IKGH Numaralandırma
İ. K. G. H. - Numbers Explained © - Steve Elliott
İ. K. G. H NUMARA AÇIKLAMALARI
Kongre ve lepistes yarışmaları yeni yerinde büyük başarı sağladı.Lepisteslere büyük bir ilgi ve diğerlerinden daha çok sorulan bir soru vardı: Tanklarınızda ki numaralar nedir? (Örneğin: 6:3:12)
Basitçe lepistes türlerini belirlemek için üçlü sayı sistemidir bu sayede hakemler puanlamalarını aynı tip lepistese göre verebilmektedirler.Tüm kuyruk şekillerini toparlamaya karar verdik ancak bu sefer de renk farklılıklarını belirtemedik. Numara sistemi tek tip balıklar için kullanılır.Örneğin bütün kırmızı balıklar,bütün mavi balıklar vb. Numara sistemi kuyruk tipiyle birlikte renk tipini de gösterir.
Ilk sayı kuyruk tiplerini ifade eder . 12 tip kuyruk vardır.
Ikinci sayı arka renk veya baz rengi belirler.
1 Gri 6 Albino
2 Altın 7 Beyaz
3 Sarışın 8 Gümüş
4 Mavi 9 Krem
5 Pembe 10 Lutino
Denk geldiğimiz birçok lepistes gri veya sarışına benzerdi. Çoğunlukla fark lepistesin kafa bölgesindeki rektedir. Lepistesler üçlü ve çift olarak birbirinin aynısı olmalıdır.bu belki basit gelebilir ama aynı batın bile farklı balıklar içerebilir Bu,gösteride kolayca yapılabilen bir hatadır . Renk kartelası kendiliğinden anlaşılır biri hariç ( ve bu her zaman ikinci soru olur ) lutino nedir?
Lutino WREA albinodur! Wine Red Eye Albino(Şarap kırmızısı gözlü albino) . Temel renk farklı albino genlerden köken alır. Lutinolardaki göz koyu kırmızıdır.Normal albinolarda olduğu gibi parlak kırmızı veya pembe değildir. Bu kırmızı renk kırmızı şarap rengi veya kil tuğla rengine benzer. Ayrıca vücut rengi gerçek normal albinolara göre biraz daha koyu gözükür.
Üçüncü ve son numara ön rengi belirler ve yine kendiliğinden açıklayıcıdır.
1. Kırmızı 11. Yılan derisi
2. Mavi 12. Viyana zümrüdü
3. Yeşil 13. A-renkli (tek renk)
4. Sarı 14. Çok renkli (Karışık çok renkli)
5. Beyaz 15. AC (bütün renkler)
6. Siyah 16. AOC (bütün diğer renkler)
7. Neon 17. Çoğul renkli (2 ton renkli)
8. Moscow 18. Japon mavisi
9. Metalik 19. Mavi/kırmızı çimen
10 ½ siyah ve ¾ siyah
Böylece 6 : 3 : 12 sarışın, Viennese emerald ve üst kılıç olmalı.
Ancak bu biraz karmaşık olabilir………
A 2 : 1 : 10/4 gri, yarı siyah,sarı üçgen kuyruk olmalı !
yada 11 : 3 : 8/1 sarışın, kırmızı Moscow yuvarlak kuyruk olmalı.
Yakında buna alışmış olursunuz.
Yardımlarından dolayı Cem beye (ruptur) ayrıca teşekkürler.
Raif Arda
Beğenenler: [T]76652,soliter83[/T]
+1: [T]79723,NadirTurLepistes[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İKGH Internationales Kuratorium Guppy Hochzucht
Inter-Yüksek Irk Standartları
Esaslar
1. "Inter yüksek ırk standartlar kapsamında, Avrupa çapında,ideal bir anlayışla,belirli özelliklere göre belirlenir.
2. Standardın amacı Avrupalı üreticilerin uluslararası standartlarda çalışabilmelerini ve başarılı olmalarını sağlamaktır.
3. Bu Standartların kullanımı herkese açıktır.
4. Bu Standart,IKGH yıllık genel toplantısı sırasında 2/3 çoğunluk sağlanırsa değiştirilir ve sunulur.
Genel Değerlendirme Özellikleri
1. Yüksek Irk Lepistes üretimi ve sergilerinde,en küçük ayrıntısına ve tipine göre değerlendirme,bu standartların ve değerlendirme kurallarının en önemli karakteristik özelliğidir.
2. Hiçbirisi genel kanı ya da ayrıcalıklı hüküm içermemektedir.Kesin sembol ve karakteristikleri içermektedir (mesela kuyruk şekli ve büyüklüğü)
3. Tüm alanlarda standart formlara ulaşmak bir hedef olmalidir
İKGH veya diyer lepistes standartların amacı yarışmalarda aslında ortak dili konuşmaktır. Balıkları belirli kriterlere göre kıyaslamak için yapılmış standartlardır.
İKGH numaralandırma sistemi de zamanla doğan karışıklıkları önlemek için balıkların sınıflandırılmasıdır. Amaç yarışma esnasında aynı tip balıkları kıyaslamak ve puanlamak olduğuna göre bunun hata oranını azaltmaktır.
Şimdi biz bunu tanımalı mıyız? tanımamalı mıyız ? Aslına bakarsanız bu standartlar öle kolay oluşmuş değillerdir bu standartların kökleri 1960 yıllarına dayanır ve günümüze kadar bir çok gelişme sağlayarak gelmiş ve son halini bu şekilde almıştır ve gelişmeye devam edecektir. Yani bizim bunu tanımamız veya tanımamızın pekte bir önemi yoktur. Çünkü hala hazırda ülkemizde bu standartlara uygun seçici üretim yapan kişi yok veya ben hiç şahit olmadım. Varsada gerçekten tebrik etmek lazım. Aslında bu hobinin biraz eğlence kısmıdır bu standartların amacı zaten yarışma esnasında iki balığı kıyaslamaktır.
Çeviride havada kalmış gibi gözükse de bazı terimler açıklanmış olmasına rağmen birde ben açıklıyım dilim döndüğünce,
Viennese emerald: viyana zümrüt yeşili anlamına gelir.
WREA : Wine Red Eye Albino(Şarap kırmızısı gözlü albino) Anlamına gelir.
Lutino: Lutino WREA albinodur! Wine Red Eye Albino(Şarap kırmızısı gözlü albino) . Lutinolardaki göz koyu kırmızıdır.Normal albinolarda olduğu gibi parlak kırmızı veya pembe değildir. Bu kırmızı renk kırmızı şarap rengi veya kil tuğla rengine benzer. Ayrıca vücut rengi gerçek normal albinolara göre biraz daha koyu gözükür.
RENK
Üst vücut rengi
1-GRI: En yaygın renk olan gri genel göl balıklarının rengine benzer ve diğer renklere göre baskındır.
2-ALTIN: Altın rengi balığın bedenindeki melanin oranındaki değişime bağlı olarak meydana gelir ve Abd'de sarışın olarak adlandırılır.
3-KAPLAN: Çeşitli boylarda siyah lekelerden meydana gelen desendir.
4-BEYAZ: Balığın vücudu beyaz renktedir
5-ALBINO: Melanin yokluğu sebebiyle balığın rengi beyazdır.
6-RED EYE ALBINO: Kırmızı şarap renginde gözleri olan albino ile açık pembe renginde gözleri ile RREA (real red eye albıno) olarak adlandırılan albino türleri vardır.
Tek renk tipler:
1-METAL; vücudun üst ve kafa kısmı koyu metalik renktedir. Çok az sayıda tür su derinliği yada vücud sağlığı sebebiyle koyu metallik renktedir. Bazı türlerin ise tüm vücutları metalik renk ile kaplıdır.
2-PLATINIUM; gümüş gibi parlayan vücut rengidir. Coral ve micarif soyları ile benzerdir.
Alt vücut rengi:
1-COBRA: bu tür yılan derisi desenine sahiptir ve genelde snakeskin olarak adlandırılır.erkekleri hobiciler tarafından egzotik renkleri ve şekilleri sebebiyle çok beğenilirler ve daha önce cobra soyundan üretilen Galaxy ve Medusa türleri ile aynı egzotik aileye üyedirler.
2-TUXEDO: vücudunun alt tarafı siyah olduğundan smokin elbise giymiş gibi görünen bu tür tuxedo olarak adlandırılır ama ABD de half black(yarım siyah) olarak bilinir. Bazı türleri ise siyah yerine yeşil ve pembe alt vücut rengine sahiptirler.
Kuyruk tiplerine göre:
1-SOLID TAIL: bu türler kırmızı,sarı,yeşil,mor gibi sade renklere sahip ve böyle olduğu sürece de daha değerlidirler.
2-GRASS: bu tür mosaic çeşitlerinden biridir ve kuyruk üzerinde küçük benekleri vardır bu desenler de kuyruk üzerinde çim tohumları varmış gibi gösterir. Bu soydan olan Blue grass , German Yellowtail Tuxedo ve RREA Neon Tuxedo ile en popüler türlerdirler.
3-MOSAIC: birbirleriyle bağlantıları olan büyük noktaları vardır.mosaic soy uzun zamandır geliştirilmekte ve birçok soydan daha üstündür. Mosaic, Kore de pek popüler değildir fakat blue mosaic çok güzel ve diğer soyları geliştirmekte kullanılır.
4-LEOPARD; kıyaslandığında grass tipten çok daha büyük noktaları vardır. Leopard tuxedo soyu çok güzeldir fakat nesiller boyu özelliklerini koruyabilmek çok zordur.
Arkadaşlar sorularınızla katılabilir ve konuyu dahada ileri seviyelere götürebiliriz. Bu güzel balıkların ülkemizde tanınması ve yaygınlaşması dileği ile.
Raif ARDA
Yayınlanması ve alıntı yapılması yasaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Daha yeni düzenlenmiş olan seminerlerinden bir görüntü
Ayrıntı için linke bakınız
http://sgguppy.com/smf/index.php?topic=684.msg5123#msg5123
Bu seminerde ki konu nedir biliyormusunuz? Lepisteslerdeki gen alellerinin yeniden adlandırılması sembollendirilmesidir. Çünkü lepistesler artık eski gen sembolleri ilede ifade edilemez duruma gelmeye başlamışlardır. Yeni gen düzenlemelerini yapan ve baş konuşmacı Rus bilimadamı Dr. Sergey ve Mr. Vladimir. Katılımcılar Singapur lepistes kulubü üyesi seçkin üreticiler. Yani lepistes ülkesinin üreticileri.
Hal böyle iken ülkemizde lepistesçilik hala 4 bilinmeyenli denklem , konuşulan konular ise balığım ne zaman doğuracak , hangi yemi kullanmalıyım ağırlıklı olmaktan öteye geçememiştir. Biz guppy fun club olarak bu yola çıkarken amel olarak kendimize kısa zamanda çok bilgi sunarak lepistes sevdalılarını artık bilgilendirme ve yapılandırma adına alt seviyeden kendimizde öğrenmeye başlayarak ve öğretiler sunarak açığı kapatmayı seçtik. Açık kapanacak gibi değilsede bir yerlerden başlamalıydık.
Bu amaçla eski yeni ne bulduysak faydalı olabileceğine inandığımız makale ve yazınları karınca misali imece usulü işten arta kalan zamanlarda gönüllü arkadaşlarla paylaşarak çevirmeye tecrübelerimizle harmanlayıp sunmaya başladık. Eski düzeni bilmeden yeniye de geçmek istemedik. Çünkü bizlerde birçok bilgiye yeni yeni sahip oluyoruz. Bu yüzden belirli bir düzende ilerlemek doğru olacaktır.Bu nedenle bazı makale ve yazınlardan çevirileri örnek teşkil etmesi açısından paylaşıma açtık. Açıkçası bunun ilk nedeni paylaşımsa ikinci nedeni de farkına varılmaktır. Raif arkadaşımıza da çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz.
Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
• A flag tail : bayrak kuyruk.
• B triangle tail : üçgen kuyruk.
• C fan tail : fan kuyruklu.
• D veil tail : peçe kuyruk.
Sword strains (kılıç kuyruklu ırklar)
• E double sword : çift kılıç kuyruklu
• F upper sword : üst kılıç kuyruklu
• G lower sword : alt kılıç kuyruklu
• H lyre tail : lir kuyruklu
Short strains (kısa kuyruklu ırklar)
• I spade tail : Bahçıvan belli kuyruklu
• J spear tail : zıpkın kuyruklu
• K round tail : yuvarlak kuyruklu
• L pin tail : iğne kuyruklu
Aşağıda kuyruk şekilleri şemasında görebilirsiniz.
Bir kaç fotoğraf üzerinden öreneklerde verelim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eline sağlık çok güzel bir çalışma gerçekten. Bilgi yönünden oldukca faydalı. Umarım lepsitesin ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu, her varyantının ne kadar güzel ve kıymetli olduğunun anlaşılmasında fayda sağlar.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dünyada yarışması yapılan ve son derece güzel renklere sahip yegane balıktır. Bu konuda her geçen yıl büyük yol kadedilmektedir. Ancak malesef biz henüz yolun çok başındayız .Türkçe bilgi bulmak neredeyse imkansız. Bu konuda malesef çalışanda yok. Çalışanlarıda baltakayanlar mevcut. Lepistes işte nolcak diğenler yüzünden hala biz bu balığı tanımıyoruz. Dünya çapında dernekleri olan yarışmaları olan bir balığı hala hakkını vererek malesef besleyemiyoruz. Umarım bu konuda ileride çalışmalar yapılır ve lepistes severler aslında ne kadar ilginç ne kadar güzel bir balık besledikleri ve bu balıkla ne kadar keyifli işler yapabileceklerini anlarlar. Dediğim gibi daha yolun çok başındayız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir