Doğanay limon sosuyla Ph deneyi


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2006 05:29
Ben farklı bir yere değinmek istiyorum. Limondaki sitrik asittir. Evet pH'a etkisi diğer asitler gibidir. yani pH bekleneceği üzere düşer. Fakat her asidik maddeyi akvaryumda kullanmak ne kadar doğrudur? Örneğin 1 mol sitrik asit yerine 0,01 mol H2SO4 kullansam belki pH neredeyse hiç oynamaz ama tüm balıkları zehirleyebilir. Yani her asidin tepkime sonucu ortaya çıkaracağı ürün farklı olabilir. O yüzden pH düşüren her şeyi kullanmamalıyız diye düşünüyorum.

Anlatmak istediğimi deney ile gözlemlemek isteyenler suda çözündüğünde asidik etki yapan, pH'ı azar azar, balıları şoka uğratmadan düşecek botilinum maddesini deneyebilir. Fakat dikkat edin 5,3 gramı ile 100.000.000 (yazıyla yüz milyon)  insanı öldürebilecek güçtedir. Yalnız yukarıda bahsettiğim deneyi sonuçlarını çok iyi gözlemleyerek yapabilirsiniz. Yakın tarihte bu kimyasaldan Saddam'da olduğu söylenerek bir Irak işgali yapılmıştı. Gerçi onu da bulamadılar. Siz nerden bulursunuz bilmem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 621
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2006 01:43
[QUOTE=fatihtastan][QUOTE=amatör]

Merhabalar...

Fatih bey,

Benim diskus üretimli ile uğraşmadığım için R/O cihazım yok.Henüz higt tech bitkili akvaryumum olmadığından da Ph kontrollü dijital tüplü karbondioksit sistemim yok.Fakat bu konudaki okuduğum kaynaklar, gözlemlerim ve  tanıdığım hobicilerin ifadesine göre bu sistemle PH 8 lerden 6 küsurlara indiğinde bir sorun olmadığı yolunda.Zaten sistem onun için mevcut amaç , suyun PH ve KH ını ayarladığı kadar karbondioksit seviyesini de  istenilen düzeyde sabit olarak tutmak.Mesela Seranınkini incelemenizi öneririm.  

Saygılar...

 

[/QUOTE]

Bu konuda sanırım yanılıyorsunuz. Seranın sisteminde hatta hiçbir sistemde Co2 yi uygun seviyede tutmak kaydı ile geniş pH aralıklarında değişimler yapamazsınız. Sistem temel olarak ne kadar Co2 o kadar düşük pH mantığı ile çalışır. Elbette tüm canlıların tolere edebileceği bir Co2 miktarı vardır, bundan sonrası şoklar, akabinde de ölümlerle sonuçlanacaktır.

Müsait olduğum bir anda bu miktarları, 1.0 pH düşürmek için gereken Co2 miktarını vs. vereceğim.

Saygılar.

[/QUOTE]

Tekrar Merhabalar...

Fatih bey;Sizin bu söyledikleriniz doğrultusunda doğruyu bulmak amacı ile  konuyu biraz araştırdım.Biraz da sizin 1.0 ph düşürmek için gereken karbondioksit miktarını öğrenmek için bekledim.Bu arada seranın bröşürünün fotolarını ekliyorum.Bu bröşürde,açıkça görüleceği üzere karbondioksit vermekle suyun ph ının istenilen düzeye getirileceği  belirtiliyor.Tabiiki biraz da bunu ileride kuracağım higt tech bitkili sistemde kullanmayı düşünüyorum.Ama bunu günde 0.1 lik ph düşüşlerle yirmi günde ph ı 8.2 den 6.2 ye düşürmeyi ve sabit kılmayı umuyorum.Bu sistem otomatik olduğundan ph tekrar yükselme eğilimine girdiğinde otomatik  karbondioksit verilerek ph tamponlanacak ve ph ile karbondioksit oranı istenilen seviye de kalabilecek.Bu arada, balıkların yoğun bitkili bir tankta 25-30mg/lt karbondioksit seviyesini tolere ettikleri,(bu miktar karbondioksitin bitkiler için ideal olduğu) 35 mg/lt ve üzerinin ise  toksit etki yapmaya başlayacağı  çeşitli kaynaklarda belirtilmekte.Danıştığım  bitkili akvaryum uzman hobicileri de, bu sistemle ph ve karbondioksiti istenilen seviyede  tutmanın mümkün olabileceğini  belirttiler.Ayrıca konu Akvaryum Dünyası Dergisinin  2004/04  sayısında sn.Fikret Uslu  tarafından işlenmiş.Derginin tüm sayıları bende olduğu için tekrar inceledim.Yanlız alıntı yapamıyorum.Zira yazılı izin almak lazım.Özetle, karbondioksit vermekle ph ın düşürülebileceği ve bunun kontrol mekanızmaları vasıtası ile istenilen seviyede  gerçekleşeceği belirtiliyor.

Bu konudaki bilgilerinizi duymaktan zevk duyarım.

Saygılar...









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tutarfatihÇevrim Dışı

[B]1007,2[/B]
Kayıt: 29/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 136
tutarfatihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2006 03:25

Ufuk Bey,

Zahmetiniz ve araştırmanız için çok teşekkür ederim.RO suyla dinlenmiş çeşme suyunu karıştırıp HCl ile ph.ı düşürmeyi düşünüyorum....

Sevgiler selamlar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2006 03:54

Ufuk Bey,

Add deki yazıyı bende okudum. Eklediğiniz kitapçıklar bende de var. Ancak sanıyorum kendimi ifade edemedim. Şöyleki; elbette Co2 ile pH ı istediğiniz oranda düşürebilirsiniz. Ancak benim söylemek istediğim pH 8.0 olan bir tankı 6.0 a düşürdüğünüzü farzedelim. Bu tanka ne kadar Co2 vereceksiniz atıyorum x kadar. Ve bu x kadar verilen Co2 acaba akvaryumdaki canlıların tolere edebileceği bir miktar mı? Sorguladığım şey benim bu. Sizin istediğiniz pH seviyesine getirmek için kullandığınız Co2 nin, bahsettiğiniz toksik etki yapan 35 mg ın üzerine çıkıp çıkmayacağı belli değil. Bunu elbette ölçerek yapacaksınız. Ancak diyelimki max Co2 sınırına yaklaştınız ve 8.2 pH a sahip olduğunu söylediğiniz tankınız 7.0 da kaldı. O zaman ne yapacaksınız? Elbette 6.2 pH olsun diye Co2 vermeye devam edilmez. 

Konunun başına dönecek olursak eğer, geniş aralıklarda pH düşürmek için Co2 nin uygun olmayabileceğini söyledim. Çünkü sizinde bahsettiğiniz gibi canlıların tolere edebileceği seviyenin üzerine çıkma ihtimali var. Bu yüzden ro gibi doğal çözümlere başvurmak daha doğru.

Bu arada 1.0 pH düşürmek için gereken Co2 miktarı biraz farklı, her aralığınkini bulabileceğim güvenilir bir kaynak arıyorum. Çünkü 8 i 7 ye düşürmekle 6 yı 5 e düşürmek için gereken miktar farkediyor. Bir de tankın bitki yoğunluğu önemli yani siz diyelimki 8.2 yi 6.2 ye tehlikeli Co2 sınırını geçmeden düşürdünüz, ve cihaz burada sabitledi. Gece bitkiler Co2 vermeye başlayınca ne olacak?

Bu arada Ufuk Bey ile birebir tartışır gibi olduk, amacımız elbette bilgi paylaşımı ile doğruya ulaşmak. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarda katkıda bulunurlarsa amaca daha çabuk ulaşabiliriz.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tutarfatihÇevrim Dışı

[B]1007,2[/B]
Kayıt: 29/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 136
tutarfatihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2006 11:10
[QUOTE=fatihtastan]

Bu arada Ufuk Bey ile birebir tartışır gibi olduk, amacımız elbette bilgi paylaşımı ile doğruya ulaşmak. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarda katkıda bulunurlarsa amaca daha çabuk ulaşabiliriz.

Saygılar.

[/QUOTE]

Adaş,

Ben de üzerime alınmıştım...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

naim06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 28
naim06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2006 12:39

PH suyun asidik ya da bazik olduğunu anlamamıza yarar. Limon gibi (salisik asit) asidik materyalleri suya eklediğinizde doğaldır ki PH düşer.

Fakat PH dengesi "tabiki diğer değerler de buna dahil" doğal yollarla diğer verileri bozmadan ayrlanması gereklidir.

Suyun PH'ının düşük olması içine asitkonularak elde edilmez. Gerçe eşde edilir ama saf asidin suya eklenmesi balıklar için mutluluk verici olmaz.

Tabi ki salisik asit gibi doğal asitlerin suda seyreltilerek eklenmesi balıklara pek zararı olmaz. Ama bence elde ettiğiniz veriler de doğal kaynaklı olmaz.

Benim tavsiyem suya en az kimyasallın kullanılmasıdır. Ayrıca istenilen verileri elde etmek için suya konulan kimyasallar yerine hiçbişey koymadan eldeki değerlerlerle balıklara bakmak onlar için daha iyi olacaktır.

Suyun kimyasalıyla bu kadar kafayı bozmayın.

Örnek : 7 PH değerinde Tanganyika akvaryumlarına çok tanık oldum. Hepsi de yaşıyordu. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluedescadaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 948
bluedescadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2006 13:01
Co2 ve ph ilişkisi hakkında daha önceden yazdığım bir cevabı tekrarlamak istiyorum:

Then, an equilibrium is established between the dissolved CO2 and H2CO3, carbonic acid. (Karbonik asit ile çözünmüş co2 arasında bir denge sağlanır)

                    CO2(aq) + H2O(l) H2CO3(aq)

Only about 1% of the dissolved CO2 exists as H2CO3. Carbonic acid is a weak acid which dissociates in two steps. (Suda çözünmüş co2 nin sadece %1 i karbonik asit olarak suda bulunur. Karbonik asit 2 farklı şekilde parçalanan zayıf bir asittir. ) Karbonik asitten bikarbonat iyonu ve hidrojen, bikarbonattan da karbonat iyonu ve hidrojen. (alıntıdır)

Yani: Ne kadar çok co2 verirsek verelim bunun sadece %1 i suda h2co3 olarak çözünür halde bulunacaktır. Karbonik asidin de zayıf bir asit olduğunu varsayarsak ph daki etkisi pek de fazla olmayacaktır. Zaten asıl h+ iyonu yayarak sudaki ph a etki eden bu %1 lik kısımdır. %99 luk çözünmüş co2 ph a etki etmeyecektir. Ancak öte yandan %99 luk saf co2 direkt olarak bir zehirlenmeye yol açacaktır. Sözün özü co2 nin ph değişimindeki rolünü gözlemlerken bir de bakacağız ki misal 0,1 lik bir ph değişimi gözlemlerken tüm balıklarımız geri kalan %99 dan dolayı zehirlenerek ölmüş.

Daha basitleştirmek gerekirse: Karbondioksit suda iki şekilde çözünüyor: 1.si karbonik asit olarak ki ph a etki eden kısmı(%1 lik) 2. si ise bitkiler tarafından kullanılan,balıklarımızın zehirlenmesine neden olan saf co2(%99 luk kısım). (100 birim co2 yi suya verdiğimizde bu co2 nin 1 i karbonik aside dönüşüyor,99u dasaf co2 olarak suda eriyor) Co2 nin ph a etki eden kısmı yani karbonik asit kısmı hem oranından(%1) hem de zayıf bir asit olmasından dolayı ph a etki etmede yetersiz kalıyor. Ph da gözle görülür bir değişiklik yaratması için çok co2 miktarda vermek gerekiyor ki suda çözünmüş karbonik asit miktarı artsın. Ancak öte yandan miktar arttıkça da %99 luk saf co2 de artıyor. Bu da biz ph değişimini gözlemleyelim derken balıklarımızı öldürüyor. Yani hiçbir zaman co2 nin sudaki ph a gözlegörülebilir etkisini gözlemleyebileceğimiz kadar co2 veremeyiz akvaryumumuza. Umarım aydınlatıcı olabilmişimdir. Saygılar.

bluedescada2006-10-22 13:1:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 621
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 22:13
Merhabalar...

Mehmet Bey  kısaca balıklara zararı olmadan misal ph 8.2 den   karbondioksit vererek  ph ı istenilen 6.2 seviyesine   getiremeyeceğimizden bahsediyorsunuz.

Bu konuda gerek Seranın kitapçığında gerekse de Seranın Türkiye temsilcisinden (sn.Hüseyin AYDIN Seramoni Ped ve Su Ürünleri) almış olduğum cevap e postasında 'Sera karbondioksit gübreleme sistemi suyu istediğiniz ph seviyesine getirir.Ve istenilen ph seviyesine göre akvaryuma karbondioksit sağlar.Bu işlem sırasında balıklarınız hiçbir zarar görmez.' demektedir.

Ayrıca konu Akvaryum Dünyası dergisinin 2004-4 sayısında sn.Fikret USLU tarafından işlenmiş ve benzer ifadeler yer almıştır.

Konu teyit olarak birde tarafımdan Akvaristler Forumuna taşınmış ve sn.Nezih BİZİM ve Erdal CANDAN da bunun mümkün olabileceğini yazmışlardır.

Bu izlenim ve ifadeler karşısında sizin yazdıklarınızın tersi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Bütün bu kaynaklar karşısında sizinde kaynaklarınızı açıklamanızı istiyorum. Burada amacın doğruyu bulmak olduğunu ve ileride high tech bitkili bir akvaryum kuracağımdan bu bilgilere  ihtiyaç olduğunu bilmenizi isterim.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 621
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2006 03:50

Merhabalar...

Konu ile ilgili olarak bitkili akvaryumlar konusunda otorite/duayen kabul ettiğim Sn.Faruk Gençöz hocadan  bu konuda bir yanıt aldım.Özetle PH/KH/CO2 oranını ilişkilendiren tablolara bakıldığında, hem balıklara zarar vermeyecek hemde  bitkilere ise yararlı olacak   optimal karbondioksit için,  PH 8.2 den 6.2 ye  karbondioksit verilerek düşürülebileceğini, bunun için  için KH ın 2 ve  altında olması gerektiği belirtiliyor.

Eğer akvaryum suyunun daha yüksek KH değerine sahipse (benimki gibi KH 5, PH 7.8) balıklara zararı olmayan ama bitkilere yararlı optimal karbondioksit değerinin  6.7 PH seviyesinde  sağlanabileceği  belirtiliyor.

Görüleceği üzere burada KH değerinin  önemi ve belirleyici rolü ortaya çıkıyor.

Ayrıca yine Akvaryum Dünyası Dergisinin 2004/05 sayıında Sn.Fikret USLU nun makalesinde yer alan KH/PH/CO2 tablosunu aflarına sığınarak buraya ekliyorum.Bu tabloda koyu mavi alanların balık ve bitkiler için fazla, boyanmamış beyaz renkli olanların az, açık mavi alanların ise optimal derecede karbondioksit içerdiği yer alıyor.

Saygılar...

  

 

 

  

     


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2006 15:56

Ufuk Bey kaynak bu: http://scifun.chem.wisc.edu/chemweek/CO2/CO2.html

Koyduğunuz tablo durumu anlatıyor. Sizin kH'ınız 5, tabloda onu seçiyoruz. Bakıyoruz 5kH'daki optimal değer için alt sınır 6.8. Fazlası balıklara zararlı. Ozmoz yerine karbondioksit seti ile pH düşürmek istiyoruz ancak baktığımız zaman kH karşımıza çıkıyor. kH'ı düşürmek için de ozmoz, kH düşürücü solüsyon ya da iyon değiştirici kullanmak gerekli. Sonuçta 5 kH'da 6.8 yapabiliyosunuz bu da çok hafif asidik oluyor, başlı başına yetmiyor. Daha önce bir konuda da belirtmiştim, karbondioksit setlerinden pH'ı oynamasını değil oynatmmasını istemeliyiz. Yani değiştirici olarak değil sabit tutucu olarak kullanmalıyız. Nedeni de tartışdığımız gibi CO2 vererek pH'a müdahale ediyoruz yani doğrudan değil dolaylı olarak, çünkü CO2 doğrudan bir asit değil. Kontrol sistemi ise fazla miktarı balıklara zararlı olacak CO2'yi değil, pH miktarını ölçerek işlem yapıyor. 

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2006 19:14
[QUOTE=bjkalley]

karbondioksit setlerinden pH'ı oynamasını değil oynatmmasını istemeliyiz. Yani değiştirici olarak değil sabit tutucu olarak kullanmalıyız. Nedeni de tartışdığımız gibi CO2 vererek pH'a müdahale ediyoruz yani doğrudan değil dolaylı olarak, çünkü CO2 doğrudan bir asit değil. Kontrol sistemi ise fazla miktarı balıklara zararlı olacak CO2'yi değil, pH miktarını ölçerek işlem yapıyor. 

[/QUOTE]

Bende başından beri bunu anlatıyorum, birde daha öncede söylediğim bir konuyu tekrar etmek isterim. Diyelim ki siz 6.8 e indirdiniz, ve görüldüğü gibi sınır bu. Gece bitkiler Co2 vermeye başlayınca ne olacak?

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2006 19:36

Gece bitkilerce verilen karbondioksitin ciddiye alınacak bir etki yaratacağını düşünmüyorum, hatta yaratmayacaktır. Bitki çok az enerji harcar doğal olarak çok az yıkım yapar. Bir bitkili akvaryumdan çıkan CO2'yi iki malawi balığı her zaman çıkarıyordur zaten.

Saygılar,

bjkalley2006-10-28 19:36:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2006 21:40
[QUOTE=bjkalley]

Gece bitkilerce verilen karbondioksitin ciddiye alınacak bir etki yaratacağını düşünmüyorum, hatta yaratmayacaktır. Bitki çok az enerji harcar doğal olarak çok az yıkım yapar. Bir bitkili akvaryumdan çıkan CO2'yi iki malawi balığı her zaman çıkarıyordur zaten.

Saygılar,

[/QUOTE]

Ben yine bitkiler üzerindeki etkisini sorguluyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 621
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 21:28

Merhabalar...

Sayın Fatih,  yıllar önce okuduğum bir kaynaktan aklımda, geceleri (ışıklar sönük iken) bitkilerin çok az   miktarda karbondioksiti suya verdikleri, bunun balıkların verdikleri karbondioksit ile kıyaslanamayacağı aklımda kalmış.

Bu durumun önem taşımadığını ama yine de kuşku duyuluyor ise gözlemlemek şartı ile ve dilenirse bir timer ile geceleri ışıklar sönük iken bir hava motoru ile suya oksijen-havalandırma sağlanacağını belirtmek isterim. 

Benim 200 litrelik bitkili diskus akvaryumumun ph ı gündüz vakti 7.8 geceleri sabaha karşı 7.7,   25 civarı balık ve 100 kök kadar bitki var.Ölçümler kalibre edilmiş dijital ph ile yapıldığından doğru olduğu kanısındayım.Bu durum dahi bitkilerin geceleri, hatta balıklar var iken karbondioksiti çok az miktarda verdikleri ve çok düşük (0.1 PH seviyesinde)  ph düşüşüne yol açtıkları  anlaşılıyor.

Saygılar... 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir