Isının büyümeye etkisi


discus1453Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 01/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 16
discus1453Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2008 10:48

Saglıklı akvaryumlar.....

discus14532008-03-08 10:51:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

varoluscu26Çevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 34
varoluscu26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2008 21:45
  Sayın Dıscus1453 emin olun nerden ne anlam çıkaracağımı çok iyi bilirim. Konu hakkıındaki ilk mesajınızı çabuk unutmuş görünüyorsunuz, o ve diğer birkaç mesajdan hobiye yeni başlayan insanların anlayacağı balıkların doğal yaşam şartlarında yaşatılmasından ziyade ısının yüksek tutulması durumunda balıkların daha iyi gelişim göstereceği olacaktır. Bir japon balığını 12 derecedede yaşatabilirsiniz 30 derecedede balıklar doğal yaşam şartlarında her iki sıcaklığada maruz kalabilrler, bu durumda 30 derecede balığın daha iyi gelişim göstereceğini söyleyebilirmiyiz? Asla...
 
Saygılar, sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadow70Çevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2008
İl: Karaman
Mesaj: 23
shadow70Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2008 15:35

Sıcaklık ile büyüme arasında bir çan eğrisi şeklinde orantı vardır.Sıcaklık arttıkça metabolizma hızı artar dolayısıyla büyüme hızlı olur ancak büyüme hzılı olduğu için bazı organlar gelişimini tamamlıyamaz.Yani balıklarımızın çabuk büyümesi için sıcaklığı yükseltirsek kısır balıklar veya iyi gelişmemiş iç organlara sahip balıklara sahip olabiliriz.Bu nedenle balığımızın optimal sıcaklık derecesini öğrenmek en iyisidir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CMYORUKÇevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 36
CMYORUKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2008 21:08
Bozulan ısıtıcımın yerine nasıl olsa havalar ısınıyor diyerekten yeni bir ısıtıcı almadım . bu bana takriben yüz küsür yavruya mal oldu . dişi mp ve sp lerim yumurtalarını 20 küsür gün tutmalarına rağmen kusturduğumda halen hazır halde değildiler . Isıtıcıyı yenileyince mevcut yavrular düzeldi ve tüm dişilerim tekrar yumurta aldı .
Isıtıcıyı yaz-kış çıkarmamayı düşünüyorum ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discus1453Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 01/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 16
discus1453Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 13:10
[QUOTE=varoluscu26]  Sayın Dıscus1453 emin olun nerden ne anlam çıkaracağımı çok iyi bilirim. Konu hakkıındaki ilk mesajınızı çabuk unutmuş görünüyorsunuz, o ve diğer birkaç mesajdan hobiye yeni başlayan insanların anlayacağı balıkların doğal yaşam şartlarında yaşatılmasından ziyade ısının yüksek tutulması durumunda balıkların daha iyi gelişim göstereceği olacaktır. Bir japon balığını 12 derecedede yaşatabilirsiniz 30 derecedede balıklar doğal yaşam şartlarında her iki sıcaklığada maruz kalabilrler, bu durumda 30 derecede balığın daha iyi gelişim göstereceğini söyleyebilirmiyiz? Asla...
 
Saygılar, sağlıklı balıklar.
[/QUOTE]
 
Arkadaşım, balıklar hakkında from da okuduklarınız haricinde bir şey bilmediginizden eminim, ben buraya yazıyorum  size cevap veriyorum çünkü yanlış bilgilerinizle diger hobicileri de yanıltmamanız için. 1-Genelleme yapıyorum yazılan yorumların çogu cichlid ler içindir diger yazıları okursanız arkadaşların yumurta alamaktan, ısının metabolizma yı hızlandırdıgın dan bahsettiklerini göreceksiniz. 2- Ben ikinci size verdigim cevabımda dogal ortamlarındaki maksimum sıcaklıklardan bahsettigimi ve 30 32 derece oksijen oranın azaldıgını ve balıkların zarar göreceklerini yazmıştım. 3- Bir de siz japondan yavru alacak ve ısı farklarından bahsedecek kadar profesyonel olduysanız nasıl böyle şeyler yazıyorsunuz :D şaşırdım.
                 Neyse diger yazıları okurken bir arkadaşımın yumurtaların 20 gün olmasına ragmen çıkmamasından bahsetmiş oda ısı sorunundan kaynaklanır tabi bir sorun daha olabilir erkek döllememiş olabilir, eger erkek döllediyse ısıyı 28 derece bakın yine söylüyorm dogal ortamlarının maksimum ısısı olarak ayarlarsanız düzelecektir şimdiden teşekkürler. Herkese saglıklı akvaryumlar.. :D (Isıtıcı alınca sorunun çözüldügünü yazmışsın, bende biraz açmak istedim bilmeyen arkadaşlar ögrensin diye :D )
discus14532008-03-12 12:09:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 00:15
[QUOTE=]Her balığın sevdiği su sıcaklığı vardır.Ben sarı prenses besliyorum,sıcaklık 26 derece.Mutlular o bana yeter.:D [/QUOTE]
 
Aynı fikirdeyim:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BaTuHaNÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 23
BaTuHaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 12:00
Öncelikle tüm forum üye ve çalışanlarına merhabe diyorum. Aranıza yeni katıldım ve bu konu oldukça ilgimi çekti.Sera nın bir kitapçığında ''Sıcaklığın yüksek olması balığın yaşlanmasını hızlandırır.'' benzeri bir ifade vardı.Bu hızlı yaşlanmadan farklı anlamlar çıkarılabilir.
1)Balık daha hızlı büyür,çabuk büyüdüğü için erken ölür.
2)Balık erken ölür.
Ayrıca bir akvaryumcuda da soğuk su balığı olarak bildiğim japon balıkları 33C de tutuluyordu.Tabi japon balıkları o sıcaklıkta ne derece mutlular onu bilemem.
Bana göre balık yüksek sıcaklıklarda daha hızlı büyüse bile balığın o sıcaklıkta mutlu olmayacağıdır ve benim için önemli olan balığın mutlu olmasıdır.
Balıkların doğal ortamlarında su sıcaklığının 25C civarında seyrettiğini unutmayalım.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2008 14:39
Arkadaşlar benim şahsı görüşüm şu şekilde olacak. Gelişen konuşmalara göre balığın büyümesi ve daha iyi gelişmesi konusunda sıcaklıkla alakalı kısımda şunu gözden kaçırmamak lazım. Madde madde sıralamakda fayda var. Ayrıca bunun sadece cichled veya grublandırarak değilde genel olarak yazmakda yeni hobiciler için faydalı olacağı düşüncesindeyim.
 
Benim açımdan ve tecrübelerimden yola çıkarak söylüyorum ve okuduğum bir çok temel kaynaklardan çıkardığım sonuçları baz alarak şunu söyleyebilirim.
 
1 - Öncelikle yüksek ısıda balığın metobolizması hızlanabilir ama bu balığın doğal ortamda alışık olduğu bir ısı değildir. Buda sağlıklı bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Bunun temelde sağlıklı büyümenin ısının etkisinin ne kadar etkili olmasıdır. Yani balıkların doğal ortamlardaki boylarına kavuşmamaların önemli faktörler arasında ısının artmasının ne kadar etkisi vardır sorusudur. Isının belli mevsimlerde artması üremede bir çok balığı tetiklediğini zaten biliyoruz. Ama akvaryumlarda önemli olan bence optimal ve sabit olan ısıdır.
 
2 - Balığın gelişiminde en etkili faktörlerden biriside bence suyun hacmi ve hacime bağlı olarak sudaki basınçtır. Kemik gelişimindede bu çok etkilidir. Sağlıklı büyümede büyük tanklarda en güzel örnekler kendimin bizzat tecrübe ettiğim Oscarlar ve Pengasuslardır. Bunların yaninda Veliferya , Lapistes gibi küçük ölçekli akvaryumlarla bile beslenebilen balıklarda 400-500 lt. tanklarda bakıldıklarında ve yavruların bu akvaryumda büyütüldüğünde boyları ve vucut yapıları daha güzel olmakta. Bir  o kadarda hastalıklarda daha uzak kalmaktadırlar. 
 
3 - Diğer bir hususda yemleme diye düşünüyorum. Farklı bir çok yemin kullanılması ve canlı yemleme yapılması balıkların gelişmelerinde çok ciddi bir faktör oynadığını hepimiz iyi biliyoruz. Protein ağırlıklı yem yiyen balıkların bile bitkisel yemlere ihtiyaçları olması veya tam tersininde geçerli olması yine hepimizce aşikar. Yemleme konusunda balığın genel yemleme şekline uyup çeşitli yemlerle desteklemek gayet verimli diye düşünüyorum.
 
4 - En önemli faktörlerden biriside balığımızı yaşattığımız suyun kalitesi . Buda balığımızın geldiği bölgedeki suyu taklit etmek olabilir. Suyun kalitesi derken beslediğimiz balığın ihtiyaçlarına ve genel kalite şartlarına göz önünde bulundurarak konuşuyorum. Bunun için hepimizin bildiği gibi haftalık su değişimleri yani dip çekimi diye biliriz. Ama benim en çok verim aldığım olay ayrı bir akvaryumda %30 luk su değişimi için hazırlanmış ısısı ana tankla aynı olan ve ana tankın suyu ile aşılanma yapılmış , dış filitre tarafından filitre edilmiş sulardır. Biraz çaba isteyen bi yöntem ama canlı doğuranlarda tecrübelerime göre çok verimli bir yöntem. Bu yöntemin en verimli olma sebebide balıkların doğal ortamda yaşadıkları suyun, vucutlarına  bir kere değmesi yani suyun doğal ortamda olması gereken kalitede olması , geniş hacimlerde olması ve akvaryumlardaki gibi düşük miktarlarda ve hareketde olmaması. Doğadaki su şartlarını yakalayamasakda en yakın ölçüde imkanlarımıza göre şekillendirebiliriz diye düşünüyorum.
 
Sonuç olarak Isını optimal ve sabit olması akvaryumdaki balıklarımız için en sağlıklı yöntem diye düşünüyorum.
 
Paylaşımlarınız için sağolun.İyi ve güzel hobiler.
 
   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 10:00

Merhaba uzun zamandır  siteye giremiyordum askerdim. Gerçi hala askerim ama arada girebiliyorum. Sıcaklık metobolizmayı hızlandırdığı dogru. balığın büyümesi için bi etken digeri'de su değişimleri. Sık aralıklarla su değişimi yapıldığında balıgın daha hızlı büyüdüğünü gürdüm.Yalnız bu hızlı büyümenin balık üzerinde bi yanetkisi olurmu bilmiyorum. Bence akvaryum balıkları hızlı büyütmek istediğimiz zaman yaşama sürecinide kısaltmış oluruz. 

vedattopyildiz2008-04-27 10:01:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquapirÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 166
AquapirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2008 10:09
Merhaba,
 
Tecrübelerime dayanarak örnek vermek istiyorum.
 
Örneğin cikitlerde sıcaklık türün ihtiyacı olan sıcaklıktan az olur ise yavruların yumurtadan çıkıp serbest yüzme süreçleri uzuyor.
 
Bu durum doğal ihtiyaçtan daha düşük sıcaklığın yavaş gelişmeye yol açtığını gösteriyor.
 
Ama doğal ihtiyaçtan daha yüksek sıcaklığın da (örneğin yaz sıcaklarında gördüğümüz gibi)  hayvana eziyet olduğunu görüyorum. Balıklar tedirgin ve rahatsız oluyor.
 
Bence bu amaçla ısı yükseltmek doğal ihtiyacın 1-2 derece üstünü aşmamalı. En uygunu doğal sıcaklıklarıdır derim.
 
Doğal ortamında mutlu balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2008 14:54
Ayrıca yeni gözlemlediğim bir olayı sizlerle paylaşmak istedim.
 
Kongo tetralarım , Gökkuşağı Incusus ( Glossolepis incisus ) ve Gökkuşağı Turkuaz (Melanotaenia lacustris ) balıklarım bir yılı aşkındır bendeler. Geçen sene şimdiki boylarının yarısı kadarlardı ama bu olayı tam olarak çözememiştim ve üstünde durmamıştım. Şimdi hepside erişkin boydalar. Nisan ayının ortalarından sonra bu balıklarımın renklerinde ve yem yemelerinde fark edilir bir değişme oldu. Bir birleriyle inanılmaz güzellikde kur yapıyorlar ve renkleri çok belirğinleşti. Akvaryumun ısısı ve diğer bütün ortam şartları aynı. Isıda bir yükseltme yapmadım. Sadece iç güdüsel hareket ediyorlar. Esas merak ettiğim olay havalar iyice ısınınca geçen seneki gibi ısı 29- 30 olduğunda haretlerinde yavaşlama ve yemlemede akşam serinliğindeki iştahlarının aynı şekilde olup olmayacağı. Bu olaydan benim çıkartmaya çalıştığım yüksek ısının ( doğal ortamlarında olmayan ) balıklarda bir çok doğal hereketinde farklılıklar oluşturabileceği. Tabii sonuç olarak doğal ortamdaki ısı en ideali diyebiliriz. Ve ısıyı sadece hızlı gelişim için kabullenmek yanlış olur kanısındayım. Neticede onların kendi doğal hareketleri keşfetmek bana heyacan veriyor.
 
Saygılar.
Posseidon2008-04-28 14:55:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 19:23
Sıcaklığın balıkların gelişiminde kesinlikle büyük bir oranda etkisi vardır.
 
Sıcaklık balığın türüne özgü olduğunda ve türe oranla üst seviyelerde olduğunda balığın gelişimi hızlı olacaktır. Nedenine gelirsek, sıcak ortamda enzimler hızlı çalışır, vitaminler ve mineraller daha çabuk kullanılır, bağışıklık sistemi sürekli ayakta kalır ve bunun gibi diğer nitelikler sürekli üst seviyelerde olur. Doğal olarak bu nittelikler üst seviyelerde işlenmiş olduğundan metabolizma daha hızlı ve aktif olur.
 
Şöyle düşününüz; bizler soğuk ortamdayken uygu haline dönüş yapar ve halimiz kaçarmış olur. Bunun nedeni vucudumuz işlevini tam anlamıyla gerçekleştiremediğindendir. Soğukta metabolizma yavaş olur ve vucudumuzda sürekli bir yorgunluk, ağırlık meydana gelir.
 
Bunun aksine sıcak ortamda; bizler daha enerjik, daha dinamik ve sürekli aktif durumda oluruz.
 
İnsanlarla balıklar arasında ki bütünlükte yazdıkalrımla aynı kapıya gelmektedir.
 
Bununla birlikte sıcaklığın yüksek olmalı avantajlardan ziyade dezavantajlarıda ortala çıkarmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse; sudaki oksijen, ısı arttıkça çözünecek ve oksijen çözünürlüğü artacaktır. Bu da akvaryumlar için iyi olmayacaktır. Yine bununla birlikte akvaryumlar ve balıklar için zararlı maddelerden olan nitrat ve amonyak daha hızlı meydana gelecek ve pisliklerin yemlerin çözünümü hızlanacaktır.
 
Saygılar,
fişherman2008-08-07 19:31:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 22:49
Isının büyümeye etkisi çok fazla.Birçok örnekler verilmiş.Ama bunu insan örnekleri vererek yapmak yanlış olur.Çünkü insanlar sıcakkanlı canlılardır.Soğuk ortamda vücut kendini ısıtıbilmek için daha çok enerji harcar,yani metabolizma hızı daha fazladır.Hiç dikkat ettinizmi bilmiyorum ama soğuk havalarda daha çok idrara çıkarız.Bunun nedeni metabolizma hızı artığından kan akış hızı artar ve böbreklerden birim zamanda daha çok kan süzülür.
Balıklar soğukkanlı canlılardır.Isı arttıkça metabolizma hızları artar.Yalnız şöyle birşey var.Tüm canlıların yaşayabilmesi için gerekli olan enzimler dolayısıyla proteinler yüksek sıcaklıkta bozulur.Buda canlının ölümüne neden olur.En doğru olanı sıcaklıkta dahil olmak üzere tüm şartların optimum olması.Bu canlının büyüyebilmesi için en gerekli olan şeydir.
Saygılar...
Yunus Emre2008-08-07 22:56:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 419
aykılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 23:34
İstemesek te şu an havalar çok sıcak.. Hele güney bölgelerde sıcaklık 40 dereceye varmakta. Biz evimizin içindeki sıcaklığa engel olamıyoruz, çünkü her odada klima çalıştırma imkanımız yok.Mevcut durumdan balıklarımızın nasıl etkilenebileceğini anlamak ve öğrenmek çok mantıklı bir arayış.
 
 
Bütün bu yazılanlardan çıkarılacak sonuç: Büyüme için ısı + su basıncı ve akvaryumumuzun büyüklüğü +çeşitli kaliteli yemler+ dip çekimleri..
 
Bir de balıklarımızın hızlı büyümeleri uzun vadede ömürlerini kısaltacağından çok ta istenmeyen bir durum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir