İnce kırmızı solucanlar camallanus olabilir mi?


aliÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1414
aliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 13:43
Fotoğraf: Yok

Canlıdaki Belirtiler: İştahsızlık

Akvaryum Kapasitesi (litre): 450

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Yunus-Frontoza-Silver Shark

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): -

Filitrasyon: Dış filtre - İç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Yok

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Otomatik su değişim sistemiyle küçük bir debide sürekli su değişimi. Dış filtrenin debisi düştüğü için bir hafta kadar önce komple temizlik yapıldı.

Akvaryum kumunda yaklaşık 1cm boylarında saç teli inceliğinde kırmızı solucanlar var. Bunların camallanus olmasından şüpheleniyorum ama canlılarda henüz bunun iştahsızlık dışında belirtisi yok. İştahsızlığı da dış filtrede yaptığım temizlik sonrası nitrat artışına ve sürekli verdiğim yemi değiştirmeme bağlıyorum. Camallanus'un canlıların bağırsaklarına yapışıp onların kanını emerek beslendiğini ve dış ortamda fazla yaşayamadığını biliyorum, bu yüzden bu canlılar büyük ihtimalle (tetra'nın bir yeminden kaynaklı olduğunu da duyduğum) tabanda yaşayan, yem artıkları ya da diğer organik çözeltiyle beslenen zararsız hatta yavru yemi olarak bile kullanılabilecek solucanlar. Yine de içim rahat değil, tecrübeli akvaristler bu konudaki bilgi ve görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim.
Saygılar...
tutoraly2014-05-04 15:08:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemsina2Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1296
cemsina2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 21:39
Balıklarınızı gözlemleyin.Eğer vücutlarına yapışan bir tane görürseniz hemen metilen mavisi ve tuz gibi uygulamalara başlayın derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 22:37
Sizin de belirtiğiniz gibi camallanus balıkların vücutlarının dışında yaşamıyor dışarıda ancak yumurtası olabilir. Bahsettiğiniz kurtlar artık bir çok akvaryumda görülmeye başladı herhangi bir zararını görmedim veya duymadım ama tankta olması bile can sıkıcı. Bir çok kişi planarya olarak tanımlasa da bence değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1414
aliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 22:41
[QUOTE=cemsina2]Balıklarınızı gözlemleyin.Eğer vücutlarına yapışan bir tane görürseniz hemen metilen mavisi ve tuz gibi uygulamalara başlayın derim.[/QUOTE]

 
Tavsiye için teşekkür ederim ama metilen mavisi ve tuz eğer bu solucanlar korktuğum gibi Camallanus ise işe yaramaz. İnsanlarda da kullanılan  LEVAMIZOL HCI, SITRAX , ANDAZOL gibi bağırsak paraziti ilaçlarından bol miktarda kullanarak tedavi ihtimali var biraz. Ama dediğim gibi 450 litrelik bir tankta bu ilaçlardan bir kaç kutu ya da şişe tüketmek lazım ama bu denli ilaç kullanımı akvaryumun bütün dengesini alt üst eder. Ben de bu yüzden kesin teşhis koymadan tedaviye başlamak istemiyorum.


[QUOTE=Vieja]Sizin de belirtiğiniz gibi camallanus balıkların vücutlarının dışında yaşamıyor dışarıda ancak yumurtası olabilir. Bahsettiğiniz kurtlar artık bir çok akvaryumda görülmeye başladı herhangi bir zararını görmedim veya duymadım ama tankta olması bile can sıkıcı. Bir çok kişi planarya olarak tanımlasa da bence değil.[/QUOTE]

Cevabınız için teşekkür ederim. Epeyce araştırdım çeşitli forumlarda bu solucan meselesini ama sizin kadar net bir cevap alamadım. İçim biraz rahatladı.  Yine de gözlemlemeye devam edeceğim ama sanırım tek olası belirti olan iştahsızlık konusu da açığa kavuşmaya başladı. Ben prensip olarak dip çekimi yapmıyorum malum sebeplerle. (Bu konu epeyce tartışılmış ve hakim kanaat o yönde biliyorsunuz.) Bu da bu solucanların popülasyonunu epey artırmış olmalı. Çünkü balıklar sürekli kumu kazıp yiyecek arıyorlar. Vatoz bile akvaryumun sağında solunda dev çukurlar açıp didikliyor kumu. Bizimkiler taze solucan yiyorlar ve yeme karşı o yüzden çok istekli değiller anlaşılan 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2875
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 00:02
Merhabalar, yazacaklarım sadece bilgi amaçlıdır, balıklarınızda bu söyleyeceğim türde kurttan olduğunu ima etmiyorum, ancak bu belirtileri önceden bilirseniz iyi olur: eğer balıkların karınlarında çekilme, kansızlık (balığın yanakları, karnı hafif renk kaybeder), erkeklerde çiftleşmeme, dişilerde çiftleşme olursa yavruların azlığı ve hasta anneden çıkan yavruların büyümemesi gibi belirtiler varsa iç organlara yerleşmişler demektir, kurtlar balığın yediklerinden besleniyordur ve dişiler yumurtalarına yeterli besini sağlayamıyordur. Bu duruma gelen balığı şimdiye kadar kurtaramadım, ancak belirti göstermeyen başlangıç aşamasındaki balıkları kurtlardan temizledim. Birçok ilaç denedim, ancak kurttan kurtulmamı sağlayan ilaç Microbe-lift Praziquantel oldu. Bu ilacı vodka kullanarak yemle karıştırdım ve balıklara günde 3 kere 6 saat aralıklarla verdim. Gramajını tutturamayacağım için kafama göre verdim ve bir hafta aralıklı olarak hafta hafta verdim. Bunları balıklarınızda kurt var diye yazmadım, aklınızda bulunsun, eğer semptomları tanırsanız olası bir durumda yararı olur diye yazdım. 

Eğer İngilizceniz varsa şu linki okuyun, önceden uyarılmış olursunuz. 


Saussure2014-05-05 01:13:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir