İlk Betta Deneyimim


JeaNLouPÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 149
JeaNLouPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2009 09:53
Arkadaşlar merhaba 40*20*15 akvaryumumda daha önce lepistes besliyordum ve birden bire akvaryumcuya gittiğim zaman bardakların içinde bettaları gördüm.Haline üzülerek dayanamıyıp aldım.Aslında böle asil güzel bir balığın akvaryumcular tarafından kötü kulanılması hiç hoş değil.Neyse akvaryumdan lepisteleri akvaryumcuya verip 1 erkek betta aldım.Bitkili akvaryumuma attım ertesi gün ilk kez artemialarımı çıkarttımBig%20smileçok sevindim.Artemiaları betta ma vermeye başladım.Afiyetle yediKahkaha.Ertesi gün baktığımda akvaryumun yüzeyine köpük yapmaya başladı.Bazı arkadaşlar köpük yapması üremek değil diyebilir  ama erkek akvaryumu çok sevdi.Bende hemen dişi bir betta almaya karar verdim.Tabi sorularım olcak.Sikkin
 
1-Dişi betta tüpçük çıkarmıasınımı bekliyicem.yoksa dişiyi erkeğe gçsterdğim zaman kur yapması yetermi.
 
2-Akvaryumu nasıl bölceüimi karar veremedim.
 
3-Artemialar düzeneğin içinde hava verdğim sürece ne kadar daha yaşarlar yani büyürlermi.
 
4-Bettalar saklanma ihtiytacı duyanm balıklarmıdır ona göre dekor,bol bitki vs. alcam
 
5-Arka fonu düz mavi veya siyah yapsam malawiler gibi olurmu yoksa bitkili bir fonmu gerekiyor.
 
Şimdilik benden bu kadar en kısa zaman fotoğrafları koycam.
 
Saygılar.
JeaNLouP2009-12-27 09:56:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doğukan-asdÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 30
doğukan-asdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2009 10:27
Merhaba
1-Dişiyi erkeğe gösterin kondisyon kazandırın hem dişiye hem erkeğe dişiyi bir yavrulukta gösterebilirsiniz(ben öyle yapmıştm)
2-Akvaryumu ya sineklik ile yada cam ile bölebilirsiniz
3-Cvp yok:(
4-Dekor bitkiyi en üst düzeyde tutun çünkü dişiyi saldığınızda erkek dişiyi hırpalayabilir
5-Arko fonu düz seçin bence gözleri yormuyor ama yinede zevkler ve renkler tartışılmaz
Saygılar
doğukan-asd2009-12-27 10:28:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mkalperÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 151
mkalperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2009 21:56

3-Artemialar birkaç gün kadar yaşar fakat büyütmeniz çok zor.Besin değerleri ilk çıktıklarında çok yüksektir,gün geçtikçe azalır.

5-Arka fon kullanmayın,camın ayna gibi ışığı yansıtmasına sebep olarak bettanızın sık sık kendi siluetini görüp strese girmesine yol açabilir.
 
Not:Dişi bettanızı erkekle aynı ortamda beslemenizi tavsiye etmem.Kondisyonlu değillerse(yani üreme eğiliminde)birbirlerine zarar verebilirler.Üreme eğilimindelerse birkaç güne çiftleşeceklerdir ve yine dişiyi ayrı bir akvaryuma almanız gerekecek.Bu yüzden en iyisi dişiye ayrı bir akvaryum hazırlaryın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JeaNLouPÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 149
JeaNLouPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2009 22:47
Peki ben artemia bi kovaya su ile birlikte bıraktım bunu kaç gün kullnabilirim.Cevaplarınız için teşekürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2009 02:37
Beta besleyen ve üretmiş olan biri olarak cevaplara bir kaç ekleme yapayım.

Öncelikle betalar kavgacı bir yapıya sahip olduğu için kendi türleri ile bir arada beslenmez. Bu dişi olsa bile genelde ayrı tutulur.
Bitki olması ya da olmaması tamamen besleme ve üretim ortamı olup olmamasına bağlıdır. Sadece besleyecekseniz kum, bitki (hatta özellikle su mercimeği, riccia gibi yüzey bitkileri) olması, ufak ağaç kökü gibi dekorlar hoş durur. Ancak üretim yapacaksanız o zaman boş ve sadece su olan bir akvaryuma az miktarda riccia, su mercimeği tarzı yüzey bitkisi koyabilirsiniz. Bunu da köpüğü daha kolay tutturması için yaparsınız. Kum ve dekor eşleşme sonrası yumurta ve yavruların erkek tarafından görülmesini engeller.
Arka fonunuzun sade olması erkek betanın daha sonrada üreme sırasında yumurtaları daha kolay görmesini sağlar. Ancak üretim değil sadece besleme mantığınız varsa keyfinize kalmış.
Artemia yumurtadan çıktıktan sonraki ilk bir kaç saatte daha yüksek besleyicilik değerine sahiptir. Ancak büyütenler var. hatta 1 cm boyuna kadar büyütenleri biliyorum. Tuz/Su oranınızı ayarlayıp ısıyı 26 civarında tutarsanız, iyi bir havalandırma ile rahatlıkla uzun süre yaşatırsınız. Yine de yeni çıkmışlardan vermenizi öneririm.

Üretim detaylarına gelirsek, öncelikle hem erkeğin hem de dişinin sıkı bir beslenme ile forma sokulması, erkeğin üreme tankında köpük yuva yapmaya başlamış olması ve dişinin de karnının dolu (şişkin olması gerekir. Tüpçük çıkarmaz, sadece minik beyaz bir nokta belirgin olarak görülür. Üreme akvaryumu olarak 40 cm boyunda bir akvaryum yeterlidir. Su yüksekliği de en fazla 15-20 cm olmalıdır. Hava motoru kesinlikle olmaması gerekir. Hava motorundan çıkan hava kabarcıkları yuvayı dağıtır. Erkek akvaryumdayken dişi direk yanına konulmaz. Ama erkeğin dişiyi görmesi sağlanır. Yavruluk/kavanoz gibi bir seçenekle gösterebilirsiniz. Akvaryumu bölmeyin. Çünkü bölmek için kullanacağınız malzemeyi çıkarırken yuvayı bozabilirsiniz. Çıkarmazsanız daha sonra yumurta ve yavrular diğer tarafa kaçabilir. İkisinin de birbirine ilgisi olduğunda dişiyi geceden karanlıkta yanına bırakırsınız. Sabah takip edersiniz. Eğer biri diğerini çok dövüyor ve sürekli biri diğerinden kaçıyorsa hazır değillerdir. O zaman mutlaka ayırın ve daha fazla bekleyin. Ama hazırlarsa keyifle çiftleşmelerini izleyebilirsiniz. Çok özel çiftleşmelerden biridir. Çiftleşme sonrasında hemen dişiyi akvaryumdan çıkarın. Dışarıda fazla hava akımı olmaması ve ısı dengesi için akvaryumun üzerini buhar camı veya straforla kapatın. Sürekli ışık olmalıdır. Çünkü erkek beta düşen yumurtaları toplayıp geri yvaya koyar. İki gün içinde yavrular çıkar. Erkek onlara bir süre daha bakar. Bir kaç gün içinde tüm yavrular yüzmeya başlar. O noktada erkek de akvaryumdan çıkartılır. Yoksa yavrular çok dağılıyor diye düşünen erkek onları yer. İlk günlerde haşlanmış az miktarda yumurta sarısı suda ezilip yavrulara bu sudan verilir. Bir hafta kadar sonra artemia verilebilir hale gelirler. 2-3 haftalık olduklarında labirent gelişmeye başlar. Bu aşamada kesinlikle su ve dış ısı eşit veya çok yakın olmalıdır. Bu aşamadan sonra artık normal yetişkin beta besler gibi büyütmeye geçilebilir.
Ara süreçlerin sorunlarından dolayı çoğu kişi için çok zor görünen bir üretimdir. Ama kesinlikle çok keyif veren balıklardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir