HYDROFARM hidrobahçe
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 11:49
Bitkiler için yeni bir sistem adı hidrobahçe olsun... Hidrosu sudan geliyor hatırlarsanız hidrojen.
akvaryumtr 2010-03-05 11:52:36
Tesadüf rastladım seraları araştırırken.
Bunlarda sucul bitkileri büyütmeniz mümkün. Yaklaşık 25 cm 50 cmlik alana sahip bahçe 20 dolara satılıyor ebay.com da.
Bunu türkiye standarltarına nasıl uyarlarız diyte düşündüm ve siz hobicilerin de yapabielceği basit yöntemlerle.
Plastik küvetler vardır araştırın. Üstüne bir cam kapatırsanız al sana hidrobahçenin kralı. Nem kaçmaması için de bu camlara çekilenb süngerler var pimapenleri hatırlayın. Böylelikle yogun nem oranı ile dolu bir akvaryumbahçeniz oalcaktır. Görsel olarak ekledim alttadır bulamazsanız hidrogarden diye arayın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 17:46
Ben buna benzer bir bahçeyi boşta duran 40*40*50cm içi boş cam akvaryumla yaptım. İçine köklendirdiğim fideleri ve tohumlar koydum. Haftada bir sulamak yetiyor. Üzerini şeffaf naylonla örtüyorum. Ama cam kestirsem daha iyi olacak. Yalnız kışın tek sorun ısıtma. Sizin verdiğiniz fotoda elektrik fişi var. Sanırım bu alttan ısıtmalı. Termostatlı bir ısıtma sistemi kurabilirsem çok iyi olacak. Ancak bu sene geçti, bahar geliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2010 19:26
bunu sucul bitkilerde denemek istiyorum, bakalım yaparsak birşeyler paylaşırız. Naylonların bir kalın versiyonu var onları düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 13:39
Bitkinin tamamı kapalı sistemin içinde kalacağı için sucul bitkiler için elverişli olabilir. Isı da aslında birçok bitki için sorun olmaz biliyorsunuz, eğer tankınız sıcak bir odada ise. Ben salonumdaki iki bitki tankım için ısıtıcı kullanmıyorum, fakat evin kışın da oldukça sıcak olduğunu belirtmem gerekir. Tankların ısısı 23 derecenin altına düşmüyor.
Bu sistemin sadece bitkinin köklerini kapsadığı sistemler zaten uzun yıllardır sucul olmayan bitkiler için de hydroponic sistem adıyla kullanılıyor, sanırım araştırma yaparken siz de onlardan yola çıktınız. Türkçedeki ismi "topraksız tarım" şeklinde yanılmıyorsam. Bu sistemde de kökler tamamen suyun içinde kalıyor. Fakat su hem çok iyi havalandırılıyor, hem de bitkinin ihtiyacı olan tüm elementler dışarıdan gübreleme yöntemiyle sağlanıyor. Bu sistemleri yıllar önce uygulamıştım. Bu şekilde marul, domates gibi bildiğimiz bitkileri yetiştirmek mümkün.
Çalışmalarınızda başarılar. Gelişmeleri bekliyoruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 18:45
Topraksız tarımda buhar çok önemli değil. Fakat hidro bitkilerde yani sucul bitkilerde buhar çok önemli. Mesela bir marulu su ile yetiştirebilrisiniz buyar gerekmez ama bir echinodorus türü biraz zor gibi gözüküyor. Buharın diğer özelliği ise eşit dağılım ile suyu bitkiye ulaştırmasıdır. Ben ektim bakalım ne olacak 1-2 Aya resim atarım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 19:22
Evet buhar elbette çok önemli, hatta bir çok sucul bitki için olmazsa olmaz. Bu nedenle, "Bitkinin tamamı kapalı sistemin içinde kalacağı için sucul bitkiler için elverişli olabilir." demiştim.
Yalnız echinodorus gibi bitkiler susuz (yalnız buharlı) ortamda dik duramayacakları için gelişselerde görsel yönden bazı deformasyonlar olabilir olabilir diye düşünüyorum. Işık alan tarafının diğer taraftan fazla gelişmesi gibi. Ama örneğin Anubiaslar için sorun olmayacaktır. Tabii sizin deneyerek gözlemleme şansınız olacak.
Gelişmeleri bekliyoruz.
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 19:42
Arkadaşlar toprak kullandım. Güneşe koydum da ufak ufak siyano alg şu yeşil algler oluşmaya başladı. Carbonu tüketiyorlar. Bakalım bir ay sonra eklerim görüntüleri.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir