Kaya tuzu yanılgısı(İyotsuz tuz kaya tuzu demek değildir)
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 14:33
Himalaya tuzu,okyanus tuzu,yok şu yok bu;
Turşu tuzları vardır 600 yıldır Osmanlı'nın kullandığı ,kanıtlanmış ve ucuz ,içinde iyot gibi sonradan ilave edilen kimyasallarda yok.
Yemeğe de bunlardan kullandı Osmanlı 600 sene.
Son dönemde o meşhur medyatik beslenme uzmanı denen kişiler bile artık eski sisteme dönmeye başlıyorlar çünkü bu işin yani tuzun bile bir sürü gereksiz formunu çıkardılar.
Pazarlama ve ticari aldatmacalar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 14:37
Taa eski mezopotamya uygarlıklarına kadar dayanıyor Anadoludaki tuz kaynaklarının kullanımı. Tuz çok değerli bir besin maddesi. Uğruna çok fazla sayıda savaş yapılmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 18:59
Ya önemli olan tuzun içine kimyasal katkılar karıştırılmamasıdır. Yoksa ister himalaya tuzu olsun ister tuz gölü tuzu olsun sağlık açısından pek farkı yok ikisi de NaCl dir. (içerik olarak % 50 KCl gibi sofra tuzundan farklı tuzlar içeren tuzlar da piyasada bulunmaktadır bundan bahsetmiyorum) Mineral açısından fark var aralarında belki ama mesela çok mineralli denilen himalaya tuzunun 10 - 15 kg ında ancak 1 üzümdeki kadar Fosfor varmıs. Bu da himalaya tuzunun çok daha pahalı olmayı sadece elde ediliş zorluğu nedeniyle hakettiğini gösteriyor. Bu insan sağlığı açıaından bir değerlendirmedir. Tabi akvaryum açısından tuzdaki mineral miktarı nasıl etki ediyor bilmiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 19:17
Kaya tuzunda sağlığımız için önemli olan ve başka yerlerden alamadığımız bir dizi mineral bulunmakta. Himalaya tuzunun bizim ülkemizden çıkan tuzlara karşı bir üstünlüğü yok. Ayrıca tuz demek NaCl demek denilince hatalı bir ima oluyor. Kaya tuzları çok farklı mineralleri de beraberinde içermekte. Göl tuzuyla kaya tuzu arasında da çok fark var. İkisi başka şeyler.unotim123 2013-10-05 19:41:01
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 00:38
Tuz demek NaCl demek değildir asit bazın rxn vermesiyle oluşan madde demektir ama ben sofra tuzunu kastetmiştim. Ki tuzun kendisi de mineral icerir ve vücudumuzda tuzlar iyonlarına ayrışık olarak dolaşıyor Na+ ve Cl- gibi. Burdan vucudumuzdaki sodyum mineralinin kaynağının tuz olduğunu görebiliriz. Tabi ki tuz vücudumuza önemli mineral kaynaklarından biri ama demek istediğim bu özelliğini çevresinden, etrafındaki “kendi bileşenleri haricindeki maddelerden“ almıyor. Yani tuzun elde edildiği ortamın önemli olmadığını söylemeye çalışmıştım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 00:48
Elde edildiği ortamın önemi olmaz mı hiç? Göl tuzu nehirlerden gelen tuzu yansıtıyor. Kaya tuzları ise eski zamanlardaki denizlerin tuzları. Göl tuzu mineral içeriği olarak kaya tuzundan çok farklı. Aynı şey değiller.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 13:53
Ya ben mi anlatamıyorum anlamadım ki bi saattir. Zaten ben de onu diyorum ya elde edildiği ortam çevresinden icine karışan mineral çeşidi bakımından farklılık göstermesine neden oluyor ancak tuzun vücudumuza kazandırdığı başka yollarla alınamayan mineraller çevreden karışanlar değil kendi bilşenleridir. zaten senin yuzunden ruyamda diş hekimliği okuduğumu gordum intihar ediyodum da sonra tam korkup vazgectim diş hekimligi okuyanlar cok kotulermis beni ucurumdan itmeye çalışıyolardı. Ellerinden kurtulp sınıfa geldim bu seferde en önemli cok sinirli bi ders hocasına benim adımla yalan yanlış kotu seyler yazmışlar hocaya yalvarıp durdum valla ben yazmadım diye sınıfta bırakmasın beni diye :( Annemleri arayıp yardım isticem telefonumu saklamışlar falan. Neyse konunu kirlettim kusura bakma da aklıma geldi iste :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2013 14:24
Himalaya tuzunun iyi olduğundan bahsedilmiş ama oda bizim Çankırı tuzundan hiç bir farkı yok sadece biraz daha allanıp bullanılıyor önemli olan katkısız kaya tuzunu bulabiliyorsanız onu temin etmenizdir. Analiz değerlerine bakıldığı zaman hemen hemen aynı sonucu veriyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 06:25
Tuzlar eskimez. İsterseniz torununuza miras bırakın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2014 11:03
güzel ve yararlı bir tartışma..
sg888 2014-02-11 11:05:37
tuz aslında pahalı bir ürün değil.. içme su arıtma için sürekli tablet tuz alıyorum - 25 kg çuvalı sadece 10 lira...
dün balıkçıdan hastalık vs. için koruma amaçlı ne kullanıyorsun muhabbeti sonrası benzer bir tablet tuz aldım.. kilosu 10 liraymış.. taklaşık 10 tablete 2 lira verdim ?? aradaki fark nedir - var mıdır bilemiyorum ?? kendisinin de aynı tuzu akvaryumlarına attığını görünce güvendim.. bana 50 lt için 3-4 tablet kullanmamı önerdi.. tabletler yaklaşık parmak boğumu kadar 1cm küp civarında.. 1 tablet 8-9 gr civarında.. akvaryuma koyduğumda 1 saat içinde eriyor..
bence tuzun işlenmemiş ve doğal olması önemli..
marketlerde - veya yeni türeyen sağlıklı yaşam ürünlerindeki tuzların fiyatları tamamen pazarlama politikası sebebi ile çok fahiş.. himalaya tuzlarının bile himalayadan geldiğine inanmıyorum..
yaşadığım yerde bir arkadaşım kendisi için kaya tuzu getirtiyordu , sanırım sivas civarında köyünden bir mağaradan çıkıyormuş - yemek için ondan getirtmiş - 1 çuval nakliye dahil 50 lira vermiştim.. bu tuzu yemeklerde vs öğüterek kullanıyoruz, içinde kaya parçaları - biraz toz vs oluyor ayıklıyorum yani doğal olduğu belli ..tadı da farklı - ağızda acı bir tat bırakmıyor- insanın yedikçe yiyesi geliyor.. akvaryumda bunu deneyeceğim..
tşk- konu takip ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2014 15:06
Bazı amerikan cichlid türlerinin yüzlerinde (burun delikleri etrafı diyebiliriz) ufak delikler açıldığını görünce muhtemelen mineral eksikliği olabileceğini düşünerek su değişimlerinde kaya tuzu kullanmaya karar verdim.Konuyu açan arkadaş tropikal türler için 200lt'de 1 çay kaş. kullandığını belirtmiş ancak buradaki makalede ise (http://www.akvaryum.com/tatli_su_akvaryumlarinda_tuz_makaler_21_787.asp) basitçe 45lt'lik su değişiminde 6 çay kaşığı uygun görülmüş.Hangisine göre uygulayacağıma açıkçası karar veremedim.Akvaryumumda olan canlılar amerikan karma türleri,cory türleri,bazı barb türleri,sae.Ayrıca erişkin cüce vatoz eklemeyi de düşünüyorum,bu da tabi tuz kullanımı için ayrı bir sorun.Mümkün olduğunca az miktarda göz kararı eklemek en doğrusu gibi.Tecrübesi olan arkadaşlar cevap verirse sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir