İç Parazit


bkocamanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 87
bkocamanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 22:26

Genel olarak;

Bakteriyel enfeksiyonlar ikincil bir enfeksiyon olup, su şartlarının uygun olmaması yada kötü olması, dış paraziter enfeksiyon,yanlış ve kalitesiz yemlerle tek tip veya zamanı geçmiş yemlerle beslenmesi veya diğer balıklardan kaynaklanan stresten,dışardan balık bitki ilavesi,nakil sırasında yaşadıkları stres,yeni tank sendrumu vs... oluşabilir.Zaten ortamda mevcut olan bu bakteriler uygun ortam bulduklarında bu fırsatı kaçırmazlar..Tedavi sırasında kullanılacak antibiyotikle beraber (imkan varsa UV filtre de kullanılabilir,stres azaltmak ışık kapalı tutulur ve sıvı vitaminlerle su desteklenebilir.) hastalığa yol açan tetikleyen şartlarında iyileştirilmesi gerekir.Zaman ilerdikçe balığı kurtarmak güçleşmekte.Ayrıca bulabildiğiniz en güvenli canlı yem tubifex,beyaz kurt, su piresi vs.. kullanarak beslenmeye teşfik etmek gereklidir.

Dış paraziter enfeksiyonlarda bakteriyel enfeksiyonlarda gözlemlenmelidir.Gerekirse karma bir tedavi uygulanmalıdır.

Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkilidir.

İç parazit için flagy  ve bakteriyel enfeksiyonlar için Bactopur direct,Cipro, Bactrim Forte gibi antibiyotikler ve düzenli su değişimi artı vitamin katkılı bir tedavi uygulayın.Bol havalandırma ile en az 7-12 gün tedavi sürdürülmelidir.Az dozajdansa gerekli ise biraz daha fazla dozaj uygulamakta fayda var.Eczadolabım kısmında kullanımlarla ilgili genel bilgiler mevcut.

saygılarımla,

bkocaman2006-10-8 22:30:8

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umut78Çevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 97
umut78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 22:44
İzzet bey öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim, bactrim adlı ilaç trimetoprim ve sulfonomıd içerir sulfonomid etken maddesi esasen antiparaziterdir. Kombine bir preperat olduğu için daha çok antibiyotik olarak bilinir. Genel olarak ishal vakalarında kullanılır.Yani iç parazit tedavisinde kullanmakla doğru yapmışsınız. Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lazarusuoÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 62
lazarusuoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 23:06

[QUOTE=bluedescada]Flagyl(metronidazol) iç parazit için en etkili tedavidir. Suda erittiğiniz flagyl i balığı yakalayıp ağzına enjekte edin ve elinizle ağzını kapatıp suyun içinde bir süre tutun. Sonradan geri kusacaktır ancak yuttuğu veya içeri girip çıkan miktar tedavi için yeterlidir(Bizzat denenmiş ve faydası görülmüştür)[/QUOTE]

Mehmet Bey dediğiniz şekilde ilacı uygularken bu sefer ağzınıda kapattım. İnşallah bir gelişme olur. Hala yem yemiyor.

Saygılar ,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkonoidÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2005
İl: Izmir
Mesaj: 703
erkonoidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 23:42

Flagyl(metranidazol) etken made olarak "5-nitro-imidazol" türevidir.Yani yukarıda bahsedilen ornidazol,tinidazol ve seknidazol ile aynı kökendendir.Bu grubun etkisi anaerob bakteriler ve protozoan denilen tek hücreli ama nispeten gelişmiş canlı grubudur.(örnek:amip)

Discuslarda bağırsak paraziti adını verdiğimiz patojen Hexamita da bir tür protozoan'dır ve tedavisi için metranidazol kullanılır.

Ana tankta antibiyotik kullanımı konusunda benim de kafam hep karışmıştır.Flagyl'in etkili olduğu patojen grubunu gözönünde bulundurursak,aerob bakterilere etkisi olmayacak,sadece akvaryumda üreme şansı çok düşük olan ve nitratı son ürün olan azota dönüştüren bakteri grubuna (anaerob oldukları için) etkili olması beklenecektir.

Bağırsak paraziti tedavisinde 5-6 defa ana tankta Flagyl ve Sera Bactopur Direct uygulaması yaptım.Su değişimlerini ihmal etmeden ve tedavi sonrası aktif karbon filtrasyonu ve iki gün üstüste %35-40 oranında su değişimi yaparak 7-10 günlük tedavilerde ana tankımda hiçbir sorunla karşılaşmadım.

Bu yazdıklarım, ana tankta antibiyotik uygulamanın bir zararı yoktur anlamına gelmiyor.Sadece kendi uygulamalarım ve gözlemlerimdir.

Bactrim (ait olduğu ilaç firmasında yaklaşık 6 yıl bu ilaçla haşır neşir olduğum için ,bilgilerime güveniyorum:) ise iki etken maddenin (trimetoprim+sulfametaksazol) kombinasyonu olan bir antibiyotiktir.Bu iki etken madde de ayrı ayrı antibakteriyel ürünlerdir.Ancak tek başlarına kullanıldıklarında "bakteriyostatik" yani bakteri üremesini durduran etki gösterirler.İkisinin kombinasyonu ise "bakterisid" yani bakteriyi öldüren etki gösterir.

Bactrim gibi aerob antibiyotikleri ana tankta kullanımı sanırım biraz daha tehlikeli.Asıl bu tür (aerob bakterilere karşı etkili) antibiyotiklerin,ana tankta biyolojik dengeyi alt üst etmesi beklenebilir.

erkonoid2006-10-8 23:43:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umut78Çevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 97
umut78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 01:27

Erkan bey, öncelikle bu güzel bilgiler için teşekkürler. Müsadenizle bende bir kaç şey katmak istiyorum, Sülfametoksazol bir sulfanomit türevidir.Sulfonamitler gram pozitif koklar, gram pozitif basiller bazı gram negatif kok ve basiller, protozoonlar ve bazı mantarlar üzerine de etki eder. Protozoonlarda parazit sınıfına ait canlılardır. (en azından veteriner fakültelerinde parazitoloji kürsüsünün bu dersi verdiğini biliyorum. Bizzat kendim aldım 

Sanırım üstteki bilgiler eğer bir yanlışım yoksa tabi, bactrimin iç parazitte etkili olmasının sebebini açıklıyor. Fakat son zamanlarda sülfonamitler daha çok antibakteriel etkisi nedeniyle tercih edilmekte antiprotoozoal olarak daha çok metronidazol, ornidazol etken madde içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. 

Bu arada eğer discuslarda rastlanan iç parazitlerin etkeni protozoonlarsa albendazol,fenbendazol gibi antelmentiklerin bir işe yaramıyacağınıda söylemek isterim.

Okuldan hatırlayabildiğim kadarıyla yazıyorum, verdiğim bilgilerde eksiklik yada yanlışlık varsa düzeltmenizi rica ederim, zira mezun olalı bayağı bir zaman geçti. Saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 01:33
-tearaway2006-12-27 1:55:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umut78Çevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 97
umut78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 01:58

Eğer etken protozoonsa ben flagyl(metronidazol)'i tavsiye ederim, ornisid(ornidazol)'te kullanılabilir flagylden daha etkili olacağını düşünüyorum en azından memelilerde daha etkili olduğunu biliyorum .Eğer nematodsa andazol(albendazol) kullanılabilir.Fakat bu ilaçların flagyl dışında akvaryum balıklarında kullanılışının olup olmadığı hakkında bir bilgiye sahip değilim kendimde flagyl dışında diğerlerini kullanmadım. 

Tabi bu durumda etken izolasyonu büyük önem kazanıyor bizim yaptığımız sanırım kör atış. Örneğin nematodlara etkili bir ilacın tüm nematod türleri üzerinde etki etmesi elbetteki beklenemez albendazol geniş spectrumlu bir antiparaziter fakat etki etmediği bir nematod türüylede karşı karşıya olabiliriz. Etken izolasyonu yapılmadığı sürece ilaç kullanmak biraz balıklarımızı deney hayvanı gibi kullanmak oluyor sanırım o yüzden zorunlu olmadıkça ilaç kullanmamak gerektiğini düşünüyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bkocamanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 87
bkocamanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 09:46

Umut Bey'e bu konuda katılıyorum ilaç kullanılmadan önce bir çok tetkikler yapılıp, benzer bulgular gösterilen hastalıklar birbirinden ayrılıp ne tür tedavi yapılacağı belirlenir.Kültür balıkları haricinde bu işlemleri yapılabilseydi hastalıkların tedavileri çok kolay olacaktır.Bu durumda tahmini olarak yapılan tedavilerden her zaman tam bir netice almak oldukça güç.O yüzden hastalıkların oluşmaması için gerek ve şartları yerine getirmek çok daha önemlidir.Sanırım bunları pek çogumuz biliyoruz.

Çogu zaman aynı bakteri değişik ortam ve şartlarda aynı antibiyotiğe bile, farklı tepkiler gösterebilecektir.Bu durumda tedavi sırasında bir antibiyotikle başlayıp, gözlemlere göre başka bir antibiyotikle devam etmek mantıklı.Fakat tüm yararlı bakterilerinde ölmesi nedeniyle zorlu kalmadıkçada bu ilaçların kullanılması zarar getirecektir.

Daha önce yazılan ilaçlara alternatif olarak bakteriyel enfeksiyonlarda Antibiyotik olarak Nitrofurazone  , prazitsel enfeksiyonlarda Droncit (paraziquantel) kullanılabilir.Viral enfeksiyonlarda balığı tamamen izole etmekte fayda var.
Fakat zaten parazitsel enfeksiyonlar bir noktadan sonra bakteriyel enfeksiyonlarıda getirdiğinden eş zamanlı olarak karma tedavi uygulanmalıdır.

Bazen dogru ilaç ama az dozajda fayda getirmeyecektir.Netice alınamıyorsa çok iyi havalandırma ile double dozaj uygulabilir.Balığınızın buna dayabileceği yaş ve kondüsyonda olması sıvı vitaminlerlede desteklenmedi önemli faktördür.

saygılarımla,

bkocaman2006-10-9 9:48:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tutarfatihÇevrim Dışı

[B]1007,2[/B]
Kayıt: 29/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 136
tutarfatihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 11:18
Arkadaşlar elinizi dilinize sağlık ilgiyle takip ediyorum.Demek ki ara ara size orta yapıp pozisyona sokmak lazım.Gol yollarında gerçekten başarılısınız...:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ejder-monoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 43
ejder-monoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2006 01:25

[QUOTE=umut78]İzzet bey öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim, bactrim adlı ilaç trimetoprim ve sulfonomıd içerir sulfonomid etken maddesi esasen antiparaziterdir. Kombine bir preperat olduğu için daha çok antibiyotik olarak bilinir. Genel olarak ishal vakalarında kullanılır.Yani iç parazit tedavisinde kullanmakla doğru yapmışsınız. Saygılarımla...[/QUOTE]

EVET UMUT bey gerçekten işe balıklara yarayan bir ilaç bunu sadece discuslarda degil melek,neon,lepistes,çöpçü,velifera ve moli bulunan iki akvaryumdada UYGULADIM ve çok OLUMLU SONUÇ aldım arkadaşlar hiç korkmadan kullanabilir .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lazarusuoÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 62
lazarusuoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2006 02:15

Balık hala yem yemiyor  Tetra bitsi yumuşatıp şırınga ile veriyorum. Yarın bactrim forte alıp uygulamayı düşünüyorum. İzzet Bey bactrimi nasıl kullandığınız hakkında bir bilgi verirseniz sevinirim.

Saygılar ,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ejder-monoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 43
ejder-monoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2006 00:01
berk bey kullandıgım ilacı karıştırmayalım baktrim forte, degil sadece (baktrim) O İLAÇ farklı kimyasallar taşıyo 50lt ye 1 tablet ama ben ilacı ilk başta eziyorum toz haline getirip sıcak suyla eritip bir bardakta karıştırdıktan sonra akvaryuma attım ,kullanırken filitreyi kapatınız her gün %20 su degişimi yapın 3 gün kullanın 2 inci gün balıkta bir farklılık yoksa DOZAJI arttırın iki tablet atın şırınga kullanmama gerek kalmadan kurtuldum berk bey İNŞALLAH SİZDE KURTULURSUNUZ hastalıktan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2006 10:03

Bir hatırlatma yapmak isterim, baktrim'in üzerinde suda geç dağılmasını sağlayan koruyucu bir jelatin var, baktrim ile birebir aynı özellikleri taşıyan metoprim isimli ilacı tavsiye ederim etki gösterdikleri alanlar aynıdır ve suda dağılımı çok daha kolaydır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lazarusuoÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 62
lazarusuoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2006 15:22

Bilginiz için teşekkür ederim Tamer Bey

Saygılar ,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir