Led aydınlatma ile ilgili tecrübem. Bitkilerde gözlemlenen problemler.


safakozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
safakozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 04:54
Yaklaşık bir sene önce bitkili akvaryuma kurduğum 200 litrelik full led aydınlatmalı bir tankla giriş yaptım. Akvaryumun ölçüleri 85X50X50. Tankta aydınlatma olarak smd diye tabir edilen 3 çipli ledlerden boylamasına 8 şerit kullanıldı. herbir şerit yaklaşık 80cm. şeritlerden 1'i kırmızı 3 ü beyaz 4 ü sarı renkte.(toplam neredeyse 6 buçuk metre led şerit) Gübreleme için dönüşümlü olarak günlük 5-6ml plant nutrition liquid ve plant nutrition liquid + (plus) kullanmaktayım. Co2 yi tüple sağlıyorum saniyede 2-2buçuk kabarcık. Kum olarak siyah hagen kum kullandım. kumun altında Sera FloreDepot Planted Tank Substrate mevcut. Tankın resimlerine http://www.akvaryum.com/Forum/200_lt_yeni_bitkili_akvaryumum_k350882.asp den ulaşabilirsiniz.  Daha önce aralarında discus ve altum tanklarının da bulunduğu pek çok akvaryumum olmasına rağmen hiçbirinden bitkili akvaryumdan aldığım hazzı ve zevki almadığımı söylesem yalan olmaz. Bu süre zarfı içinde çok araştırdım ve pekçok kişiye bitkili akvaryum ve led aydınlatma ile ilgili danıştım. Akvaryumum ufak ta olsa pekçok bitki türü denedim. Aşağıda size led aydınlatmada hangi bitkilerde sıkıntı yaşadığımı hangilerinde ise problemsiz gelişim gözlemlediğimi yazacağım.
 
Birkaç bitki led aydınlatmaya deyim yerindeyse bayılıyor mesela blixia. Bu bitki led ışık altında inanılmaz gelişiyor. Yaprakları yemyeşil gür ve sağlıklı kalıyor. Devamlı yeni kök atıyor ve çoğalıyor. Bir taban bitkisi olan Hydrocotyle verticillata inanılmaz hızda çoğalıyor ve akvaryum tabanını kaplıyor. Keza parvula aynı şekilde mükkemmel diyebileceğim biçimde çoğalıyor hızlı bir şekilde tabanı kaplıyor. Ekimden sonra eski yapraklarda sakal yosunu oluşuyor ancak akvaryumda Sae ve Amano karidesi varsa korkmayın. Bacopa türleri de da bu aydınlatma tarzını seven bitkilerden öyle ki devamlı budamanız gerekiyor. Su yüzeyine yakın yapraklar hafif kızarıyor. Proserpinaca palustris bitkisi de led ışıktan hoşlanan bitkilerden gelişimi oldukça hızlı ancak rengi her daim yeşil kalacaktır en uç yapraklar ilk çıktıklarında bakırımsı bir renk alacak fakat bu kırmızılık led ışık altında uzun sürmeyecektir. Limnophila türlerinde de led ışıkta herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaksınız. Ancak tam olarak anlayamadığım bir sebepten ötürü yaprak araları florasan aydınlatmaya göre daha uzun olacaktır. Rotala türü bitkilerde de sorun yaşamadım gelişim gayet güzeldi ancak uçlardaki yeni çıkan genç yapraklarda kızarmaları göremeyeceksiniz. Bitki devamlı yeşil kalacaktır. Cabomba türünün gelişiminde de herhangi bir sıkıntı görmedim. Akvaryumumda 2 tür moss var. Java moss ve christmas moss. Şu anda akvaryumumun starları diyebilirim bu ikisi için. İnanılmaz gür ve sağlıklılar. Led ışıkta gelişimleri güzel. Staurogyne repens bitkisinden de akvaryumumda birkaç kök bulunmakta.  Yavaş gelişim gösterse de pek sorunu yok yeşil ve kompakt bi görünümü var.
 
Led ışıkta kesinlikle problem yaşayacağınız birkaç bitki de var elbet. Bunlardan en önemlisi ve benim açımdan en can yakanı Hemianthus callitrichoides yani namı diğer Cuba da yaşadığım hayal kırıklığıydı. İlk birkaç gün sorunsuz geçildi yeni yapraklar görünür gibi oldu ancak sonra  yapraklar sarardı. Yeni yeşil yaprak göremez oldum veya yeni çıkan genç yapraklar sararan yaprak sayısının her zaman altında kaldı. Önceleri bu problemin ısıdan kaynaklandığını düşündüm ancak aynı problemler  başka bir arkadaşımın nano akvaryumunda ve bu forumdan xclusive nikli arkadaşın tankında da baş gösterince sorunun led ışık olduğuna karar verdim. İlginç olan cubanın yakın akrabası Hemianthus micranthemoides'in  led ışıkta herhangi bir problem yaratmadan gayet sağlıklı bir şekilde gelişmesiydi. Bu durum bende led ışığın tabana indikçe etkisini kaybettiği gibi bir izlenim yarattı. Bir başka taban bitkisi Pogestemon Helferi de aynı şekilde led ışık altında pek bi gelişim gösteremeyecek ve yaprakları eriyerek sağlıksızlaşacaktır. Florasan aydınlatmalı tanklarda kolay bir taban bitkisi olarak anılan  Glossostigma elatinoides de akvaryuma alışma evresini atlatamayan bitkilerden oldu.  Yaprakları hızlıca eridi ve yok oldu.
 
Gelelim kırmızı yapraklı birkaç türe; Rotala Wallichii güzelce boy verse de hiç bir zaman beklediğim kırmızı rengini almadı. Bir zaman sonra akvaryumdan çıkarmak zorunda kaldım. Çirkin bir bitki oldu çıktı:D. Aynı şekilde bir diğer kırmızı bitkim Ludwigia glandulosa akvaryumda alışma devresini bile atlatamayarak tüm yapraklarını kaybetti. Kırmızı rengini yitirdi. Akvaryumumda başarılı olduğum yegane kırmızı bitki ise Nymphaea lotus (zenkeri) dur. Devamlı budamam gerekiyor inanılmaz fazla yaprak çıkartıyor ayrıca yaprakları şaşırtıcı ama kıpkırmızı. Yukarda daha önce belirttiğim gibi kırmızı bir rotala türü olan Rotala rotundifolia ise ledli akvaryumumda her daim yeşil. Hem de yemyeşil. gelişiminde bir sıkıntı yok. Gayet hızlı büyüyor çok sağlıklı yaprakları var budamadan kısa süre sonra yeni yapraklar fışkırıyor ancak kı - zar - mı - yor. Bu bitkiyi bir arkadaşımın aquastar ve grolüx ile aydınlattığı 300 lt lik akvaryumundan aldım. Onun akvaryumunda neredeyse kan kırmızı olan bitki benim ledli akvaryumumda yemyeşil oldu.
 
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki; Led aydınlatma çoğu yeşil bitkide başarı sağlasa da Lotus harici benim denediğim hiç bir kırmızı bitkide başarı sağlayamadı. Cuba konusunda hala led ışıktan umudum olduğundan dolayı ufak bir nano tankta tekrar bir deneme yapacağım ancak ilk izlenimler çoğu taban bitkisinde led ışık ile ilgili sorun yaşayabileceğiniz yönünde. Bir senelik bitkili akvaryum deneyimimde hobiye yeni başlayan veya aydınlatma için led ışık düşünen arkadaşlara yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktaları yazımda belirtmeye çalıştım. Umarım bu bilgiler aydınlatma tercihi yaparken veya ledli akvaryumlarda bitki tercihi yaparken size yardımcı olur.
 
Şafak Özkan
safakozkan2010-12-25 12:02:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stahaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 200
stahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 10:15
Merhabalar
Akvaryumunuz 200 litre fakat ölçüleri nedir ? Bu ölçülerde kullandığınız led miktarları nedir ? Kullandığınız ledlerin renkleri nelerdir ? Gübre yada bir katkı maddesi kullandınız mı ayrıca ?
Bu ve benzeri detaylara ihtiyaç var gözlemlerinizi anlamak için ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safakozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
safakozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 11:49

Çok haklısın. Sabah saat 4 te yazı yazmaya kalkarsan böyle oluyor. Yazıyı düzenledim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 12:29
Şafak bey gerçekten çok faydalı bi paylaşım. Aslında kullandığınız ledin bi resmini eklerseniz  çok daha iyi fikir verir.

Kıl gibi yaprakları olan parvulanın ışığı yeterli bulup gelişmesi ve daha çok ışık alan yüzeyi olmasına rağmen cuba ve helferinin gelişmemesi oldukça ilginç aslında.

Cuba ve helferiyi ilk kurulumda mı koydunuz acaba tanka ? İlk kurulumda koyduysanız, acaba bakteri popülasyonunun henüz oluşmaması bu bitkilerin erimesine sebep olmuş olabilirlermi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safakozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
safakozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 12:58
Mustafa Bey,
 
Akvaryumu kurar kurmaz cuba ve helferiyi eklemedim. İlk önceleri Limnophila sessiliflora gibi kolay bitkiler ile başladım.akvaryumun düzeninin oturması için 2 aydan fazla bekledim.
safakozkan2010-12-25 12:58:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xclusiveÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,89923[/C] [C]2,3,89923[/C]
Kayıt: 11/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 624
xclusiveÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2011 21:17
Şafak bey merhabalar yazınızı yeni okudum. zemin bitkilerinden cuba ve glosso ledde ölüyorlar ve blexia yetiştireceklere bende kesinlikle led tavsiye ederim hızlı çoğalıp yemyeşil oluyorlar sonradan buradan aldığım blexiaları t5 florasan altına koyduğumda ise yüksek ışık nedeniyle yapraklar göbek marul gibi içe kıvrılıp bembeyaz oluyorlar ve ölüyorlar. Diğer bitki tecrübelerinizede aynen katılıyorum. Özetle
 
 
120derecelik SMD LED'le ilgili 1yıllık high-tech bitki akvaryumu tecrübemi aktarmak istiyorum
 
Avantajı
-Işıklandırmaya bağlı yosun ve alg problemi yaşamazsınız ve neden bilmiyorum bitkileriniz yemyeşil oluyor.
-Akvaryum suyu ışıklandırmaya bağlı ısınmaz yaz aylarında rahat edersiniz.
-Elektrik tüketimi A+++, 20 yıl ömürleri vardır florasanlar gibi her yıl değiştirmeniz gerekmez.
 
Dezavantajı
-Bitkiler kızarmaz ve yavaş büyür.
-Çok ışık isteyen bitkileriniz ya büyümez yada ölürler.
xclusive2011-12-18 21:40:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mimarsertacÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 94
mimarsertacÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2011 17:51
35cm derinliğinde bir tankım var buna 3 sıra led yaptırdım, 2 sıra beyaz 1 sıra sarı hemianthus micra ve pistia ekliyeceğim yarın umarım ledlerle aralarında sorun çıkmaz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myenerÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2011
İl: Adana
Mesaj: 74
myenerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 12:49
   Led aydınlatma kullanılacaksa  önce floresanlı aydınlatma ile akvaryum istenilen seviyeye getirilmeli daha sonra ledli sisteme geçilmeli çünkü led aydınlatmada bitikler çok yavas gelişiyor neredeyse sabit kalıyor ve yemyeşil oluyor böylece budama ve peyzac derdide olmaz :D akvaryum hep istenilen görüntüde kalır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safakozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 24
safakozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2012 21:41
Çağatay Bey,
 Ledin ve t5 florasanın kombine edildiği bir tankta cuba ve kızarma sorunu aşılabilir düşüncesindeyim.  Ayrıca bir tek flarosanla aydınlatılan akvaryumlardan çok daha yeşil bir akvaryum elde edileceği kanısındayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selimmmÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 6
selimmmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 20:44
Safak bey saz bitkisi led isiginda buyuyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir