Hastalık ve Tedavi 2(MANTAR)
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 10:13
Tanım:Balık ve yumurtalarında genellikle başka bir nedene bağlı olarak(yaralanma vb) meydana gelen ve özellikle yüzgeçlerde grimsi-beyaz köpük yada ince iplikimsi şeklinde kendini belli eden bir hastalıktır.Mantar enfeksiyonu yaralı balığın derisi yada yüzgeçlerine yerleşir, orada üremeye başlar ve ince iplikimsi, beyazımsı bir şekilde çoğalmaya başlarlar.
Etken:Balıklarda mantar hastalığını meydana getiren birçok etken mevcuttur ,fakat saprolegniaceae ailesine bağlı saprolegnia ve achlya cinsi mantar balıklarda hastalığa neden olan en yaygın türdür.
Belirtiler:Mantar hastalığı kendisini çok net vede açık belli eder.Fakat Beyaz benek ve yüzgeç -kuyruk çürümesi ile karıştırılan hastalık olduğunu bana gelen maillerimden anladım.
1-Mantar en çok yüzgeçlerde başlar ve kesinlikle rengi girimsi beyaza yakındır.Asla yüzgeç çürümesinde olduğu gibi kahverengimsi çürük renginde değildir.Yüzgeç çürümesinde adı üstünde yüzgeçlerde erime görülür ama mantarda yüzgeçler sağlamdır fakat üzeri beyazımsı tabaka gibidir.
2-Hastalık yüzgeçlerden başlar ve oradan tüm vücuda, özellikle solungaçlara bulaştığında solungaçlar beyazımsı bir köpükle kaplı gibi görülür ki zaten mantarda ölüm bu şekilde olmaktadır,yani solungaçlara bulaşan mantar , maalesef balıkları bir nevi boğarak öldürmektedir.(ince örümcek ağını düşünün)
Tanklarımızın çoğunda zaten mantar etkenleri mevcuttur,fakat genellikle balıklarımızı enfekte etmezler.Mantar saldırılarına karşı en duyarlı olan balıklarımız zayıf vede direnci düşmüş olanlardır.Hastalık bu tür balıklardan başlar ve diğer sağlıklı balıklarımızada bulaşır.Mantar etkenlerinin en çok ürediği sıcaklık 20 ila 30 derece arasındadır.20 derecenin altında vede 30 derecenin üzerinde mantar etkenleri üreyip çoğalamazlar ve ölürler.Bundan dolayıdır ki tedavi sırasında tankımızın su sıcaklığını 30 dereceye kadar çıkarın denilmektedir.
Tedavi:sırasıyla yapmanız gerekenleri yazacam.
1-Tedavi sürecince suyun sıcaklığını 30 dereceye çıkarın.Ancak balıklarınızıda gözlemleyiniz.Bu sıcaklığa dayanamayanlar olabilir.2-Tedavi süresince balıklarınız besleyebilirsiniz ancak , balıklarınızın yiyebileceği kadar yem veriniz.Kesinlikle tabanda yem birikintisi olmamalı.3-İlaçla yapacağımız tedavi.piyasada farklı firmalara ait birçok ticari ilaç mevcuttur.Bu ilaçlardan alınıp 6 gün boyunca tedaviye devam edilmelidir.Tedavi süresince sık sık su değişimi yapınız en az %20 su değişimi günlük olarak yapınız.Benim en çok kullandığım yöntem şudur ve yüze yüz olumlu sonuç alırım:potasyum permanganat tabletini 1 litre suya 10 mg olacak şekilde katıp balıklarımı 20 ila 30 dakika arasında banyo yaptırıyorum.Anatankta tedaviyi yapmanızı önermem.Potasyum permanganat tableti 250mg dır.Örneğin Yerli üretim olan mikofish gibi ticari vb gibi ilaçlar piyasada mevcuttur.
NOT:Unutmayın ki en etkili tedavi suyun sıcaklığını 30 dereceye çıkarmak vede sık sık suyu değiştirmektir.Resimde mantar hastalığına yakalanmış balıklar....
İlk iki resim mantar hastalığına yakalanmış balıklardır
Aşağıdaki resim ise yüzgeç ve kuyruk çürümesi,erimesine ait bir resim
Beyaz benek hastalığına yakalanmış balık resimleri aşağıdadır.
Saygılarımla vede sevgilerimle
Veteriner Hekim zeynal abidin çelik
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2011 19:39
Efendim çok güzel anlatmışsınız fakat ilaç kısmını anlıyamadım. İlacın ismi potasyum permanganat bumudur ve bu ilacı nerden bulabilirim saygılar ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2011 16:27
Merhaba. Balıklarımdan şüphelendim bu yazıyı okuyunca. Suyun üstünde bazıları durağanlaştı ama hepsinde var aynı beyazlıklar. 1 iceman in ağzında da yumurta var. Ne yapmalıyım sizce hastamı balıklarım mantar başlangıcı mı? su sıcaklığı 27 derece. 200 lt akvaryum. 16 balık var. Boyları 5-6'şar cm. sp, bp, iceman, auratus ve 2 yunus var. Bazıları çok hareketli bazıları çok durgun. Hiç durmazlardı normalde. Yeme karşı bir isteksizlikleri yok. günde 4 öğün yere hiç düşürmeden tetra discus yiyorlar. Bazen farklı pul yemler kullanıyorum. Fikirlerinizi bekliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir