Discusa Yeni Başlayanlar İçin®
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 13:29
Çeşitli türleri besleyipte artık malawiden, tanganikadan sıkılan discusa geçmek isteyen arkadaşlarımıza bazı önemli noktaları belirtmek ve sorunsuz bir hobi uygulaması yapabilmek için aşamaları sizlerle paylaşıyorum.
Erman Aygün 2009-08-19 17:16:48
3 Önemli Nokta
1- Günlük sistemli diyet uygulama (Discus yaş ve boyutuna bağlı olarak)
Yetişkin discuslarınız için günlük 2 kere yemleme yeterken, yavru discuslarda; yavrular küçüldükçe sık ve protein ağırlıklı besleme yapılmalıdır.
2- Uygun su, ışık ve sıcaklık koşulları
Hiçbir zaman unutulmalalıdırki doğal ortamları Amazon'da pH oranı düşük asidik sularda yaşayan bir türdür discuslar. Malawi ve tanganika türlerinin aksine bazik değil daha asidik olarak tank su değerini tutmak uygun olcaktır. Kaya ve bazı kum türleri su değerini pH ı artırarak bazlaştırdığı için kesinlikle kullanılmamalıdır. Herzaman tarışılan cama cam tanklarda beslenir diye bir kural yoktur. İsteğe göre bitkili ve kumlu tanklar yapılmasında sakınca yoktur.
Işık discuslarınızın gelişimi ve rahatlıkları için önemli bir etkendir. Doğada puslu ve kararmış sularda yaşayan bu canlılar herzaman için yoğun ışığa olumsuz tepkiler vermektedir. Gün ışığı dahil tank konumlandırılırken iyi gözlemlenerek ayarlanmalıdır.
Sıcaklık değerleri 28-29-30 derece aralığında sabit seyretmesi discuslarınızın sağlığı açısından önemlidir.
3- Su değişim aralıkları
Yavru discusların gelişimi için ki hücre bölünmesinin ve fizyolojilerinin sağlıkla işlemesi için su değişim sıklığı günlük % 50 olmalıdır. Tabiki bu tank boyutu ile alakalı olup büyük tanklar için bu % oranı azaltılabilir.
Yem artıklarının bekletilmesi sudaki zararlı bileşiklerinin artmasına neden olucağından ötürü fazla birikme olmayacak şekilde yemleme ve su çekimi yapılmasına dikkat edilmelidir.
Yetişkin discuslarınız içinse haftalık %40-50 su değişimi yeterli olacaktır. (Üretimdeki çiftler hariç)
Unutmayın discuslar dünyanın en temiz sularından geliyor!
**200 litre için 6 yada 8 li bir grup orta boy discus tank için uygun olacaktır. Tek sayılardan kaçınınız.
**Yem seçiminde en az %45 ham protein bulunan çeşitli markalar seçilerek dengeli yemleme yapılmalıdır. Yaşa ve boyuta göre yem farklılıkları uygulanmalıdır. Renklerin canlı ve belirgin olması için hormon katkılı yemlerden kaçınmanızı tavsiye ederim.
**Ev yapımı protein ağırlıklı mamalar hazırlarken ilaçlardan ve çeşitli yapay katkı maddelerinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Disucusnuzun karaciğerine olumsuz etki yaparak kaybetmenize neden olabilir.
**Filtrelerinizde karbon kullanmamanızı tavsiye ederim. Bu bazı discus türlerinde olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır.
** Tanklarınıza farklı kaynaklardan discus eklerken kesinlikle bir anda birleştirme yapmayınız. Yeni gelen balığınızı en az 6 hafta karantinada tutarak gözlemleyiniz. Unutmayın sağlıklı discuslarınızın en büyük düşmanı parazit ve hastalık taşıyan yeni discuslardır.
**Discus seçimi yaparken ve alırken güvenilir kaynaklardan almanızı tavsiye ederim. Yerli discus seçimi ithallere göre kolay adapte olması açısından önemlidir.
**Beslemede canlı yem kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. Bağışıklık sistemi konusunda biraz zayıf olan discusların parazitler ve diğer zararlı organizmalara kapılması bu tarz yemlerden olmaktadır. Kullanılıcaksa güvenli dondurulmuş markalı canlı yemler kullanılmalıdır.
**Klor konusnda discuslar çok hassastır. Tanklarınıza su eklerken iyi havalandırılmış ve dinlenmiş yeterli süredeki suyu ilave ediniz.
** Su ilavesi yapılırken dinlendirilmiş suyunuzun ısısının tank ısınız ile aynı olmasına dikkat edin.
** Filtre için fantazi sistemler kurmaya gerek yoktur. Basit bir sünger filtre sistemi yada içi elyafla dolu bir dış filtre sistemi yeterli olacaktır.
**Yeri gelmişken belirteyim: Torf ve bu tarz maddeleri kullanmanız sadece size maliyet yükü getiricektir. Onun yerine hümik asit kullanabilirsiniz.
**Eğer tankınızı yeni kuruyorsanız suyunuzu sistem çalışır bir şekilde 3 gün dinlendirmeniz yeterli olacaktır. Ve kesinlike su hazırlayıcı gibi kimyasallar size artı gereksiz maliyetler getirecektir. Kaçınınız. Sadece bulursanız terminali catappa yağrağı ekleyebilirsiniz. Kullanım şekli;
**Yavru balıklarınız için mama karışımınıza B vitamini ekleyebilirsiniz.
** Üretim yapmadığınız takdirde balıklarınızın suyu için RO kullanmanıza gerek yoktur.
(İzin alınmadan; hepsi yada bir bölümü başka yerde kullanılamaz.)
Kaynaklar ve Fotoğraflar,
Bora Ünver,
Mert Taşkıran,
April Ross,
Cary Strong,
Beğenenler: [T]16595,ckuymulu[/T][T]68400,sadık 42[/T][T]150090,Gokay YAGAR[/T][T]151275,Nefer[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]198152,SmartDiscusRecai[/T][T]200397,Şahin Samancı[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]200138,AmerikanRüyası48[/T][T]202552,EmperorAngelfish[/T][T]180094,HarunYldrm[/T][T]208340,Venom01[/T][T]185896,talipengur[/T][T]144199,Mert İlkdoğan[/T][T]16477,hollowman299[/T][T]217417,borasrml[/T][T]224608,xDraGyx[/T][T]64971,izzettanju[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]231847,MasterChief[/T]
Teşekkür Edenler: [T]192671,erdincalhan[/T][T]200397,Şahin Samancı[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]200138,AmerikanRüyası48[/T][T]189421,CihanSRG[/T][T]203505,kahramandogan[/T][T]202552,EmperorAngelfish[/T][T]168086,brigantes[/T][T]178099,YavuzEdro[/T][T]72988,nehiryeli[/T][T]144199,Mert İlkdoğan[/T][T]217417,borasrml[/T][T]217468,Kaantoraman07[/T][T]220818,Muratbulat[/T][T]224608,xDraGyx[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]46194,eturan25[/T][T]230948,Pamir Kandemir[/T]
+1: [T]208340,Venom01[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 13:33
Çok yararlı ve güzel bir paylaşım olmuş.Parmaklarınıza,emeğinize sağlık...
Saygılar.........Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 13:46
Tamda discusa geçmeyi düşünürken iyi bir kaynak oldu.Sormak istediğim bir konu RO kullanımı ile ilgili.Üretim yapmak istiyorsak bunu kullanmak zorunlumudur.Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 13:57
[QUOTE=deno06]Tamda discusa geçmeyi düşünürken iyi bir kaynak oldu.Sormak istediğim bir konu RO kullanımı ile ilgili.Üretim yapmak istiyorsak bunu kullanmak zorunlumudur.Teşekkürler.[/QUOTE]
Üretime alınan çiftler yumurtladıktan sonra, yumurtanın yüzeye yapışabilmesi, bozulma oranı, açılımı gibi konular için düşük iletkenlik ve pH değerleri gereklidir. Bunların en önemlisi iletkenlik microsimens değeriyle ifade edilir ve RO olmadan türkiye şartları şebeke suları için aşağı çekilmesi imkansızdır. Hazır damacana su kullanabilirsiniz ama daha masrafları olur.
Teşekkür Edenler: [T]192820,Hüsnü Ciğerli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 16:36
[QUOTE=] [Eski Üye] Sağlıklı discus nasıl olur?
Sağlıklı ve yetişkin bir discus (bitkili kuracağız) disk şeklinde olur, gözleri vucuduna oranlı olur, mukozası tertemiz ve parlak olur, kararma olmaz, türüne göre stres çizgileri çok az görünür ya da görünmez, gözleri canlı ve kırmızı olur.
Tekrar belirteyim en önemlisi adı gibi disk şeklinde olur.
Sağlıklı discuslar
Form tam yuvarlak, gözler kırmızı, kıkırdaksı doku yerinde(Muhtemelen uzun süreli veya ciddi bir hastalık geçirmemiş, iyi bakılmış.) Amiyane tabirle domuz gibi Besili, kalın bir gövdeye sahip, kağıt gibi değil.
Formlar yerinde yuvarlak, finleri uzun, renkler canlı, gözler vucutlarıyla orantılı.
Formlar tam yuvarlak değil ama high body, yüksek vucutlu olarak tanınan bir tür. Bu durumda göz orantısı, fin uzunlukları, canlı mukoza v.b. size fikir verecektir.
Sağlıksız discuslar
Kağıt gibi ince gövdeliler. Gözleri büyük ve vucutlarıyla orantısız. Uzunlamasına büyümüşler, formlar yuvarlak değil. Muhtemelen uzun süreli iç parazit sonucu yetersiz beslendiler ve su şartları sıkıntılıydı. Bitkili akvaryumda olduklarını da özellikle belirteyim. Bitkili akvaryumlarda ya discuslar ya da bitkiler iyi gelişemez.
Çok üzücü bir görüntü, kağıt gibiler, uzunlamasına büyümüşler, gözler hayli büyük.
Kağıt gibi, gözler büyük.
Uzunlamasına büyümüş bir başka discus.
Sağlıklı Yavrular (Sonradan bitkili kuracağız, üretmeyi veya büyütmeyi düşünüyoruz)
Sağlıklı yavrular, gözler ufak, formlar düzgün. Bir kaçı ise normal olarak sağlıksız. Orta en arkada olan gibi (Uzunlamasına büyümüş.) Di,scus yavrularında bu normaldir, Her zaman aynı batımdan bazı yavrular diğer yavrulardan hızlı gelişir, bazıları ise bilinen rahatsızlıklardan veya genetik olarak iyi gelişemez.
Sağlıklı yetişkinler olmak üzere olan yavrular, gözler küçük, bantlar nizami(düz) formlar yuvarlak. Normal olarak bu yavrular arasında da form bozukluğu olanlar var.
Kafalara çok takılan diğer husus : Ph'ı ellemeyeceksiniz, yokmuş gibi davranacaksınız. Çünkü discus üretmiyorsunuz, discus besliyorsunuz, yavru büyütüyorsunuz.
Sanılanın aksine discus yavrularının kemik gelişimleri için çeşme suyu, damacana yahut düşük ph'lı özenle hazırlanmış sulardan çok daha iyidir aynı zamanda ucuz ve zahmetsizdir.
Dış filtrenizde ph düşürücü herhangi bir malzeme yahut su katkıları bulundurmak zorunda değilsiniz.
[/QUOTE]
Erman Aygün 2009-05-24 16:39:38
Sağlıklı ve yetişkin bir discus (bitkili kuracağız) disk şeklinde olur, gözleri vucuduna oranlı olur, mukozası tertemiz ve parlak olur, kararma olmaz, türüne göre stres çizgileri çok az görünür ya da görünmez, gözleri canlı ve kırmızı olur.
Tekrar belirteyim en önemlisi adı gibi disk şeklinde olur.
Sağlıklı discuslar
Form tam yuvarlak, gözler kırmızı, kıkırdaksı doku yerinde(Muhtemelen uzun süreli veya ciddi bir hastalık geçirmemiş, iyi bakılmış.) Amiyane tabirle domuz gibi Besili, kalın bir gövdeye sahip, kağıt gibi değil.
Formlar yerinde yuvarlak, finleri uzun, renkler canlı, gözler vucutlarıyla orantılı.
Formlar tam yuvarlak değil ama high body, yüksek vucutlu olarak tanınan bir tür. Bu durumda göz orantısı, fin uzunlukları, canlı mukoza v.b. size fikir verecektir.
Sağlıksız discuslar
Kağıt gibi ince gövdeliler. Gözleri büyük ve vucutlarıyla orantısız. Uzunlamasına büyümüşler, formlar yuvarlak değil. Muhtemelen uzun süreli iç parazit sonucu yetersiz beslendiler ve su şartları sıkıntılıydı. Bitkili akvaryumda olduklarını da özellikle belirteyim. Bitkili akvaryumlarda ya discuslar ya da bitkiler iyi gelişemez.
Çok üzücü bir görüntü, kağıt gibiler, uzunlamasına büyümüşler, gözler hayli büyük.
Kağıt gibi, gözler büyük.
Uzunlamasına büyümüş bir başka discus.
Sağlıklı Yavrular (Sonradan bitkili kuracağız, üretmeyi veya büyütmeyi düşünüyoruz)
Sağlıklı yavrular, gözler ufak, formlar düzgün. Bir kaçı ise normal olarak sağlıksız. Orta en arkada olan gibi (Uzunlamasına büyümüş.) Di,scus yavrularında bu normaldir, Her zaman aynı batımdan bazı yavrular diğer yavrulardan hızlı gelişir, bazıları ise bilinen rahatsızlıklardan veya genetik olarak iyi gelişemez.
Sağlıklı yetişkinler olmak üzere olan yavrular, gözler küçük, bantlar nizami(düz) formlar yuvarlak. Normal olarak bu yavrular arasında da form bozukluğu olanlar var.
Kafalara çok takılan diğer husus : Ph'ı ellemeyeceksiniz, yokmuş gibi davranacaksınız. Çünkü discus üretmiyorsunuz, discus besliyorsunuz, yavru büyütüyorsunuz.
Sanılanın aksine discus yavrularının kemik gelişimleri için çeşme suyu, damacana yahut düşük ph'lı özenle hazırlanmış sulardan çok daha iyidir aynı zamanda ucuz ve zahmetsizdir.
Dış filtrenizde ph düşürücü herhangi bir malzeme yahut su katkıları bulundurmak zorunda değilsiniz.
Kaynak: Discus Püfleri (Yazan: Eski üye)
Beğenenler: [T]16595,ckuymulu[/T][T]67951,ordinaryus1326[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]191107,oguz4480[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]188146,Xzyfos[/T][T]16477,hollowman299[/T][T]220818,Muratbulat[/T][T]225094,Hacanak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191107,oguz4480[/T][T]188146,Xzyfos[/T][T]220818,Muratbulat[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 20:07
Paylaşım için teşekkürler.Elinize Sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 20:13
Paylaşım için çok sağolun.Bende discus beslemeyi düşünüyorum. Beslemeye başlarsam bana çok yararı olcaktır. Saygılar... Erman Aygün 2009-05-26 11:34:59
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 22:41
Birçok arkadaşımıza kaynak oluşturacak bilgiler mevcut.Eline sağlık Erman..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 12:49
Yeni başlayanların elinden düşüremeyeceği bir kaynak selamlar....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 13:01
Erman bey,
Sizin kendi balıklarınıza verdiğiniz ( yavrular özellikle ) dana yüreği yeminde kullandığınız malzemeler nelerdir acaba?
Malzemeleri yada dana yüreği hazırlanmasını birde sizden öğrenebilirmiyiz acaba.Tabiki bir mahsuru yoksa.
Saygılarımla......
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 13:19
Erman bey, yeni bir başlık hazırlar sanırım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 13:43
Tam da merak ettiğim bir konuydu. Gayet derli toplu bir makale olmuş
Elinize sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir