Japon Balığı/Çeşit/Tank/Besleme/Bitki/ Vs.


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2008 14:34
Arkadaşlar ; sizler için SERA'nın resmi sitesindeki bilgileri derleyip bir makale oluşturdum.Bazı insanlar Japon balığı deyip geçiyor fakat onlarda bir canlı lütfen bu canlının nasıl ve ne şekilde yaşatıldığının , beslendiğinin , nasıl bir ortamda bulunması gerektiğinin farkına varalım.Onun için bu makaleyi derleyip burada siz değerli hobicilere sunuyorum.
 
Yuvarlak Fanus Kullanmayın!
 
Japon balıklarını asla yuvarlak fanuslarda beslemeyin. Balığın hareketleri suyun dalgalanmasına neden olur bu da eğimli camdan balığın üzerine yansır. Sonuç olarak balık sürekli olarak kendi ekosunu yanal organlarında hisseder. Bu balık üzerinde kalıcı bir strese neden olur ve Japon balığının hastalığa karşı direnci düşer. Bu, akvaryumunuzu yuvarlak kapta kurmamanız için var olan bir çok nedenden sadece bir tanesidir.
 
Japon Balığı
Soğuk su balığı olan Japon balıkları çok güzel ve hareketlidir. Genellikle başka bir dünyadan gelen hayret verici yaratıklar gibi görünürler. Üreme şekline bağlı olarak, diğer süs balıklarına oranla daha dayanıklılardır ve bakımları kolaydır. Özellikle normal iklim bölgelerinde soğuk su balıkları su evcilleri olarak uygundur. Pek çok süs balığı türü gibi Japon balıkları sürüler halinde gezen balıklardan değildir. Ancak oldukça sosyal olduklarından tek başına beslememelisini aksi durumda yalnızlık sendromuna yakalanırlar.

Japon balıkları bilinen en eski süs balığıdır. Muhteşem altın ve kızıla çalan rengiyle Japon balıkları 1000'den fazla yıl önce Çin'de doğmuştur ve hala Çin'in sağlık ve şans sembollerinden biridir.

Her ne kadar bütün doğan balıkların akvaryumda bakımı kolay olmasa da, diğer balıklara oranla Japon balıklarının oldukça fazla melezi mevcuttur.

Bakımı kolay soğuk su balıkları
 
Japon Balığı
 
Carassius auratus
 
"Saf kan" Japon balıkları güzel görünümlü ve zariftir. Renkleri altın sarısı, turuncu ve kızıla çalan kırmızıdan kırmızı beyaz benekliye kadar çeşitlidir.
 
  
 
Cennet balığı (Paradise fish)
 
Macropodus opercularis

Dikkat çekici olan bu balıkların erkekleri genellikle birbirlerine karşı saldırgandır. Sadece bir tane erkek Cennet balığı (Paradise fish) beslediğinizden emin olun.

 
Yıldız Kuyruk (Comet Tail) – Sarasa
 
Kırmızı - beyaz Sarasa Japon balığının uzun yüzgeçli türüdür.
 
 
Shubunkin
 
Bu balığın bedeni ve ince yapısı normal bir Japon balığını andırır. Aslında Shubunkin'in bedeninin her yerine dağılmış siyah noktalı mavi ve turuncu iri lekeler vardır.
 
  
 
Sunfish (Güneş balığı)
 
Lepomis gibbosus

Sunfish barışçıl bir soğuk su balığıdır, bedeninin boyutu ve rengiyle soğuksu balığı akvaryumuna bir çeşitlilik katar.
 
 
 
Özel Süslü Japon Balığı - 1
 
Tül kuyruklu Japon balığının iki tane kuyruk yüzgeci vardır. Özellikleri çok küçük vücut şekilleri ve uzantılı yüzgeçlerinin olmasıdır. Tül kuyruk Japon balığını çeşitli renk ve şekillerde bulabilirsiniz. Akvaryum içinde yavaş yüzdükleri için oldukça aktif olan melezleriyle bir arada tutmamalısınız. Tül kuyruk Japon balıkları daha sıcak suda yaşar.
 
Ryukin Tül Kuyruk
 
Bu Tül kuyruk türü Japonya'da oldukça popülerdir. Genellikle kırmız ve beyaz olan bu balıkların kısa ve kalın bir vücut yapısı vardır, kafasıyla sırt yüzgeçlerinin arasında karakteristik bir tümsek vardır.
 
    
 
Özel Süslü Japon Balığı - 2
 
Tül Kuyruk Japon Balığı
 
Japon balığının farklı bir renk türüne örnektir.
 
 

Aslanbaş

Bu balığın adı tüm kafasını kaplayan renkli çıkıntıdan kaynaklanmaktadır.

 

İnci Japon (Pearlscale)

İnci bir zırhı andıran belirgin şekliyle İnci Japon kolaylıkla fark edilir.

  
 

Red-Cap Oranda

Bu balıkların vücutları Tül kuyruğu andırır. Red-cap'lerin vücutları beyaz kafalarının üzerinde de kırmızı bir "takke" (cap) vardır.

 
Japon Balığı Akvaryumu Kurulumu
 

Bakım süresini ve size düşen eforu azaltmak için, Japon balığı gibi büyük balıklar için yüksek performanslı filtreleri kullanmanızı öneririz.Akvaryum suyunu hem mekanik hem de biyolojik olarak arıtmalı. Maksimum filtrasyonu sağlamak için, filtrelerinizi elyaf ile donatın.

Japon balıklarını beslemek için en iyi sıcaklıklar

En uygun su sıcaklığı besleyeceğiniz Japon balığının türünü bağlıdır. Shubunkin ve Sarasa gibi basit ve sağlam Japon balıkları oda sıcaklığında (18 - 24°C / 64 - 75°F) veya kış süresince biraz daha soğuk sularda iyi hisseder. Tül kuyruk gibi narin melezleri 27°C'ye / 80°F'a kadar olan sıcaklıkları tercih ederler ki bu su sıcaklığı diğer melez türleri için çok fazladır. Su sıcaklığının çok düşük mü yoksa çok yüksek mi olduğunu anında fark etmenize yardımcı olacak akvaryum termometresini kullanmanızı öneririz.

Bir Akvaryumu Kurmak İçin Basit 5 Adım
 
1. Zemini hazırlayın

Akvaryumunuza maksimum 2 cm (0.8 inç) kalınlığında bitki kumu koyun. Bunun üzerini 5 cm (2 inç) kalınlığında yeni yıkanmış koyu renkli ince akvaryum çakılıyla örtün. Bitkilerin güçlü kökleri ve sağlıklı yeşil yaprakları olması için gereken besinleri içeren ürünler kullanabilirsiniz.

2. Teknik donanım

Şimdi akvaryumunuzun ebadına göre herhangi bir filtre kurabilirsiniz. Akvaryum ısıtıcısını ilave edin: Sıcak suyla temizlenmiş kaya ve köklerle minyatür bir su altı dekorasyonu oluşturunuz.

3. Suyun hazırlanması

Akvaryum haznesine suyu doldururken çakıl zeminde suyun delikler açmasına engel olmak için çakılın üzerine düz bir tabak yerleştirip suyu bunun üzerine dökünüz. Yaklaşık 18 - 24°C / 64 - 75°F sıcaklığında suyla akvaryumun üçte ikisi doldurun.Su düzenleyici ilaçlar kullanarak suyunuzu uygun hale getirebilirsiniz.

4. Bitkiler

Bitkilerin köklerini yaklaşık uzunluğu 3 cm (1 inç) olacak şekilde kısaltın. Parmağınızı kullanarak çakıl üzerinde bir delik oluşturun ve bitkinin kökünü buraya yerleştirin. Deliği tekrar çakılla doldurun. Bitkilerinizi her 2 -3 haftada bir sıvı gübrenin yanısıra, çeşitli tabletler ilede gübreleyin.

Akvaryumunuzda bol miktarda bitki bulunması sadece davetkar bir ortam yaratmaz. Aynı zamanda bitkiler biyolojik kirliliğin giderilmesi sürecinde ve oksijen üretiminde önemli rol oynar.
 
 Dev Anubias (Anubias barteri)

 Congensis (Anubias congensis)

 Cüce Anubias (Anubias barteri var. nana)

Japon balıkları su bitkilerini kemirmekten hoşlandığı için Anubias gibi sert yapraklı bitkileri almanızı öneririz. Özellikle genç Japon balıkları için Seratofilium, Brazilian Pennywort ve Su mercimeği gibi yavaş gelişen bitkiler önerilir.

 Moneywort (Lysimachia nummularia)
 
 Dev Vallisneria (Vallisneria americana)
 
 Java Eğreltisi (Microsorium pteropus)
 
 
 Java Yosunu (Vesicularia dubyana)
 
 Tropik Amazon (Echinodorus bleheri)
 
 Bakopa (Bacopa monnieri)
 
5. Balıklar

Bitkiler akvaryuma yerleştirildikten sonra akvaryumun doldurulmasını tamamlayın ve besleyeceğiniz balıkları poşeti ile akvaryum suyuna koyunuz.15 dakika kadar bekledikten sonra poşetteki su akvaryuma boşalmayacak şekilde balıkları tahliye edin.

Japon Balığını Beslemek
 
Japon balıkları için neden özel yem gerekir?

Çünkü mideleri bağırsak gibidir, Japon balıkları az miktarlarda sık yem yemelidir. Oldukça enerjik olan bu balıklar düşük proteinli, yüksek karbonhidratlı sindirimi kolay yemlerle beslenmelidir. Tropik balıkların aksine, Japon balıkları aşırı proteini metabolize edemez. Protein seviyesi çok fazla olduğunda, balık şişmanlar ve suyun kirlilik seviyesi dramatik bir şekilde artar. Doğal gereksinimlerini karşılamayan bir beslenme göz alıcı renklerinin solmasına yol açar.

Balıklar Ne Sıklıkta Beslenmelidir?

Japon balıkları her zaman açmış gibi görünürler ancal sizi aldatmalarına izin vermeyin! Günde maksimum üç defa yemleyin, ancak sadece birkaç dakika içinde yiyip bitirecekleri kadar yem verin. Haftada bir gün beslememenizi öneririz.

Besleme Şekilleri

Sera, japon balıklarınızı beslerken farklılık oluşturmanız için 2 veya 3 değişik yemle beslemenizi önerir. Bir öğünde tek bir yemle besleyin, diğer öğünde yemi değiştirin. Yemleri sadece küçük ambalajlarda alın. Açılan yemler kolay bayatlar ve içeriğinde bulunan değerli besinler etkisini kaybeder.

Soğuk Su Balıkları İçin Vitaminler:

Soğuk su balıkları özellikle çok hareketlidir ve oldukça fazla enerji harcar. Canlılıklarını devam ettirmelerini sağlamak ve doğal bağışıklık sistemlerini desteklemek için besinlerini vitaminle tamamlamanızı öneririz, özellikle de aşağıdaki şartlar altında:

  • Akvaryuma yeni koyduğunuzda
  • Her bir kısmi su değişiminden sonra
  • Yaraların veya hastalıkların iyileşmesini desteklemek için
  • Yumurtlama döneminde

Kaynak: www.sera.de

Derleyen : Furkan Can
 
Saygılar
 

 

Radinant2008-07-14 00:58:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tehhÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 386
tehhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2008 18:15

Paylaşım için teşşekürler elinize sağlık


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2008 23:58
Rica ederim , işinize yarayacak bir konu ise ne güzel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emoricatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1034
emoricatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 00:01
Paylaşım güzel fakat bitkilerin resimleriyle adları birbirleriyle uyuşmuyor. Yeniden kontrol ederseniz sevinirim.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 00:04

Selam Emre Bey , yukarıdada belirttiğim gibi SERA'nın sitesinden derlediğim için bitki isimlerine hiç dikkat etmedim.Gerçi etsemde gene farketmem çünkü hayatımda hiçbir akvaryum bitki ile alakam olmadı.Elime bile alıp bakmış değilim o yüzden uyarınız için teşekkür ediyorum.Hemen bir göz atıp düzelteceğim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuratGökerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 622
MuratGökerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 00:27
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 01:00
Murat Bey teşekkür ederim.
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Arkadaşlar makaleyi derlediğim sitedeki resimler ve bitkilerin isimlerinin uyuşmadığı tespit edilmişti hemen Google'da arama yaparak yanlışlığı düzelttim.Eğer hala bir yanlışlık varsa isimlerde belirtirseniz sevinirim.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emoricatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1034
emoricatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 01:07
Şimdi tamamdır. Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 01:09
[QUOTE=emoricat]Şimdi tamamdır. Thumbs%20Up[/QUOTE]
 
Smile Teşekkür ederim , sayenizde oldu. Wink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3571
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 01:33
Güzel bir makale olmuş, elinize sağlık Furkan Bey.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2008 01:36
Sağ olun Hikmet Bey , Bir anda böyle birşey derlemeye karar verdim Smile
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8624,2[/B]
Kayıt: 22/03/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2114
Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2008 01:47
Selam,
 
Furkan, ne kadar tuhaf. Az önce bende bu seranın kitapçığını okudum. Otuz.com dan alışveriş yapınca, 3 tane Sera kitapçığı göndermişler bana. Etkilendim mi nedir, bunu okuduktan sonra yattım ve aklıma Japon balıkları ve Cennet balığı geldi. Tanganyika'ı boşver, bu balıklardan besle dedim kendime LOL
 
Yataktan kalktım ve bu balıklar için araştırma yaparken, ana sayfada bu konunu gördüm. Bu yoksa bir ilahi ışık mı bana Smile
 
Farkındaysan gece saat 01:47 Smile
 
Şöyle sert yapraklara sahip bitkilerle dolu akvaryumda, Japon düşündüm bir an Smile
 
Neyse ben yatayım, sabah unuturum belki Smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlowerHornÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 68
FlowerHornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2008 01:49
Eline sağlık, çok faydalı bir paylaşım olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2008 17:48
[QUOTE=Supreme]Selam,
 
Furkan, ne kadar tuhaf. Az önce bende bu seranın kitapçığını okudum. Otuz.com dan alışveriş yapınca, 3 tane Sera kitapçığı göndermişler bana. Etkilendim mi nedir, bunu okuduktan sonra yattım ve aklıma Japon balıkları ve Cennet balığı geldi. Tanganyika'ı boşver, bu balıklardan besle dedim kendime LOL
 
Yataktan kalktım ve bu balıklar için araştırma yaparken, ana sayfada bu konunu gördüm. Bu yoksa bir ilahi ışık mı bana Smile
 
Farkındaysan gece saat 01:47 Smile
 
Şöyle sert yapraklara sahip bitkilerle dolu akvaryumda, Japon düşündüm bir an Smile
 
Neyse ben yatayım, sabah unuturum belki Smile
[/QUOTE]
 
LOLLOL Aman abi bence aklından bile geçirme.
 
O kadar güzel bir akvaryum  içinde cichlid yerine japonlarmı yüzsün abi.Bana kalırsa hobicilik adına yapacağın en büyük hata olur Angry Smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir