Difüzörler Ve Reaktörler ( Fotoğraflı Anl
Selamlar,
Forumumuzda karbondioksit sistemlerinde çözücüler olarak bilinin difüzör ve reaktörlerle ilgili genel bir yazı yoktu ve forumda bu konuda birçok başlık açılıyordu. Onlarca başlık ve özel mesajların üzerine bu konunun faydalı olabileceği kanaatine vardık ve hazırlama gereksinimi duydum.
Yazıda; difüzör ve reaktörler çeşitleri, kullanım alanları, yapılışı, performansı, işleyişi gibi konulara değineceğim.
DİFÜZÖR VE REAKTÖR ÇEŞİTLERİ:
# Seramik Tavanlı Difüzörler
# Kabarcık Merdiveni
# Kafa Motoru
# Bioball Reaktör
# External Vortex Reaktör (Harici)
# İnternal Vortex Reaktör (Dahili)
Pek tercih edilen bir sistem değildir. Sebebi yeterli çözünme yapamamasıdır. Genelde mayalı sistemlerde yardımcı eleman olarak kullanılır. Sistem çözünürlüğünü arttırmak için çana yakın bir bölüme akıntıyı arttırmak adına bir iç filtre ya da kafa motoru koyulabilir. Akıntı ne kadar fazlaysa çözünme o hayli artar.
Evde rahatlıkla oluşturulabilecek bir sistemdir.
Çan difüzörün karbonsioksit çözme oranı %5-20 lerde yer almaktadır.
Pek tercih edilen bir difüzör değildir. Sebebi ise yeterli karbondioksit çözümü yapamamasıdır. Daha çok düşük destekli bitki akvaryumlarında kullanılır. Fazla bir karbondioksit ihtiyacı olmayan bitkilerde yardımcı destek olarak tercih edilebilir.
Mayalı sistemlerde kullanılması önerilmez. Hava taşındaki düzenek büyüklüklerine bağlı olarak mayalı sistem şişesine yapacağı basınçtan ötürü patlama olasılığı vardır. Bu yüzden tüplü sistemlerde önerilir.
Kullanımı gayet basittir; karbondioksit sisteminden gelen gaz borusunu hava taşının giriş bölümüne takarak, basıncında etkisiyle çalıştırabilirsiniz.
Hava taşının karbondioksit çözme oranı % 20-25 lerde yer almaktadır.
SERAMİK TAVANLI DİFÜZÖRLER:
Yoğun basınç kuvveti altında çalıştığından dıy yapımı mayalı sistemlerde tercih edilmemelidir. Kullanıldığı durumda basıncın vermiş olduğu kuvvetle birlikte mayalı sistem şişesinde yoğun basınç kuvveti oluşturup şişeyi patlatabilmektedir.
Genelde küçük ve esnetik olduğundan ilk tercih edilen difüzör halini almıştır.
Uzun süreli kullanımlarda; tavanda bulunan seramik plakadaki delikler tıkanabilmektedir. Bu tıkanıklığı basınçlı hava ya da 1 günlüğüne sıcak suda bırakıp temizleyerek çözebilirsiniz.
Difüzörün karbondioksit çözme oranı %50-60 larda yer almaktadır.
KABARCIK MERDİVENİ:
Karbondioksit kaynak sistemi gözeterek kullanılmalıdır. Difüzör basıncın etkisiyle çalıştığından sadece tüplü sistemlerde kullanılmalıdır. Mayalı sistemlerde kullanılırsa şişeyi patlatma gibi durumlar görülebilir.
Çözünme performansının yüksek oluşundan ve esnetikliğinden dolayı memnun kalınan bir difüzördür. Dıy sistem olarak hazırlanması çok zor olduğundan genelde hazır satılır.
Kabarcık merdiveninin karbondioksit çözme oranı %75-80 lerde yer almaktadır.
KAFA MOTORU:
Elektrik kesilmelerinde akvaryumda karbondioksit çözülmesi görülmez. Kafa motoru durduğundan; çözünmede durur.
Pek tercih edilebilecek bir sistem değildir. Çalışmasıyla birlikte kafa motorundan çıkan yoğun akıntı karbondioksit gazını çözmesi yanında sudaki hareketlenmeden dolayı kısa sürede kabarcıkların yukarı çıkmasını sağlar ve performansı azaltır.
Sistem sadece kafa motoruyla birlikte kullanılabileceği gibi iç filtre haznesiyle birlikte de kullanılabilir. Bu sayede hem filtrasyon hem de karbondioksit çözümü sağlanılabilir.
Kafa motorunun karbondioksit çözme oranı %40 larda yer almaktadır.
DIŞ FİLTRE DİFÜZÖRÜ:
İç ve dış kısımda kullanılabilir.
Dış filtre yardımıyla çalıştığındna elektrik kesilmelerinde sistem durur. Çözünme gerçekleşmez. Yine bununla birlikte çözünme hızı; dış filtrenin temiz su haznesinden verdiği akıntı gücüyle doğru orantılıdır.
Dış filtre difüzörünün karbondioksit çözme oranı %30-45 lerde yer almaktadır.
BİOBALL REAKTÖRÜ:
Elektriklerin kesilmesi durumunda sistem çözünme gerçekleştiremez. Reaktör haznesi içerisinde bulunan bioballara alternatif olarak; seramik, su borusu parçaları gibi hava kabarcığını parçalayabilir nitelikte medyanlar kullanılabilir.
Bioball reaktörünün karbondioksit çözme oranı % 80-90 larda yer almaktadır.
Vorteks yani anafor çözümleyici, adından da anlaşılabileceği gibi suyu anafor formuna dönüştürür. Kapalı bir ortamda anafor oluşturulduğunda orta kesiminde kalan hava su ile daimi olarak yoğurulmuş olur. Co2 çözünümü için en etkili yoldur ve verilen co2'nin tamamının suda çözünebildiği (şimdilik) tek sistemdir.
Fakat anaforun oluşması için bazı şartlar vardır:
1- su hazneye bir açı ile verilmeli
2- Hazne çıkışı suyun verildiği tepe noktasında daha küçük olmalı (ters şişe formunda olmalı)
EXTERNAL VORTEX REAKTÖR:
Çalışma prensibi; hazne içerisinde kafa motorundan gelen suyun yan bir açı ile girdap oluşturması sonucunda verilen gazın parçalanmasıdır. Kafa motoruna bağımlı olduğundan elektrik kesilmesi anında sistem durur. Elektrik kesintisi sonrasınd asistemi tekrar çalıştırır vaziyete getirmek biraz zahmetlidir. Çok yüksek oranda karbondioksit çözünmesi gerçekleştirir.
Özellikle büyük boyutlu akvaryumlarda en iyi karbondioksit reaktörü olarak kullanılır. Çözmüş olduğu karbondioksit akvaryumun her köşesine rahatla ulaşabilir.
Vortex reaktörün karbondioksit çözme oranı %90-100 lerde yer almaktadır.
İNTERNAL VORTEX REAKTÖR:
Çözünme vortex reaktörde olduğu gibi çok yüksektir. Genelde dıy sistem olarak yapılabilir. Yoğun karbondioksit ihtiyacı olan akvaryumda en çok kullanılan sistemdir. Tek can sıkıcı nokta biraz görüntü kirliliği yapmasıdır.
Basınç etkisi gözetmeksizin kullanılmaktadır. Hem mayalı hem de tüplü karbondioksit sistemlerinde en iyi çözücü olarak kullanılabilir.
Vortex difüzörün karbondioksit çözme oranı %95-100 lerde yer almaktadır.
Tunç Sönmezoğlu http://www.akvaryum.com/Forum/super_vortex_co2_reaktor_k165931.asp
Yiğit Semerci http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=96903
Yermiz Sezgin http://www.akvaryum.com/Forum/vortex_co2_reaktor_denemesi_k170727.asp?PN=1
Ali Bey http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/arsiv-konu-1077.0-dis-filtre-icin-diy-co2-reaktor.html
Serkan Çetinkol http://www.akvaryum.com/Forum/co2_reaktor_yapimi_k15031.asp
Beğenenler: [T]174244,M.Çelik[/T][T]235480,underwaterworld[/T][T]240009,Mahmut Boyraz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
+1: [T]93897,CarrasiusAuratus[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Emre bitkili akvaryum kuran yada kuracak olan benim gibi bu konuda tecrübesiz arkadaşlar için çok faydalı bir başlık olmuş gerçekten..Tebrik ederim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çok güzel bir iş çıkarmışsınız gerçekten tebrik ederim.Çok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz.Yeni başlayan arkadaşlar ciddi şekilde faydalanacaklardır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
- Küçük akvaryumum var, şelale filtre kullanıyorum. Nasıl bir sistem tercih etmeliyim?
Mayalı sistem yapmak istiyorum, bunun için gerekli araştırmaları yapıyorum fakat, difüzör mü, reaktör mü kullanmam gerektiğini ve nasıl bir şey kullanmam gerektiğini bilmiyorum.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Bu arada yazı çok faydalı oldu, teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.youtube.com/watch?v=GHEzwiEa-iw
Arkadaşlar bu videoda hangi malzemeleri kullanmış bu arkadaş fikriniz var mı?Alt bölümde iple bağladığı şey sünger mi acaba?
Teşekkür Edenler: [T]225363,mczorba[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir