küçük bir beta akvaryumu, ve önerileriniz


vladimirÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 6
vladimirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 00:58
Fotoğraf:


Boyut (cm): 40x22x20
Kapasite (litre): 17,5
Canlılar: betta

Malzemeler:
atman 1500 hava motoru
pipo filtre

Akvaryum Bakımı:
haftada 1/3 su değişimi

Kullanılan Yemler:
sabah akşam 2şer kan kurdu veya 1er bettagran

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
 
---

Merhabalar, henüz yeniyim bu hobide.
Burada yazılanlardan yola çıkarak ufak bir akvaryum hazırlamak istedim kendime.
 
Eminim ki pek çok yanlışım var, ne de olsa ilk tecrubem bu. Bu sebeple siz deneyimli akvaristlerin görüşlerini almak istedim. İşte bazı bilgiler:
 
Akvaryumumda kum olarak dere taşı ve lav kırıntısı karışımı kullanıyorum. Dere taşı (ismi bana öyle denildi) herşey ile uyumluymuş. Lav kırıntısı da internetten gördüğüm kadarı ile suyum pH'ını düşürüyormuş bir parça, beta da hafif asidik ortamda yaşamayı sever diye biliyorum. Bu sebeplerle kum tercihlerim bu şekilde oldu. Fakat zannediyorum ki yeterli miktarda kumum yok. Bitkileri yerleştirirken de biraz zorluk çektim bu konuda. Umarım kuralına uygun yerleşmiş görünüyorlardır.
 
Beta'nın akıntı sevmemesinden yola çıkarak bulabildiğim en küçük boy bir pipo filtre aldım. Hava motoru olarak da atman 1500 kullanıyorum. Ses olarak beni rahatsız etti, fakat hava vanası ile az hava çıkmasını sağlıyorum, o zaman ses sorunu ortadan kalkıyor, hem de betam akıntıdan pek rahatsız olmamış oluyor. Fakat motorum ısınıyor, umarım bu normaldir ve vanayı kısmam ile bir ilgisi yoktur?
 
Akvaryumu ilk önce damacana su ile doldurmuştum. Şimdi su düzenleyicisi olarak sera aquatan kullanıyorum. Henüz yeni kurdum akvaryumumu, bu sebeple ancak bir kere su değişimi yapabildim. tüm suyu değiştirmek istedim ve tatsız bir olay yaşadım:
Betamı küçük bir kovaya koymuştum ben akvaryumu temizlerken. İşim bittiğinde, betamı kovadan atlamış gördüm. Umarım zarar görmemiştir bu durumdan. Şuan oldukça hareketli, bir sorun yok gibi görünüyor, ama yine de ürktüm.
 
İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkürler. Ayrıca bir hobi ile ilgili böylesine ciddi ve faydalı bir site oluşturdukları için de tüm kurucu ve emektarlara teşekkür ederim.
 
vladimir2010-06-01 17:46:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orcristÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8507,1[/B] [B]6660,3[/B]
Kayıt: 16/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 585
orcristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 09:19
Onur öncelikle aramıza hoş geldin Tebessüm

Bettalar asidikten baziğe çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen canlılardır, bu nedenle en az bir gün dinlendirilmiş musluk suyu yeterli olacaktır.

Isıtıcı bilgisini göremedim, eğer ısıtıcınız yoksa edinmezi tavsiye ederim. Isıtıcı balıkları ani ısı değişimlerinden korur, bu da hastalanmamaları için çok önemlidir. 26 derece bitkileri de düşünürsek uygun olacaktır.

Resim boyutları çok küçük olduğundan dere taşı dediğiniz malzemeyi göremedim, Dere kumu ise kastettiğiniz şey bence dere kumu uygun olur, bitkiler için tabandan 5-7 cm ya da daha yukarısı daha iyi olacaktır. Tüm suyu değiştirmek zaten doğru bir hareket değildir, suda bulunan gerekli bakterileri yok eder. Bildiğim kadarıyla; bettalar doğal ortamlarında çamurlu sularda yaşarlar, bu nedenle haftada 1/3 oranında ki su değişimi yeterli olacaktır ve su değişimi yaparken balığınızı akvaryumdan çıkarmanız çok gerekli değil, sadece yeni suyu eklerken yavaş ve dikkatli olabilirsiniz. 

Su düzenleyici konusuna gelince ben hiç kullanmadım ama doğrusu nedir emin değilim, ben su düzenleyicisi ve ilaçları akvaryumuma sokmuyorum, yanlış yönlendirmek istemem ama bence gereksiz. Zamanınız varsa fotoğrafların büyüklerini koyarsanız bettanızı daha yakından görebiliriz Tebessüm

Sağlıklı balıklar..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vladimirÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 6
vladimirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 17:52
Yorumunuz için teşekkürler. Resimleri düzelttim.
Isıtıcı konusunda yaz diye acele etmemiştim, fakat en kısa sürede bir tane alacağım.
Kum ilavesi yapmam gerek sanırım, çünkü mevcut kum ile bitkileri en fazla 3cm kadar gömebildim. Fakat fazla artırırsam da akvaryum hacmi iyice küçülecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArmanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2009
İl: Içel
Mesaj: 139
ArmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 10:53
Daha yeni olmanıza ragmen akvaryumunuz harika diyebilirim sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uur__Çevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2010
İl: Isparta
Mesaj: 93
uur__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 01:09

Su degişimi yaparken betanızı ayırmanıza gerek yok bence.Ayrıca ne sıklıkla yapıyorsunuz degişimi...Ben 24 litrede 2 betaya bakıyorum ve sadece ısıtıcım var su degişiminide 3-4 haftada bir yapıyorum.Daha uzun sürede degişim yapan arkadaşlarda var.Tamamını da değiştirmiyorlar yüzde 20-30 yeterli oluyor.Sizde filtrede var.Sanırım 3-4 haftada bir yuzde 30 su degiştirmeniz yeterli olucaktır yemi fazla kaçırmadıkça...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scarabÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 292
scarabÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 10:01
      Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
      Işık fotolardan mı kaynaklı bilmiyorum ama çok geldi bana.Bettalar loş ortamları seviyorlar.Eğer loş ortam sağlarsanız akvaryumun her yerinde sürekli gezinirler.Loş ortam sağlamak için pistia,sumercimeği gibi su üstü bitkilerinide kullanabilirsiniz..Forumda satan arkadaşlar oluyor.Ben bitkilerimin çoğunu forumdan temin ettim.Bitkileriniz gelişimlerini tamamladığında da bu gölgeliği sağlayabilir.
      Isıtıcı bence şart.Ankara'da geceleri soğuk oluyor.Arkadaşında bahsettiği gibi ani sıcaklık değişimleri bettanızın kolay hasta olmasına sebep olabilir.Kesinlikle en kısa zamanda bir ısıtıcı alın. 25watt'lık bir ısıtıcı işinizi görür.Birde muhakkak termometreniz olsun.Isıtıcıların üstündeki derece ayarlarına güven olmuyor.Ben 26 dereceye sabitlemek için ısıtıcının ayarını 22'ye kadar indirdim.
      Taşların yerine mangrow,mopany veya yati dalı kullansaydınız bence daha güzel görünürdü.Daha doğal bir görüntü veriyor.Mangrow ve mopany kökleri suya salınım yaparlar ve suyu sarıya boyarlar. Kullanmak isterseniz hazırlamadan suya koymayın.Bir hafta 10gün suda bekletmeniz veya bir kaç kere kaynatmanız gerekiyor.Yoksa suya çok fazla salınım yapıyorlar.Bu yapılan işlemlere rağmen yıllarca salınım yapmaya devam ediyorlar.Ben mopany kökü kullanıyorum çok hafif sarartıyor suyu.Benim hoşuma gidiyor doğal bir görüntü veriyor akvaryuma. Siz beğenmeyebilirsiniz.Yati dalına gelincede ilk bir hafta kadar suda batmaz.Bir hafta kadar ayrı bir yerde batana kadar suda bekletebilirsiniz,akvaryumda üstüne ağırlıkkoyabilirsiniz,ya da akvaryumcularda kendi akvaryumlarında beklettikleri dallar oluyor onlardan alabilirsiniz.Tabi zevk sizin zevkiniz ama enazından koyu renk kaya olsaymış daha iyi olurmuş.
      Sera aquatanı bende kullanıyorum.Kullanılmasada olur sanırım.Yeterki dinlendirilmiş suyla ve oda sıcaklığında suyla yapın su değişimini.Su değişimlerinide 7-10 günde bir %30 olarak yapmanızda fayda var.Bitkiler için gübre kullanmıyorsanız bu su değişimleri sayesinde dinlendirilmiş çeşme suyu ile bir miktar bitkileriniz için gerekli mineralleri sağlamış olursunuz.Balığınızıda sudan çıkarmanıza gerek yok.Bir parça hortumla suyu sifonlayabilirsiniz.
      Bettalar çok iyi zıplarlar.Akvaryumun üstü kapalı değilse ya kapak yaptırın ya da camcıya cam kestirin muhakkak.Bir sabah balığınızı yerde ölü görmek istemezsiniz.Bettaların bu özellikleri hakkında yakın zamanda konuda açılmışdı.
      http://www.akvaryum.com/forum/betta_ziplarmi_k375854.asp?PID=2002674

      Hava motoru olarak başka bir marka kullandığım için ısınması konusunda bir şey söyliyemiycem.
      Yem konusunda da kaliteli yemler balıkların tüm besin ihtiyaçlarını karşılamakda.Bence canlı yeme gerek yok.Parazit kapma riskini arttırırsınız.Çoğu arkadaş bu yazdığımı kabul etmiyecek belki ama düşüncemi söylüyorum.Birde bettagranı ufalayıp atmanızda fayda var.Ufalamadan atınca betta rahat yiyemiyor o parçaları.
      Sağlıklı balıklar.     
scarab2010-06-03 10:28:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

betta123Çevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 118
betta123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 10:24
Tebrik ederim, artik disiyi tanka koyabilirsiniz ;) bir kac saklanma yeri daha yapin kucuk olsun disinin sikabilecegi kadar. Sonra disiyi koyun ve su ustubitkisi koymanisi tabsiye ederim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vladimirÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 6
vladimirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 21:02
Herkese yorumlarından ötürü çok teşekkür ederim. Tebessüm
---

[quote=uur__]Su degişimi yaparken betanızı ayırmanıza gerek yok bence.Ayrıca ne sıklıkla yapıyorsunuz degişimi...Ben 24 litrede 2 betaya bakıyorum ve sadece ısıtıcım var su degişiminide 3-4 haftada bir yapıyorum.Daha uzun sürede degişim yapan arkadaşlarda var.Tamamını da değiştirmiyorlar yüzde 20-30 yeterli oluyor.Sizde filtrede var.Sanırım 3-4 haftada bir yuzde 30 su degiştirmeniz yeterli olucaktır yemi fazla kaçırmadıkça...[/quote]

Su değişimini her hafta 1/3 yapıyordum, fakat sanırım bunu seyreltebilirim.
 
[quote=scarab]Işık fotolardan mı kaynaklı bilmiyorum ama çok geldi bana.Bettalar loş ortamları seviyorlar.Eğer loş ortam sağlarsanız akvaryumun her yerinde sürekli gezinirler.Loş ortam sağlamak için pistia,sumercimeği gibi su üstü bitkilerinide kullanabilirsiniz..Forumda satan arkadaşlar oluyor.Ben bitkilerimin çoğunu forumdan temin ettim.Bitkileriniz gelişimlerini tamamladığında da bu gölgeliği sağlayabilir.[/quote]
 
Işığı pek fazla açmıyorum, akşamları bitkiler fotosentezi kesmesin diye 2 saat kadar açıyorum, fakat işe yarıyor mu hiçbir fikrim yok. Dediğiniz gibi su üstü bitkileri alacağım.
 
[quote=scarab]Taşların yerine mangrow,mopany veya yati dalı kullansaydınız bence daha güzel görünürdü.Daha doğal bir görüntü veriyor.[/quote]
 
Dediklerinizi değerlendireceğim; çünkü ben de sizin gibi düşünüyorum, taşlarım doğallığı bir parça bozuyor gibi. Ve bahsettiğiniz sarı görüntü benim de hoşuma gidebilir. Fakat toprak değiştirmek için balığı dışarı çıkarmam gerekecek, böyle yaptığımda balığa işkence çektiriyor gibi hissediyorum, korkuyor. Bu yüzden toprak konusunda acele etmeyeceğim.
 
[quote=scarab]Bettalar çok iyi zıplarlar.Akvaryumun üstü kapalı değilse ya kapak yaptırın ya da camcıya cam kestirin muhakkak.[/quote]
 
Akvaryumun üstünde 3cm eninde bir açık var, oradan atlama riskini almamak için bir havlu yada karton ile kapayacağım.
 
[quote=cem93]Tebrik ederim, artik disiyi tanka koyabilirsiniz ;) [/quote]
 
Ne yazık ki bunu yapamayacağım; çünkü tek odalı bir öğrenci evinde yaşıyorum, yavru betalar için yeni akvaryumları koyacak yerim yok odamda Mutsuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orcristÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8507,1[/B] [B]6660,3[/B]
Kayıt: 16/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 585
orcristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2010 00:17
Bence de yavru bettalar büyük sorun, hatta kabus gibi olabilir Çimdik

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scarabÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 292
scarabÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2010 00:25
Toprak ne için anlamadım?Ağaç kökleri içinse toprak gerekmez kumun üstüne koyarsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir