İlk Defa Balığımız Oldu. Ne Yapmalıyız?


BettÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 2
BettÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 13:53
Merhabalar,

3 gün önce 1 tane Betta aldık. İlk balığımız olduğundan ve bu konuda çok acemi olduğumuzdan satın aldığımız yerin sahibine danışarak, balığın yanında bir de küçük akvaryum kiti aldık. 

Akvaryum kitinin adı Marina Betta. Setin içerisinden 1 adet plastik malzemeden akvaryum, 1 adet Nutrafin Max adında yem, 1 adet Nutrafin Betta Plus adında bir damla ve 1 poşet de çakıl taşı çıktı. 

Eve geldiğimizde hazırda bekletilmiş suyumuz olmadığından, içme suyunu akvaryuma koyup, 1 damla Nutrafin damlattıktan sonra Betta'mızı içerisine koyduk. 

3 gündür aheste aheste dolaşıyor. :) Bazen yüzüyor ama çoğunlukla duruyor. Günde 1 kez yem veriyoruz.

Forumda birçok başlıkta okuduğum kadarıyla, farklı yemler verilmesi gerektiğine, ayrıca da büyük akvaryum içerisinde bakılması gerektiğine dair bilgiler aldım.

Fakat bizim büyük bir akvaryum için evimiz müsait değil. 

Neler yapabiliriz, en iyi şekilde nasıl yaşatabiliriz, bu konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyoruz.

Fotoğraflar;





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 15:20
Durgunluğun nedeni ph olabilir. Alışkın olduğu su muhtemelen ph 7.2 7.6 arasıdır. Siz içme suyu koyup balığı direk buraya attıysanız ani ph değişikliği yaşamış olabilir hatta bazı içme suları ph 6 civarı.En iyi şekilde bu akvaryumda ve ekipmansız olarak malesef yaşatamazsınız .Sadece yaşatırsınız .RedMap872014-12-09 15:20:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trserialsÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 89
trserialsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 15:51
betalar durgun suyu sever ama buda betanın çok fazla pis ve degerleri yuksek suyu sever anlamına gelmiyor en uygunundan bence küçük bir hava motoru ve pipo filtre almanızı ve betanın kendini daha mutlu hissetmesi için ise üzerine su mercimeği atmınızı öneririm su mercimeği hem dekoratif durur hemde balığınızın kendini daha iyi hissetirir. su degerlerinşi ayarlamak adınada doğal yollardan bu işi yapabileceğiniz catappa yaprağını öneririm .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 18:33
Herseyden once eger bir canliya ihtiyaci olan minimum ortami saglayamayacaksaniz canliyi ya iade edin ya da bu ortami saglayabilecek birine verin derim. Ancak yine de cok genel hatlariyla bildiklerimi aktarayim.

Muhtemelen siz baigi hemen yeni suya attiniz. Neyseki betta baliklari cok dayanikli canlilar olduklari icin kolay kolay olmezler. Eger baska blik olsaydi muhtemelen ertesi gun suda olusunu bulurdunuz. Bence yeni ortama suya sicakliga vs alisamadigi icin su anda durgun. biraz zaman verin.

Bir betta akvaryumunda en azindan mutlaka isitici olmasi gerekir. Evinizin isisi devamli (gece gunduz) ayni ise, ve bu akvaryumumsu malzemenin icinde de suyunuzun sicakligi 26-27 derece civarinda ise sorun yok. Degilse mutlaka isitici olmali. Isitici olan akvaryumda isinin dagitilabilmesi icin suyun hareketlendirilmesi gerekir. bunun icin de en kucugunden hava motoru alip buna bir de musluk baglayarak (akvaryumcular hava muslugunu bilirler 1-2 TL birsey tutar) oldukca kisik ayarda hava vermelisiniz. Bu sekilde betta baligini yoracak kadar suda akinti olmaz ancak en azindan su hareketlenir. Boylece tabandaki kum az da olsa filreleme gorevi gorur. (Bkz. Biyolojik filtrasyon) (eger boyali kumsa cikarin, sadece dogal kum kullanin)

Normal filtreniz olmadigi icin 3-4 gunde bir 1/4 kadar su degisimi yapmaniz gerekir. (iyi calisan bir filtreniz ve oturmus bir biyolojik dongunuz olursa, baska birkac faktorle birlikte bu sure 1 aya kadar uzatilabilir.)

3-4 gunde yapcaginiz bu su degisimlerinde en onemli nokta suyunuzun dinlenmis su olmasi, ve sicakliginin akvaryumdaki sicaklikla ayni olmasidir. Farkli sicakliga birden maruz kalan balik hastalanabilir. Ayrica devamli ayni kaynaktan su degisimi yapin. (Cesme suyu ise devemli cesme suyu)

Eger mumkunse gunde 2 defa azar azar yemleme yapiniz. Degilse 1 defa da olur. Ancak unutmayin betta baliginin midesi yaklasik gozunun buyuklugu kadardir. Bu kadarcik yem yeterli olur. (ben iki gozu kadar veriyorum :) Fazlasi zararlidir. haftada bir gun ac birakilmasi uygun olur. yine eger haftada bir haslanmis bezelye tanesini ezip verirseniz sindirim sistemi icin faydali olur.

Ayrica mutlaka bir iki dal bitki olsun. Canli bitki tabi. Hem filtrasyona katkisi olur hem de betta baligi kendini daha iyi hisseder. Genis yapraklariyla anubias bitkisi hem betta icin saklanma alani olusturur hem de bakimi kolaydir.

Aklima gelen temel noktalar bunlar. Umarim azicik daha buyuk, en azindan 10 litrelik bir akvaryum alirsaniz fazla yer kaplamadan baliginizi mutlu edersiniz. Ayrica en kucugunden selale filtre de takilip tam bir akvaryum hazirlanabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BettÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 2
BettÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 09:30
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim öncelikle. 

Fazla bilgim olmadığı için buraya yazmıştım zaten. 

Anladığım kadarıyla ilk etapta en az 10 litrelik akvaryum satın alıp, bitkilendirmeliyim. Gönül ister ki daha büyük bir akvaryum alıp, Betta'mızı en iyi şekilde yaşatabilmek ama ciddi olarak evimiz buna müsait değil. 

Dediklerinizi en kısa süre içerisinde gerçekleştireceğim.

Çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir