Kırılmış özel tür tekrar saflaştırılabilir mi?


cibanisÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2013
İl: Zonguldak
Mesaj: 74
cibanisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 07:04
Öncelikle sağlıklı hobiler... Benim siz değerli dostlarıma bir sorum olacaktı... Ben tür değişikliği yaparak malawiden çocukluk tutkum lepistese dönmek istiyorum ancak öyle petshoplarda satılan karışık göz yoran renklerde değil de özel tür beslemek istiyorum ve bu türün de albino full red olmasında karar kıldım. Ancak piyasada erkek dişi kan kırmızı kalitelilerinin triosu 100 tl açıkçası 3 balığa 100 tl ki bu lepistes gibi hassas balıklar ve bütçem için çok geliyor... Çok kırmızı olan değil de renkleri pahalı olmayan sanırım kardeş eşleşmesi sonucu renkleri kırılmış 5-10 tl arası olanlardan alsam tekrar safkan elde edebilirmiyim... Eğer cevabı evet ise nasıl bir yol izlenmeli... Şimdiden siz değerli hobici arkadaşlarıma cevapları için teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 847
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 08:38
Irkın tam özelliklerini öğrenip üremelerine rastgele izin vermezsen, ırk özelliklerini taşıyan bireyleri damızlığa ayırıp geri kalanlarını elinden çıkararak zamanla saf kan bir koloni elde edebilirsin. Bu metoda çevirme melezlemesi denilir.

2. bir yöntem olarak saf kan bir kaç erkek alıp kırılmış dişilerle çiftleştirir, yine yavrulardan seçerek, yavru balığı babasıyla çiftleştirmeden başka saf kan bir erkekle çiftleştirerek devam ederseniz, bu metoda da geriye melezleme denir ve 5. nesilden sonra ırk saf kan kabul edilir.

Türkiye'de özellikle akvaryum hobisinde bu tarz seleksiyonlara önem verilmediği için, elindekilerin en iyisini pazara sürüp en kötülerini çoğaltarak gittikçe berbat hale gelen kolonilerle bu işe devam edildiği için, saf kan ırklar bile iyi formda değiller. 

Almanya'dan hanselin japonyadan takatukanın balıkları ülkemizde meşhur oldu bu yüzden. Eğer bu yolla devam eder, saflaştıktan sonra da elinizdekilerin en iyilerini damızlığa ayırarak ilerlerseniz Türkiye'de ismi anılan insanlardan olursunuz.

Ayrıca saf kan balıklarda hassaslığın artması kaçınılmazdır diyebiliriz. Genetik çeşitlilik çok az olduğu için çevre şartlarına direnç genetik olarak kısıtlanır. Bunu göze alarak girmenizi tavsiye ederim.

İyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cibanisÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2013
İl: Zonguldak
Mesaj: 74
cibanisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 13:28
Teşekkür ederim bilginiz için... Biliyorum bu sebeple zorluğundan ve sıkılındığından dolayı bu işi yapanlar çok az ve bu sebple fiyatlar hobicilere çok uzak. Ancak ben 1-2 sene kadar bu konu üzerinde çalışmayı düşünüyorum. Umarım iyi sonuç alırım.Balıklar elimde olduktan sonra yaptıklarımı ve elde ettiğim gelişmeleri değerli sizlerinde yorumlarını alarak paylaşacağım. Şimdilik uygun fiyatlı full redlerle başlayacağım. Evimdeki 250 lt lik akvaryumumu 4-5 bölmeye ayıracağım. Ayrıca diğer 70 lt lik akvaryumumu da zamanla seçtiğim kaliteli yavruların eşleşmesinde kullanacağım. Sanırım en önemli konulardan biri de yavruların damızlık boya gelene kadar erkek dişi ayrı bakılmasıdır değil mi? Bu konuda fikri ve düşüncesi olan arkadaşlar deneyim ve fikirlerini paylaşırsa sevinirim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 847
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 10:35
Eğer kontrollü saflaştırma yapacaksanız kontrollü çiftleştirmeniz gerekir. Sıfırdan başlanılan türlerde 15 jenerasyon yeterli formalitede. Ama siz yeni ırk oluşturma değil saflaştırma yapacağınız için daha kısa sürede sonuç alırsınız.

Allah yardımcınız olsun. Türkiye'nin böyle bir girişime ihtiyacı var açıkçası. Konunuzun takipçisi olacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 11:30

    Aslında bir işe girmeden önce araştırmayı biraz daha sağlam yapmanız gerekiyor. Şu anda full red ülkemizde gayet popüler ve o kadar da zor bulunan bir balık değil.Bunun kalitelisinin 100 tl civarı olduğu hissine ise nereden kapıldınız anlayamadım doğrusu.

   Bir balığın kaliteli olduğuna karar verebilmeniz için geçmiş üreticisinin ne yaptığını tam olarak bilmeniz gerekir.Ayrıca edineceğiniz full red in nasıl olacağına da karar vermeniz gerekir.Çünkü full red dediğimiz balık kendi içinde de bir çok kısma ayrılır.Alacağınız balık 100 tl 200 tl veya 10 tl de olabilir.Bunun geçmişini bilmiyorsanız görüntüsünün pek bir önemi yoktur.Pahalı balık kalitelidir diye bir kural da yoktur.Bu tamamen sizin zevkinize bağlı bir şey.

  Eğer full red e ulaşmak istiyorsanız ve bunu akvaryumcudaki balıkla yapmayı düşünüyorsanız işiniz gerçekten çok zor.2 senenin size yeteceğini sanmıyorum.Bir genetik mühendisi olup gen haritası bile çıkarmış olsanız akvaryumcudan alacağınız balığın genlerini sadece tahmin edebilirsiniz...ki yanılma ihtimaliniz çok yüksektir.

  Size en büyük tavsiyem ya çeşitli ucuz full red ler edinin ya da rengini alması için full red kullanılmış daha ucuz varyetelerle sonuca gidin.Örnek vermek gerekirse taylanddan gelen red lace lerde muhtemelen renk için full red kullanılmış.Çünkü benim full redlerim var ama ben hiç full red balık almadım.Red lace lerde sık yapılan bir işlemdir.Diğer hangi balıkların geçmişinde full red olduğunu araştırırsanız gereksiz zahmetten kurtulursunuz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cibanisÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2013
İl: Zonguldak
Mesaj: 74
cibanisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 11:48

Değerli yorumlarınız için teşekkürler... Ben full redlerin 100 tl olduğunu söylerken ortalama bir fiyat verdim ve piyasaya baktığınızda gerçekten de iyi sayılabilecek balıklar trio 100 tl civarı hatta tanesi 100 tl olan da var. Ben zaten bu çalışmayı yaparken petshop kullanmayacağım kesinlikle çünkü petshoptan aldığınız balıklar döl aldıktan sonra erkek olmadan 5-6 doğum yaptığını ve çok küçükken buna maruz kalarak kalitesinin bozulduğunu varsayarsanız hepsi birbirinden farklı çıkıyor onlarda ancak ithal kalitede bir full red erkek alıp çalışmak mantıklı olur... Benim alacağım balıklar petshop balığı değil ben sahibinin full red olarak aldığı ancak kontrolsüz ve kardeş çoğalmasıyla kırıma uğramış balıklar olacak,çünkü dediğiniz gibi full red e uzak bir ırktan full redi tesadüfi yakalamak imkansız... Gerçekten de 2 yıl değil 20 yıl gerekir:) Bu arada full red piyasada zaten var yeni bir ırk oluşturmaktan bahsetmişsiniz bu yönde tavsiyesi olan arkadaşlarımın da yorumlarını bekliyorum... Şuan araştırma safhasındayım yani gelişigüzel amatör bir çalışma yapmayı düşünmüyorum... Ben lepistese bakalı belkide 10 yıl oldu bir çok türe baktım sonrasında özel türler de vardı aralarında ancak bir arkadaşın da dediği gibi bir sarı prensesten herzaman sarı prenses çıkar bir çalışma heyecan veya bekleyiş yoktur. Önemli olan çok karışık varyeteleri olan lepistesten orjinal veya kendinize özgü nesillerce devam edebilecek bir tür ortaya çıkarmak olacaktır...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sbryldzÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2013
İl: Bursa
Mesaj: 128
sbryldzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 02:52
calismanizin son durumu nedir acaba

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cibanisÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2013
İl: Zonguldak
Mesaj: 74
cibanisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 13:09
Yarın full redler elimde olacak... Bu süre zarfında 80 lt lik küçük akvaryumumu kurdum 1 haftadır hem suyunu dinlendiriyor hem de filtrasyon sağlıyorum... Full redleri güvendiğim bir arkadaşım vasıtasıyla sipariş verdim. Ancak farklı bir çalışma yapacağım için ilerleyen zamanda elde ettiğim yavrulara takibime göre kan eklemesi yapacağım düşüncelerim ve beklentilerim doğrultusunda. Şuan swallow full red kuyruk yapısında ve normal full red aldım... Aralarında kontrollü çaprazlama yaparak elde ettiğim türleri beğeninize sunacağım...Sanırım daha yolun başındayım nasıl bir ilerleme kaydederim ve sonuç ne olur bilemiyorum.Hep birlikte göreceğiz.Swallow yapıdaki lepistes ırklarına bakarsanız sanırım elde etmek istediğim full red konusunda aklınızda birşeyler canlanacaktır.Bütün forum takipçilerine sonsuz saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cibanisÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2013
İl: Zonguldak
Mesaj: 74
cibanisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2013 23:33
Full redler 1.5  aydır elimde ve gördüm ki dayanıksız hassaslar bütün degerler normal olmasına ragmen...Yüzerkenki hızları yavruların saklanma kabiliyeti bile sorunlu...Sanırım görme problemleri de var normal lepistese göre...
Şöyle bir yol izliyorum tamamen kırmızı renklere sahip 7-8 balık aldım albino full redlerin yanına ve bir nesil kırılma olmasını sağlayacağım ve ilk kuşakta albino balık olmayacak ben bunların arasından yine tam kırmızı olanlardan ayrım yapacağım ve aralarında çaprazlama yapacağım ve bu defa yani 2. kuşakta albinolar yine oluşacak bu oluşan albinolardan yine renkleri istediğim doğrultuda olanlardan ayrım yaparak devam edeceğim...Sonuç olarak en az 3 kuşak sonunda dirençsizlikleri büyük oranda ortadan kalkmış bireyler elde edeceğim... Sonuç olarak elimde yine albinolar olacak ama balıkta gözlemlediğim sorunlar en azından azalacak... Burada safkan albinom var diyenler dirençli diyecekler balıklarına ama vahşi lepistesle aynı akvaryuma koysunlar aradaki farkı görsünler ondan sonra yorum yazsınlar...Açıkçası bol bitkili akvaryumda bile saklanamayan yem olan dirençli yüzemeyen balıklarım olacağına hiç olmasın yazık o canlara... Bu arada doğumları için az yavru verir diyorlar ya doğru çünkü birçoğu ölü doğum oluyor... Burada elde edeceğim varyeteleri paylaştığımda şaşıracaksınız... Bu arada biyoloji öğretmeniyim genetik konusunda ders vermeye çalışacaklar yorum yazmasın sadece çalışmamı takip edecek olanlar yazsın lütfen...Bu arada başlıktan sonra trioya 80 tl vererek görerek en iyisi denilecek full redlerden aldım, seceresi bilinen balıklardır full redlerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 847
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2013 23:51
Hocam albino olmanin getirisi bunlar malesef. Aslinda ben kisisel fikrim olarak hasta hayvanlarin kasitli üretilmesine karsiyim. Görme bozukluklari sizin de malumunuz pigmentasyon eksikliginden kaynaklaniyor. Safkanlastikca da genlerin homozigotlasmasi sonucu cevre sartlarina direnc ve modifikasyon yetenekleri düsüyor yine sizin de malumunuz. Ilk melezlemede dayaniklilik artacaktir. Sonrasinda alacaginiz albino hayvanlar safkanlastikca yine dayaniksizlasacaklar benim tahminim. Lepistes hassas hayvan zaten. Bir de bu tarz (inbred) yetistirmeler daha da hassaslastiriyor. Allah muvaffak eder insallah. Saglikli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir