Discus Büyütmek Basit Anlatım


azakpurÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6771,3[/B]
Kayıt: 28/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 317
azakpurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 14:51

Selamlar öncelikle herkese.

Forumdaki tüm açılmış konulara rağmen halen bir çok arkadaşın (discus nasıl beslenir ne yapmam gerekir) şeklinde konular açtıklarına şahit oluyorum.  Ben bu güne kadarki tecrübelerimi bu arkadaşlara faydalı olması acısından bir başlık altında anlatmak istiyorum. Tüm bildiklerimi uygulanabilirliği en kolay şekilde anlatıp yeni başlayan bu arkadaşlara ufakta olsa katkıda bulunmak tek amacımdır.

YAVRU DİSCUS NASIL BÜYÜTÜLÜR

1.Tank Seçimi

Tankınız yavru bakacaksanız mutlaka cama cam olmalıdır. Kumlu bitkili dekorlu akvaryum sizi su değişimlerinde sıkıcak ve yoracaktır. Cama cam tankı bitkili bir tanka göre kontrol altında tutmak çok daha kolaydır. Su sıcaklığı 30 derece olmalıdır. Bitkili akvaryum için büyük discuslar alarak başlamanızı tavsiye ediyorum.

2.Balık seçimi

Balıklarınız yavru olacağı için onları mutlaka yerli bir üreticiden alın. Hepsi aynı batın yavrular olsun. Sağlıkları ile ilgili bir şey söylemiyorum çünkü ben hasta balık satan aklı başında yerli üretici görmedim.  Yinede alacağınız balıkları inceleyin hareketli elinizi uzattığınızda yem yemek için tankın üstüne çıkan gözleri parlak yüzgeçleri açık sağlıklı balıklar olsun ve balıklarınız büyüyene kadar bir daha asla tanka başka bir balık sokmayın.

3.Su Değişimi ve Filtreleme

 Yavru discusun düzenli su değişimine ihtiyacı vardır. Bunun başka alternatifi  yok her gün mutlaka su değişimi düzenli olarak yapılmalı. Sebebi ise discuslar taze minarel ve elemente ihtiyaç duyarlar, biz her su değişimi yaptığımızda onlara bu minarel ve elementleri sağlamış oluruz ki bu minarellerin boylanma ve form tutmalarındaki önemi tartışılamaz. Değişimi akşam yemleme bittikten sonra yapmamız daha sağlıklı olacaktır. Günlük % 50 bence en idealidir. Fakat elinde imkan olmayan arkadaşlar bunu %25 e kadar çekebilirler. Dinlendirilen su mutlaka akvaryumdaki su ile aynı derecede yada en fazla 2 derece altında olmalıdır.

Filtreleme
Filtreleme için tankınızın hacmine uygun bir dış filtreye elyaf, seramik, biolojik sünger ve zeolit koymanız yeterli. Filtrenin bakımını ayda bir en geç 2 ayda bir yapmanız yeterli olacaktır. Zeoliti 2 ayda bir değiştirmeyi unutmayın. Birde akvaryumda pipo filtre bulundurun biolojik döngüyü sağlasın ve devam ettirsin. Çünkü dış filtreyi her temizlediğinizde bakterileride yok etmiş olacaksınız. Her yok ettiğinizde pipo filtre sayesinde balıklarınız çok fazla sitres yaşamayacak ve bakterileriniz tamamen yok olmayacaktır.
 
4.Yemleme

Yemlemenin de düzenli olması çok önemli. Bunun için günde 6 defa yemleme yapan  otamatik bir yem makinası mutlaka sizden daha iyi yemeleme yapıcaktır. Siz unutursunuz veya sabahın 6 sında balık yemlemek için uyanmassınız ama o bunu asla unutmaz ve balıkları mutlaka yemler. Yem makinasının haznesine %75  tetra bits, %25 new life spectrum discus formula ekleyin ve günde 6 defa yemleme için ayarlayın sabah 7 den başlasın yemlemeye akşam 22 ye kadar dengeli bir şekilde ayarlayın. Şimdi gelelim yüreğe, yüreği günde 3 defa verin yeterli miktarda verin yani balıklar hepsini tüketsin çok fazla vermeyinki dipte kalıntılar kalmasın. Yürek yapımı için forumda yeterince tarif var. Ben ise 1 kg yüreğin içine 80 gr tetra bits, 20 gr sera flora, 40 gr new life spectrum, 10 tablet sera sprulina, büyük bir diş sarımsağın suyu, bir tane bemix ve 60 mg discus elixir koyuyorum.

 

 

DAMIZLIK VEYA DAMIZLIK ALTI DİSCUSLARLA BAŞLAMAK

1.Tank Seçimi

Artık bitkili veya cama cam, keyfiniz nasıl bir tank kurmak istiyorsa kurabilirsiniz. Kum olarak genelce ince silis kum kullanıyor arkadaşlar. Bitkiler ise ısıya dayanıklı olmalı bunun için forumda bir liste var ordan bakabilirsiniz. Benim tankımda kum yine yok mangrove köküne sardırılmış anubiaslar var okadar.

2.Balık Seçimi

Balıklarınızı istediğiniz yerden alabilirsiniz. Pet Shop veya üretici ama yanınıza mutlaka bu işten anlayan birini alınki formu bozuk veya ırkının özelliklerini taşımayan balıkları size satmasınlar.

3.Su Değişimi

Haftada bir %20 su değişimi yine yapıcaksınız. (ben haftada iki kez yapıyorum) Dip te biriken pislikleride mutlaka alın.

4.Yemleme

Günde 2 defa kuru yem 1 defada yürek vermeniz yeterli olacaktır. Yemleri yeterli miktarda atmaya özen gösterin dipte yem artığı kalmasın. Çünkü artık su değişimi azaldığından su daha kolay bozulacaktır.

5.Kahve Yudumlayarak Seyretmek

Tankınızın ışıklarını açın ve tam karşısına oturun. Kahvenizi içerken maşaallah demeyi unutmayın. Çünkü balıklarınız çok neşeli olduklarından nazara açık haldedirler. :)
 
Not: Tüm bunlar sadece tecrübeye dayalıdır, deneysel bir çalışma yapılmamıştır.
kokesta2011-08-28 15:31:44

Beğenenler: [T]198152,SmartDiscusRecai[/T][T]72988,nehiryeli[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198152,SmartDiscusRecai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbozdagÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 1392
fatihbozdagÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 21:15
Buradan okuyunca ne kadar da kolay geliyor beslemek. Bütün mesele pratikte yani.
Paylaşım için teşekkür ederim, bir çok kişiye yardımcı olacaktır, ilerde bana da.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yalçın DELİBAŞÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 231
Yalçın DELİBAŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 21:24
Faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık.Diskus bakımı oldukça zahmetli ve çok ilgi alaka isteyen bir iş.Herkesin harcı değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheMuRoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 587
TheMuRoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2011 23:32
Çok teşekkürler ,  aslında discus türünün beslemenin okadarda zor olmadığını kendi düşüncem yukarıdakileri maddelere uyulduktan sonra sağlıklı balıklar yetiştiriceliği tanısındayım.

Elinize sağlık çok yararlı ve ciddi noktalar var.
TheMuRo2011-12-02 10:11:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2011 01:13
Elinize sağlık. Güzel bir çalışma olmuş. Bu düzeni oturtabilmek bir mesele aslında.
Ben yavru discuslarla başladım. Daha yeni yeni düzenim oturdu. Bu arada balıklarımın hepsi maalesef aynı forma ulaşamadı.
Yaptığım hatalar ve tavsiyelerim:
1- Aldığım discusların hepsi aynı boyda değildi. Biraz büyük olanlar diğerlerine yem yedirmedi bir süre ve onların yanık kalmasına sebep oldu.
2- Düzenli su değişimi için pratik bir yol olması lazım yoksa 10. değişimden sonra eziyet haline geliyor. Max. 10-15 dk. sürmeli su değişimi. Bir süre su değişimim aksadı bu yüzden.
3- Dana yüreğini hazırlamayı öğrenmek de biraz tecrübe gerektiriyor. İlk aldığım dana yüreği bozuk çıktı ve balıklar yemedi (İyiki yememişler). İkinci aldığım dana yüreğinde internette satılan bir toz karışım kullandım, balıklar beğenmediler. 3. aldığım dana yüreğinde anca yemeye başladılar. Tabi her hazırladığım her karışım için de bir süre geçti. Bu sürede düzenli beslenemediler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oliverzegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 867
oliverzegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:54
Dış filtrem biraz güçlü ama en kısa zamanda dekoru çıkartıp dış filtre debisini düşürmek için plastik bir yöntem bulucağım.Tavsiyelerinizi okudum çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ömer 77Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 113
ömer 77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 23:46
Soner bey güzel bilgiler yazmışsınız ,ancak stresten nasıl kurtulacakları hakkında da bilgi verir misiniz.Mesela bendekiler stresten hala kurtulamadılar.Aksine sürtünme ve lekeler başladı.Çay,stres alıcı bazı ilaçlar,su piresi vs vs vs denedim ancak ölümler hala devam ediyor.Yabancı bir video da izledim, adam balığı dışarı çıkarıp ağzına şırıngayla yem basıyordu.Bu konularda da bilgi verirseniz ben gibi yeni başlayanlara güzel bir ders olur.Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azakpurÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6771,3[/B]
Kayıt: 28/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 317
azakpurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 23:56
Ömer bey balıklarınızın son halini resimleyerek yeni bir konu açarsanız hastalıklarıyla ilgili yorum yapar ve ne kullanmanız gerektiği hakkında bilgi vermeye çalışırız tüm arkadaşlarla birlikte.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkitalkiÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2007
İl: Batman
Mesaj: 18
volkitalkiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 23:03
eline sağlık güzel çalışma olmuş.
 bende bugun yavru diskus aldım sadece yem işi biraz zor gibi gözüküyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

can_erenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 259
can_erenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 23:11
Soner bey cok guzel bir paylaşım olmuş tam bir benzerini ben hazırlıyodum.Yazacaklarımı hazırlamıştım konulara bölüyodum ama gördüm ki gerek kalmamış :) ozaman söyle bir yorumda bulunayım discusa geçecek arkadaşlar discus bakmaktan korkmasınlar discuslar en az malavi ve tanganyika balıkları kadar dayanıklılar öldürmek isteseniz bile(öyle bişey düşünceğinizi sanmıyorum tabiki)öldüremezsiniz.Buna emin olun discusta tek sıkıntı yavru aldığınızda yavruları iyi forma ulaştırmak için biraz fazla ilgi göstermeniz olacaktır.Diğer zorluğu ise damızlık balıklarınızdan yavru alabilmek için dogru su şartlarını saglamak ve yumurtadan çıkan yavruları balıklarınızın sırta alma süreci biraz sıkıntılı oluyor tabi burda eşleriniz yavrularına bakabilen eşlerse bu sıkıntıyıda kolay aşıyorsunuz.

DİSCUS BAKMAK ÇOK KOLAY ZOR OLAN YAVRU DİSCUSU BÜYÜTMEK!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dlknl_06Çevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 64
dlknl_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 23:36
Tek kelİme harİka elİne sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaYLaZzZÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 129
HaYLaZzZÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 23:52
[QUOTE=dlknl_06]Tek kelİme harİka elİne sağlık[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnadoluSırtlanıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 735
AnadoluSırtlanıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2011 14:48
Merhaba.Farklı discus türleri arasında ihtiyaç ve bakım farklılıkları var mıdır? Örneğin tamamen aklıma ilk gelen türleri yazıyorum;mesela Pigeon - Melon türleri arasında dikkat çeken bakım farklılıkları olabilir mi? AnadoluSırtlanı2011-12-29 14:49:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azakpurÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6771,3[/B]
Kayıt: 28/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 317
azakpurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2011 15:28
[QUOTE=AnadoluSırtlanı] Merhaba.Farklı discus türleri arasında ihtiyaç ve bakım farklılıkları var mıdır? Örneğin tamamen aklıma ilk gelen türleri yazıyorum;mesela Pigeon - Melon türleri arasında dikkat çeken bakım farklılıkları olabilir mi? [/QUOTE]
Ben bugüne kadar beslediğim türlere farklı bir uygulama yapmadım. Sadece pigment sorunu olan kırmızı pigeon türlerde imkanım oldukça siyah silikonla yapılan tanklara sokmamaya çalışıyorum ve onlara sitrese girmemeleri adına biraz daha ehemmiyet gösteriyorum. (su değişimlerini aksatmıyorum, yanlarında ani hareketler yapmıyorum v.b.) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir