Discus akvaryumlarında su değişimi!
Arkadaşlar discus akvaryumlarında su değişimi ile ilgili soruyu discus üreticisi Jack Wattley cevaplıyor!
Soru: Discus akvaryumlarınınsuyunu değiştirme konusunun ne kadar önemli olduğu hakkında bir çok yazı okudum,fakat birçoğu birbirini tutmayan ve yanlış yönlendiren yazılardır.Bu konu da sizin düşüncelerinizi almak istiyorum!
Cevap: Discus akvaryumu suyunu değişimi konusunda ne kadar önemli olduğu hakkında birçok yazı yazdım ve tüm dünya genelinde uygulanan su değişimi programı hakkında bilgiler vereceğim,böylece balıklarınızın yaşadığı mekandaki su değişimleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Dünyanın her tarafında,tüm tropik balıkların kirli olmayan sularda daha raht yaşadığını bilmekteyiz.Bununla birlikte ,hangi süreler içersinde,ne miktar su değiştiriliceni tam anlamıyla belirtmek zor olur.Bunu için bazı kesin faktörler bilmemiz gerekmektedir.Hangi tip filtre,akvaryumda kaç tane balık bulunduğu balıkların boyutu,hangi tür besinler kullanıldığı ve hangiaralıklarla yemek verilidiği gibi konular v.b.
Sizin durumunuzu şu değerlendirmeler altında inceleyelim. 12 iri gelişmiş dıscus,475 litrelik bir akvaryum ve bütün şartlar düzgün olarak sağlanmış ve aşırı kirlilik yok ve tabi ki bu şartlar altın da stressız discuslar tanıdığım biçok hobici,haftada bir akvaryum suyunun 25% 'ni değiştirirler.Bazıları akvaryum suyunun 50% 'sini değiştiriler.Fakat bu balıklara yapılmış bir iyiylik olarak görülmemeli.Örneğin pazartesi günü akvaryumunuzun suyunun 50% 'sini değiştirdiniz,hafta boyunca akvaryum suyunuzun kimyası yavaş yavaş değişecektir.Atık yiyecekler,dışkı v.b. faktörler akvaryumunuz da Amonia (NH3) ve nitrit(N02) oluşumuna neden olucaktır.Yani eklediğiniz su birinci gün akvaryumunuza 50%'lik bir yeni hayat getirir ve tank hayatı için yeni ortama alışma süreci başlamış olur.Eğer bu 50%'lik değişmeyi haftada iki kez yaparak ne olur?Kesinlikle daha iyi olur ve discuslarınızdaki stres faktörünü azaltıcı bir özellik taşır.
Unutmayın ki tüm hayatları,büyük miktarda su değişimlerine alışmış discuslar,daha az su değişimi yaşayanlara göre daha büyük ve daha da iyi beslenirler.
Bu nedenle neden hergün 50%'lik su değişim yapılmasın ki?Bu sayede kirlenme sıfıra iner ve NH3 yada N02 gibi sorunlar akvaryumunuza çok uzak kalır.Bu programı ne kadar süreyle uygulayabileceğinizi bilemem,ama bu discus problemlerinizi tamamıyla azaltıcak hatta sona erdirecek bir programdır.Hiç olmazsa haftada 3 kez 10-15%'lik su değişim önerrim.Buna discuslarınız hemen uyum sağlıyacaktır.
Arkadaşlar discus beslemiyorum ama belki arkadaşlara faydası olur diye düşündüm.iyi çalışmalar diliyorum!
www.wattleydiscus.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Jack Wattley, ayrıca akvaryumda kimyasal kullanma taraftarı değil ve discusta
oluşabilecek tüm rahatsızlıkları su şartlarını iyileştirerek düzeltmeye çalışan
bir üretici. Tabiki bahsettiği şartlar sağlandığı zaman görülecektir ki balıklar
hastalanmıyor. Benim en saygı duyduğum üreticidir. Söylediklerinin bir
kısmını yapıp discuslarımda bir rahatsızlığa rastlamadan (küçük kaşıntılar
hariç) 10 ay geçirdim.
Türkiye'de bir kitabının baskısını görmeyi de çok isterim ayrıca. (var mı
yoksa?)
Saygılar!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mustafa Bey,
Paylaşım için teşekkürler. Discus için su değişiminin önemini bir kez daha görmüş olduk. Keşke birkaç şanslı arkadaşın yaptırdığı gibi otomatik bir sistem kurabilsek de hergün su değiştirebilsek. Ben haftada 2 kere değiştiriyorum onda bile canın çıkıyor, hergün değiştirmek ve o kadar dinlenmiş duyu hazırlayabilmek çok zor birşey. YApabilene de bravo demek gerekir.
Selamlar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Otomatik su değişimi sistemleri benim de aklımı kurcalıyor hep. Site içinde
tanıtımı olan bir konu mu bu? Arama yaptım ama sonuç yok. İncelemek
isterim.
Saygılar!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Öncelikle paylaşım için teşekkürler...
Tabi sözü geçen üreticinin musluğundan akan su değerleri eminim Türkiye'deki gibi değildir...
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konunun devamında discus besleyen arkadaşlar su değişim oranlarını yazarsa daha güzel olabilir. Ben başlayabilirim
200 lt. akvaryumum, 5 discus, günlük %10 su değişimi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mete bey,bundan 7-8 yıl önce aylık çok güzel dergiler çıkıyordu,çıkan dergilerde Jack Wattley ve Ayhan Çörek ustamızın çok güzel yazı dizileri çılıyordu,ama malesef şimdi birçok dergi çıkmaz oldu.O tarihlerde Yazarı Ayhan Çörek ustamızın hazırladığı CICHLIDS kitabını allahtan almışım.
Çok teşekkür eder bütün arkadaşlara iyi çalışmalar dilerim!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
Jack Wattley, ayrıca akvaryumda kimyasal kullanma taraftarı değil ve discusta
Saygılar![/QUOTE]
Benden görmüş oda
Şaka bir yana ben de bu fikri savunanlardanım.Yok stres ilacı, yok mavi ilaç, yok bilmem firmanın parazit ilacı, bakteri kültürü...Belki müdahale etmememden birkaç discus kaybım oldu ancak ilaçlarla boğup balık ölümüne sebebiyet vermedim.Kullanığım tek kimyasal sıvı bitki gübresi.Zaten su oturunca düzen işleyince balık hastalanmaz.
400 litre bitkili akvaryumumda haftalık 150 lt civarı su değişimi yapıyorum.Gereken durumlarda bu süreyi ve miktarı arttırıyor ya da düşürüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar,düzenli su değişiminin discusların gelişiminde ve sağlıklı olmalarında ne kadar önemli olduğunu discusla uğraşan herkes az çok biliyor.Fakat burada önemli sorun salonumuzun en güzel yerinde bılunan akvaryumumuza bu suyu kovalarla taşımak, kirli suyu taşımak.İlk birkaç ay bunu hevesle yaparız sonra su değişim periyodu yavaş yavaş uzar,bizlere bıkkınlık gelir.Tabii su dinlendirmek için banyo veya balkonda kovalar leğenler içinde sular da cabası.Bir de içişleri bakanının dırdırı.Ben buna kendi kafama göre bir çözüm buldum.Akvaryumla banyo arasına hava hortumuyla iki hat çektim.Hava hortumunun biri akvaryumun bir ucuna temiz su getiriyor diğeri akvaryumun diğer ucundan kirli suyu götürüyor.Suyun debisini 10 lt/saat gibi ayarlıyorum.Böylece 500 lt lik akvaryumda günde 6-7 saat suyu hergün değiştiriyorum.Tabii bu işlemi kendim evde olduğum saatlerde yapıyorum,taşma ihtimalini göz önüne alarak.Benim sistem tam otomatik değil ama merdaneli sayılrBöylece ne klor problemi ne ağır metal,ne suyun ısısını ayarlama problemi yaşamıyorum.Arkadaşlar deneyin memnun kalacaksınız.Yoksa bel fıtığı olursunuz. C Ali Alicanoğlu Saygılar |
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar!
Arkadaslar, Jack Wattley discus üreticisine akvaryumda olusan,gözle gözükmiyecek canlilarla ilgili sorulan soruyu dile getirmek istiyorum .
Soru: Son zamanlarda,discuslarımın bulunduğu akvaryum suyunu mikroskopla incelediğimde,parmağımı cam üzerinde hareket ettirdiğimde,çok miktarda hareket eden "su böcekleri" ne rastladım.Tüm balıklarım sağlıklı görünüyor,fakat yine de bu gördüklerimin discuslarıma ne gibi zararları olucanı öğrenmek istiyorum!
Cevap: Microskop altında gördüklerin çok büyük olasılıkla"ciliate"lerdir.Zaten bunlarsız bir akvaryum düşünmek imlansız gibidir.Genelde akvaryum içersindeki su yüzeyinde bulunur ve *20 yada *40 kez büyüten güçlü bir mikroskopla kolayca gözlemlenebilir.
Bakımı iyi yapılmamış akvaryumlarda,bu canlılar sürekli olarak çoğalır ve balığın derisi veya yüzgecinde aşındırmalara neden olabilir.Bu canlılar zarar görmüş balık üzerinde yerlerini hemen alır ve yaralar üzerinde beslenmeye başlarlar ve daha fazla zararlara neden olurlar.Tabi ki bu yaratıklar bakımı düzenli olarak yapılan akvaryumlarda zararsız yaratıklardan başka hiçbirşey değildir.Unutmayın ki Parameciumlarda bir ciliate'dir ve ufak balıklar için mükemmel bir besin kaynağıdır.
Microskop olmadan balık hastalıklarının çoğu nedeni anlaşılamaz.Discus gereçlerinin tam anlamıyla en kaliteli ve en kapsamlı olması gerekmektedir,aynı zaman da böylelikle bir hastalıkla karşılaşıldığında ilk teşhisin konması da kolaylaşır ve problem azalır.
www.wattleydiscus.com
Umarım arkadaşlara fikir açısından faydası olur.İyi çalışmalar diliyorum!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
''Günümüzde üretimhanemizde 119 tank var
tüm çiftlerin üremesinde ve yavruların büyütülmesinde direk çeşme suyu kullanıyorum.
Bu çeşme suyu klor kloramin içeren ve ph 7.8 -8.2 değerinde olan sudur.
Asla dinlendirme tankı kullanmıyorum.
Arowana stringray vahşi altum meleklerınde beta ve lepistesler de %100 dıskuslarda %200 su değişimi yapıyorum.hiç bir kimyasal kullanmıyorum.''(akvaryum dünyası dergisi.sayı:14 sy:68)
dünya şampiyonlukları kazanmış türkiyede aquapet center'in de balık ithal ettiği DAVİD LİM le yapılan söyleşinin ilteriş hocam tarafından türkçeye çevirisi.
şahsen benim bütün bildiklerim ters düz oldu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende bu kadar yüksek su değişimlerini duyar ama hep üşenirdim akvaryumum yine de sağlıklı sayılırdı.
3-4 ay kadar önce başladığım günlük su değişimi ve kurduğum basit sistem sayesinde günde bazen%100-120 genelde %50 su değişimi yapıyorum daha öncede resimlerle anlatmıştım.BU düzen sayesinde balıkların büyüme hızları inanılmaz oldu.
Linkin 2. sayfasında da anlattığım gibi.Eski 100lük akvaryumumdan su değişimi.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=19509& KW=balletus&PN=0&TPN=2
Tabi faktöler cok önemli;binamızda u.v li bir arıtma cihazı var!! ve balıkları su değişimine dikkatli bir şekilde alıştırmakta cok önemli sizlere düşüncelerimi yazarken gecen 30 dakkadada %35 sudeğişimini bitirdim.!!
termosifondan ayı derecede suyu ekliyorum hemde hızlı bir şekilde.ekleme bittiği andada yemleme yapıyorum balıklar yemleri kapışıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir