Lamprologus ocellatus gold


EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 07:22
Merhabalar abilerim kardeşlerim.
 
Bu gün forumda gezerken birden gözüme '' Lamprologus ocellatus gold '' isimli balık takıldı . Bu balığa neden bilmiyorum inanılmaz bir sempati duydum. Sanırım şu anki bitkili tankımı bozup 1 erkek 2 dişiden oluşan küçük bir Ocellatus gold akvaryumu yapıcam. Ancak bir çok makale okumama rağmen aklımda birkaç soru var. Sizlerin yardımını bekliyorum.
 
Sorularımı şöyle bir yazayım .
 
Öncelikle kum ? Kum olarak siyah renk olsa daha güzel balığın rengini ortaya çıkarır diye düşünüyorum acaba hangi siyah kum bu balığa uygundur ?
 Mesela hagen siyah uygunmudur ?
 
Bakınız siyah kum burda kullanılmış
 
Bu balık sert su seviyormuş yapacağım iç sumpa midye kırığı koysam suyu sertleştirir, acaba bu yeterli olurmu yoksa su sertleştirmek için farklı bir şey yapmalımıyım ? Reverse ozmos suyu kullanıyorum.
 
Ph yüksek istiyormuş, ph'ı yükseltmek için kimyasal katmak dışında ne yapabilirim.
 
Birde '' Neothauma tanganicensis '' adındaki bir salyangoz kabuğunu tercih ediyorlarmış. Bu kabuğu nerden bulabilirim ?
 
Neothauma tanganicensis bulamazsam büyük elma salyangozu kabuğunu nerden bulabilirim.  Çünkü hiçbir akvaryumcuda daha önce görmedim büyük kabuk.
 
EFENDİ2009-08-18 07:36:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1634
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:13
Akvaryumun ph seviyesi ile fazla oynamasına gerek yok. 7.5 civarı bir ph seviyeniz var ise bunu stabil tutun yeter. Siyah kumu ben tavsiye etmiyorum. Akvaryumu aydınlatmak için çok fazla ışık kullanmanız gerekir. Birçok balıkta rengini koyulaştırıyor siyah kumda. En uygunu deniz kumu gibi sıfıra yakın kum kullanmanız. Ph icin mercan kırığı faydalı olabilir. Ozmos suyu yerine sanırım çeşme suyu daha uygun olur. Elma salyangozu kabuğu olarakta kabuklu fındık ile ceviz arası boylarda elma salyangozu kabuğu kullanın. Sanırım forumda ilan verirseniz size yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:18
[QUOTE=scorpion26]Akvaryumun ph seviyesi ile fazla oynamasına gerek yok. 7.5 civarı bir ph seviyeniz var ise bunu stabil tutun yeter. Siyah kumu ben tavsiye etmiyorum. Akvaryumu aydınlatmak için çok fazla ışık kullanmanız gerekir. Birçok balıkta rengini koyulaştırıyor siyah kumda. En uygunu deniz kumu gibi sıfıra yakın kum kullanmanız. Ph icin mercan kırığı faydalı olabilir. Ozmos suyu yerine sanırım çeşme suyu daha uygun olur. Elma salyangozu kabuğu olarakta kabuklu fındık ile ceviz arası boylarda elma salyangozu kabuğu kullanın. Sanırım forumda ilan verirseniz size yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkar. [/QUOTE]
 
Murat bey öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim . Ben bitkili tank sahibi bir kişiyim. Bitkilide yosun sorunu çok olduğundan RO yararlı ama bilemiyorum tanganyika da çok yosun olurmu. Olursa bunu nasıl engelliyebilirim. Sanırım vatoz olmuyor, salyangoz zaten olmuyor . Kimyasal kullanmakta istemiyorum . Ondan RO demiştim ama siz öyle diyorsanız karbondan geçirilmiş çeşme suyu kullanıyım.
 
Ro olmayınca çeşme suyunun ph ı neyse o olucak sanırım çünkü kimyasal gerçekten sevmiyorum . Yinede çok düşükse bir çözüm şart . Çeşme suyu kaçmış onu bir ölçmeliyim .
 
Siyah kum yerine o zaman ne kullansam en güzel renkini ortaya çıkarır ?
 
Aydınlatma sorunum yok litre başı 1 w lık aydınlatma var tankta Tebessüm Hight tech bitkili lambası yani Tebessüm Ama araştırmama rağmen bulamadım bu balık aydınlığı severmi ? Ona göre aydınlatmayıda değiştirebilirim . 40 litre de olucak balıklar . Bu sebeple sadece 1 erkek 2 dişi olucak allahın izniyle .
 
 
Çokda büyük olmasına gerek yok o zaman kabukların öyle mi ? Yaklaşım 1 TL lik madeni paradan biraz büyük olsa tam olur o zaman .
EFENDİ2009-08-18 08:21:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1634
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:25
Valla salyangozda olur vatozda. Vatoz isterseniz cüce vatoz kullanabilirsiniz. Bunlar bazı cichlid türleri gibi renklerini solduran türler değil. O yüzden renk konusunda endiseniz olmasın. Bence beyaz ya da bej tonlarında mümkün olduğunca ince kum kullanırsanız iyi olur. Kabukları taşımalarını ve gömmelerini izlemek çok keyiflidir. Önce camı bulana kadar kazarlar, sonrada kabuğun etrafını kumla doldurup sadece giris ağzını açıkta bırakırlar. Bunu gözlemek için ince kuma ihtiyacınız var. 1 YTL boyu bence uygun. 3 balık için 5-6 kabuk bırakmakta fayda var. Onlar keyiflerine göre dekore ederler. Ekte bir video var. Ama ben bu kumu tavsiye etmiyorum. Kabukta bence büyük olmuş bu balıklara.

http://www.dailymotion.com/video/x48aws_ocellatus-gold-zambie_animals

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:30
Ümit bey öncelikle şunu söyleyebilirimki çeşme suyu sizin için yeterli olacaktır. Ayrıca ph yükseltmek ve suyu sertleştirmek için kimyasal kullanmanıza gerek yok kanımca. Elma salyangozuna gelince ocellatus gold lara 1tl boyutlarında elma salyangozu yeterli olacaktır. Murat beyinde dediği gibi ilanlar bölümüne bakarak veya ilan vererek kolayca temin edebilirsiniz kanaatindeyim. 1e2d gibi beslemeyi düşünüyorsanız şiddetle tavsiye etmem. Neden diyecek olursanız bu balıklar kalabalık grup olduklarında örneğin 2e5d gibi daha çok sosyal davranış biçimleri sergiliyorlar seyirleri daha zevkli oyunu çok seven balıklar. Grup kalabalık olduğunda erkekler arasında dişiyi çalma amaçlı kabuk çalma gibi buna benzer bir çok oyun sergiliyorlar. Ben besleyen birisi olarak bizzat buna şahidim size tavsiyem  daha büyük bir tankta 2e5d , 2e6d gibi  oranlarda beslemenizdir. İnanın 1e2d beslemekle arasında büyük fark var.
 
Kum olarak beyaz quarz kumu tavsiye ederim yada sıfır numara mercan kırıgı krem ve sarı tonlarda kum seçtiğinizde balığınız akvaryum içinde çok belirginleşmeyecektir.
 
Cüce vatoz besleme konusunda tavsiye etmiyorum ben şahsen büyük kavgalarla karşılaştım. Vatozunuz damızlık boyda değilse çok problem olmaz fakat büyüdükçe vatozla arada sert kavgalar olabilir. Ben yaşadıklarımdan yola çıkarak bu yorumları yapıyorum.
 
Kabuk sayınız kesinlikle balık adedinden en az 3 fazla olsun.
 
Sağlıklı ve bol yavrulu balıklar.
 
 
Saygılar...
akrilik2009-08-18 08:35:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:31
[QUOTE=scorpion26]Valla salyangozda olur vatozda. Vatoz isterseniz cüce vatoz kullanabilirsiniz. Bunlar bazı cichlid türleri gibi renklerini solduran türler değil. O yüzden renk konusunda endiseniz olmasın. Bence beyaz ya da bej tonlarında mümkün olduğunca ince kum kullanırsanız iyi olur. Kabukları taşımalarını ve gömmelerini izlemek çok keyiflidir. Önce camı bulana kadar kazarlar, sonrada kabuğun etrafını kumla doldurup sadece giris ağzını açıkta bırakırlar. Bunu gözlemek için ince kuma ihtiyacınız var. 1 YTL boyu bence uygun. 3 balık için 5-6 kabuk bırakmakta fayda var. Onlar keyiflerine göre dekore ederler. Ekte bir video var. Ama ben bu kumu tavsiye etmiyorum. Kabukta bence büyük olmuş bu balıklara.

http://www.dailymotion.com/video/x48aws_ocellatus-gold-zambie_animals
[/QUOTE]
 
O zaman çok güzel. Zaten hali hazırdaki cüce vatozumu koyayım o zaman birde 1 ytl kadar canlı salyangozum var. onuda koyayım.
 
Okuduğum yazılarda uyum gösteremiyecekleri yazıyordu ondan koyamam demiştim bu hatamı düzelttiğiniz için teşekkür ederim .
 
Quartz en ince kum var elimde bembeyaz ama gerçekten ince un kadar neredeyse. Onu koyayım birde biraz daha koyu bir silis ekleyip karma yapayım o zaman sanırım güzel olur .
 
Bende 6 kabuk düşünüyorum. Arkaya ise yuvarlak taşlardan yığıntı yapıcam . Mümkünse siyah taşlar kullanıcam kontrast oluştursun diye . Taşların arasına da 1 adet anubias bartesi var nana koyucam.  Biraz yeşillik olmazsa olmaz Tebessüm
 
Aydınlatma yüksek olmasına gerek yok o zaman renk açısından. Anladım Tebessüm
 
 
Videodaki kabuk büyük diyorsunuz yani. O zaman bu balılar gerçektende küçükmüş Tebessüm  En kısa zamanda iç sump sistemini kurucam. Bitkiliyi bozucam ve bu tankı kurucam. Yardımlarınız için teşekkür ederim. Şimdilik kafamdaki soruları giderdiniz. Kuralım bakalım belki yine yardımınız gerekebilir Tebessüm
 
 
 
 
[QUOTE=akrilik]Ümit bey öncelikle şunu söyleyebilirimki çeşme suyu sizin için yeterli olacaktır. Ayrıca ph yükseltmek ve suyu sertleştirmek için kimyasal kullanmanıza gerek yok kanımca. Elma salyangozuna gelince ocellatus gold lara 1tl boyutlarında elma salyangozu yeterli olacaktır. Murat beyinde dediği gibi ilanlar bölümüne bakarak veya ilan vererek kolayca temin edebilirsiniz kanaatindeyim. 1e2d gibi beslemeyi düşünüyorsanız şiddetle tavsiye etmem. Neden diyecek olursanız bu balıklar kalabalık grup olduklarında örneğin 2e5d gibi daha çok sosyal davranış biçimleri sergiliyorlar seyirleri daha zevkli oyunu çok seven balıklar. Grup kalabalık olduğunda erkekler arasında dişiyi çalma amaçlı kabuk çalma gibi buna benzer bir çok oyun sergiliyorlar. Ben besleyen birisi olarak bizzat buna şahidim size tavsiyem  daha büyük bir tankta 2e5d , 2e6d gibi  oranlarda beslemenizdir. İnanın 1e2d beslemekle arasında büyük fark var.
 
Sağlıklı ve bol yavrulu balıklar.
 
 
Saygılar...
[/QUOTE]
 
Levent bey ilginize ve yorumlarınıza çok teşekkür ederim ancak malesef şu an müsayit değilim 2. bir tanka bu sebeple şu anki tankımıda bozucam. Nedense çok sevdim balıkları Tebessüm Bu sebeple bende 1 erkek 2 dişi yapıyorum. İnşallah daha büyük tanka geçersem kesinlikle bu balık o tankta olucak Tebessüm
 
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim :)
EFENDİ2009-08-18 08:34:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:37
Salyangozunuz elma salyangozu ise canlı koymayın içini boşaltacaktır. İçine girebileceği boyutta bir salyangoz ise  içini bpşaltır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 08:41
[QUOTE=akrilik]Salyangozunuz elma salyangozu ise canlı koymayın içini boşaltacaktır. İçine girebileceği boyutta bir salyangoz ise  içini bpşaltır.[/QUOTE]
 
Levent bey tahminen 3 cm kadar var salyagozun kabuğunun boyutu . 1 ytl den büyük gibi . O zaman en iyisi koymuyayım Tebessüm
EFENDİ2009-08-18 08:41:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dominicÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Edirne
Mesaj: 416
dominicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 13:03
Valla ben inşaat kumu kullanıyorum ok doğal duruyor birkaç saz var ve birazda taş 10 taneyi geçikte kabuk var bahçe salyagozu kabuğuda oluyor.Hatta daha çok tercih ediyorlar.1e 1dim var.Ve cüce vatoz ve elma salyangozuyla beraber bakıyorum bir sorun olmadı.Ve çeşme suyu kullanıyorum başka bişey yapmama gerek kalmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 16:58
Doğukan bey acaba sizin elma salyangozunuzun boyutu nedir ?
 
Kabuk işini hallettim. Sabah kızılaya gittim, Fırat akvaryuma uğradım, balık yoktu ama Fırat bey bana hediye 5 tane kabuk verdi . Şu an gayet iyi durumda. Kabukların boyutları ise 1 ytl den hafif büyük gibi . Kabuk sorununu hallettim yani .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dominicÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Edirne
Mesaj: 416
dominicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 20:59
Diğer kabukların boyu kadar 1 ytl kadar boyutu.Ayrıca bahçe salyangozu kabuklarını daha çok tercih ediyorlar bence onlardanda bulursanız içini temizleyip koyun derim.Birde yosun tutunca süper bir görüntü oluyor salyangozlarda camdaki yosunları temizliyor.Ama erkek dişiyi büyük taşın arkasına kovalıyor yanına yaklaştırmıyor çok sert.İlk aldığımda akvaryuma salınca kaybolmuş sanmıştım sonra kuma bir baktım mavi parlıyor kendini kuma gömmüş çok değişik bir görüntü yani kaybolursa endişelenmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enisteinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
enisteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 22:32
 
 
Bana söylencek pek bişey kalmamış ama bu türün bi tutkunu olarak bi kaç kelam etmek isterim.
Öncelikle bu küçük devlerin olağanüstü mimari zekalarına deyiniyim; siz tankınıza kabuğu atın ve onların bu kabukları nasıl dizayn ettiklerini izleyin, sadece kabuğun agzının açık kalıcak şekilde  kumun altına gömmelerini, küçücük cüsseleriyle koca koca kabukları bi yerden başka bi yere taşıyışlarını, fazla olarak gördükleri kabuğun üstünü tamamen kumla kapatıp bi süre sonra o kabuğu kumun altından çıkarıp yuva yapmalarını, canları sıkıldıkça kabuklara bi düzenleme yapmalarını izleyin, unutmadan eğer elinizi herhangi bi sebepten dolayı tankın içine sokmaya kalkarsanız ve bide yuva yaptıgı kabuga yaklaştırsanız ufak çaplı bi acı hissedebilrsiniz eger bunun farkındaysanız acıya katlanırsınız ama sizin dalgın bi anınıza denk getirirse tankınızda elektirik kaçagı var sizi elektirik çarptı sanabilirsiniz. Kum konsunda silis kum kaçınılmaz gibi görülsede sadece en uygunudur, kalın taneli kumlardada huzurlu yaşıyabiliyorlar hatta yavru bile veriyorlar(bu demek değildirki tavsiye ediyorum). Silis kumla daha rahat oynadıkları için seyir zevki çok daha güzelleşiyor. Elma salyangozu kabuğu, bahçe salyangozu kabuğu, deniz kabuğu büyükü ufaklı hiç fark etmeden tankınıza koyabilirisiniz ama kabuk konusunda sakın cimri davranmayın az öncede dediğim gibi gereksizse onlar icabına bakar zaten.
Benim bu minik devlerle tanışmam 4-5 sene öncesine dayanır ve aralıklarla devam eden buluşmalarımız olur. Zaman içinde edindiğim tecrübelerimi yansıtan bi kaç resimide izninizle ekliyorum konunuza Ümit bey. (sizi biraz daha özendirir belki.)
Size tavsiyem silis kum, bolca kabuk ve Ph'ı ayarlıcak kadar mercan kırığı gerisi yuva azında minik minik yavrular olarak size geri dönücektir.  Bu türden yavru almak da gayet kolaydır tek sorun bi önceki batın yavrular bi sonraki kardeşlerini yemek suretiyle yok ediyorlar sizde buna müsade etmemek için yavrularınız anne babadan ayırdığınızda gelişimde bi yavaşlama dikkat cekiyor. Bana biçok kez yavru almak nasip oldu darısı artık başınıza.
En kısa zamanda minik devlerin keyfini sürersiniz inşaalah.
Saygılar.
enis.basaran2009-08-18 23:51:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 23:04
[QUOTE=enis.basaran]
 
 
Uzunca bi süredir bu mesaja bişeyler yazıyordum bi yanlışlık son uc yazdıklarımın hepsi silindi sadece resimler kaldı. En kısa zamanda bişlyler yazıcam. Göz%20Kirpma
[/QUOTE]
 
 
Yazınızı bekliyor olucam Enis bey Tebessüm  Çok çok güzelmiş ufaklıklarınız. İnşallah bende böyle güzel renkte bulup alıcam allahın izniyle Tebessüm Bu gün bir dişi gördüm. Satıcı bana gold dedi ancak rengi böyle sarı değildir. Karın kısmında grimsi leke gibi şeyler vardı .
 
 
Mesela şu resimde ortadaki sanırım dişi. Onun tam o mavi görünen yeri gri gibiydi . Adam bana gold dedi ama emin olamadım. Gerçekten gold mu ? Böyle renk solmaları olabiliyormu ?
 
 
 
 
 
 
Birde şöyle bir soru daha oluştu kafamda. Bu balıklar yüksek derecelere dayanıksızmış. En fazla kaç dereceye kadar yaşayabilirler ?
 
Birde Otocinclus türleri ile yaşayabilirler mi ?
EFENDİ2009-08-18 23:40:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enisteinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
enisteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2009 23:57
[QUOTE=EFENDİ][QUOTE=enis.basaran]
 
 
Uzunca bi süredir bu mesaja bişeyler yazıyordum bi yanlışlık son uc yazdıklarımın hepsi silindi sadece resimler kaldı. En kısa zamanda bişlyler yazıcam. Göz%20Kirpma
[/QUOTE]
 
 
Yazınızı bekliyor olucam Enis bey Tebessüm  Çok çok güzelmiş ufaklıklarınız. İnşallah bende böyle güzel renkte bulup alıcam allahın izniyle Tebessüm Bu gün bir dişi gördüm. Satıcı bana gold dedi ancak rengi böyle sarı değildir. Karın kısmında grimsi leke gibi şeyler vardı .
 
 
Mesela şu resimde ortadaki sanırım dişi. Onun tam o mavi görünen yeri gri gibiydi . Adam bana gold dedi ama emin olamadım. Gerçekten gold mu ? Böyle renk solmaları olabiliyormu ?
 
 
 
 
 
 
Birde şöyle bir soru daha oluştu kafamda. Bu balıklar yüksek derecelere dayanıksızmış. En fazla kaç dereceye kadar yaşayabilirler ?
 
Birde Otocinclus türleri ile yaşayabilirler mi ?
[/QUOTE]
 
Bazen grimsi lekeler olabiliyor kısa sürelide olsa ama uygun şartlar düzenli beslenmeyle bu renkleri yakalıyabiliyorsunuz. Resimdeki balıkalrdan oratdaki erkek diğer ikisi dişidir. Erkek hemen hemen her balıkta oldugu gibi daha yapılı ve haşmetli durur. Derece konusunda kesin bildiğim tek şey 26-27 derece onlar için en uygunu. Üreme dönemlerinde Otocinclus türlerini kabugun yanına sokmamak için sert davranırlar malesefki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir