ilk nanom 40x40x40 tavsiyelerinizi bekliyorum
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2010 22:11
[QUOTE=fgokmen]......Ayrıca bazı kayaların üzerinde ve kumda çok küçük hava kabarcıkları oluşuyor.Sanırım nitrojen döngüsü tamamlandı. .........[/QUOTE]
Şahsen 1 ayda azot dönüşümünün tamamlanacağını sanmıyorum ,muhtemelen o kabarcıklar fotosentez yapan diatomlardır.
Kartal77 2010-11-06 22:12:18
Şahsen 1 ayda azot dönüşümünün tamamlanacağını sanmıyorum ,muhtemelen o kabarcıklar fotosentez yapan diatomlardır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2010 19:58
Merhaba,
Bugün sumpımı değiştirdim. Sump hacmim net 23 litre oldu. Sumpa kumda ekledim. İlk fırsatta kayada ekleyeceğim. Konch ve snailde düşünüyorum. İlk palyaçoyu eklediğimde veliferayıda sumpa alacağım. Amacı sumpı refigiuma dönüştürmek.Bir arkadaşta spagetti yosunu gönderecek. Sumpa sirkülasyon yapsın diye küçük bir kafa motoruda taktım. Bu arada camda küçük salyangoza benzer noktalar farkettim. Makro çekim yapıp baktığımda bunları salyangoza benzeyen yavrular olduğunu anladım. Resmi aşağıda . Bilen arkadaşlar varsa ne olduğunu yazarlarsa sevinirim. Konch yada snail yavrusu olabilir mi ? Bu güne kadar hiç fark etmemiştim. Başka bir canlıda olabilir mi ? Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2010 11:05
Merhaba,
12 Kasım 2010 Cuma akşamı deniz yıldızlarından birisinin snailler'den birine saldırdığını gördüm. Bunun üzerine her iki yıldızı sumpa koydum. O günden beri snaillerimden biri kayıp. Bir türlü göremedim.Sanırım deniz yıldızlarından biri yemiş olabilir. Kabuğuda yok. Belki kayaların altında yada kumun içinde olabilir ancak 3 gündür hep 3 snail sayıyorum.
Sumpa aldıktan sonra deniz yıldızlarını beslemek amacıyla balık tutmak için yem olarak kullandığımız kurutulmuş boru kurdu parçaları attım. Kuma gömülü olan yıldızlardan biri anında kokuyu alarak dışarı çıktı ve boru kurtlarını yemeye başladı. Kameramı alıncaya kadar 2 tanesini yemişti. Yetişebildiğim kadarı ile çekim yaptım. Sumpım kullanılmış akrilikten yapıldığı ve yeterli aydınlatma olmadığı için resimler biraz net değil. Deniz yıldızının yem alışının resimleri sırasıyla http://www.akvaryum.com/Forum/yerli_deniz_yildizi_k414921.asp
linkinde.Yyemden sonra karnı davul gibi şişti. 3 gündürde kumun altından çıkmıyor.
Bu arada diatom algler hem arka hemde yan camda ve kayaların üzerinde oluştu.Bu oluşum ne kadar sürede azalacak ? Sanırım tamamen gitmiyor. Akvaryumuma mavi ledler ekledim.Görüntüyü çok değiştirdi.Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 19:05
Merhaba,
fgokmen 2010-11-28 19:19:47
Dün ilk deniz balıklarımı ekledim. Percula düşünüyordum ancak akvaryumcumun tavsiyesi üzerine 2 adet yellow tail blue damsel koydum. Bir hafta önce akvaryumcuma suyu test ettirdim. Amonyak ve nitrit sıfır çıktı. Nitrat ise 100-150 arası idi. %10 su değişimi yaptım. Bir hafta sonrada balıkları ekledim. 24 saattir problem yok.Gayet neşeliler.Başlangıçta kayaların arkasına saklandılar pek gözükmediler. Ancak bugün bayağı alıştılar. Bu gün sabah ve akşam olmak üzere NLS kuru yem verdim gayet afiyetle yediler. Çok tatlı ve şirinler. Yorumlarda damseller agresif diyor ancak şu anda sıkıntı yok.
Cycle için koyduğum weliferayı tatlı su akvaryumuna aldım.Ancak yavruları sumpta duruyor.Biraz daha büyüsünler onları da tatlı su akvaryumuna alacağım. Deniz yıldızlarını da çıkardım.
Bu arada sumpımı refigiuma çevirdim. Sumpa kum ve kaya koydum. İstanbul'dan Ömer Bey'de spagetti alg gönderecek. Sanırım nitratın düşmesine faydası olur. Hala sistemde PS yok. Aralık ayında canlı kaya miktarını arttırmak istiyorum. Ocak ayının ortasında da 2 adet percula eklemeyi düşünüyorum. Su değerleri oturdukça da zenia, worm tube, star polip, ve zoa düşünüyorum. Ancak sistem düşük teknoloji olduğu için çok acelem yok.Yavaş yavaş sistemi zorlamadan canlı eklemek istiyorum.Herkese selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 22:42
Öncelikle akvaryumcunuzu tebrik etmek gerek, palyaçoların başlangıç için uygun olmadığını belirtip çok daha uygun bir balık tavsiyesinde bulunmuş. Test kitinin güvenilir olduğunu varsayarsak, 100-150 arası nitrat oldukça yüksek, %10 su değişimi bu rakamı olması gereken seviyeye çekmeye yettimi? canlıları koymadan önce tekrar bir test uyguladınızmı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 23:19
Merhaba,
fgokmen 2010-11-28 23:20:18
Akvaryum cum nitrat seviyesinin yüksek olduğunu ancak bu seviyeye bu balıkların dayanıklı olduğunu ve zamanla bu seviyenin düşeceğini söyledi. Başka bir test yapmadık. Nitratı çabucak düşürebileceğimizi ancak bunun doğallığı bozacağını, sistemin kendi kendine nitrat değerini düşürmesinin daha iyi olacağını söyledi. Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2010 00:30
Hayırlı olsun tankın ve yeni damsellerin.Bunu dün annemin en sevdiği damselimi kaybeden biri olarak söylüyorum malesef,neyse inşallah sağlıklı şekilde büyütürsün.Suyunda nitrat dediğin gibiyse gerçekten ciddi sorun amonyak 0 olsa bile bu kadar nitratta balıklar tehlikedeler diye biliyorum.Sadece balıkların için sınır 50ppm dir değer olarak.Bunu geçerse balıkların fiziksel olarak deforme olmaya başlar ,boğulurlar kh ına bak nitratını sabitle biran önce. 50ppm nitrat dasınır olan damseller için dedim sert balıklar yani dayanıklı balıklar olduğu için,yoksa başka türlerde bu oran daha da düşecektir.G.S.İ 2010-11-29 00:33:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2010 21:17
Aynı sebeplerden akvaryumcunuzu tebrik ederim. Damsel 'ler çok tatlı görünüyor.
mmoner 2010-11-29 21:25:13
Balıklar bu seviyelere de dayanmaya çalışacaklardır, solungaçlarında oksijen alımı düşük seviyelerde olacağından bağışıklık sistemleri zayıflayacak, hastalıklara daha açık olacaklardır, daha yukarı nitrat seviyelerinde arkadaşımızın dediği üzere oksijen alamayarak boğulurlar. Nitrat seviyenizi 50 üst sınır olarak tutmanızı tavsiye ederim, ileride mercan düşünüyorsanız 2.5-5 ppm nitrat maksimum 10 civarında olabilir.
Nitrat kendi kendine düşmüyor tabii ki, en başta su değişimleri olmak üzere refigium da tutacağınız macro algler, turf sistemleri ve nitrat tutucular ile bir kısmını elimine edebilirsiniz. Refigium doğru bir karar olmuş tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 17:30
Merhaba,
fgokmen 2010-12-06 18:46:04
Balıklarım gayet neşeli ve hareketli bir şekilde yaşıyorlar. Akvaryumdan bir kaç kare resim yayınlamak istedim. Kayaların üzeri ve arka camda renkli yosunlar oluştu. Bunlar normal yosun mu yoksa coraline alg mi ? Araştırdığım kadarı ile coraline alg genellikle mor renkte oluyor.Ancak kiremit rengine yakın bir renge sahip olanı var diye okudum. Ancak yeşil renkte olanı var mı bilmiyorum. Normalde akvaryumum da olan yeşil renkli yosunlar daha çok koyu cimen renginde ancak bu oluşan renk daha açık bir yeşil. Bilen arkadaşlar bu konuda bilgi verirlerse sevinirim. Bu arada bu yeşil ve mor renkli algler kumun bazı bölgelerindede var.Hatta cam kenarında 3-4 cm aşağı inen mor algler mevcut. Bu durum normal mi ?
Bu arada birde video ekliyorum. bir hafta önce çekmiştim. Balıklara yem verdiğimde yemler batmayıp bir kısmı taşırmadan sumpa iniyordu.Bunu engellemek için bir aparat yaptım. Bir deodarant kapağının altını kestim.Bir ucu 1 cm kadar suyun içinde kalacak şekilde akvaryumun bir köşesine astım. Yemi onun içine atıyorum. O bölgede yuvarlak bir havuz oluştuğu için yemler havuzun içinde kalıyor.Balıklarda oradan yiyiyor. Balıklar ilk günden bu sisteme alıştı. Şimdi akvaryuma yaklaşayım hemen köşeye geliyorlar. İyi seyirler.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=cO3jNYvJnI8[/VID]Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 18:36
Bordo olanlar Cyano'ya benziyor, Nitrat ve fosfat değerleriniz ne durumda :) Işıklarınız kaç saat yanmakta ? Yemleme hangi aralıklarda ?
mmoner 2010-12-06 18:38:57
Refigiumun devreye girmesi ve su değişimleri ile zamanla azalacaktır, biraz daha gözleyelim :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 19:03
Teşekkür ederim Murat Bey.
Işıklar günde 14 saat yanıyor. (09:00-11:00) . Lambalar 2 adet 6500 Kelvinlik. Günde bir defa akşamları yem veriyorum. NLS granül yem. Balık başına en 5-6 adet. 2 tane sarı kuyruk damsel var. 2 haftadır test yapılmadı. Nitrat ve fosfat değerlerini bilmiyorum. Refigium tam olarak devreye girmedi. Kum ve kaya var.Spagetti yosun bekliyorum. Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 21:39
Bu oluşumlara dokunduğunuzda yumuşak, dağılan bir yapıya sahipsa cyanodur, sert ve pütürlü bir yüzeyi varsa coralin algdir. Bunlar sadece bordo renk olanlar için geçerli yeşiller buna dahil değil. Kumun üzerinde oluşmaya başlamaları cyano olma ihtimalini daha ön plana çıkarıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 23:03
Teşekkür ederim.
Parmağımla dokunduğumda çok kalın bir tabaka değil, kaygan bir yüzeyi var.Tırnağımla zorladığımda pul pul kalkıyor kayalardan. Yeşil olanlarda kalkıyor. Cyano diye düşünüyorum . Kumun üzerinde oluşum sadece bir köşede var. Bu arada arka cam üzerinde de var. Dalga motorunun üzerinde de var. Ancak fotosentez yapıyorlar. Üzerlerinde hava baloncukları oluşuyor. Yanlız cyano araştırdığım kadar ile bakteri. Cyano fotosentez yapar mı ? Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2010 10:03
Yaparlar. Sümükümsü, kaygan bir film tabakasıdır cyano. Coraline daha serttir, kazırken çatır çutur ses gelir, zor kazınır. Diğer yeşillerde camlardaki klasik film yosunudur, cam temizleyici (mıknatıs vs.) ile kolayca çıkar.
mmoner 2010-12-07 10:04:37
Bakalım cyano ve yeşil filmler giderek artacak mı ? Yoksa zamanla kaybolacak mı? Ona göre profesyonel arkadaşlardan yardım isteriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir