Ev Yapımı Yem Tecrübe ve Tarifleri
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 21:25
Son bir kaç aydır balıklarım için yem yapımı formülleri geliştirip uyguluyorum.Kimi yemi balıklar beğenmiyor,kimi suyu haddinden fazla bozuyor,içine kattığım bir besinin kalıntıları balıklar tarafından seçilip yenmiyor...Bu ve benzeri durumlarla karşılaştım.Ama en sonunda galiba uygun tarifi keşfettim.
BARBAR 2011-01-17 21:27:01
Aşağıda vereceğim tarifin ana maddeleri bu zamana kadar denediğim hemen hemen tüm yemlerde temel maddeler olarak vardı.Yenmeyen,kokusu ya da tadı gibi unsurlardan dolayı balıkların haz etmediği maddeleri deneme yanılma yoluyla çıkararak formül ve tarifi netleştirip denedim.Sonuçtan memnun kaldığım için sizinle de paylaşmak istedim. Buyurun ;
Malawiler için;
Malzemeler---Kullanım Amaçları
1) 2 adet büyük boy havuç ----> Renk
2) Yarım kilodan biraz eksik ıspanak----> Renk ve beslenme şekline uygun besin
3) 2 su bardağı kadar un ----> Yemin suda dağılmaması amacıyla
4) Eczanelerde satılan BALYA marka balık yağından 1/2 paket ---->A ve D vitaminleri + besin + koku
5) Enjektör ----> Balya için kullanılacak
6) Bir kaç yaprak kara lahana ----> Renk
7) Kabartma tozu ----> Yemin kabararak rahat yenilebilir olması için
8) 1 diş sarımsak ----> Koku + besin
9) Orta boy bir alabalığın kılçıksız kısmından balığın dörtte biri kadar ----> Koku + Besin
10) 2 Adet yumurta ----> Koku + Besin
11) Parşomen kağıdı ----> Karışım pişerken tepsiye yapışmaması için
NOT: Eczaneden alınan balık yağı (BALYA) küçük yuvarlak tabletler halinde oluyor.Balık yağı bu tabletlerin içinde 1-2 damla halinde bulunuyor.Enjektör yardımıyla tabletlerden yağı çekip bir kaba alıyoruz.
Hazırlanışı
1) Yumurtalar harcın yapılacağı kapta iyice çırpılır.
2) Ezilmiş olan sarımsak ilave edilir.Havuç,kara lahana ve ıspanak meyve sıkma makinasında sıkıldıktan sonra elde edilen sebze suyu karışıma eklenir.
3) Enjektörler elde edilen balık yağı da bu karışıma eklendikten sonra alabalıık parçası ayrı bir kapta bir kaşık vasıtasıyla iyice ezilip pelte haline getirilir ve karışıma eklenerek iyice dağıtılır.
4) Üzerine yavaş yavaş ve karıştırarak karışım kek hamuru kıvamına gelinceye kadar un eklenir.Bu sırada unun topaklanmaması için dikkat edilir.
5) Son olarak bir paket kabartma tozunun yaklaşık 1/4'ü kadarı hazırlanmış olan harca eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
Hazırlanan karışım yarı akışkan halde,kek hamuru kıvamında olmalıdır.
6) Fırın tepsisinin içi parşomen kağıdıyla kaplanır.Kağıdın üzerine çok az sıvı yağ dağıtılır.
7) Karışım parşömen kağıdının üzerine dökülüp her yeri aynı kalınlıkta olacak şekilde tepsiye yayılır.
8) Fırın ayarı için şunu söyleyebilirim; pişerken hamurun üst ya da alt kısmı kızarmayacak ama içi de pişecek şekilde bir ayar yapılası gerekiyor.Burada işimiz fırının asıl kullanıcısı olan evdeki bayana düşüyor.
Pişen yem kuruyarak sertleşmek üzere kuru ve serin bir yerde bekletilir.Daha sonra bu yemi yedirilecek olan balıkların yiyebilecekleri boyutlarda parçalanarak kapaklı bir saklama kabı içerisinde buz dolabının alt kısmında muhafaza edilebilir.Yemi azar azar yaparak balıklara sürekli taze olarak yedirmek çok daha iyi olacağından tarifte verilen miktarları aynı oranda azaltabileceğinizi unutmayın.
Bu tarife dana yüreği ve karides de eklenerek hayvansal protein oranı arttırılıp etçil beslenen türler için de kullanılabileceğini düşünüyorum.Ancak bunu denemedim.
Bu yemi kullanmaktayım ve balıklarımın gelişiminden,renklerinden,yemin suya dağılım hızından gayet memnunum.Ancak,sizin bu tarife bakarak yapacağınız yemlerde mesulüyet kabul etmeyeceğimi belirtmek zorundayım.Ayrıca bu tarifi uygulayan arkadaşların aldıkları sonuçlarla ilgili gelişmeleri burada paylaşmaları herkes için aydınlatıcı olacaktır.
Afiyet olsun,sağlıklı balıkalar...
Beğenenler: [T]216227,ogiman[/T]
Teşekkür Edenler: [T]216227,ogiman[/T]
+1: [T]216227,ogiman[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 12:10
Evet Cihat Bey.Aslında normal un yerine mısır unu değil de krill ve balık unu karıştırılabilir.Hatta daha da güzel olur.Ancak,bulmak zor.Bu tarif herkesin evindeki malzemelerle yapabileceği en basit ve verimli hali.İlerki zamanlarda forül daha da geliştirilecek tabiki.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 19:16
Hocam oldukça güzel bir tarif olmuş.Hobiyi ekonomikleştirmek için böyle şeylere ihtiyacımız var.Hele ki bir öğrenciyseniz ve bazı yemlerin fiyatına bakmaktan öteye gidemiyorsanız daha çok var.
Teşekkür ederim paylaştığınız için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 02:47
Mevlüt kardeşim çok doğru söylüyorsun evet hele ki öğrenciysek tmm ama o kadar da değil arkadasın saydıkları basit geliyor galiba sana hiç birini görme sadece o eczaneden balık yağı dediğinin gitte fiyatını bi öğren bence hiç gerek yok bunlara vereceğiniz parayı yeme vererek karıştırabilirsiniz.Nurettin kardeşimiz gerçekten süper ve zor olanı yapmış balıkları ile ilgilenmeyi benim gibi oda seviyor ama dediklerini yapmaya kalksak baya masraf olacak bilginiz olsun
Beğenenler: [T]185827,Onur_Erçetin[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 13:08
Musa kardeşim,BALYA nın fiyatı 4 tl'dir.BU tarifle yaklaşık yarım kilo yem çıkıyor ortaya.Bence bu yemin masrafı gayet makul ölçülerde.En azından işimize yarayacak bütün hazır yemlerden daha ucuz.Tarifi biraz daha geliştirdim ve yeni tarifi konunun devamına ekleyeceğim ki takip eden arkadaşlarımız da kıyaslayabilsin.
Onur Bey,suyu kirletme oranını neyi baz alarak söyleyeceğimi bilemedim.Şöyle diyelim herhangi kaliteli bir yem ne kadar kirletiyorsa bu da hemen hemen o kadar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 18:15
Bu tarifi biraz daha geliştirdim.Farkı ise bu sefer içinde un yok ve yapılışı biraz daha farklı.En kısa zamanda onu da konunun devamına ekleyeceğim.
Geçtiğimiz haftalarda söylediğim gibi tarifte ve yapılışta bazı farklılıklarla şimdi vereceğim yeni ve geliştirilmiş tarifle yaptığım yemi 2 haftadır kullanmaktayım.Balıklarımın gelişiminden ve renklerinde çok memnun kaldım.Bu yüzden de sizinle paylaşmaya devam etmek istiyorum.
Buyurun;
Malzemeler ---> Kullanım Amaçları:
1) 1 adet büyük boy havuç ---> Renk
2) 2 adet orta boy patates ---> Kolay sindirilebilir besin (Nişasta)
3) 4 adet yumurta ---> Besin (Protein)
4) 25-30 yaprak ıspanak ---> Renk ve sindirim kolaylığı
6) Kılçıksız çeyrek alabalık ---> Besin(Protein) + Koku
7) 1 diş sarımsak ---> Koku
8) 1/4 paket kabartma tozu ---> Kıvam
9) Kara lahana ---> Renk
10) Parşomen kağıdı ---> Tepsinin altına yapışmaması için
Hazırlanışı :
1) Havuç,patetes,yumurta,kara lahana bir kapta haşlanır.Kara lahanayı fazla haşlamayıp önceden almak gerekiyor.Yoksa rengi suya geçiyor.
2) Haşlanma işlemi bittikten sonra kalın damarları ve sapları ayıklanmış ıspanak bir süzgece koyulur. Haşlamada kullanılan sıcak su ıspanakların üzrerinden geçirilerek ıspanakların besin değeri kaybolmadan ölmesi sağlanır.
3) Bu malzemelerle birlikte sarımsak ve alabalık aynı kaba alınır.
4) El blendırıyla tamamen pelte kıvamına gelmesi sağlanır.Böylece tüm malzemeler birbirine iyice karıştırılmış olur.
5) Son olarak kabartma tozu da eklenerek pişmeye hazır hale getirilir.
6) Parşomen kağıdı, fırın tepsisi tabanına yerleştirilip bir pamuk veya peçeteye sıvı yağ dökülerek çok az yağlanır.Burada kullanılan yağın amacı yemin piştikten sonra kağıttan kolay ayrılmasıdır.
7) Hazırlanmış olan karışım yaklaşık 1cm kalınlığında olacak şekilde tepsiye yayılır.
8) Orta dereceli bir sıcaklıkta,yani yüzeyi kızarmayacak, için için pişecek şekilde sıcaklığı ayarlanmış fırında önce sadece altı sonra da sadece üstü pişirilir.Böylece karışım kabartma tozunun etkisiyle kabarırken alt,orta ve üst olmak üzere üç ince katmana ayrılarak kabarmış oluyor.Bu da yemin balıklar tarafından yenmesi için uygun kalınlığa gelmesini sağlıyor.
9) Pişen yem soğuduktan sonra tepsi içinde büyük parçalara ayrılarak birkaç gün kuruması için bekletilir.
10) Kuruyan yem mutfak robotunda çekilerek balıkların yiyebileceği boyutta parçalara ayrılır.
NOT 1: Pişirme işlemini bu kadar ayrıntılı yapmanıza tabiki gerek yok.Ancak,yemi pişirdiğinizde çok kalın olursa kuruması zaman alıyor.Ayrıca,istenilen boyuta gelmesi için mutfak robotunda biraz fazla çekmeniz gerekiyor.Bu da yemin bir kısmının toz haline gelmesine sebep oluyor.Toz haline gelmiş bu parçalar yavrular için de kullanılabilir.
NOT 2: Bu yemi kullanmaktayım ve balıklarımın gelişiminden,renklerinden,yemin suya dağılım hızından gayet memnunum.Ancak,sizin bu tarife bakarak yapacağınız yemlerde mesulüyet kabul etmeyeceğimi belirtmek zorundayım.Ayrıca bu tarifi uygulayan arkadaşların aldıkları sonuçlarla ilgili gelişmeleri burada paylaşmaları herkes için aydınlatıcı olacaktır.
Yaklaşık 2-3 aydır balıklarımı bu tariflerle evde yaptığım yemlerle beslemekteyim.Aldığım verime bakıyorum ve galiba artık hazır yem almayacağım.Umarım,bu konu size de faydalı olacaktır.
Afiyet olsun,sağlıklı balıkalar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 11:29
Ev yapımı yemde normal un yerine balık unu kullanmak besin değeri açısından daha faydalı olur.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 12:31
Bu yem tarifi gerçekten çok uygun. İlerde uygulamak için bende bir işaret koyayım da tekrar aramayayım :)
Konu ile ilgilenen arkadaşlar, şimdi aklıma geldi de ben forumda 'tarçın' hakkında araştırma yapmıştım. Tarçın balıkların üremesini tetikliyormuş. Bu yem tarifine biraz da tarçın eklesek nasıl olur acaba ?marslan389 2011-02-13 12:35:44
Teşekkürler
Konu ile ilgilenen arkadaşlar, şimdi aklıma geldi de ben forumda 'tarçın' hakkında araştırma yapmıştım. Tarçın balıkların üremesini tetikliyormuş. Bu yem tarifine biraz da tarçın eklesek nasıl olur acaba ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 21:24
Tarçını daha önce ben de denedim.Ancak forumdaki çoğunluğun aldığı olumlu sonuçları ben alamadım.Eğer tarçının kokusunun balıkları cezbettiği bir gerçekse ki ben böyle birşey gözlemleyemedim, yemin içine koku katması amacıyla eklenebilir diye düşünüyorum.Ama açıkçası tarçının doğrudan balığın bünyesine girmesi sindirim sistemine nasıl etki eder hiçbir fikrim yok. BARBAR 2011-02-13 21:25:09
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 23:36
Ben üreme açısından faydasına değinmiştim tarçının. Kokusu hakkında birşey söylemem ama balıkların üremesini hızlandırıyomuş. Mesela tarçını iyice ezdikten sonra pet şişenin içine koysak ve suyla iyice çalkalasak sonra onu süzsek yaptığımız yemin üstüne veya yapım aşamasında karışıma katsak nasıl olur acaba ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir