Kaplumbağalarda cinsiyet nasıl anlaşılır
Öncelikle 1 yaiyndan önce cinsiyetlerini anlamak neredeyse imkansızdır. O yüzden satın alırken ya çok dikkatli olacaksınız ya da şansınıza güveneceksiniz. Çoğunun dişi olduğunu söyleyebilirim, çünkü inkubasyon sırasında cinsiyet ısıya göre belirleniyor. Dolayısıyla bir inkübatördeki yavrularyn hepsi aynıcins olabilir.
1 yaşına geçtikten sonra erkek kaplumbağalarının tırnakları bariz şekilde daha uzun olur. Dişilerinki biraz daha kısa ve kıvrıktır.
Erkek kaplumbağa tırnakları (bknz alttaki resim)
![](http://farm3.static.flickr.com/2239/2201421147_3c2e6d1dc8.jpg)
Erkek Kaplumbağa Kuyruğu (bkz aşağıdaki resim)
Kloaka denilen anüs boşluğu kuyruğun uç kısmına yakındır. Kuyruk bariz şekilde daha uzun ve kalındır.
Dişi kaplumbağadaki kuyruk ise şöyledir:
Bunun yanynda dişi kaplumbağanın kabuğunun altı kısmı düz olur, erkek kaplumbağanın ise hafif içine göçük olur. Bir de plastron denilen yerde dişilerde o anüse yakın son iki kabuk parçası geniş olur. Ayrıca tırnakları gördüğünüz gibi daha kısa. Bknz aşağıdaki resim:
Bunun yanynda erkek kaplumbağalar genel olarak daha agresif davranış sergilerler. Göz hizasındaki o tırnaklarla titretme hareketi genelde erkek tarafından gelir. Kur yapma hareketi olarak algınabilir. Aynı zamanda bir iletişim şeklidir.
Kaplumbaga Bakimi icin ise:
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=15728& PN=2
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
|
Hande hanym kloaka dan anlayabilnmeniz için kaplumba?alarynyz Momo arkada?ymyzynda dedi?i gibi 1 ya?yna eri?mesi gerek. Bence olay kabukta bitiyor
Ama kaplumba?alarym 5cm su anda . Sanyrym 1 yasynda varlar. Daha küçük olduklaryny zannetmiyorum.Yani aksi ise veterinerlere de güvenmeyecegim artyk :) O zaman ?öyle diyebiliriz. Kabuga bakarsak vosvos erkek , kuyruga bakarsak di?i
Hande hanym e?erki 5cm olan kaplumba?a 1 ya?ynda olabilseydi, do?alarynda hayatta kalmalary imkansyz olurdu. Dolayysyyla 2 3cm do?an kaplumba?alar 1 senede 12 15 cm'ye kadar büyüye biliyorlar.
Petshop satycylaryna sorarsanyz 6senede portakal büyüklü?üne ula?abiliceklerini söylerler, veterinerde 5cm olan kaplumba?aya 1 ya?ynda dedi öylemi? Bunuda yeni duymu? oldum
![](smileys/smiley5.gif)
[QUOTE=handem]Petshop bana portakal büyüklü?ünde bir kaplumba?a gösterdi ve bu 12 yylda bu büyüklükte oluyor dedi. O zaman cok sasyrmsytym ne gec büyüyorlar diye. Sonra ö?rendklerimden sonra sacma oldugunu düsündüm. Hadi petshopcu dedi de , bana veteriner dedi ya, vardyr 1 yasynda o dedi Yani ne diyeyim ki artyk , ya tutarsa ..[/QUOTE]
Gördü?ünüz kaplumba?a gerçektende 12 yylda okadar büyümü?tür, Ama bakmaktan bakmaya fark vardyr. Ben ?unu biliyorum ki kaplumba?alar ticari amaçla toplanyrken en fazla 2 hafta içinde satyn almak isteyen heryere da?ytyyorlar. Dolayysyyla 2 aylyk yavruyu petshoplara satyyorlar, 1 ayda orada kalsa(bu süre zarfynda hepsi satylyyor)en fazla 3.5, 4 aylykken bizler satyn alyyoruz.
Peki benim kaplumba?alar su anda 2,5 aydyr benimle ( resmini görmeden anlayamazsynyz belki ) ve aldygymdan bu zamana kadar büyüdüler ve geli?me gösterdiler. Sizce ne kadardyrlar. ?u an 5cm ler ama kabuk boyu 5cm , yani kafasy ile birlikte 7cm olabilir.
Ve resimler bölümünde Tarcyn yn resmini ekledim . Cok cok Küçük o da 1 aylyk kadarmydyr sizce ?
![](smileys/smiley36.gif)
Kaplumba?lar do?al ortamda yakalanmyyor. Üretimi yapylyp satylyyor.
Verdi?iniz detayly bilgi için çok te?ekkür ederim Momo.
Forumdaki artyk cinsiyet tarty?malaryna son verecektir sanyrym. :)
1 yaşın altındaki kaplumbağlar kaç santim oluyor?