fh daki değişim(resimli)


emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2013 14:35

2 ay sonra

Yorumlarınızı eksik etmeyin ve daha iyi olabilmesi için yem tavsiyelerinde bulunursanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fira1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 177
fira1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 02:31
Tebrikler balığınız sağlıklı görünüyor . Bugün flowerhorn konusunda tebrübeli bir abiyle konuştum , su sıcaklığının 28 derecede tutulması gerektiğini ve haftada 3-4 kez dana yüreği verilirse gelişiminin daha iyi olacağını söyledi. Kendi yetiştirdiği balıklarda da daha 6-7 cm iken kafa yapmaya başlamıştı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 13:50
Yorumunuz için tesekkur ediyorum. Ben arada normal et veriyorum. Bundan sonra dana yüreği veririm. Dana yüreğini direk parcalayip mi vericem? Birde yem sorunum var JBL nin flowerhorn minisini kullanıyorum. Başka kaliteli bildiğiniz yemlerden onerirseniz çok iyi olur.emre19932013-12-23 13:51:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 15:49
Zamanında kendi tecrübelerimi yazmıştım. Belki bir faydası dokunur. Saygılar.

(Linkte bu şekilde beslemiş olduğum balığımın resimli olarak günden güne gelişimi de var)


[QUOTE=Koray B.]Hepimiz kendi yaptıklarımızı ve yapmadıklarımızı güzelce burada özetlersek başlığı inceleyen, FH beslemek isteyen ve yapacağı seçimler (su değişimleri, yemler vb) konusunda kafasında soru işaretleri olan arkadaşlara faydamız olabilir. Ben kendi yaptıklarımı özetleyeyim.

Öncelikle baştan beri balığıma hiç et vermedim. Bu zamana dek hep kuru yem türevleri ile beslendi diyebilirim. Kullandığım yemlerin listesi ise şu şekilde:


Tetra Discus Bits yemini ilk aldığım zamanlar ana yem olarak kullandım. Yanında da bitkisel içerikli yem olarak hep  Tetra Pro Vegetable Cips Yem kullandım ilk zamanlar. Bunları sabah akşam ve öğlen olmak üzere elimden geldiğince en az 2 öğün (iş güçten dolayı daha fazla vermek biraz zor) haftasonu ise 3-4 öğün olarak vermiştim. Ve bu yemlerin de yanına protein içeriği fazla, büyümesine katkıda bulunsun diye hep  TROPIKAL MEAL WORMS ve TROPİKAL FD RIVER SHRIMP yemlerinden ekledim. Yani önce normal yemlemeyi yaptım. Karnı biraz şişince kestim ve her öğünde  de biraz un kurdu biraz da gammarustan verdim. Zaman zaman da JBL Novo Flower Mini ile takviyelerde bulundum. Belirli olarak şu gün şunu verdim değil de her gün biraz biraz hepsinden vererek devam ettim. Bu anlattığım beslenme düzenini aldığımda 6-7 cm iken 10-12 cm olana dek devam ettirdim diyebilirim.

Daha sonraki zamanlarda Tetra Discus Bits artık boyut olarak yetersiz gelip de verdiğim yemlerin hepsini yemediğinden ve akvaryum dibine çökerek, yüksek protein içeriğinden dolayı nematodesgibi parazitlerin oluşmasına neden olduğundan daha büyük boyutta olan JBL Novo Flower Maxive JBL Novo Stick M'i ana yem olarak vermeye devam edip yanına yine Tetra Pro Vegetable Cips Yem, TROPIKAL MEAL WORMS, TROPİKAL FD RIVER SHRIMP vererek devam ettim. 

[Bu arada bana hiçbir ücret almadan elindeki JBL Novo Flower Maxi yemini yanrısını gönderen anıl Bey'e de ayrıca teşekkür ederim. Hobici kardeşliği bu olsa gerek. Arada birbirimizi böyle destek olmalıyız hakikaten 

Renklenme açısından da biraz daha canlı renklere kavuşması için azar azar da Tetra Red Parrot vermeye başladım. Her gün öğünlere 10-15 tane (ya sabah ya akşam bir sefer) ekledim ve günde bir kez verdim bir süre. İlk başta red parrotu yemedi ama 3-4 gün aç bırakınca zorla zorla yemeye başladı ve birkaç gün sadece red parrot verince artık diğer yemlerin yanına verdiğimde de yemeye başladı. Zaten Tetra Pro Vegetable Cips Yem ile alması gereken hafif yeşilimsi incilerinin rengi geliyor. Benim balık kırmızı yeşil diyebilirim bu yüzden  Yemediği yemlerde alıştırmak için başka çare yok malesef. Bu arada tabi zaman zaman taa ilk baştan beri elimde olan ve hiç yediremediğim DAİNİCHİ COLOR FX 1MM ve Dainichi Cichlid Ultima Krill gibi yemleri de yedirmeye çalıştım ama nafile. Ne yaptıysam yemedi. Zaten balık artık büyüdüğü için boyutları da ufak geliyor ve görmeden yanlarından geçiyordu. Balık büyüdükçe büyük çaptaki yemlere geçmek farz oluyor malesef, yemiyor.

Balık 14-15 cm civarına geldiğinde ise Chingmix Headbooster ve Chingmix SP100 Maxima renk yemlerini de ekleyerek kafa ve renkte belirgin değişim yapmayı hedefledim. Bu yemleri e-bay'den temin ettim ve tahmini olarak Aralık ayı başından bu yana (şehirdışına sıklıkla çıktığım için) aralıklı olarak Chingmixlerden de vermeye başladım. Hatta ilk zamanlar sabah headbooster akşam da Maxima veriyordum. Şimdi kafa biraz geliştikten sonra artık diğer yemleri de eskisi gibi verip yanlarına Chingmixleri ekleyerek vermeye devam ediyorum. Son yemleme şeklim hepsinden aynı öğünde karışık olacak şekilde sanki karışım yapar gibi diyebilirim. Suyun üstünde Stick yemlerden de oluyor, Chingmix de, Kurutulmuş karides de, unkurdu da. Yalnız bunları hep aynı anda değil yedikçe azar azar veriyorum, suda fazla kalmadan yiyor. Chingmixler hakkında bir gözlemim de, balık bu yemleri yedikten sonra mı desem büyüdüğü için mi bilemiyorum ama karakteri değişti. Çok agresif oldu ve su yüzünde dolaşan yemleri bile bir avcı edasıyla su yüzüne vurarak, suları akvaryum dışına fışkırtarak yemeye başladı. Hormonal bir değişim olmuş olabilir yem veya büyüme sonrası bilemiyorum 

Su değişimlerine gelince; ilk zamanlar balık küçükken büyümesini hızlandırmak için 4-5 günde bir suyun durumundan bağımsız (kirli olsa da olmasa da) mutlaka değişim yapıyordum. Suya da katkı olarak (akvaryumum 180 lt civarı) 1-1,5 kaşık iyotsuz tuzu (salamura tuzu) ekliyorum. Maaşallah bana geldiği andan itibaren (ilk geldiği gün hariç) hiç beyaz benek olmadı daha. Hareketlerinde de herhangi bir rahatsızlık bulgusu yok, gayet memnun. Su değişim oranı ise, her değişimde %30-35 gibi diyebilirim. Fakat son zamanlarda su değişimlerini 7-10 güne kadar uzattım. Çalıştığımdan dolayı zamanım olmuyor pek, bazen de ilgilenemiyorum. Zaten Edirne'den İstanbul'a son zamanlarda çok yolculuk ettiğimden dolayı bayağı bir süre de düzensiz olarak otomatik yemleme makinası ile beslendi diyebilirim. Aslında kötü etkileneceğini düşünüyordum ama biraz sosyal açıdan yabancılaştı sadece. Sonra tekrar ilgilenmeye başlayınca düzeldi garibim :) Büyümesine pek etkili olmadı otomatik yemleme makinası ile beslenmesi. Kullandığım su ise birkaç gün dinlendirilmiş şebeke suyu, herhangi bir katkı yok. Yani sonuç olarak haftada veya 10 günde bir su değiştiriyorum. Zaten bence kışın çok sık su değişimi yapılmamalı. Ben yapmıyorum en azından. Hasta olmasının da önüne geçiyor sanırım suyla pek oynamamak. 

Şu ana kadar aklıma gelenler bunlar. Bunlar dışında ekstra bir şey yapmıyorum. Onunla oynuyor, vakit geçiriyorum. Elimi akvaryumun camına dahi koymama tahammül edemeyen bir sinir küpü kendisi. Kafası da kabarmaya başladı git gide. Sonunda nasıl bir şey olacak ben de merak ediyorum. Böyleyken böyle. Elimden geldiğinde kendi yaptıklarımı anlatmaya çalıştım. Hepimiz rutin olarak yaptıklarımızı en azından zaman zaman yazarsak belki birbirimize ve bu işe girişeceklere katkımız olur. Çünkü ben burada yazdıklarımı hep bu başlığı ve sizlerin yaptıklarını okuyarak öğrendim. İşe de yaradı sanırım öğrendiklerim. Umarım benim yazdıklarımın da birilerine faydası olur ve bu hobiye birilerinin kazandırılmasında bir faydası olur. 

Saygılar. 
[/QUOTE]


Bu da bu şekilde beslenen balığımın gelişim evresi: (21 Ocak'ta el değiştirdi)

[QUOTE]

15 eylül 2012

15 ekim 2012

1 kasım 2012


10 Ocak 2013

21 Ocak 2013


21 Mayıs 2013


[/QUOTE]
Koray B.2013-12-23 16:00:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 16:10
Gerçekten çok çok faydali oldu. Birde bu eBay güvenli midir? Buna da bi cevap verirseniz çok sevinirim.

Yazdiginiz chingmix yemlerle baktimda fiyatları bir öğrenciye gore çok mu ne . Cenk Bildir2013-12-23 21:08:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 18:15
E-bay den alisveris guvenlidir. Top seller denen guvenilir saticilardan alir ve odemede ise Paypal kullanirsaniz cok guvenlidir. Sikinti yasamazsiniz. Zaten benim orada bahsettigim yemler de ebay den alindi. Google dan ebay den alisveris diye aratirsaniz detayli aciklamalara erisebilirsiniz. Amerikancilar cok alisveris yapar ebayden, mecburen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 18:50
Çok sağolun harcliklari biriktirmeye baslayalim . Ucuz yemleri de beğenmiyor beyefendi .Cenk Bildir2013-12-24 16:17:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 07:46
Emre kardesim, madem ogrencisin bence bu yem isine girme. Ufak miktarlari bile pahalidir. Belki okiko vb birkac marka var onlar daha ucuz olabilir. Flower horn cesitleri basliginda geriye dogru tararsan, daha ucuz yurtdisi kaynakli yemleri de kullanan arkadaslarimiz vardi. Onlatin tecrubelerinden de yararlanarak yem secimini ona gore sekillendirebilirsin. Fazla para harcama derim ben. En azindan simdilik ;) saygilar kardesim, saglikli baliklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 08:09
Evet bu yem işine girersem batarım gibi geliyor :D Bu balık daha iyi yemlere layık ama kaderi yokmuş garibin :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 10:46
Sen benim orada yazdıklarımı temin etmeye calıs. Zaten bu yemlere alternatif olarak kullanabileceklerinin formulası da hemen hemen aynıdır. Biraz proteini değişir biraz kül oranı vs vs. Burada zaten önemli olan bitkisel olarak takviye edilmiş, gelişimini artırıcı protein içerikli yemlerle beslemeyi sağlamak olmalı amaç. Ama protein içeriği derken de bunu abartmadan yapmalı. Bu tip beslenmenin yanında da ek besinlerle diyet güçlendirilmeli yanına da balığın renklerini artırıcı pigment içeriği yüksek yemler eklenmeli. Benim orada yazdıklarım da buna göre yapılmış bir tarif diyebilirim. Sen zaten yurtdışından alacağın yemlerin parası ile bu yemlerden ikişer kutu alırsın sanırım. Kimi yemler açık satılıyor. turkiyeyemmerkezi gibi siteler var. Orayı da tavsiye ederim. Açık olanları gramla alırsan daha da ucuz olacaktır. 200 gramdan fazla almak cok kalır. O şekilde de bir tasarrufa gidebilirsin. Araştır bak bakalım. Diğer yemler için de petsatis öneririm. Kimi yemler de orada zaman zaman ucuz olabiliyor. ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 16:44
Çok çok teşekkür ediyorum . Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fira1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 177
fira1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 21:38
Dana yüreği için yem tarifi . Burdaki tarif çok meşakkatli . Görüştüğümü söylediğim üstad dana ciğerini sinirlerinden ayırıp balığın yutabileceği parçalara bölüp veriyormuş , fazlasını dondurucuda saklıyormuş .

Flower Horn Fan Kulübü sayfasından alıntıdır.

Dana Yüreği Yem Yapımı

Dana Yüreği en çok bilinen ve kullanılan ev yapımı yemlerden birisidir. Bir yandan evde bulunabilecek malzemelerle ve kolayca hazırlanması, diğer yandan hem ucuza hem de sağlıklı şekilde hazırlanabiliyor olması, başta Discus olmak üzere, bir çok etçil beslenen balıklar için iyi bir protein kaynağı olmasını sağlar.
Doğru şekilde hazırlandığı, iyi muhafaze edildiği ve kontrollü kullanıldığında kimi canlı yemler gibi parazit riski içermez. Elbette açıkta, sıcakta bekletilirse bozulacağı ve bu şekilde kullanılmaya kalkılırsa parazit içerebileceği unutulmamalıdır.

Özünde tamamen protein ağırlıklı bir besin olduğundan sürekli ve aşırı verilmesi balıklar için aşırı yükleme şekline de dönebilir. Bu nedenle ancak diğer yemlerle birlikte kararınca kullanılmalıdır. Tek başına ve sürekli verilmemelidir.

Aşağıda paylaştığım içerik bir çok kişiden derlediğim bilgiler üzerine uzun zaman önce kendi balıklarım için oluşturduğum formüldür. İşin doğrusu yanlışı yoktur, sadece tercihler vardır. Kimi tek başına verirken kimileri içine bazı ekstralar katar. Ben kendi formülümde katılabilecek bir çok maddeyi oranları ile birlikte ekledim. Hepsini kullandığımı söyleyemem. Çünkü kimi zaman bazılarını bulamadım. Bazen bulduklarımı beğenmedim. O yüzden de çoğu zaman sadece elime geçenlerle hazırladım. Özellikle karides ve somon bir çok kişi tarafından tercih edilmiyor ama kullanan sayısı da az değil...
Sonuçta bu benim kapsamlı listemdir. İsteyen tercihlerine göre ekleme ve çıkarma yapabilir. Ben sadece ana çatıyı paylaşıyorum.

İçindekiler:

* 300 gr dana yüreği
* 3 diş sarmısak
* Bir parça somon
* Bir kaç karides
* 10 yaprak haşlanmış ıspanak yaprağı
* 1 adet ufak veya orta boy haşlanmış kırmızı biber
* Az miktarda çeşitli kuru yem (Tetra Bits, Tetramin, Artemia Flakes, Spriluna,...)
* B Vitamini (1 tüp Bemiks Kompoze)
* Bir kaç damla Discus Anti-Endoparasites veya suda eritilmiş Flagyl
* Ekstralar konulabilir. Ancak ne konulacağı dikkatli ele alınmalıdır.

Hazırlanışı:

Dana yüreğinin zarı ve sinirleri ayıklanır. Kuşbaşı şeklinde ufak ufak doğranır.
Sarımsağın zarları soyulup temizlenir. İnce doğranır.
Somon parçası ayıklanıp temizlenir. Ufak parçalara ayrılır.
Karidesler ayıklanır ve temizlenir.
Ispanaklar yıkanıp kökleri ve saplarından ayırılır. 10 dakika haşlanıp sonra sadece yaprağı kalacak şekilde ayıklanır. Çok kısa soğuk suya tutularak yıkanır.
Kırmızı biberin sapı ve çekirdekleri ayıklandıktan sonra 10 dakika haşlanır. Sonra kabuğu soyularak sadece eti bırakılır.
Kuru yemler eklenir.
Hepsi bir kaba konur ve üzerine bemiks tüp boşaltılır.
İç parazitlere önlem olarak biraz ilaç eklenir.
Tamamı karışıtırılıp mikserden geçirilir.
Tüm herşeyin parçalandığı ve tamamının birbirine karışarak kıyma gibi bir hal aldığına emin olunur.
Sonra bir folyo veya buzdolabı poşetine konur. Parmak kalınlığında olacak şekilde ince bir kata yayılır. Derin dondurucuya konarak dondurulur.
Donduktan sonra parmak kalınlığında ve A4 sayfa gibi yayılmış tabaka parçalara bölünür. Bölünen parçalar hava almayan bir kap/kutu gibi bir şeyin içerisine konularak buzlukta saklanır.

Kullanımı:

Balıklara verileceği zaman saklama kabından bir parça çıkarılarak alınır.
Ufak parçalar halinde kesilip verilir.
Gerisi buzlukta saklanmaya devam edilir.
Asla tamamı buzluktan çıkarılıp eritilip geri konulmaz. Sadece kullanılacak kadar bir parça alınır.

Ömrü:

Çözülmediği sürece derin dondurucuda aşağı yukarı 3 aydır.
(Ben 4-5 ay sağlam dayandığını gördüm ama riske gerek yok.)
Eğer bir kere dondurucudan çıkarılıp tamamen çözülür ve geri konursa kısa zamanda bozulma riski doğar. Bu nedenle hemen kullanılmayacak kısım çözülmemelidir. Çözüldükten sonra en fazla bir iki gün içinde kullanılıp kalanı atılmalıdır.


fira12013-12-24 21:44:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2013 09:16
Dana yüreği her ne kadar protein açısından zengin, besleyici ve gelişimi olumlu yönde etkileyici bir yem olsa da canlıya iç parazit bulaştırma açısından en riskli yolağı oluşturduğundan fazlasıyla riskli diyebiliriz. Bir balığa iç parazit bulaştıysa ve bu balık etçil beslenen bir balık ise büyük ihtimal dana yüreği vb işlem görmemiş çiğ etlerde bulunan parazit yumurta veya kistleri ile bulaşmıştır. Zaten otçullar birçok iç parazite (nematod, sestod ve trematodların bazı türleri gibi) yaşam döngülerinin bir kısmında ara veya son konaklık yapabileceklerinden büyük risk atfetmekteler. Bu yüzden dana ciğeri kullanarak bu riske girmeye ve balık iç parazit kaptığında balık sahibinin de tedavi etmek adına çekilmedik çileler çekmesine gerek yok sanırım. Burada yazdıklarım hem bilimsel hem de şahsi kanaatimden oluşmakta olup, bağlayıcılığı okuyanın insiyatifine bağlıdır. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre1993Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 58
emre1993Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2013 11:05
Kurtlarda da boyle iç parazit riski varmidır acaba?

Birde bana onerebileceginiz sarımsak içerikli yem varsa yazar misiniz?Cenk Bildir2013-12-25 12:10:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir