Karides üretimi ve bakımı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 09:08
Herkese Hayırlı Cumalar...
Ulvi hocam ortalama kaç gün oldu karidesler anneden çıkalı, tahmini bir tarih varmı? Renklenmeye ne zaman başlayacaklar merak ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 10:03
Hayırlı Cumalar
8. sayfada yayınladığım yakın çekim sayılabilecek bir fotoda karındaki yavruların gözleri görülüyor, o dişi saldı. Diğer resimdeki dişi halen tutuyor. 18 mart sabahında yavru yoktu, akşamında fark edip yakaladıklarımın fotolarını çektim, yani resimdeki yavrular saatlik diye düşünüyorum... (O siyah sünger 3 cm kalınlığında, göz kararı yavrularda 2-3 mm'dir)
Şu an 3. gün, tahmin ettiğimden daha renkliler, öncesinde bir tecrübem olmadığı için tam olarak ne zaman renklenirler bilemiyorum... Dün Murat Bey (T3kniker) bizdeydi, saklanma yerleri çok olduğundan zar zor bir kaç yavru görebildik, o daha net cevaplayabilir sanırım tecrübesi daha fazla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 16:14
Arkadaşlar 9 sayfayı daha yeni bitirdim kaç gündür okuyorum, tıp öğrencisi gibi hissettim kendimi.
Burada bu değerli paylaşımlarda bulunan tüm dostlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum, gerçekten burada başka bir lisan var bizim gibi bu işe yeni merak salanlar için ama sayenizde fikir kapıp öğreniyoruz, gerçekten tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 17:39
Estafurullah Ulvi hocam...Siz de bilginizle hobiciliğinizle bizlere çok şeyler öğrettiniz...Kristal yavruları 0,5 mm civarı rahatlıkla ayırt edilebiliyorlar.Fotodaki karidesler yavru olanlar 1 haftalık gibiler...Dediğiniz gibi Ulvi hocam dün sizdeydik harika canlılara sahiptiniz...Buradan tekrardan kocaman bir maşallah diyorum...İlginize alakanıza , karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk...Su kimyası konusunda sizden öğrenicek daha çok şey var...Konunuzu merakla takip ediyoruz...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 19:33
Estağfurullah Murat hocam bizimde sizden öğreneceklerimiz çok, teşekkürler :)
Şimdi sen 1 haftalık deyince benimde kafam karıştı. Benim hesabımla 3 günlük hallerini gördün belki yanılıyor olabilirsin.
0,5cm demek istediysen bence o kadar yoklar çıplak gözle zor seçiyorum :)
Biraz önce yeni resimler çektim, aynı yavrumu bilmiyorum ama renklerini biraz daha toplamışlar
Ne kadar küçük olduklarını görmeniz için bir foto ekleyeyim, resimde yavruları bulana ödül var
Bu da ödüllü sorunun cevabı =>
Eğer bir haftalık iseler üçüncü dişi önceden yavru saldı demektir. Önceki sayfada görüş günü olarak eklediğim fotolar 17 mart gece %70 su değişiminde çekildi. Yavru fotoları ise 18 mart akşama doğru çekildi.
Su değişiminde 2 yumurtalı dişi salmamış olarak görünüyor... Kütük ve bitkileri de çıkarmıştım eğer tankta yavru vardıysa da telef olmuştur, ama illa gözüme çarpardı diye düşünüyorum... Ya da sifonladık mı acaba güzelim yavruları fark etmeden?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 20:25
Ulvi hocam muhtemelen siz haklısınız gibi fotoğraftan yanıldık...:)Tam doğdukları günü bilmiyorsanız benim tahminin 3 günlükten fazlalar gibi...Hocam takriben kaç yavru vardır?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 21:56
Akvaryumu sende gördün, resimlerde de var. Bırak bit kadar yavruları büyükleri say desen sayamam :) 20 taneler ama 10 tanesini aynı anda görüp sayamıyorum, anca dekoru çıkarıp sayabildim.
------
Baktığım yerde yavruları göremediğim oluyor biraz daha büyüdüklerinde daha rahat bir tahmin yapabilirim, şimdilik aynı anda 2 farklı yavru gördüm yani 2 tanede olabilir 20 veya 30 tanede
Allah bereketini versin ne diyim, sayıp bereketini kaçırmayalım :)
Karideslerin içe doğru kıvrılabildikleri malum, salı gördüğüm yavrular kıvrılsalar tam annenin karnına görelerdi. Pazartesi akşamı dekor yokken hiç gözüme yavru çarpmadı, hani dahada küçük oluyorlarsa (0.5-1mm) maalesef sifonladıklarım olmuştur, o gün akvaryumu bayağı bir dağıtmıştım =>
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2014 17:06
Ulvi hocam inşallah bereketli olur.Dediğiniz gibi bol bol yavru alırsınız...Benim asıl merak ettiğim yavruların % kaçı sıkıntılı dönemi atlatarak yetişkinliğe geçebiliyorlar?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2014 17:51
Anladım Murat hocam o nedenle bu kadar kapsamlı cevap verdim. Yukarıda yazdıklarım nedeniyle bunu sağlıklı ölçmem şu an için mümkün değil...
Sağlıklı bir ölçüm ile merak edenleri doğru bilgilendirebilmek için dekoru çıkarıp sayabildiğimi saymam 1 ay sonrasıyla karşılaştırmam gerekir ki bu işlemi şu aşamada yapamam yavru kaybederim. Yoksa seni kıracak değilim :=)
Bu batım biraz kontrolsüz oldu (doğumları yoğunluğa denk geldi) ileride vakit bulduğumda kontrollü denemeler yapıp her tür ölçüm sonuçlarıyla buraya aktarmayı düşünmüyor değilim
Aktif toprakta ölçen nasıl ölçüyor, bunu da bir sormak gerek çünkü yavrular kum üzerinde bile zor seçiliyor, neyse biraz büyüsünler o zaman sayı daha net ortaya çıkar, bize fikir verir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 09:46
1 tane ölü yavru gördüm, galiba tüm yavrular öldü çünkü peşine 2 tane de büyük öldü (1 snow, 1 crs) şu an yavru da göremiyorum hiç...
Planaria değil dediğin ince kurtlar için dediğim gibi ikinci doz andazol şurup uyguladım. 1 saat içinde yavru öldü sonra 2 büyük, hemen %80 su değişimi yaptım.
40 litreye 1 ml olan dozu hangi akla hizmet 190 litreye 12 ml uyguladım bilmiyorum :S Biraz karbonlardan cesaret almıştım (normal doz) ama nazar işte bir yerden giriyor tanka :)
Sağlık olsun, İnşallah başka kayıp olmaz.
------
Çoğu başlıkta tavsiye edilse de bu şurup karideslere zararlı, öldürmese bile potansiyeli olduğu ortada, yani olumsuz etkileri olacaktır... Özellikle tankta yavru varsa 40 litreye 1ml dahi olsa kullanmanızı önermem. Benzer kötü tecrübe yaşayanlar varmış yeni öğreniyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 10:24
Ulvi hocam çok geçmiş olsun...Andozol ph üzerinde oynama yapıyor...Kristal tanklarım da bende sıkıntı yaşadım...Onun dışında anzolun çok faydasını gördüm.Sanırsam biraz dozajda sıkıntı olmuş...İnşallah başka sıkıntı kayıp yaşamazsın hocam...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 11:25
Şu an ölçemem cihaz yanımda değil ama ph değilde ms yükseltiyor olabilir? Hani ph'ı etkilese %80 su değişimiyle hepsi ölürdü bence,(ph düşeceği veya çıkacağı için)
Kimi döngüye zarar veriyor, kimi vermiyor demiş, crs hariç sorun yaşayan yok gibi. Ya ms ile ilgili bir sıkıntı oluyor yada döngü sekteye uğrayınca amonyak-nitrit pik yapıyor.
Su değişimden sonra biraz kendilerine geldiler ama bakmaya korkuyorum tanka :) Yavruları görmeden önce 40 litreye 1 ml hesabıyla 5-6 ml atmıştım, belki ilk dozlamadan itibaren etkilendiler ama doz az olunca fark edemedik. İkinci kez aynı şekilde dozlayınca sorun başladı.
Neyse sağlık olsun Murat hocam, sağolasın. Nasip :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 11:46
Dediğiniz gibi iletkenlik üzerinde etkisi oluyordur...Su döngüsü üzerinde etkisi olduğunu düşünmüyorum.Çünkü diğer karides türlerinde aynı ölümcül etkiyi yapmıyor.Muhtemelen hocam ms değeri üzerinde oynama oluyordur...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 16:25
Ulvi Bey kötü gelişme için üzüntünüzü paylaşıyorum. Andazol kullanılmaması için gördüğüm her başlıkta yazıyorum. Keşke kullanmadan önce buradan sorsaydınız. O canlılar planarya değil dediğiniz gibi. Onlar nematod olup akvaryumdan atmanın imkanı bildiğim kadarı ile yok. En iyi çözüm bitkisel ve az yemleme yapmak. Zaten çok olmadıklarında karideslere zararı olmayan bir tür. Planarya için en uygun ilaç olan no-planarya bile karidesleri sarsıyor onun için kimyasaldan çok tuzak, sifonlama, az yemleme yapma yolları deneniyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir