Lepistes - Solungaç Kanama


MCKK2000Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Ankara
Mesaj: 32
MCKK2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 15:38
Herhese Merhaba Arkadaşlar,

Yeni üye olmam dolayısıyla ilk konuyu buraya açabildiğim için sizlere buradan sormak istiyorum. Gerek görüldüğünde arkadaşlar ilgili bölüme taşıyabilirler.

Akvaryum Ölçüleri: 50 Lt, Akvaryum yeni kuruldu. 2 gün dinlendirilmiş suya (1 günü motor açık akvaryumun içinde) balıklar eklendi., Dibinde renkli çakıl taşları var kum ve bitki henüz bulunmamaktadır.

Balıklar: 10 Adet yetişkin lepistes (5D+5E)

Sorun; Hamile bir dişinin sol solungacı altında kanama, bunu dün farkettim. Önceleri iç kanama gibi görünüyordu. Şimdi kırmızılık daha berraklaştı. [Fotoğrafı akşam ekleyeceğim]]

İlaç: ilaç ve tuz henüz kullanılmadı. (Ocean Free (OF) External Bacteria & Fungus Away diye bir ilaç verdi arkadaşım henüz kullanmadım.)


Henüz yeni olduğum için hatalı bir şekilde kurulum yapmış olabilirim. Akvaryumun içini optimal yaşanılabilir düzeye nasıl çıkarabilirim. Konuları elimden geldiğince tarıyorum. Sizlerde buradan bana ufak bilgiler verirseniz sevinirim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4361
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 15:53
Balıkları erken akvaryuma koymuşsunuz, 2 günlük dinlenmiş yeni bir tanka balık konması yanlıştır. Bu işi daha hızlı yapmak için önce su düzenleyici ardından ise sera nitrivec ile bakteri kültürü oluşturmalısınız. Büyük ihtimalle balığınız amonyak zehirlenmesi sonucu bu hale geldi, şayet aldığınızda hastalığı yoksa. Öncelikle suyunuzda ki biyolojik döngüyü sağlayın. Acil durumlar için kullanılan sera toxivec şu an ki durumunuza yararlı olacaktır.[EDIT]BabySoul,2015-08-07 15:54:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCKK2000Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Ankara
Mesaj: 32
MCKK2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 16:00
Bilgilendirmeniz için öncelikle teşekkür ederim.

Balıkları erken koyduğumu ve biyolojik döngü hakkında formları arıştırdıkça bilgi sahibi oldum önceden çok fazla bir bilgim yoktu konu ile ilgili. İçlerinden bir balığın hastalanması oldukça üzdü beni diğerleride kısa zamanda hastalanacaktır o zaman.

Döngüyü bu andan itibaren oturtmak adına ne yapabilirim. Bahsettiğiniz su düzenleyicilere bir iki örnek verebilir misiniz (ayrıca tuz kullanmam gerekli midir?)
Sera Nitrivec'i bugün temin edip kullanmaya başlasam faydalı olur mu?

Bilgilendirirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 16:09
Doğada zeminde kırmızı renkli boyanmış taşlar yok doğal kum var, şöyle bir kum zemine serebilirdiniz 3 cm kadar yükseklikte bitki dikecekseniz eğer.
Quvartz kum akvaryumcuda satılır poşeti 2 TL kgsi: Tabi koymadan akvaryuma iyice yıkanmalı bulanan su dökülmeli 8 kez yıkanabilir. Sonra yine bulanacaktır ama o önemli değil kullanılır.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/kum.jpg[/IMG]

O dişi erkeklerden kaçarken sivri köşeli bir yere çarpıp orasını yaralamış olabilir belki birde erkekler sürekli dişileri kovalar onun için 1 erkege 3 dişi alınır canlı doğuranlarda erkeklerin işi gücü sürekli dişi kovalamaktır canlı doğuranlarda. Sende 5 erkek var. çok fazla dişiler aşırı stres olur. 5 erkek 15 dişiye fazla fazla yeterdi. Bundan strese bağlı dişilerde yüzgeç erimesi olabilir, birde yeni kurulan akvaryumda faydalı bakteriler oluşmadığı döngü oturmadığı için ilk 3 haftada amonyak nitrit seviyeleri yüksek olur buda yakıcıdır balıklarda ölümcülde olabiliyor siz haftada bir yüzde 50 ye yakın su değişimi yaparak devam edin. Akvaryum oturana kadar yeni balık almayın 1 ay kadar. Size yeni kurulumla ilgili link ekleyeceğim.

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_kurulumunda_sudaki_ilk_safha_k774280.asp[/URL]

Lepisteslerin bir büyük sorunuda bakteri uyumsuzluğu, yeni alınan bir balık evdeki balıkları öldürebiliyor hastalıkla yahut kendi ölebiliyor gibi şeylerde var biraz geniş mevzu yeni balık alınca aşağıdaki işlemleride uygulayabilirsiniz.

YENİ ALINAN BALIKLARI DEZENFEKTE ETMEK (ZİYA ERKUŞ tarifi)
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, paylaşacağım dediğim, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle :

1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.

2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.

3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.

4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.

5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.

6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.

8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup,sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Bu uyguladığım yöntem ile gelen ithal balıklarımdan( her ithalatta en az 50 trio geliyor), 1 tane bile kayıp vermedim. Adaptasyondan, bakteri çakışmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktan balık kaybetmedim.

Dış kanamalı bir balıkta, yüzgeç kuyruk ucu erimesi olan balıkta, mantar küfgibi pamuk gibi kabarcıkları olan balıklarda mikofish ile tedavi edilebilir bir mikofish kullanım tekniği ekliyorum:
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/erkek_yunusum_Iki_gundur_durgun_ve_surekli_yuzeye_k828609.asp[/URL][EDIT]mesutok,2015-08-07 16:15:28[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hunter44Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1898
Hunter44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 16:28
Akvaryumunuz daki dışı erkek oranı çok yanlış en uygun sayı 1E 3 D oranıdır balıklarını ona göre ayarlayın

Beğenenler: [T]176543,gokalp06[/T][T]175579,Sheyda 2723[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokalp06Çevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2015
İl: Ankara
Mesaj: 67
gokalp06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 19:32
Balığı karantinaya alıp alvaryumcunuza durumu anlatarak gerekli ilacı kullanın derim [;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCKK2000Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Ankara
Mesaj: 32
MCKK2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2015 17:15
Arkadaşlar buradan bilgi veren herkese öncelikle teşekkür ederim.

İlk aşamada yaptıklarım şu oldu

[K]Akvaryumdaki renkli taşları aldım ve beyaz ince kum koydum.
Biraz bitki ekledim.
Sera Nitravec ve Sera Su Düzenleyici aldım. Su değişimi yaptıktan sonra 15-20 damla arası Nitravec, 10 damla kadar düzenleyiciden ekledim.

3 gün içinde kanama görüntüsü pembeleşti. Şuan yok gibi.
[/K]
Hamile olan lepisteslerden bir tanesi 25-30 civarı yavruladı. Ekstra bir akvaryumum olmadığı için 5lt.lik petşişeye koydum dün itibariyle.

Şimdide topiclerde yavru lepistes bakımını araştırıyorum. Konu ile ilgili yardımcı oaln arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]175579,Sheyda 2723[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir