Hacim Sorunu
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 22:11
Arkadaşlar 75x36x25 boyutunda akvaryum aldım. Normalde 70 lt.alması gerekiyor. Bugün akvaryumum yarısı kadar su koydum ancak yarısı sadece 22 lt. aldı. Akvaryumda bolca kum, birde mango kökü var. Tamamen doldurduğumda toplamda en fazla 50 lt. civarı olacağını düşünüyorum Düşündüğüm balık sayısısını biraz düşürmem gerekecek bu benim için çok büyük bir sorun olmaz ancak ben akvaryuma dış filtre koymayı düşünüyordum (Fluval 105). Net 50 lt. aldığını düşünürsek bu hacime dış filtre koyabilirmiyim? Çok akıntı yaparmı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 22:52
Kum vs. fazla koyduysanız su alma miktarı azalmış olabilir.50 olsun 75 olsun o akvaryumda dış filtre aşırı akıntı yapar.İç filtre öneririm.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 22:56
75x36x25 ebatlarındaki akvaryum 67,5 litre yapar. üstten su seviyesi için 3cm alttanda 3cm yüksekliğinde kum hesaplarsak yaklaşık olarak 12lt su hacminden kaybın olması normaldir. Buda zaten 55lt gibi bir su hacmi verir sana. İçine koyacağın diğer malzemeleride hesaplarsan 50lt kalması normal. Dış filtreye gelince pratik hesaplamada iç filtrede olsa dış filtrede olsa saatte su hacmini 5 defa çevirmesi gerekli bu tabiki çok genel bir hesap. Dış filtre kullanmanın zararı değil yararı olacaktır dış filtreler aynı zamanda yararlı bakterilerin gelişebileceği ekstra bir su hacmi sağlıyacaktır sana yani kaybettiğin 12 litrenin bir kısmını dış filitrede tutabilirsin bu avantaj olarak görülür. Akıntı sorunuda çok hissedilir derecede olursa su çıkışına bir sünger yerleştirerek yada suyu camlardan birine yönlendirerek çözebilirsin. Tabi 50lt içinde dış filitre şart değildir! Sağlıklı balıklar dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 22:58
Akvaryum bitkili olacak. Bitkili için dış filtre gerekiyor diyenler var iç filtreyle bitkilrt yetişirmi? Ayrıca akvaryum odamda olduğu için sesde benim için önemli. Sessiz çalışan iç filtre varmı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:04
İstersen şelale tipi filtreleri biraz incele hem ses olarak yardımı olur hemde bazılarının içine istediğin filtre malzemelerini dizebiliyorsun. Hemde akıntı problemini çözersin. Dahada ucuz olacağı kesin! Bitkili için dış filtre şart değildir sadece daha dengede kalması için kolaylık sağlar. Onun yerine co2, gübre ve ışık için yatırımını yapmanı tavsiye ederim. Bu konuda bitkili akvaryum kuran arkadaşlar sana daha yardımcı olacaktır!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:07
Şelale filtrede su sesinin çok olacağını düşünmüştüm belki yanılmışımdır şelaleyide düşüneceğim. Şimdi kafam dahada karıştı cevapların birinde dış filtre kullanma birinde ise çok sorun olmaz dediniz hangisi doğru olur?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:12
Kafanın karışması normal tabi. Şöyle söyliyeyim ozaman! Dış filtre 50 lt için kesinlikle şart değil Hatta lüzumsuz bile görülebilir. Bitkili akvaryumda kullanılmasının sebebi öncelikle görsellik; iç filtreler göze görülür dış filitrede sadece emiş ve çıkış boruları görülür. Bunun yanında iyinin herzaman iyisi var dış filtrenin ötesindede sump var mesela? Bunun için senin bütcen ve yapmak istediklerin önemli!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:18
Şelale filtre alabirim ancak fazla su sesi istemiyorum sonuçta odamda duracak. Şu an maddi durumum dış filtreyr uygun zaten herşeyi ona göre ayarlamıştım o konuda bir sorunum yok benim terk dert ettiğim dış filtre alırsam akıntıdan pişman olurmuyum?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:24
Şelale filtrenin su akışını su seviyesinde tuttuğun sürece ses yapmıyacaktır. İç filtrelerinde geneli su içinde hava difüzörü kapalı olduğu sürece hemen hemen hiç ses yapmıyacaktır. Dış filtreye gelince ileride akvaryumunu geliştirmek istediğin takdirde sana avantaj sağlıyacaktır. Her ürünün diğerlerine göre artıları eksileri var önemli olan hangisinin senin ihtiyacına uygun olduğu. Ben sadece bütceni dış filtreye harcamak yerine ona yatırdığın parayı bitkilerinin iyi gelişimi için diğer şeylere yatırmak istersen diye söyledim. Akıntı problemini çözebilecek ayarlı filtreler mevcut senin dediğin fluvalda varmı bilemiyorum ama ben 50cm lik akvaryumumda eheim 2213 kullanmıştım ve akıntıdan yana bir sıkıntı yaşamadım! Sanırım akıntı en son sıkıntı yaratıcak şey hem iç filtrelerdede akıntı sıkıntısı yaşayabilirsin malum onlarda fazlasıyla akıntı yaratabiliyorlar. Tercih senin tabiki ama sanırım ilk kuruluş aşamasında şelale senin işini fazlasıyla görecektir hem ucuz hemde bir adım ötesine geçmene engel değil.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2009 08:03
Teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz. Bencede şelale filtre ile başlamam daha doğru olacak. Son bir sorum daha var şelale filtre hava verirmi, ayrıca hava motoruna gerek varmı?mertozal 2009-12-04 08:04:43
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2009 13:14
Şelale filtrelerin hava verme tertibatları yok en azından benim bildiklerimde! Hava için filtrenin su yüzeyinde yeteri kadar dalgalanma yapması gerekli oksijeni sağlıyacaktır. Balık yükünü az tutman bu problemin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Bunların yanında 5-10 tl ye ucuz bir hava pompası alıp güzel bir hava taşı bağlaman hem görsel olarak güzel görünür hemde hava için ekstra bir önlem olabilir. Ses içinde geceleri yatarken kapatabilirsin tabi pompayı su seviyesinden yukarıda konumlandırmanı yada checkvalf kullanmanı şiddetle tavsiye ederim!!! Gerek olup olmadığını balıklarını gözlemleyerek karar verirsin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir