lütfen...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fesfiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 164
fesfiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 13:30
[QUOTE=Eray Gurdogan]Arkadaşlar dernekleşme konusunda bir soru sormak istiyorum. Örneğin ben bir Lepistes Derneği üyesiyim, acaba bu cüce amerikanlarla ilgili ya da apisto türleri ile ilgili bir dernek var mı? Geçmiş sayfaların hepsini okuyamadım açıkçası 210 sayfada 10'ar yazıdan ki bu 2100 yazı eder okumaya açıkçası üşendim.

Eğer bir dernek var ise, bu derneğin üyelerinin bir araya gelip üretim tekniklerini birbirleriyle paylaşıp , türleri de paylaşıp yerli üretime destek verilmesi hususunda bir çalışma yapılabillir diye düşünüyorum. Dernek yoksa da insanların gruplar halinde bu tür üretim faaliyetine geçmelerinde fayda olacağından yanayım. Neden mi? Yukarıda bahsedilen maliyetlerin aşağı çekilebilmesi için. Yerli hobiciye biraz daha ucuza ve de adaptasyon sorununu atlatmış balık temin edebilmek için.

Eğer bu konu daha önceden açılmış ve ben okumamışsam, tartışma konusunun linkini verebilirseniz sevinirim. Yok eğer bu tarz bir organizasyon hiç düşünülmedi diyorsanız da o zaman bu konudaki fikirleriniz almak istiyorum.

Ankaralı Apistocular, İstanbuldaki, İzmirdeki, ve Ülkenin diğer şehirlerindeki Apisto meraklılarının ellerinde hangi türlerin olduğunu, kimlerin düzenli olarak üretim yaptığını öğrenebilirsek işte o zaman balık temininde daha da kolay hareket edebiliriz. 
Burada Akvaryumcuların da önünü kesmek gibi bir niyetim yok. İsteyen balıklarını Akvaryumculara da satabilir elbette. Ben örneğin, ürettiğim corydoras ve vatosları anlaştığım bir petshopa toptan vermek üzere anlaştım. Ürettiğimiz apistoları da bu şekilde piyasaya sürebiliriz. Bir kısmını akvaryumcuya verirken diğer bir kısmını da özelden satabiliriz. Ha ben bu işi para kazanmak için yapmıyorum diyecek olan arkadaşlar da istediği kişilere ücretsiz balık verebilir. Önceliği bu hobiye gönül vermiş kişiler olursa daha bile iyi olur.
Buna benzer bir kooperatifleşmeyi Lepistesçiler arasında yapalım istedik fakat gerçekleştiremedik. Belki buradaki arkadaşlar bu işi yapmaya daha da istekli olabilirler.
Benim buradaki amacım yurt dışından olan ithalatlar ile bu ülkenin parasının yurt dışına uçmasını önlemek. Ha ithalatçı firmaların işlerine çomak sokmak değil amacım. Onlar da bu ülkeye gelmeyen diğer nadir türleri getirerek işlerine devam edebilirler, ve hatta bizler bu ithalatçılara toptan balık vererek paranın yurt dışına uçmasının önüne geçebiliriz. Ben konuyu geniş düşünüyorum. Belki de fazla idealist olduğumdandır.


Sevgiler saygılar

Eray 
[/QUOTE]
Eray Bey yazınıza tamamen katılıyorum, Apisto türlerinde üretim için bana göre mutlaka grup oluşturulmalı. Özellikle amaç ırkın daha güzelini daha dayanıklısını üretmekse mutlaka dayanışma ve paylaşım şart. Ben yakın çevremde apisto üretiminde istekli ve sabırlı 1-2 arkadaş bulmadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 13:35
       Bazı ilanları ben de gördüm. Benim fikrim de o fiyatların abartılı olduğu. Gerçi sonuçta serbest piyasa , isteyen istediğine satar. Ben genelde balığımı akvaryumcudan , görerek ve seçerek almayı tercih ediyorum. Elimden çıkardığım balığın fiyatı , yeni alacağım balığı tam karşılasın derdine hiç düşmedim, sonuçta bu hobiden çok keyif alıyorum ve üzerine cebimden para eklemek , işin doğası gereği çok normal bir durum.

      Cüce cichlidlerin fiyatları tüm dünyada öyle çok yüksek rakamlarda değil arkadaşlar.Bizde akvaryumcular yeter seviyede olamadığı için (bazılarını tenzih edelim) bu balıkları getirtip öldürüyor ve getirtmek istemiyorlar. Böyle olunca da bulunmaz hale geliyor. Bir agassizinin dünya genelinde fiyatı yaklaşık ortalama 15-20 TL iken bizde bir hobici yada akvaryumcunun bu türe 50-100 TL fiyat biçmesi, en kibar tabirle karaborsanın tanımını teşkil eder. 

      

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 13:48
Aslına bakarsanız balık fiyatları görecelidir. Yani ben tok satıcı isem ve de balıklarımın sağlığından kalitesinden emin isem istediğim fiyatı çekerim. Olay Bu memleketin su şartlarına uyum sağlamış bir balık almak ise akvaryumcudan önce hobiciden almayı tercih ederim. Hepimiz biliyoruz ki Akvaryumcudan alınan bir Cüce Amerikanın evde yaşamama şansı %50 den de yüksek, bu nedenle yerli üretim bir balığın fiyatının Akvaryumcudakinden yüksek olması bana pek de mantıksız gelmiyor. Öte yandan da bu balığı üretebilen, kişilerin de satış aşamasında insafına kalmış durumdayız. Bu balığı alıp beslemek, üretmek istiyorsak şu söze bakmak lazım. "Zevkin veresiyesi olmaz"

Aynı tür adaptasyon sorunlarını uzak doğudan yapılan Lepistes varyeteleri üzerinde de yaşamıştık. Bir çok hobici gelen balıklarını her türlü alıştırma tekniğini kullanmasına rağmen bu memleketin suyuna alıştırırken zorluk çekti, bir çoğu da balıklarının ölümünün önüne geçemedi. 

Demem o ki o zaman bir grup kuralım veya bir site kuralım. http://www.apistogramma.com/forum/index.php örneğin bunun gibi. 
Bu hobiyle ilgilenip buna bienzer bir site kurabilecek bir kaç akvarsit vardır diye düşünüyorum. 
Kendi deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz, makaleler, haberler paylaşabileceğimiz bir sitemiz olur.
Buna gerek yok , Akvaryum.com üzerinden devam edelim derseniz ben ona da varım. Yeter ki bir oluşumu başlatalım.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir