kurutulmuş yem iç parazit yapıyor


advctsdiaboliÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 51
advctsdiaboliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2015 14:51
Fotoğraf: Yok

Canlıdaki Belirtiler: İpliksi beyaz dışkı

Akvaryum Kapasitesi (litre): 180

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: plati, gurami, çöpçü, vatoz bir iki tür de salyangoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph 6,5, sıcaklık 25,5

Filitrasyon: dış filtre 440l/s

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: kullanmadım

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : haftada %25 su değişikliği



bu yemi kullanan varsa kesinlikle kullanıma son versin iç parazite yol açıyor %100 eminim

yaklaşık bir ay önce çat diye bir erkek platimi kaybettim. baktım balığın dışında herhangi bir belirti yok, fitreyi temizledim, elyafı değiştirdim, ph, sıcaklık kontrolü yaptım. diğer balıklar gayet sağlıklı görünüyordu bir dişi plati hariç. ipliksi dışkı görünce iç parazit olabilir diye sarımsaklı yem verdim, zaman zaman terramicyn sürerek yemleme yaptım. neyse ki kimseye bir şey olmadı. dışarıdan bakınca balıklar sağlıklı göründüğünden artık sürekli dışkılarından hastalıklarını takip etmeye başladım. bu sürede hastalık tekrar etmeye devam etti. balıkların dışkıları koyu ve kalın oluyor daha sonraki gün tekrar başlıyordu. nerede yanlış yaptığımı bulmaya çalışırken dün kesin suçluyu buldum. yavruluktaki dişiler gece aç kalmasın diye bunu verdim malum gece doğururlarsa yavrulara saldırmasınlar. sabah baktım zavallıların karnı içine çökmüş ortada yavru da yok bir tane bile ve yine beyaz ipliksi dışkılıyorlar. diğer balıklar yine koyu ve kalın dışkı yapıyor. protein ihtiyacını karşılasın diye almıştım ama bir daha vermem asla. canlı yeme karşıyım, dün bir tane panda çöpçü yavrusu gördüm bakıyorum hep canlı yemle besleyin bilmem ne... işyerinde arkadaşım su piresi yetiştiriyor zavallılar güneşi görünce sürekli taklalar atıyorlar kalkıp nasıl yedircen mümkün değil  yanlış anlaşılmasın doğal hayatta her şey oluyor, ben kendim de et yerim mesela ama gene de kendi elimle bir canlıyı diğerine yedirmek bana uymadı. yapana da asla ses etmem tepeden bakma gibi bir niyetim yok

protein olarak yem tavsiyesi olan varsa hem yavru hem de diğer balıklar için.

not: bu arada yavruyu ana tankta gördüm ordan ayırmam mümkün değil yoksa yumurta sarısı falan ayrı bir yerde verirdim..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4331
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2015 15:05
Kurutulmuş yemin iç parazit yaptığını sanmıyorum. Keza bunlar dondurularak kurutuluyor. FD freeze dried. Önce şok donduruluyor. İçinde bir parazit bakteri varsa adapte olma fırsatı bulmadan donmuş oluyor, sonrasında düşük basınçda süblimleştirilerek suyu buz halden buharlaştırılıyor. Bu aşamada donma sırasında hayatta kalmış bir tek hücreli varsa bile su hücre zarını parçalayarak buharlaştığından pek bir yaşama şansı kalmıyor. Çok hücreli bir parazitin zaten hiç şansı yok.

Bence sizin balıklarınızda zaten parazit mevcut, yüksek proteinli besin verdiğinizde azıyor, daha çok artıyor. Eczaneden flagyl iç parazit ilacı alın. İyice ezip temiz suda eritin, içine biraz sarımsakda ezip atın. Yemlerinizi bu suya emdirerek verin. Başta acı geldiği için yemeyip tükürebilirler ama sonradan alışacaklardır. Bir süre bu şekilde besleyin
darkaura2015-04-06 15:44:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4361
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2015 17:04
Mustafa beye katılıyorum, Rotifishin kurutulmuş kan kurdu, su piresi, gammarus gibi ürünlerini bende kullanıyorum ve hiç bir sorun yaşamadım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncselimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1179
tuncselimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2015 17:29
Bende yıllardır kullanıyorum kurutulmuş ürünlerde böyle bir sıkıntı yaşamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

advctsdiaboliÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 51
advctsdiaboliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2015 10:01
[QUOTE=darkaura]

Bence sizin balıklarınızda zaten parazit mevcut, yüksek proteinli besin verdiğinizde azıyor, daha çok artıyor. Eczaneden flagyl iç parazit ilacı alın. İyice ezip temiz suda eritin, içine biraz sarımsak da ezip atın. Yemlerinizi bu suya emdirerek verin. Başta acı geldiği için yemeyip tükürebilirler ama sonradan alışacaklardır. Bir süre bu şekilde besleyin
[/QUOTE]

tavsiyeniz için teşekkür ediyorum, flagyl tablet kullanıldığı halde iç parazitin önlenemediğini okumuştum. sürekli ilaç atıp su değerlerini bozmadan ve yararlı bakterileri öldürmeden bir şey yapılabilir mi, başka bir ilaç da olabilir. 

yok kardeş dert etme bu kadar derseniz flagyl serum vb sıvı hali var mıdır, nereden alınabilir yardımcı olursanız çok sevinirim..
advctsdiaboli2015-04-07 10:02:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4331
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2015 12:51
Flagylin etkinliği parazitin tipi ile bağlantılı. Flagyl bacteri ve protozoa gibi tek hücreli parazitlere karşı etkili bir antibiotikdir. Bunu başka tip parazitlere hastalıklara karşı kullanırsanız bir etkisi olmaz. Ayrıca antibiotik olduğu için 2-3gün verilip kesilmemelidir. Çoğu hobici bu hatayı yapar ve parazitin bağışıklık kazanmasına neden olur. Vermeye başladığınızda 12 saat ara ile, saat aralığıda önemli, 10-14gün kesintisiz verilmeli.  Her eczanede tablet halinde bulabilirsiniz. Havanda ezip suda eritin. Suyu kapalı kavanozda buzdolabına koyarsanız bir kaç gün bu şekilde kullanılabilir. En sevdikleri yemlere emdirerek verin. Yanına sarımsakda ezilebilir. Balıkların iştahını açar. 

Antibiotik olması nedeniyle yararlı bakterilerede zarar verebilir. Ben kullanımda bir sorunla karşılaşmadım ama kendi tanklarımda genelde nufus az olur, bitki bol olur. Bu yüzden tankın biolojik kapasitesi yüksek oluyor. En sağlıklısı balıkların tamamını karantina tankına alıp ilaç uygulamak. Anatank uzun süre boş kalınca, taşıyıcı bir balık olmazsa tankda kalan parazitte kendiliğinden temizlencektir. Anatankda kullanmak zorunda kalırsanız filtreye aktif karbon ekleyin fazla ilacı alsın. Ayrıca düzenli bol su değişimlerini ihmal etmeyin. Tankın şartlarınıda düzeltecektir. 

Unutmayın parazit sadece  patojenik bir hadise değil. Genellikle düşük su kalitesinden, kötü akvaryum şartlarından ötürü balıkların bağışıklıklarının düşmesiyle olur. Normalde balığın bağırsağında sindirime yardımcı olan faydalı bir bakteri, balığın bağışıklığı zayıf düştüğünde patojenik hale gelebilir. Bu yüzden önce tankınızın su kalitesini ve filtrasyonunun gözden geçirin, ıstıcının düzgün çalıştığından emin olun. Balık nufusu fazla ise azaltın. Filtrede yeterli ve kaliteli substrat yoksa sera siporax yada eheim substrat pro gibi kaliteli malzeme ile takviye edin. tabi bu sırada filtre ile çok fazla oynayıp olan biolojik kapasiteyide bozmayın.

Eğer iç parazitin fluk, tenya yada kurt benzeri bir şeyden kaynaklandığını düşünüyorsanız en etkin ilacı paraziquentel dir. Microbe lift paraziquentel bulabilirseniz ne mutlu. Bulması kolay değil. Bulamazsanız veterinerlerden paraziquantel etkin maddeli ilaçları sorabilirsiniz. Bir ara arkadaşdan inekler için kullanılan bir tabletini almıştım. Discuslara veriyordum. Artık hayvan ilaçları veteriner reçetesi olmadan satılmıyor. Bu yüzden temini çok zorlaştı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bahogsÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2015
İl: Ankara
Mesaj: 156
bahogsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2015 22:26
Bende kullanıyorum hic sorun yok ayni yemden ama sürekli değil haftada 2 kez felan

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir