Cüce Amerikan Dünyası


Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 20:49
Benim kameramdan... İlaç kullanma üstadım.. Hazır yamyamlar varken...

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=dWxRmORwBDM[/VID]

Beğenenler: [T]186525,mirat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 21:32
Dostlar ben bu hafta biraz apisto stokladım, hiç apistom yoktu ama şuan 2 d Kakadu, 4 Agassizi ve 2 Trifasciata'm var, belki 1 türden çift olur da üretir diyordum ama Agassizi'lerden biri bu sabah öldü, aldığımda da kuyruğu buruşuktu ve rengi dişi gibiydi de sanırım gidici olduğu için dişi gibi görünüyordu. Umarım bulaşıcı bir hastalığı yoktu yoksa 3 erkek Agassizi'm daha ölecek.
Elimdeki sayılara bakınca 3 e 1 d olduğundan üretme şansım en çok olan Agassizi ama dediğim gibi erkeklerde hastalık riski var, hastalık belirtisi olmazsa dişi toparlandıktan sonra üretim tankına alacağım bir erkeği. İnşallah problem çıkmaz da birkaç ay sonra yeni yerli üretim Agassizi'lerimiz olur, yalnız benim erkekler renksiz, hafif mavi Agassizi'ler, dişi ise kırmızı galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selsorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 438
selsorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 22:08
Arkadaşlar geçmiş sayfaları okudum.
Satan arkadaşlar da haklı. Almak isteyenler de haklı.
Dışarıda, talip olduğumuz balıklar çok daha ucuz ama içeriye getiremiyoruz.
İçeride emek verilerek getirilen ve yetiştirilen canlılara da kıyamaz insan.
2 taraf ta ortak yol bulacak ya da ortaklaşa ithalat yapacağız :)
Başka yolu yok.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 23:16
[QUOTE=capo di capi]Akvaryumun içinde balık olmadığı taktirde salyangozdan kurtulmak bir kaç işlem gerektiriyor. Bakır sülfat bir tek salyangoa değil tüm canlılara zararlı.. Onun yerine bir çok kişinin de tavsiye ettiği helena iyi çözüm.. Ama siz de helenayla müttefik olmalısınız.. Bitki köklerini kısa süreliğine çamaşır suyunda banyo yaptırıp iyice yıkadıktan sonra gerisini katil salyangoz halleder..

Hatta bir süre sonra katil salyangozların aç kaldığını düşünerekten adi salyangoz arar olabilirsiniz :)
[/QUOTE]

Çamaşır suyu ne işe yarayacak acaba?! 
Neden sadece kökler?!

Benim bildiğim ve de kendi tanklarımda gözlemlediğime göre Adi salyangozlar köklere değil yaprakların altlarına, cam kenarlarına jöle kıvamında bir koruyucu tabaka içinde yumurta bırakırlar. 
Bu tabaka içindeki yumurtalara çamaşır suyunun nasıl bir etkisi oluyor? 

Çamaşır suyu ile banyolama öncelikle zararlı bakterilerin arındırılmasında kullanılır ve de banyo yaptırılacaksa tüm bitki üzerinde uygulanmalıdır. Sadece köklere uygulamayla bir işe yaramaz.
Öte yandan çamaşır suyu ne kadar seyreltilirse seyreltilsin konsantrasyonu yüksek olduğundan ne kadar durularsanız durulayın, akvaryumunuza bulaşma riski var. Eğer amaç zararlı bakterilerden kurtulmak ise önce permasol banyosu sonra da seyreltilmiş metilen banyosuna tabi tutulması en sağlıklı dezenfekte yöntemidir. Bu iki kimyasalın da balıklara bir zararı yok. 

Fakat bu yöntemlerin salyangozdan kurtulmada bir faydası yoktur. Salyangozdan kurtulmak için bir kaç ilaç var mesela andazol, sitrax. bunlar hydra ve planaryadan, iç parazitlerden, camallus gibi parazit kurtlardan  kurtulmak için de kullanılır fakat dozajı fazla kullanılırsa salyangozlar üzerinde de etkilidir. 
Bu ilaçları denemek için ufak bir kaba bir kaç salyangoz koyup bu ilaçları deneyebilirsiniz. Dozajı da o ufak kapta ayarlayabilirsiniz ve tankınıza da aynı oranı deneyebilirsiniz. Benim önerim ölçekli 1 litreik maşrapalardan almanız. Bu şekilde 1 litreye kaç damla kullanılması gerektiğini bu şekilde test edebilirsiniz. Fakat tankınızda helena veya elma salyangoz gibi sevilen türlerden de varsa onların da hayatını tehlikeye sokmuş olursunuz. 

En garantili yöntem Helena kullanmak. Fakat helenaya görsel olarak katlanabilecekseniz adi salyangoza neden tahammüle edemiyorsunuz, o da salyangoz bu da salyangoz :)

Daha önceki önerimi tekrarlayayım, balıklarınızı yemlerken yemin dozajını azaltın, tabana yem düşmesinin önüne geçin, eğer mümkün ise tannkın zeminine bir kaç Corydoras koyun o zaman istenmeyen salyangozların nüfus patlamasının önüne geçmiş olursunuz.

NOT: Salyangozların fazlasından kurtulmak için tuzak da kurabilirsiniz , 1 şişenin içine bir adet dip yemi tercihen tetra waffermix atın ve bu şişeyi akvaryumunuza daldırın. Salyangozlar o yemi bulacaklar ve şişenin içine girecekler sonrasında şişeyi tanktan alıp salyangozarın fazlasından kurtulmuş olursunuz.

Sevgiler saygılar

Eray

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 00:36
 Gün içerisinde neredeyse 3 sayfalık yazışma gerçekleşmiş ki önce onları okumakla biraz zaman geçirdim. Hepsini detaylı okuduktan sonra bazı açıklamaları yazayım dedim. Ancak bunu tartışmayı alevlendirmek için değil topluca açıklama ve hatırlatma için yapıyorum.

Öncelikle bu başlığa ihtiyaç vardı çünkü meraklısı çoktu. Forumda maalesef bu şekilde bir konu açılmış değildi. Ayrı bir başlık olması gerektiği açıktı. Şu an 200 sayfadan fazla bir yazışma konunun önemini gösteriyor.

Forumda ayrı bir alt kategori açılması tamamen yönetimsel bir karardır. Ola ki onaylanır ve açılırsa bu durumda yönetici atanması, takibi, buna bağlı ana sayfada gruplama, ilanlarda alt kategori açma, vb ek işler çıkacaktır.

Ayrı forum oluşturulması konusu oldukça yük getiren, masraflı ve takibi zor bir konudur. Kimse kolay olay öyle bir yükün altına girmez. Ayrıca yapılsa bile kendi başına sınırlı kalacağından gerçekten oldukça ıssız bir ortam olacak ve bekleneni veremeyecektir. Dernek konusu ise ddışarıdan anlamlı görünen ama içine girince masraflı, takibi zor, getirisi az, yükü çok bir iştir. Dernekle ilgilenmekten hobiden uzaklaşma olasılığı doğabilir. İki konu da fikir olarak güzel ama fizibilitesi açısından kötü olan konular olarak atıl kalacaktır.

Akvaryumcularla ilgili zaman zaman olumlu olumsuz yorumlar geliyor. Gerçekten adam kazıklamaya odaklı kişiler olduğu gibi hobiden gelip oldukça makul fiyat ve yaklaşımlarla satış yapanlar da var. Hobiden gelmese bile konuya mantıklı yaklaşan bir çok akvaryumcu da var. Akvaryumcular her zaman olmalı ve olacak. Sadece uzun vadeli bir planlamaya göre (resmi değil) sıradan akvaryumcular kalmayacak ve onun yerine market tarzı büyük akvaryumcular gelecek. İster istemez yaklaşım değişecek. Bu olay bir bakıma bakkallardan marketlere geçiş gibi olacak.

İthalatçılar istenilen balıkları getirmeye devam edecek ama bu konuda maalesef hala ticari kaygılar ön planda kalıyor. Ticari anlamda kesin alım ve riski paylaşma olayı gerçekleşirse o zaman gelecek tür seçeneği açısından şans artabilir.

Yerli üretim için epeyce yazdım. Türlerin yaygınlaştırılma sıile ilgili ayrı bir başlık açtım. Bu başlık altında zaman zaman envater çıkarma ve üretim organizasyonlarına giriştim. Ancak yine maalesef konu havada kaldı. Üretim yapabilen ve yavru büyütebilen bazı arkadaşlarımızı yavruları ayırıp sayı arttırmaya bir türlü ikna edemedim. Kendim yaklaşık 3 yıl önce düzenli kakadu üreterek piyasada yaygınlaşmasına yardımcı olmaya çalıştım. Farklı türleri ürettim ama düzensiz olduğundan anlamı olmadı. Etrafımdakileri üretime teşvik edip her türlü desteği verdim. Bunlardan bazıları (mesela Mustafa ve Gürcan) cidden oldukça yavru çıkardı. Gürcan hem üretip hem satarak oldukça katkı sağladı ama sonra bitirdi. Mustafa halen evde üretiyor. Ancak satış yapacak kadar bir durumu olmadı. Konu ve grup sayesinde bir çok kişi türe merak salıp aldı, üretti. Bence hepsi burada, bu konuda, ortak bilgi paylaşımı ve desteklerle oldu. Batuhan a.trifasciata ve laetacara curviceps besleyip üretmeseydi kimse o kadar bu türlere odaklanmayacaktı. Steel Blue dışında tür bulunmadığı dönem olmasaydı belki kimse bu türe odaklanıp üretmeyecekti. Hatta akvaryumcuların balık getirmemesi sayesinde steel blue üretildi desem yeridir. Adını anmadığım ama cidden katkı sağlamış kişiler de var.

Güney amerikanlar için bir başlık açtım. Çünkü apistolarla aynı ortamda beslenmiyorlar. Daha büyük ve sert oluyorlar. Orta ve Kuzey Amerikan türleri ise zaten ayrı ve ekstra büyük, sert gruba giriyor. Ayrılmaları türlerin spesifik hale gelmesi adına önemli ama bir o kadar da burada bahsedildiği gibi "güçlerin bölünmesi" riskini içeriyor.

Özetle, buradan devam edelim. Birbirimizi desteklerken akvaryumcuları da ihmal etmeyelim. Şikayetlerininin mantıklı kısmını dikkate alalım ama dğer yandan kendilerini geliştirmeleri gereksinimini de unutmayalım. Üretim grubu kurmak için gönüllü kim varsa konuşalım. Öncesinde envanter oluşturalım. Yakın zamanda bir buluşma ayarlayacağız ve mümkünse tüm ilgililer gelsin, birlikte konuşup tartışalım. "Sadece gidip balık bakmak için" buluşmayalım.

Katılan, katkı sağlayan, emeği geçen, ilgilenen, hatta bu yazıyı okumaya zaman ayıran herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 08:51
Bence Güney amerikanların belli bir boyun üzerindeki bir çok bireyi Orta amerikanlarla birlikte karmalarda güç dengesi bakımından geçinebiliyor. Karmalarda hep birarada kullanılmaya devam edecekler. Bu sebepten ötürü A.Rüyası başlığı bence iyi gidiyor. Cüce Amerikan Dünyası da bence adına yaraşır şekilde birbirleri ile uyum içerisinde olan cüce amerikanlardan oluşuyor. Bence bu başlıkta bu haliyle yeterince açık seçik bir tavır sergiliyor. Yeri geliyor sadece amerikan değil de, cüce dünyası gibi de Kribensis gibi türlere ev sahipliği yapıyor. Green Terör gibi bir güneyli ile Kakadu gibi bir Güneylinin aynı başlıkta ele alınması yalnış olacaktır. Elbette bu başlıkların arasında net çizgiler yok. Bu sebeple Melek hem Severum gibi iri kıyım güneylilerle hemde Kakadu gibi Cücelerle beslenirken, Severum orta amerikan olan Makavla birlikte de besleniyor. Konuların hepsi kendi içinde uzun soluklu ve sabit konu gibi takipçileri olan bir sayfa halinde iken bölümlere ayırmak çok doğru olmaz. Ortalama günlük 1-3 sayfadan > 3-5 mesaja düşerse ilgi iyice azalır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 09:16

Ben halen Apis. SteelBlue erkek arıyorum... Bilgilerinize...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 09:45
[QUOTE=Eray Gurdogan][QUOTE=capo di capi]Akvaryumun içinde balık olmadığı taktirde salyangozdan kurtulmak bir kaç işlem gerektiriyor. Bakır sülfat bir tek salyangoa değil tüm canlılara zararlı.. Onun yerine bir çok kişinin de tavsiye ettiği helena iyi çözüm.. Ama siz de helenayla müttefik olmalısınız.. Bitki köklerini kısa süreliğine çamaşır suyunda banyo yaptırıp iyice yıkadıktan sonra gerisini katil salyangoz halleder..

Hatta bir süre sonra katil salyangozların aç kaldığını düşünerekten adi salyangoz arar olabilirsiniz :)
[/QUOTE]

Çamaşır suyu ne işe yarayacak acaba?! 
Neden sadece kökler?!

Benim bildiğim ve de kendi tanklarımda gözlemlediğime göre Adi salyangozlar köklere değil yaprakların altlarına, cam kenarlarına jöle kıvamında bir koruyucu tabaka içinde yumurta bırakırlar. 
Bu tabaka içindeki yumurtalara çamaşır suyunun nasıl bir etkisi oluyor? 

Çamaşır suyu ile banyolama öncelikle zararlı bakterilerin arındırılmasında kullanılır ve de banyo yaptırılacaksa tüm bitki üzerinde uygulanmalıdır. Sadece köklere uygulamayla bir işe yaramaz.
Öte yandan çamaşır suyu ne kadar seyreltilirse seyreltilsin konsantrasyonu yüksek olduğundan ne kadar durularsanız durulayın, akvaryumunuza bulaşma riski var. Eğer amaç zararlı bakterilerden kurtulmak ise önce permasol banyosu sonra da seyreltilmiş metilen banyosuna tabi tutulması en sağlıklı dezenfekte yöntemidir. Bu iki kimyasalın da balıklara bir zararı yok. 

Fakat bu yöntemlerin salyangozdan kurtulmada bir faydası yoktur. Salyangozdan kurtulmak için bir kaç ilaç var mesela andazol, sitrax. bunlar hydra ve planaryadan, iç parazitlerden, camallus gibi parazit kurtlardan  kurtulmak için de kullanılır fakat dozajı fazla kullanılırsa salyangozlar üzerinde de etkilidir. 
Bu ilaçları denemek için ufak bir kaba bir kaç salyangoz koyup bu ilaçları deneyebilirsiniz. Dozajı da o ufak kapta ayarlayabilirsiniz ve tankınıza da aynı oranı deneyebilirsiniz. Benim önerim ölçekli 1 litreik maşrapalardan almanız. Bu şekilde 1 litreye kaç damla kullanılması gerektiğini bu şekilde test edebilirsiniz. Fakat tankınızda helena veya elma salyangoz gibi sevilen türlerden de varsa onların da hayatını tehlikeye sokmuş olursunuz. 

En garantili yöntem Helena kullanmak. Fakat helenaya görsel olarak katlanabilecekseniz adi salyangoza neden tahammüle edemiyorsunuz, o da salyangoz bu da salyangoz :)

Daha önceki önerimi tekrarlayayım, balıklarınızı yemlerken yemin dozajını azaltın, tabana yem düşmesinin önüne geçin, eğer mümkün ise tannkın zeminine bir kaç Corydoras koyun o zaman istenmeyen salyangozların nüfus patlamasının önüne geçmiş olursunuz.

NOT: Salyangozların fazlasından kurtulmak için tuzak da kurabilirsiniz , 1 şişenin içine bir adet dip yemi tercihen tetra waffermix atın ve bu şişeyi akvaryumunuza daldırın. Salyangozlar o yemi bulacaklar ve şişenin içine girecekler sonrasında şişeyi tanktan alıp salyangozarın fazlasından kurtulmuş olursunuz.

Sevgiler saygılar

Eray

 
[/QUOTE]

Haklısınız Eray Bey. Afedersiniz...


[QUOTE=bilentungul]

Ben halen Apis. SteelBlue erkek arıyorum... Bilgilerinize...

[/QUOTE]

Ben bendeki steelbluelardan veriyim diyeeğim ama hepsi 2 santim .. Uygunsa verebilirim bir erkek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1488
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 14:34
    Yapı marketlerinde 5-6 liraya 10lt'lik sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor. Yaklaşık 5 hindistan cevizinden hazırlanmış bu torfa 3lt su ekliyorsunuz. Tabanda kullanıma hazır. Ben düzenli kullanıyorum. Tavsiye ederim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1409
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 15:50
[QUOTE=izzettanju]    Yapı marketlerinde 5-6 liraya 10lt'lik sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor. Yaklaşık 5 hindistan cevizinden hazırlanmış bu torfa 3lt su ekliyorsunuz. Tabanda kullanıma hazır. Ben düzenli kullanıyorum. Tavsiye ederim. [/QUOTE]
Ayrıca "peat moss" diye bir ürün buldum, bunu deneyen var mı aramızda? Sipariş verdim ancak denemeden önce kullananların fikrinizi almak istiyorum.
 
Yazan özellikler çok güzel ama firma reklamlarını biliyorsunuz bazı ürünlerde abartmayı seviyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 15:54
[QUOTE=izzettanju]     Yapı marketlerinde 5-6 liraya 10lt'lik sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor. Yaklaşık 5 hindistan cevizinden hazırlanmış bu torfa 3lt su ekliyorsunuz. Tabanda kullanıma hazır. Ben düzenli kullanıyorum. Tavsiye ederim. [/QUOTE]

Yalnız bildiğim kadarıyla filtre malzemesi olan torf (peat) topraktaki organik maddelerden veya benzeri bir şeylerden elde edilen bir karışım ama hindistan cevizi torfu hindistan cevizinin bir kısmının küçücük parçalara ayrılmasıyla elde edilen, bambaşka özellikte bir malzeme. Yanılıyor muyum? Hindistan cevizi torfu da filtrelerde kullanılan 'peat' ile aynı görevde kullanılabilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selsorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 438
selsorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 17:39
[QUOTE=bilentungul][QUOTE=izzettanju]    Yapı marketlerinde 5-6 liraya 10lt'lik sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor. Yaklaşık 5 hindistan cevizinden hazırlanmış bu torfa 3lt su ekliyorsunuz. Tabanda kullanıma hazır. Ben düzenli kullanıyorum. Tavsiye ederim. [/QUOTE]
Ayrıca "peat moss" diye bir ürün buldum, bunu deneyen var mı aramızda? Sipariş verdim ancak denemeden önce kullananların fikrinizi almak istiyorum.
 
Yazan özellikler çok güzel ama firma reklamlarını biliyorsunuz bazı ürünlerde abartmayı seviyorlar.
[/QUOTE]

Ph düşüren filtre malzemesi değil mi o?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 17:54
Nacizane fikir vermesi açısından isim vermem de yanlış belki ama koçtaş'ın botanik kısmında paketler halinde hindistan cevizi torfu satılıyor.. Fiyatları da makul..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 18:30
[QUOTE=Umut Başar]Nacizane fikir vermesi açısından isim vermem de yanlış belki ama koçtaş'ın botanik kısmında paketler halinde hindistan cevizi torfu satılıyor.. Fiyatları da makul..[/QUOTE]

Koçtaş'ta 10 litresi 11 tl idi yanlış hatırlamıyorsam, İzzet bey'in dediği yerde daha ucuz.  Ama hangi yapı marketi diyor acaba İzzet bey?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir