Floresan ve Tasarruflu Lamba


bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 22:52
Son dönemlerde akvaryumlarda tasarruflu lamba kullanılıyor. Tasarruflu lambalar evler için iyi çözüm olsalarda akvaryumda kullanılmalarını gereksiz ve sakıncalı buluyorum.

Öncelikle Tasarruflu lambaların küçük floresan lambalar olduklarını bilmeliyiz. Lambanın altındaki kalın beyaz kısımda küçük balastları var. Bu lambalara tasarruflu denmesinin sebebi bildiğimiz ampüllere göre tasarruflu olmaları.

Peki evlerde niye normal flo kullanmıyoruz? Çünkü flolar için olan paneller genelde büyük ve büro tipi, oysa evdeki avizelerimizin ampül için yapılmış duyları var. Daha verimli olan flolar evlere banyo gibi yerler dışında sokulamayınca bu şekilde avizelere takılabilecek minyatür florasan + balastlar yapmışlar.

Üstelik tasarruflu lambalar için akvaryumun tepesine 220 volt duy getiriyoruz, oysa normal floda dışta olan balasttan akvaryuma giren kablodaki voltaj 20 civarı. Yani bir kaza durumunda suya 220 voltluk gerilim yerine 20 voltluk gerilim gelecek.

Sözün özü floresandan daha tasarruflu olacak diye tasarruflu lamba almak hatalı bir yaklaşımdır. Floresan alıp kurmaya üşeniyorsanız kullanabilirsiniz ancak bu durumda da 200 Volt riskini ve bitkiler ve akvaryum seyri için uygun spektrumda lamba bulmanın zor olduğunu da unutmayınız.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2010 20:53
10.000 K lık Aquarelle veya Aqastar kullanan bir daha normal ışıktan zevk alamaz.Bu sebeble mesele akvaryum aydınlatmak ise, çözüm Mh yada yüksek akılı fluoresanlardır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir