Led mi Floresan mı?
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 15:38
Merhabalar arkadaşlar bende akvaryumumda led kulanıyorum beyaz ve aralara kırmızı yaptım yosun ve benzeri gibi bir sıkıntım yok foto yükleyemıyorum site hata veriyor ışık ihtıyacı yüksek olmayan bitkilerde hiç bir sorun olmaz.BeZGiN 2013-03-27 16:34:27
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 19:18
Bu konu aslında baya geniş ele alınması gerekiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 12:38
İşin bilimsel boyutunu fazla bilmiyorum fakat bitkili tanklar için en faydalısı ilk önce gün ışığı sonra floresan . Led daha çok bitkisiz akvaryumlarda balıkları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmalı. Noktasal olarak çok parlak ışık verdiği için balıkları rahatsız edebilir. Ben led denediğim akvaryumda bitki için performans alamadım. Söktüğüm ledleri cichlid akvaryumumda loş ışık için kullandım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 13:06
Arkadaşlar aslında LED o kadar büyük bir genel isim ki biz farkında değiliz. Led denildimi şu anda milyonlarca çeşidi bulunan bir üründen bahsedilmiş oluyor. LED'e etrafa ışık yayan bir obje edasıyla bakmamamız gerekir. Işık dalga boyu , ışık sıcaklığı nedir lümeni nedir gücü nedir vs. bu parametrelerle ledi masaya koyup o zaman düşünmemiz karar vermemiz gerekir. Bitki akvaryumu flouresanını diğer flouresanlardan ayıran nedir ışık dalga boyu yada kelvin cinsinden sıcaklığıdır yoksa bilmeyen biri için sıradan bir flouresandır ne de olsa ışık yayıyor. O yüzden akvaryumda kullanmak istediğiniz ledleri ortamın ışık ihtiyacına göre bahsettiğim parametrelerini göz önünde bulundurarak seçiniz lütfen. Metre ile satılan şerit ledleri kullanırken de yine ışık özelliklerine bakınız ve güvendiğiniz markaları tercih ediniz yoksa maalesef ki led aydınlatmadan verim alamazsınız.
Saygılarımla,
Beğenenler: [T]204451,mehmetbenerden[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 16:52
Power ledlerlerle belki olabilir yada akvaryum için oluşturulmuş ledli atmatürle
dus_zamani 2013-03-28 16:53:56
ben bitkili akvaryumda şerit led ile denedim 3 çipli beyaz kırmızı mavi kombinasyonu ile
bacopa : için büyüme gözlemledim 2 hafta sonra büyüme durdu... 1 aydır aynı boydalar...
riccia : büyük bir gelişim gösterdi 5x5 tele sarılı 3 parça ama sonra dan bitki artık yeşil değil hafif sarımtırak büyüme gelişime devam etti...
marsilya: ne büyüdü ne sürgün verdi 3 hafta boyunca 5 hafta ufak ufak yeni filizler gözlemledim...
cuba :aldığımda hafif sararmıştı hiç bir gelişim yok...
anubias: yeni filizler ve üzerinde bir dünya saç yosunu...
christmas moss : gelişim var ama devamlı yeşil uzun uzun alglar üzerinde sallanıyordu...
fisidens : öldü ...
Blyxa Aubertii : gelişemedi belki de adapte olamadı yolunmuş tavuk gibi yapraklar sürekli çürümeye devam etti..
sessiflora : neredeyse 3 katı boy attı ama hiç bir zaman ölyle öbek öbek göremedim yarım kapalı gibi (çiçek açar gibi hiç göremedim hep tomurcuk gibi anlata bilmişimdir umarım)
hemianthus micra :durdura bilene aşk olsun büyüme son derece hızlı..
bu arada ölçüler 45 x 45 x 45 5 metre 3 çipli led mavi, kırmızı ,sarı ,beyaz
bu arada dıy co2 kullandım ve tüplere bağlanan difüzör le co2 parçaladım...
son olarak kolay bitkiler için olabilecek kıvamda diyebilirim ama yosun olayını unutmayalım...
1 .5 hafta kadar ışıklar kapalı kaldı led den florasana taşındım..
şu an 1 hafta önce florasan geçtim 4 adet 43.5 cm t8 2 grolux ve 2 aquarella bitkilerin üzerinde küçük hava balonlarını görmek gibisi yok ...
kolay gelsin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 19:03
Yaza doğru floresana geçeceğim gibi duruyor. Ama bu konuyu bir sonuca bağlamalıyız. Floresanlar daha iyi bitkili akvaryum için kesin kanı bu ama şerit olmasa bile diğer LEDlerin nasıl etki edeceği merak konusu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 22:41
İsmail yukarıda belirttim artık eger sen ne bitki besleyeceksen ona göre led kullanımı olabilir.. gözüküyor ama benim içime sinmedi gelişim süresi yavaş alg lar saç yosunu sıkıntı yaratıyor...
ama malawi tanganyika akvaryumlarında olur gibimi geliyor ben kendi tropheus akvaryumumda led kullandım gayet iyi sonuçlar aldım ama bitkilide dedigim gibi sonuçlar çok iç açıcı degil...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 00:45
Led sadece bir kaçış ben bunu öğrendim. 150-60-60 lık akvaryuma 10m mavi 10m beyaz led döşedim başta çok güzellerdi bitkilerde baya gelişiyodu ama beşinci aya girdim ledler sönmeye ve ışıkları azalmaya başladı ve şuan bütün bitkiler ölüyo ve ben floresan sistemi takıcam bir kaç güne kadar. Ha size tavsiyem akvaryumunuz küçük ne led ne de floresana gerek var 2 adet tasarruflu ampül 1 adet mavi tasarruflu ampül ve 3tane bunlara uygun reflektör bulup akvaryumunuzun üstüne takın emin olun çok güzel sonuç alacaksınız. Ben 90-40-40lık akvaryumu ma yaptım ve çok iyi sonuçlar aldım. Hem ucuza hallediliyo hem uzun ömürlü oluyo. İyi akşamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 00:49
Ledler nasıl durdu akvaryumunda bir fotosunu koyabilir misin.
BeZGiN 2013-03-29 13:35:13
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 09:52
Led aydınlatma ve aynı zamanda bitkili yapmak istiyorsanız şerit ledlerden malesef istediğiniz verimi alamazsınız. Hele ki akvaryum yüksekliği 45 cm'den fazlaysa. Şerit ledlerin ışık gücü belli bir derinlikten sonra etkisiz kalıyor. Fakat power led ve ona uygun 60-90 derece gibi lensler kullanırsanız verim alabilirsiniz. Yurtdışı formlarda geziniyorum görüyorum ki uygulayan akvaristler güzel sonuçlar alıyorlar. İlk yatırım maliyeti pahalı ama 4 ay sonra kendini elektrik faturasındaki azalmayla amorti etmeye başlıyor.Örneğin 100 wattlık bir floresanın aydınlatma miktarını 50-60 wattlık power led aydınlatmayla yakalayabiliyorsunuz. Çünkü ışık doğrusal ve noktasal kaynaktan çıkıyor. Sapma açısı veya reflektör yansıma kaybı yok. Araba farı gibi :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 10:13
Siz piyasada 3 tl ye satılan ledden alırsanız onun faydasını görmezsiniz.Ama gidip,markasıyla kalitesiyle piyasada 100 tl ye-200 tl ye satılan üründen alırsanız evladiyelik kullanırsınız.Kaliteli malzeme almak cebinizi yakmaz,aksine paranızın cebinizde kalmasını sağlar.Bende 4 adet akvaryum var ve herbirinde led projektör kullanıyorum.Bu kullandıklarım kendi ürettiğimiz ürünler.Bitkilerin gelişimi konusunda bir sıkıntım yok.Ledleri iyi araştırıp iyi karar vermek lazım.Markaya,kaliteye ve güvenceye bakmak lazım.Siz 3 liraya satılan markası kalitesi belli olmayan ürün alırsanız paranızı çöpe atmış olursunuz ve o üründen de bir hayır göremezsiniz.
Satıcı size der ki,abi bu ledlerin ömrü 50000 saat.Ama ledler 6 ay sonra sönüyor bu nasıl iş ? Ledlerin ömrü 50000 saat olabilir ama ledleri çalıştıran komponentler(kondansatör,direnç vs)taş çatlasın 5000 (beşbin) saat.Komponentin ömrü bitince ledi ne yakacak ? İşte sıfır bilgiyle ürün üretip satmak ve tüketiciyi yanıltmak buna denir.
Kaliteyi paranızla satın alırsanız başınız ağırmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 23:53
Arkadaşlar dediğim gibi ledler bedava... Ama yaza doğru floresana geçeceğim. Kız arkadaşımın akvaryumuna (bitkisiz) led yapacağım ne renk yapayım sizce size göre hangi renk ledler daha güzel gösterir balıkları (zebra cichlidleri var).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 00:03
Yaklaşık 1 yıldan uzun süredir 3 akvaryumumda da led kullanıyorum iki tanesinde Power led birinde şerit led. Led kullanımında önemli olan kendi tecrübelerim ve okuduğum metinler doğrultusunda dogru nm değerlerinde ledleri bulabilmek. Florasan lambalarda ışık nasıl görünürse görünsün karışık dalga boyunda ışıma yapmaktadır. Bitki vs şeklinde satılan florasan lambalarda bitkilerin fotosentez işlemini daha iyi geliştirebildiği.daha çok 450-480 ve 550 - 570 nm değerleri arasına yogunlaşmışlardır.
http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=136519
Led ile aydınlatma yaparken de buna dikkat etmek gerekmekte. Çünki led ler karışık nm değerlerinde değil direk belli aralıklarda ışık üretirler bu yüzden ledlerle bitki aydınlatması yaparken bunu göz önünde bulundurup Ledlerinizi bu doğrultuda almak gerekiyor. Yaptığım araştırmalarda yine power led ile ilgili olarak Royal Blue ve Cool White ledlerin karışık kullanımının en iyi ortalamayı yakaladığını gördüm. Daha önce Ana tankımda ve Nano lardan büyük olanda Cool white ve Gün ışığını 2/1 oranında kullanıyordum. Sonra okuduğum bir iki forum va blog sonucunda Nanodaki ledleri Cool White ve Royal bulamadığım için direk Mavi ile denedim oran 3/1 ve renk katsın diye 2 de kırmızı var. sonuç akvaryum nerdeyse ormana dönmüş durumda CO2 kullanmıyorum sadece hafta da 2 sıvı gübreleme yosun camlarda kabullenilebilir derecede yosunlanma. Biktilerde olumlu gelişme Yarın buraya resim eklerim.
Küçük tankımda 40 cm x 4 Cool white ve 2 x RGB ( kırmızı mavisi aktif ) şeklinde metrede 60 ledli şerit var. Orada da moss adını bilmediğim bir taban bitkisi ve anubias lar mevcut camlarda yosun nerdeyse oluşmuyor. Bitkilerde gelişme Moss çostu taban dakinde de sorun yok anubias zaten bayılıyor led'e bence.
Dediğim gibi yarın ilk iş resim eklerim eve dönünce.
Bu arada ledlerimle ilgili olarak buhar camı lens vs kullanmıyorum su ile arasında 3-4 cm var ledlerin bugüne kadar ışıkta azalma sönme vs yaşamadım. Ama şunu unutmayın ledler ısıyı sevmez sonucta led kullanıyorsanız ledlerini bir aluminyum sogutucu bloga monte etmeniz mümkünse fanla sogutmanız faydalı olur.
Kullanılması gereken led sayısı ile ilgili olarak yine bir yerde şmyle bilr formul buldum akvaryum taban alanı / 22 şeklinde ama birimler inch olarak yani benim 50 x 40 x 40 tankımda 50 x 40 = 2000 cm2 oda yaklaşık 800 inch2 led sayısıda 800/22= 36 led kullanmanız gerektiği çıkıyor. Benim Tankta 12 l1 w var ışık düzeyi yeterli buların bende 6 tanesi cold white 4 tanesi mavi 2 tanesi kırmızı Aşağıdaki şekilde dizililer kırmızılar önde
b k k b
b m m b
b m m b
http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=136519
Bu linkte ledler ile ilgili analizlerde bulunmakta
Linkinde de ne gerekiyor nicin gerekiyor nasıl kullanmalı sorularının cevapları var...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 09:47
Atıl bey sizin bu konuya açıklık getireceğinizi biliyordum. Tekrar ağzınıza sağlık, aşırı derecede faydalı bilgiler sunmuşsunuz :) Benim akvaryumum daha yeni imal edildi, beklenmedik harcamalar çıktı malesef o yüzden geciktim. Tamamladıkça sizlerle paylaşacağım. Power led bu konuda bir devrim, mümkün olduğunca bu hobiye gönül vermiş arkadaşları bilgilendirmek lazım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir