Elektriksiz Sugücü Pompası


erkinÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 41
erkinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2012 10:32
Selamlar okuduğum haberde elektrik ve mazot kullanmadan su pompalayan bir makina icat edilmiş.Hemde bir türk tarafından. Umarım ilerde akvaryuma uyarlanabilen modelleride çıkar. Haber şöyle:


Su aktı, Türk yaptı
Türk mucitten elektrik ve mazot tüketimini ortadan kaldıran buluş
06 Nisan 2012 Cuma, 13:43:49
Elektrik ve mazot masrafı olmadan sulama imkanı sunan ''Sugücü Pompası'' adlı pompa üreten mucit, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) üretimine destek verdiği ve seri üretimine başladığı pompayı, Malatya'da 6. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nda tanıtıyor.

Mucit Şahin Bekişoğlu, yaptığı açıklamada, ziraat yüksek mühendisi olduğunu belirterek, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden 1993 yılında emekli olduğunu söyledi.

Özel bir firmada danışman yüksek mühendis olarak çalıştığını ifade eden Bekişoğlu, 7 yıllık çalışmasının sonunda akarsunun kinetik enerjisinden yararlanarak elektrik enerjisi, mazotgibi yakıtları istemeden suyu yukarı basan bir pompa geliştirdiğini söyledi.

Bu pompanın çiftçinin ödemiş olduğu elektrik vemazot masrafını ortadan kaldırarak, bedava sulama yapmasını sağlayacağını ifade eden Bekişoğlu, makineyi geliştirmek için 200 bin lira harcadığını belirterek, ürünün ''Su Gücü Pompası'' olarak patentlendiğini kaydetti.

Bu yıl ocak ayında pompanın seri üretimine başladığını kaydeden Bekişoğlu, ''Ümit ediyoruz ki çiftçilerimize faydalı olur'' dedi.

Ankara'daki İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde bir atölye kurduklarını ifade eden Şahin Bekişoğlu, ''Pompanın üretimine atölyede başladık. Bu proje için 2008'de TÜBİTAK'a proje sundum. Projem reddoldu. Geçen yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduğum projem desteklenen 22 proje içine girmedi. Tarıma bu kadar faydalı olan bir projeyi maalesef bakanlık desteklemedi. Kamu kurumlarından sadece bu sene desteği KOSGEB'den gördüm. Geçen yıl KOSGEB 30 Kasım itibarıyla sunduğum bu projenin üretimine destek verdi. Şimdi o destekten yararlanarak bu projemi gerçekleştiriyorum'' diye konuştu.

Kayseri Sarız ilçesi Yaylacı köyünde kurduğu pompayla 54 metre yukarıya saatte 68 ton, günde bin 640 ton su basılabildiğini ifade eden Bekişoğlu, şöyle konuştu:

''Bu su 11 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılar. Orada şu anda 70 dönüm yağmurlama, 20 dönüm damla sulama yapıldı. Toplamda 100 dekar alan sulandı. Bu suyu çiftçi mazotla bassaydı yılda 17 ton mazot kullanacaktı. İki yılda 34 ton mazot veya yılda 80 bin kilovatsaat elektrik enerjisi kullanacaktı. 2 yıldır bedava sulama yaptı. Sulama masrafı olmadı.'' 

AA


erkin2012-04-08 10:46:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KralMuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 388
KralMuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2012 12:05
Sistemin çiftçiye çok yardımcı olacağı ve masraflarını düşüreceği gerçekten ortada. Fakat bu yeni bir buluş değil, yüzyıllardır kullanılan bir sistem, Discovery Channel'da bir belgeselde izlemiştim bi saattir arıyorum bulamıyorum, dağın eteğindeki akarsuyun akışındaki kinetik enerji kullanılarak su dağın başına basılıyordu ve bunu yüzyıllar önce kullanıyorlardı. Suyun akışı ile çark dönüyor, dönen çark pistonu ileri geri itiyor, pistonun ileri geri hareketi de suyu basıyor, pistonun suyu bastığı noktada tek yönlü bir valf var, yani suyu sadece tek yönde geçiriyor, o yüzden pistonun ileri hareketinde su ileri basılıyor, geri hareketinde pistonun haznesine tekrar su doluyor, tekrar ileri hareketinde bu su basılıyor, tek yönlü valf olduğu için basılan su geri gelemiyor, bu sayede suyun enerjisini kullanarak suyu yukarı çıkarabiliyorsunuz. Ha uzun uzun anlattım çünkü bu daha önce de vardı deyip mühendisimizin çalışmasına lafı atıp gitmemiş olmak için. Mühendisimizin yaptığı sistemin iç yapısını bilmiyorum ama %99 bu mantıkla çalışıyordur. 1700'lü yıllarda kullanılan bir yöntem, patentini nasıl almış veya patent alma şartları nedil bilmiyorum ama özgün bir buluş değil.

Ama her halukarda bunun seri üretiminin yapılması ve çiftçiye uygun fiyatla verilmesi, çiftçimizi çok ama çok rahatlatacaktır. Sistemin akvaryuma uyarlanması imkansız, çünkü halihazırda bir akarsu olması gerekmekte sistemin çalışması için, bu tür bi pompayı iç filtrenin önüne veya dış filtrenin çıkışına koyabiliriz (burdaki su akışının gücünü kullanmak için) fakat zaten iç veya dış filtre için elektrik harcamamız gerekiyor ki pompa çalışabilsin, o yüzden akvaryum hobisi için umutsuz ama tarım için güzel bir proje ;)
KralMurat2012-04-08 12:07:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir