Kuyruk Erimesi Hakkında Dipnotlar
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2025 17:27
Kuyruk Erimesi Sebepleri, Tedavisi ve alınması gereken önlemleri
Balıklarda en çok ranstlanan ve ileri seviyelerde öldürücü olabilen bir hastalıktır. hastalığın sebeplerini ve tedaviyi kısaca anlatmak istiyorum.
İlk olarak dikkat edilmesi gereken yüzgeç erimesinde mantar hastalığında akvaryum ısısı yükseltilmiyor bunun aksi yönde ezbere bir bilgi verilirse itibar etmeyin. Isıyı 25 derecelerde sabit tutmanız yeterli ve sağlıklı olucaktır
Kısaca hastalığın etkenleri 2 çeşitdir ve ikisininde ana sebebi %90 kötü su koşullarıdır.
Genel su şartlarında oluşan kimyasal yanma ile ufak zedelenme ve erimeleri hastalığa dahil etmedim kızarıklık ,pamuksu beyaz oluşumlar , kanlanmış kopmuş yüzgeçler, iştahsızlık gibi belirtiler yoksa su şartları düzeltilip iyi bir bakım ile balık çabucak toplar ve eski haline döner. Mantar ve bakteri enfeksiyonu oluşmuş kuyruk erimeleri gibi bulaşıcı değildir.
Genel su şartlarından sebepli ufak zedelenmeler de tedavi edilmediğinde 1. ve 2. etkenlerden biri yada her ikiside birlikte görünebilir. Bu durumda hastalık bulaşıcı etki gösterebilir bulaşması su şartları sebepli zayıflıyan mukozaya sahip tüm balıkları etkilicektir.
Kötü su şartlarına sebep; aşırı yemleme, yetersiz filtrasyon, aksatılan su değişimleri ve dip çekimi, dengesiz gübre ve ilaç kullanımı, yüksek ph yada çok düşük ph oranları, amonyak, nitrit ve nitrat fazlalığı, normalden sıcak veya soğuk su, Balıkların vitabin ve minarel olarak yetersiz beslenmesi, birbiri ike uyumsuz türlerin aynı tankda bakılması , fazla canlı yükü gibi etkenlerin oluşturduğu sudaki dengesiliklerden ve oluşturduğu stresten kaynaklı erimelerdir,
Yukarda saydığım olumsuzluklar balığın strese ve bağışıklıklarının zayıflamasına sonrasında zararlı bakterilere açık hale gelmesine sebep olur. zayıf mukozadan nufus eden bakteriler yüzgeç ve kuyrukta deformasyon oluşturur bu yaralar bakteriyel enfeksiyon sonrası tedavi edilmeyip gereken su şartları oluşturulmadığında mantar enfeksiyonuna dönüşür bu durumda tedavi süreci çok daha zor bir hal alır.
Bakteriyel suçlular;
Aeromonas, Pseudomonas fluorescens -Vibrio gram gibi bakteriler balıkların bağışıklığı düşüp eriyen mukozalarından girerek ulaştıkları dokuları yer. Mantar başta olmak üzere bir çok enfeksiyona sebep olurlar.
Tedavi ;
Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi çok önemlidir. En etkin tedavi temiz su şartları oluşturmaktır. Bakteriyel kaynaklı seneblerde antibakteriyel ilaçlar etki edicektir.
Bunun için sera baktopur kullanabilirsiniz. Bulaşıcı olduğu için balığı karantina tankı almalısınız. eğer erken tanı yoksa ve diğer balıklardada sorun varsa ana tankda tedaviye başlamanızın ufak riskleri olsada genel olarak sorun olmucaktır ce daha garanti vir tedavi süreci olucaktır. hem karantina tankı hemde ana tank da kullanım için kısaca bilgilendirme yapıcam.
Ana tankda filtrelerden aktif karbon çıkartılmalı
Su seğişimi yapılmalı
Ana tank için Dekor bitkiler vb temizlenmeli dip çekimi yapılmalı.
Havalandırma arttırılmalı
İlaç olorak
“Sera baktopur
Kullanıldığı hastalıklar:
(İlaç tedavi kısmı alıntıdır)
Tatlı su akvaryumlarında kuyruk çürümesi ağız mantarı ve dış bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır. Mikrobik hastalıkların belirtileri şunlardır : • Beyaz ile gri arası leke, • Deri üstünde şişkinlik, • Deri altında kan oturması, • Cinsel bölgelerde ve yüzgeç kenarlarına kanlı iltihaplar, • Karın boşluklarında su toplaması, • Başta ve yüzgeçlerde beyazımsı gri renkte kabarcıklar, • Dikleşen pullar , • Fırlamış gözler, • Akvaryum dibinde veya köşelerde huzursuz sallanmalar, • Yüzgeçlerin kenarında beyazlaşmalar, • Yüzgeçlerde çürüme, veya tamamen erimesi,
Kullanım şekli:
Kullanma talimatı :
1. gün : 20 litre akvaryum suyuna 30 damla (1 ml) 2. gün : Dinlenme 3. gün : 20 litreye 30damla veya 1ml, (başka öneri olmadığı takdirde)
Not : 100 ve 500 ml lik ambalajlarda dozaj damla hesabı değil ml hesabı uygulanmalıdır.
Tedavi bitiminden sonra suyun bir kısmını değiştirmenizi veya Sera süper karbon ile filtre etmenizi öneririz. Hastalıklara karşı direncin arttırılması için, sera fıshtamin ile vitamin kürü uygulanmalıdır.
Alıntıya ek;
tedavi sonrası en az yüzde 40 su değişi yapmanız gerekir. bakteri eklemesi yaparsanız çok daha sağlıklı olucaktır.
Karantina tankı içinde önerilen doz ve süreye uyulur. sonrasında balık ana tankına alınabilir. karantina süresince tankınızda karartma yapabilirsiniz.
Tedavi sonu iyileşme ve toparlanma görünme tekrardan tedaviye başlanmalı.
Tedavi sürecinde ve sonrasındaki iyileşme sürecinde özellikle su şartlarına değerlerine ve temizliğine önem gösterilmeli. balığın beslenmesi kaliteli yemler ile çeşitlendirilerek yapılmalı.
Hastalık son evre mantarlaşmaya döndüyse ve uygulanan tedavi işe yaramadıysa miktofish veya sera mycopur ilede tedaviye tekrardan başlayabiliriz mantar hastalığında çok etkili bir ilaçlardır kuyruk erimesindede dedavi edici özellikleri vardır.
Tedavi yöntemlerini bulanabilirlik yönünden sınırlı tuttum. En çok kullanılan ve kolay temiz edilen ilaçlar bunlardır.
Lepistes, moli gibi tuza dayanıklı canlı doğuran türler için kuyruk erimeleirinde; 100 litre için 1 tablet kaya tuzunu akvaryum suyunda eriterek eklemeniz. Akvaryum tuzu yoksa normal kaya tuzu 100 lt için 1 çorba kalığı kadar balıklarınızın iyon düzensizliklerini gidermelerine ve mukozalarını yenilemeleri için iyi olucaktır. 1 hafta sonra yüzde 50 su değişimi yapabilirsiniz.
Merak ettğiniz soru olursa tetaylar için soru sorabilirsiniz konular hakkında videolarıma bakabilir youtube dan ve instagramdan da @bendeniztayfun olarak takip ederek bana ulaşabilirsiniz.
İyi hobiler dilerim
Tayfun Turan
@bendeniztayfun
youtube- ınstagram[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/160120251727001.jpg[/IMG][EDIT]bendeniztayfun,2025-01-16 17:28:43[/EDIT]
Beğenenler: [T]237041,MCY4[/T][T]240492,Orhan76[/T][T]241280,1Balikci [/T]
Teşekkür Edenler: [T]240492,Orhan76[/T][T]241280,1Balikci [/T]
+1: [T]240492,Orhan76[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Saat 40 Dakika önce
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Kuyruk erimesiyle 2 defa karşılaşmış biri olarak şunu söyleyebilirim. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bunda da kesinlikle erken teşhis çok önemli. Bir ciklet balığımı erken teşhisle ve sera baktopurla tedavi etmiştim. Fakat diğer başka bir balığımı geç fark ettiğim için malesef aynı ilacı kullansam da kurtaramamıştım. Hobici arkadaşların her gün en az bir defa canlılarını gözle genel bir kontrolden geçirmeleri benim naçizane fikrim elzemdir. Bir ikinci konudan bahsetmek isterim. Isı konusu. Şayet ilaç kullanıyorsanız ve kullanım talimatlarında sıcaklığı artırın gibi bir ibare yoksa bence zaten hasta olan balıklarınızı daha da fazla hırpalamayın. Saygı duymakla beraber çok da gerekli olmayan bazı hastalıklar dışında tuz ve ısı artırımı biraz eskide kalmış bir tedavi yöntemi gibi geliyor bana.
Beğenenler: [T]242190,bendeniztayfun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]242190,bendeniztayfun[/T]
+1: [T]242190,bendeniztayfun[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Saat 2 Dakika önce
[QUOTE=Orhan76]Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Kuyruk erimesiyle 2 defa karşılaşmış biri olarak şunu söyleyebilirim. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bunda da kesinlikle erken teşhis çok önemli. Bir ciklet balığımı erken teşhisle ve sera baktopurla tedavi etmiştim. Fakat diğer başka bir balığımı geç fark ettiğim için malesef aynı ilacı kullansam da kurtaramamıştım. Hobici arkadaşların her gün en az bir defa canlılarını gözle genel bir kontrolden geçirmeleri benim naçizane fikrim elzemdir. Bir ikinci konudan bahsetmek isterim. Isı konusu. Şayet ilaç kullanıyorsanız ve kullanım talimatlarında sıcaklığı artırın gibi bir ibare yoksa bence zaten hasta olan balıklarınızı daha da fazla hırpalamayın. Saygı duymakla beraber çok da gerekli olmayan bazı hastalıklar dışında tuz ve ısı artırımı biraz eskide kalmış bir tedavi yöntemi gibi geliyor bana.[/QUOTE]
Aynen öyle orhan hocam bende elimden geldiğimce ısı konusunda doğru bilgiyi vermeye çalışıyorum. tuz konusu sadece ortamında tuzlu suda yaşayan ve genetik olarak tuza toleresi yüksek balıklarda kullanılabilir. ama onun harici ısı gibi tuzda su dengesini ani değiştirip balığa daha çok zarar verebiliyor çünkü solungaçlardan giren tuzun yakıcı özelliğide var.
Öncelik herzaman tedavi etkisi herkezce bilinen ilaç be uygulamaları yapmak olucaktır.
Aynen öyle orhan hocam bende elimden geldiğimce ısı konusunda doğru bilgiyi vermeye çalışıyorum. tuz konusu sadece ortamında tuzlu suda yaşayan ve genetik olarak tuza toleresi yüksek balıklarda kullanılabilir. ama onun harici ısı gibi tuzda su dengesini ani değiştirip balığa daha çok zarar verebiliyor çünkü solungaçlardan giren tuzun yakıcı özelliğide var.
Öncelik herzaman tedavi etkisi herkezce bilinen ilaç be uygulamaları yapmak olucaktır.
Beğenenler: [T]240492,Orhan76[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240492,Orhan76[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Saat 54 Dakika önce
[QUOTE=bendeniztayfun]
Aynen öyle orhan hocam bende elimden geldiğimce ısı konusunda doğru bilgiyi vermeye çalışıyorum. tuz konusu sadece ortamında tuzlu suda yaşayan ve genetik olarak tuza toleresi yüksek balıklarda kullanılabilir. ama onun harici ısı gibi tuzda su dengesini ani değiştirip balığa daha çok zarar verebiliyor çünkü solungaçlardan giren tuzun yakıcı özelliğide var.
Öncelik herzaman tedavi etkisi herkezce bilinen ilaç be uygulamaları yapmak olucaktır.[/QUOTE]
Dediğiniz gibi tuz tedavisi her balığa uygulanabilecek bir şey de değil. Misal vatoz, çöpçü vs. gibi dip balıkları için kesinlikle uygulanmaması gereken bir tedavi yöntemidir. Keza rasbora gibi sub-tropikal sazansıgillere yüksek ısı da uygulayamazsınız. Çünkü 26c üstünü tolere edebilecek canlılar değillerdir.
Aynen öyle orhan hocam bende elimden geldiğimce ısı konusunda doğru bilgiyi vermeye çalışıyorum. tuz konusu sadece ortamında tuzlu suda yaşayan ve genetik olarak tuza toleresi yüksek balıklarda kullanılabilir. ama onun harici ısı gibi tuzda su dengesini ani değiştirip balığa daha çok zarar verebiliyor çünkü solungaçlardan giren tuzun yakıcı özelliğide var.
Öncelik herzaman tedavi etkisi herkezce bilinen ilaç be uygulamaları yapmak olucaktır.[/QUOTE]
Dediğiniz gibi tuz tedavisi her balığa uygulanabilecek bir şey de değil. Misal vatoz, çöpçü vs. gibi dip balıkları için kesinlikle uygulanmaması gereken bir tedavi yöntemidir. Keza rasbora gibi sub-tropikal sazansıgillere yüksek ısı da uygulayamazsınız. Çünkü 26c üstünü tolere edebilecek canlılar değillerdir.
Beğenenler: [T]242190,bendeniztayfun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]242190,bendeniztayfun[/T]
+1: [T]242190,bendeniztayfun[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Saat 11 Dakika önce
[QUOTE=Orhan76]
Dediğiniz gibi tuz tedavisi her balığa uygulanabilecek bir şey de değil. Misal vatoz, çöpçü vs. gibi dip balıkları için kesinlikle uygulanmaması gereken bir tedavi yöntemidir. Keza rasbora gibi sub-tropikal sazansıgillere yüksek ısı da uygulayamazsınız. Çünkü 26c üstünü tolere edebilecek canlılar değillerdir.[/QUOTE]
Kesinlikle öyle. Aslında forumda kuyruk erimesi ile alakalı çok konu var ama aslında okuyan için birkaç önemli nokta var. bunlar sizinde belirttiğiniz gibi ;
Isı ve tuz konusu
Bu iki konuya dikkat edilmezse fayda sağlarım derken aslında daha çok zarar vermiş oluyorlar.
Bu konuda akvarist arkdaşlara hatırlatma olsun istedim.
Dediğiniz gibi tuz tedavisi her balığa uygulanabilecek bir şey de değil. Misal vatoz, çöpçü vs. gibi dip balıkları için kesinlikle uygulanmaması gereken bir tedavi yöntemidir. Keza rasbora gibi sub-tropikal sazansıgillere yüksek ısı da uygulayamazsınız. Çünkü 26c üstünü tolere edebilecek canlılar değillerdir.[/QUOTE]
Kesinlikle öyle. Aslında forumda kuyruk erimesi ile alakalı çok konu var ama aslında okuyan için birkaç önemli nokta var. bunlar sizinde belirttiğiniz gibi ;
Isı ve tuz konusu
Bu iki konuya dikkat edilmezse fayda sağlarım derken aslında daha çok zarar vermiş oluyorlar.
Bu konuda akvarist arkdaşlara hatırlatma olsun istedim.
Beğenenler: [T]240492,Orhan76[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240492,Orhan76[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Saat 15 Dakika önce
[QUOTE=bendeniztayfun]
Kesinlikle öyle. Aslında forumda kuyruk erimesi ile alakalı çok konu var ama aslında okuyan için birkaç önemli nokta var. bunlar sizinde belirttiğiniz gibi ;
Isı ve tuz konusu
Bu iki konuya dikkat edilmezse fayda sağlarım derken aslında daha çok zarar vermiş oluyorlar.
Bu konuda akvarist arkdaşlara hatırlatma olsun istedim.[/QUOTE]
Hazır aklıma gelmişken bu hastalık hakkında paylaşmak istediğim ve kendi gözlemlediğim bir nokta daha var. Bu hastalık ve pek çoklarında malum önemli sebepler ortam koşulları, stres ve genetik yatkınlık. Özellikle kuyruk erimesi noktasında hep dikkatimi çeken iki balık olmuştur. Bunlardan birincisi betta, forumda çokça bu hastalıktan muzdarip olanları görmek mümkün. Bu çoğunlukla tabi kap, fanus gibi uygunsuz, filtresiz bakım koşullarının yanı sıra canlının strese girmeye çok yatkın olması gibi görünüyor. İkincisi ise plati. Akvaryumcularda çok kere şahit olduğum, gördüğüm durum şu. Hemen hemen aynı koşullarda tutulan balıklara nazaran (diğer canlı doğuranlar, kılıç kuyruk, moli, lepistes vs. gibi) platilerde çok daha fazla gözlemlediğim bir hastalık kuyruk erimesi. Bu da şahsi kanaatim genetik yatkınlık fikrini bende oluşturuyor. Elbette ki bilimsel bir delile atfen söylediğim bir şey değil ama birebir gözlemlediğim bir konu olduğu için paylaşmak istedim. 3 temel sorun , ortam koşulları, stres ve genetik yatkınlık. Zaten bu sadece balıklara özel de değil öyle sanıyorum ki bir çok canlının hastalanmasının temel sebeplerindendir.[EDIT]Orhan76,2025-01-17 12:46:35[/EDIT]
Kesinlikle öyle. Aslında forumda kuyruk erimesi ile alakalı çok konu var ama aslında okuyan için birkaç önemli nokta var. bunlar sizinde belirttiğiniz gibi ;
Isı ve tuz konusu
Bu iki konuya dikkat edilmezse fayda sağlarım derken aslında daha çok zarar vermiş oluyorlar.
Bu konuda akvarist arkdaşlara hatırlatma olsun istedim.[/QUOTE]
Hazır aklıma gelmişken bu hastalık hakkında paylaşmak istediğim ve kendi gözlemlediğim bir nokta daha var. Bu hastalık ve pek çoklarında malum önemli sebepler ortam koşulları, stres ve genetik yatkınlık. Özellikle kuyruk erimesi noktasında hep dikkatimi çeken iki balık olmuştur. Bunlardan birincisi betta, forumda çokça bu hastalıktan muzdarip olanları görmek mümkün. Bu çoğunlukla tabi kap, fanus gibi uygunsuz, filtresiz bakım koşullarının yanı sıra canlının strese girmeye çok yatkın olması gibi görünüyor. İkincisi ise plati. Akvaryumcularda çok kere şahit olduğum, gördüğüm durum şu. Hemen hemen aynı koşullarda tutulan balıklara nazaran (diğer canlı doğuranlar, kılıç kuyruk, moli, lepistes vs. gibi) platilerde çok daha fazla gözlemlediğim bir hastalık kuyruk erimesi. Bu da şahsi kanaatim genetik yatkınlık fikrini bende oluşturuyor. Elbette ki bilimsel bir delile atfen söylediğim bir şey değil ama birebir gözlemlediğim bir konu olduğu için paylaşmak istedim. 3 temel sorun , ortam koşulları, stres ve genetik yatkınlık. Zaten bu sadece balıklara özel de değil öyle sanıyorum ki bir çok canlının hastalanmasının temel sebeplerindendir.[EDIT]Orhan76,2025-01-17 12:46:35[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir