Japon Balığı Hastalıkları ve Tedavi Şekilleri


theolymposÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
theolymposÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 15:38

HASTALIKLAR

Ichthyyophthirius multifiliis(beyaz benek)



 

İlk adım
Teşhis: 
Ichthyyophthirius multifiliis adındaki bir parazitin neden olduğu beyaz benek hastalığı balığın üzerinde küçük beyaz lekeler olarak kendini gösterir.Tedavisi kolay ama ihmal edildiği takdirde ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.akvaryum içinde bulunan parazitler stres,ani sıcaklık değişimi gibi balığın savunma metabolizmasını zayıf düşürdüğü anda balık üzerine yapışarak küçük beyaz lekeler halinde kendini gösterir.

İlaçlar: 
Metilen mavisi,malahit yeşili

Tedavi Yöntemi
Süre: 
en az 3 gün

Tedavi: 
contra ichthyo (metilen mavisi)10 litreye 2 damla gelcek sekilde anatanka uygulanır. Ayrıca ayrı bir tankta 10 litreye 5 damla seklinde ve 10 litreye 1 çorba kaşığı tuz atılarak bir karışım hazırlanır hasta balık bu karışımda kısa süreli banyolar yaptırılırak tedaviye devam edilir.tedavi süresince anatankta su değişimlerine dikkat edilmelidir.

BESLENME BOZUKLUKLARINDAN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR


Şişmanlık:
Balıklarda fazla ve yanlış beslenme sonucu görülür.görünüşte zararlı değildir ama üretim yapmak istiyorsanız,balıkların şişmanlıktan yumurtalıklarının yağlanması ve bunun sonucu yavru üretiminin durması sorun yaratabilir.Kısırlık oluşabilir.

Bağırsak iltihabı:
Bir hafta kadar yemeden kesilen balık ayrı bir akvaryuma alınmalı hastalık kaybolana kadar az ve değişik yemlenmelidir,hastalığa sebep olan yemde bir süre verilmemelidir.Hastalığın oluşma sebepleri;
-Yemde aşırı tuz bulunması
-Sürekli kuru beslenme
-Tek tip canlı yemin sürekli verilmesi
Belirtisi:İltihaplı,kanlı dışkı.

Kabızlık:
Balığın anüsünde asılı duran dışkı,gözle görülür karın şişliği,yeme ilgisizlik,ilerleyen durumlarda balığın hiç dışkı çıkarmaması ve
yemden tamamen kesilmesi şeklinde görülür.
Tedavi olarak balığa Parafin Oil'de yarım saat bekletilmiş karides unu,canlı yem ve haşlanmış ıspanak verilmelidir.Geçmemesi durumunda eğer mümkünse
Hint yağı ile anüsten lavman yapılabilir.Kabızlığın sebebi devamlı kuru yemlemedir.

Kısırlık:
Ölümcül bir hastalık değildir ama üretim isteyen akvaryumcuların en sevmedikleri hastalıktır.
Sebepleri çeşitlidir.Genelde yukarıda adı geçen hastalıkların sonucu oluşur.

MANTAR, PARAZİT VE BAKTERİLERİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Mantar,parazit ve bakteriler akvaryumlarımıza daima dışarıdan girerler.Bitki,hasta balık,temizliğinden emin olunmayan canlı yemler akvaryumlarımıza bu canlıların girmesine ve bazen tüm balıklarımızı kaybetmeye varan hastalıklara sebebiyet verirler.Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için yapılması gerekenler;

-Yeni dikilecek bitki,yarım lt kadar suya atılan dezenfektan içerisinde 2 saat kadar bekletilmeli,
-Yeni alınacak balığın güvenliğinden endişe duyuyorsanız bir hafta kadar başka bir akvaryumda karantinada bekletilmesi,
-Kaynağı bilinmeyen canlı yemlerin kullanılmaması,steril olduklarına dikkat etme,
-Balıkların besinlerine ve akvaryum suyuna özen göstermek.

Bütün bunlara dikkat etmemize rağmen yinede akvaryumlarımıza şanssızlık sonucu bu canlılar nüfuz edebilirler.O zaman hastalığı zamanında teşhis etmeli ve hemen tedaviye başlamalıyız.
Aşağıda verilen bilgiler bu canlıların balıklarınızda oluşturabileceği hastalıklardır ve incelenmesi gerekir.Teşhis ve tedavide geç kalmayın.

Mantar Hastalığı:
Mantar,sağlığı bozulmuş,yaralanmış balıklarda kolaylıkla ortaya çıkabilen bir hastalıktır.Sağlıklı balıklara zararı dokunmaz.
Bir salgın tehlikesi yoktur.Kötü beslenme,bakımsızlık,yaralanma,ani ısı ve su değişimi sonucu direnci kırılan balıklar tehlike altındadır.
Teşhis:Yaralarda ve deride bozulma,pamuk görüntüsü almış deri parçaları,iştah kaybı,saklanma.
Tedavi:Balığın mantarlı kısmına mümkünse akvaryumcularda bulunan mantar ilaçlarından sürülebilir,Isısı 30 C a yükseltilmiş ve düzenli havalandırılan bir akvaryuma alınmalı,Bir hafta kadar ilaçları prospektüslerine göre kullanmalıdır.İlaçlarda bulunan etkin maddeler(Pennicline,Phenoxyethanol)

Balık Sülüğü:
Teşhis:Paraziti taşıyan balık,ondan kurtulmak için anormal hareketler yapar,Kuma ve otlara sürtünür.
Tedavi:Bu belirtileri gösteren balıkları %3 oranında eritilmiş tuzlu suyla banyo yaptırılmalıdır.Bu banyo sülüklerin bayılarak düşmelerini sağlar.Düşmeyenler olursa bir cımbızla alınabilir.Balığı kendi akvaryumuna koymadan önce üzerindeki ölü pulları su çalkantısı sayesinde almak iyi olur.Dikkat edilmesi gereken akvaryumların ısılarının aynı olmasıdır.

Balık Yengeci:
Teşhis:Balık devamlı huzursuz bir hareketlik içindedir.Gözle rahatça görülebilen parazit,başındaki iki koluyla balığa tutunur ve kanını emerek beslenir.Bu parazit gerçek yengeç familyasındandır.
Tedavi:Bildiğimiz sofra tuzu ile akvaryumdan çıkarılan balık üzerindeki yengeç bayıltılır ve bir cımbızla balığın gövdesinden alınır.Balığı zedelememeye dikkat edilmelidir.

Kara Benek:
Teşhis:Kist halinde koyu renkli benekler.Kist şeklinde görülen bu lekelerin altında yuvalanmış parazitler bulunur.
Tedavi:İlk iş akvaryumu sümüklü böceklerden arındırmaktır çünkü parazit ara hayvan olarak sümüklü böcekleri kullanır.Tedavide akvaryumculardan bulabileceğiniz Nitrofurazon ihtiva eden ilaçları kullanmalıdır.Tedavi banyo şeklinde yapılmalıdır.

Beyaz Benek:
Teşhis:Deri ve yüzgeç üzerinde oluşan beyaz noktalar.Her noktanın içerisinde ir parazit bulunur.Belirli bir gelişimin sonunda parazit üreme amacıyla balıktan ayrılır ve akvaryumun dibine çöker.24 saat gibi kısa bir sürede 200-300 parçaya ayrılır ve bu şekilde çoğalarak tekrar balıklara tutunur.Acil önlem alınmadığı takdirde akvaryumda bir salgın başlayacaktır.
Tedavi:Parazit balığın üzerinde yok edilemez.Üreme için balıktan ayrılması beklenmeli,etkili tedavide kinin kullanmalıdır.Ama kinin bulmak biraz zor olacağı için tedavinin daha kolay yolu akvaryumcularda elde edeceğiniz bu hastalık için üretilmiş ilaçları kullanmaktır.İlacın etken maddesi(Mercurochrom).Bir diğer yöntem Metilen mavisi kullanmaktır.Balıkları kumsuz ve bitkisiz başka bir akvaryuma alarak metilen mavisi akvaryumu mavi renge dönüştürecek kadar dökülmeli,bolca havalandırmalı ve suyunu haftada bir 1/2 oranında değiştirmeli,durum takip edilerek parazit görülmeyene
kadar bu işleme devam edilmelidir.Diğer akvaryumda kalan parazitler balıklar olmadığı için öleceklerdir.

Hidrokoride ve Libellula:
Teşhis:Cilt üzerinde oluşan sarı lekeler.Daha çok solungaçlara yakın yerlerde yuvalanır,balığa vantuzlarıyla yapışarak süratle çoğalır.Tedavide geç kalınırsa özellikle yavru balıklarda çok ölümcüldür.
Tedavi:%5 lik Metilen mavisi ile 10 lt ye 5 damla akvaryum ilaçlanır.5 günlük tedaviden sonra akvaryumun suyu tamamen değiştirilir.Bütün bitkiler dezenfekte edilir ve aynı işlem bir kez daha yapılır.Daha kolay bir yöntem ise;akvaryum tamamıyla karartılır ve sadece bir yerden küçük bir açıklık bırakılır,buraya konulacak cam parçası üzerine parazitler ışık almak için toplanacaktırlar,camın çıkarılmasıyla parazitlerden kurtulunabilir.

Patlak Göz:
Gözün birisi yada ikisi yuvasına sığmayacakmış gibi şişerek patlar,daha çok Japon türlerinde görülen bu hastalık sonucu balı kör olur.Bazen gözlerini kaybeden balık bu şekilde yaşayabilmektedir.Nitrofurazon ihtiva eden bir ilaçla balık ayrı bir akvaryumda ilaçlanmalı ve şişlik kontrol altına alınasıya kadar tedaviye devam edilmelidir.Şişen gözler genellikle eski haline gelmez.

Ağız Yaraları:
Teşhis:Baş kısmında özellikle ağız çevresinde oluşan beyaz mantar tabakası.
Tedavi:Pamukçuk adıyla da bilinen bu hastalık tedavisinde balık ayrı akvaryuma alınır,diğer akvaryum dezenfekte edilir.Balık 10 lt ye 100 mg Terramycin'le
tedavi edilir.2 günde hastalık iyileşir.

Kuyruk Çürümesi:
Teşhis:Çok renkli balıklarda sıkça rastlanan bir hastalıktır.Kuyruk ve yüzgeçlerde kırmızı beneklerle başlar,üst kısımlarından çürümeye başlar gövdeye doğru yayılır.
Çürüme gövdeye geçince ölüm kaçınılmazdır.
Tedavi:10 lt suya 250 gr eritilmiş kaya tuzu ile balık banyo yaptırılır yada akvaryuma kaya tuzu eklenir yada akvaryuma 10 lt ye 750 mg. Terramycin karıştırılır.Kısa sürede hastalı tedavi edilir.

Pul dökülmesi:
Teşhis:Oksijen yetersizliğinde olduğu gibi balık su yüzeyinde yüzer,hareketleri ağırdır,pullarının bir kısmı dökülmüştür.İlerleyen safhalarda pullar tamamen dökülür.
Tedavi:Hasta balık ayrılır ve akvaryumun suyu tamamen değiştirilip dezenfekte edilir.Tamamen iyileşme garantisi olmayan Chloromycetin tedavisi 10 lt ye 600 mg
uygulanır.

Balık Veremi:
Teşhis:Fazla dolaşmayan balık,iştahsız refleksleri zayıf ve zayıflamıştır.
Tedavi:Gerçek verem mikrobunun yarattığı bir hastalıktır,100 lt suya 2 gr. Streptomcin veya Para Amine Salisilic acid ile ilaçlanır.Tek bir balıkta belirti varsa balık ayrılmalıdır.


Beğenenler: [T]225392,Beyzaacann[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncselimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1179
tuncselimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 16:30
Güzel paylaşım teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theolymposÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
theolymposÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 23:41
Bunların dışında teramicyn tedavisi hakkındaki bilgileride edinmenizi tavsiye ederim.

http://www.akvaryum.com/Forum/terramycin_k806615_sn2.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erkan26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]11538,3[/B]
Kayıt: 21/09/2014
İl: Eskisehir
Mesaj: 584
Erkan26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2014 12:03
Cenk faydalı konularla hep önümüzde ki engelleri kaldırmaya çalışıyosun teşekkür ederim bir sürü şey öğrettin inşallah şu sıkıntıları atlatırız da rahatlarız artık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1274
zekigonlumÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 13:52
Cenk Bey elinize sağlık. Aslında sizin bu başlığınız ve buna benzer diğer başlıklar sabitlenip, örneğin tüm beyaz benek sıkıntısı yaşayanların o başlığa yazması lazım. Yoksa her yeni gelen araştırma yapmadan başlık açıyor.

Beğenenler: [T]210990,Rıfatgerede[/T]
+1: [T]210990,Rıfatgerede[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theolymposÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
theolymposÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 14:52
Erkan bey zeki bey çok teşekkür ederim yardım edebildiysem ne mutlu bana. Bunların dışında farklı tekniklerdede iyileştirme yöntemlerinide en kısa zamanda hazırlayıp bu konuya yazacağım örneğin mantar columnaris ve kuyruk erimesinde teramycin kullanımı, beyaz benekte hızlı sonuç alınması gibi. İş yoğunluğundan dolayı suan derleme yapamadım ama bugün yarın mutlaka ekleyeceğim.theolympos2014-12-15 14:55:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erkan26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]11538,3[/B]
Kayıt: 21/09/2014
İl: Eskisehir
Mesaj: 584
Erkan26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 17:07
Bu ara hepimizi iş yoğunluğu sardı sanırım bir türlü toparlayamadık. Evet mantar columnaris baş belası onu bir düzenleme yapalım bende yardımcı olurum iste yeter cenk biz kayıplar yaşadık belki okuyan arkadaşlara bir faydamız olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

niksnobÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1
niksnobÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 20:43
Cenk bey merhaba.
Benim fanus akvaryumda beslediğim bir Japon balığı va[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/190856/091120161940381.jpg[/IMG]r. Hastalığı yukarıda belirtilen lerin hiç birine benzemiyor. Akvaryum un tabanında sürekli hareketsiz olarak duruyor. Oksijenin azaldığını düşünerek suyu komple degistirdim faydası olmadı. Ancak cama tiklattigimda bir miktar hareketleniyor ama yüzeye doğru çıkmıyor. Yem vermeme rağmen yem de yemiyor. Yardımcı olabilir seniz sevinirim.

İyi akşamlar[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/190856/091120161939501.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 20:57
[QUOTE=niksnob]Cenk bey merhaba.
Benim fanus akvaryumda beslediğim bir Japon balığı va[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/190856/091120161940381.jpg[/IMG]r. Hastalığı yukarıda belirtilen lerin hiç birine benzemiyor. Akvaryum un tabanında sürekli hareketsiz olarak duruyor. Oksijenin azaldığını düşünerek suyu komple degistirdim faydası olmadı. Ancak cama tiklattigimda bir miktar hareketleniyor ama yüzeye doğru çıkmıyor. Yem vermeme rağmen yem de yemiyor. Yardımcı olabilir seniz sevinirim.

İyi akşamlar[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/190856/091120161939501.jpg[/IMG][/QUOTE]
Fanusta balik beslenmez bu konuda yuzlerce yorum var
Birazdan bu danusu gorenler tarafından eleştiri yağmuruna tutulabilirsiniz.
Lutfen 20-30 tl fazla verio 20-30 litrelik bi akvaryum alin.
Nedenini fanusta balik beslemek diye aratip okuyunca anlarsiniz
Ve lutfen okuyun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Can devranÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2017
İl: Içel
Mesaj: 1
Can devranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2017 19:56
Lütfen yardım edin japon balığım sabahtan beri vücudu sağa yada sola yatik sekilde (değişiyor arada )yatiyor hala hareket etmeye çalışıyor dudakları oynuyor YARDİM EDİN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 2656
EmyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2017 20:18
[QUOTE=Can devran]Lütfen yardım edin japon balığım sabahtan beri vücudu sağa yada sola yatik sekilde (değişiyor arada )yatiyor hala hareket etmeye çalışıyor dudakları oynuyor YARDİM EDİN[/QUOTE]

Akvaryum şartları ile ilgili bilgi vermeden yardımcı olmak fal bakmak gibi olur. Dengesiz yüzüş, balığınızın kabızlık çekip hava kesesine baskı yapmasından kaynaklanabilir. Şişlik var ise 2 gün hiç yemleme yapmayın. Daha sonra haşlanmış ıspanak veya bezelye vererek (balık başı 1 bezelye) yedirebilirsiniz, sindirimi düzenler.

+1: [T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

japonBÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2017
İl: Ankara
Mesaj: 56
japonBÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2017 13:22
Japon balığı akvaryumumda anubias var hasta oldu kökünü tüy kapladı ve çürüdü balıklarıma bir zararı olur mu?
Bir de japon balıklarım yemlerini yiyorlar ama çok iştahlı değil.Az bir yem veriyorum dakikalar içinde anca tüketiyorlar benim bildiğim japon balığı iştahlı olur saldırır.Bundan bi hastalık olduğu sonucunu çıkarabilir miyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 2656
EmyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2017 15:14
[QUOTE=japonB]Japon balığı akvaryumumda anubias var hasta oldu kökünü tüy kapladı ve çürüdü balıklarıma bir zararı olur mu?
Bir de japon balıklarım yemlerini yiyorlar ama çok iştahlı değil.Az bir yem veriyorum dakikalar içinde anca tüketiyorlar benim bildiğim japon balığı iştahlı olur saldırır.Bundan bi hastalık olduğu sonucunu çıkarabilir miyim?[/QUOTE]

Bitkinin çürük kısımlarını ayıklamak gerek, suda dağılırlar zamanla. Su dışına çıkartıp yemizledikten sonra rizom kısmını kuma gömmeden kök veya kayaya tutturarak tekrar yerleştirin.

Japonların yem yememesini veya az yem tüketmelerini hastalığa yormak için daha fazla done gerekli. Akla ilk gelen yemlerin çeşidi ve boyutudur. Balıkların cüsselerine uygun boyutta yem seçmek gerekir. Hangi yemi kullandığınızı da paylaşırsanız faydalı olacaktır.

Beğenenler: [T]161210,ENGİN06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

japonBÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2017
İl: Ankara
Mesaj: 56
japonBÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 11:46
Sera goldy kullanıyorum gayet uygun bi yem bence.çok az veriyorum nazlana nazlana yiyolar ve sık sık da yediklerini kusuyolar.

Yeri gelmişken akvaryumda akvaryum süsü var batık gemi onun bir zararı olur mu suya salınım yapar mı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir