Lepistes Yavrusu için YEM !
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 19:08
Merhaba Arkadaşlar lepistes balığım yavruladı yakalaşık 20-30 yavrum var onları başka bir tanka aldım ama yem konusunda sıkıntım var ucuz bir yem arıyorum yardım.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 19:52
Sera vipan ı havanda döverek un gibi yapıp verebilirsiniz,tabi çok az vermeniz gerekir,yoksa su değerleriniz çok çabuk bozulur malum yavruların yiyeceği yem ne ki.. Sera vipan baby bulursanız o daha hızlı geliştiriyor ama artemia bulursanız 3-4 gün dahi olsa verseniz gelişim hızları daha iyi olur.. Sonra dediğim gibi vipan verirsiniz.. Hiçbirini bulamazsanız ben adi japon yemlerinden(renk renk olan) havanda ezerek vermiştim..(Ama onlar gambusyaydı,lepistes yermi bilmiyorum..)
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 20:29
Artemia alın müthiş hızla büyüorlar aama biraz pahallı ben şundan kullanıyorum http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/rotifish-artemia-yavru-yemi-100-gr-94823175
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 21:56
peki senin balıklar ortalama kaç günde büyüdü artemiyayla ?napoliten07 2013-10-14 21:57:01
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 23:29
Lepistes yavruları hızlı büyüsün ve boy atsın istiyorsan olabildiğince büyük tankta ve artemia vererek beslemelisin.Benim 30 tane lepistes yavrum var ve bugün tam 1 aylık oldular hiç artemia vermedim boyları şuan 1.5 cm ve 2 cm ye yaklaşanlarıda var.2 haftalıkken annelerinin yanına 40 litrelik bitkili tanka attım ve verdiğim yemler şunlar; Mikromin yavru yemi(1tl) petshopdan aldığm açık toz yavru yemi(tahminim pond ve pul yemin ezilmiş hali), annelerinin yediği tetra pul yem(toz halinde), ilk 5 gün yumurta sarısı, tetra mini algea ve chiclid color yemlerinin toz hali arada birde japon pond yeminin bir tanesini toz haline getirerek verdim.Balıklar çok sağlıklı ve hareketli artık pul yemi ufalamadan attığımda anneleriyle kavga edecek düzeye geldiler.Bu arada 7-8 günde bir %20 dip çekimi yaptım.Bana sorarsan hem ucuz hem besleyici mikromini tavsiye ederim çok seviyorlar ve esas faktör nedir dersen bol bitkili büyük tankta sağlıklı büyürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 03:56
Eğer imkanınız varsa taze çıkmış artemia veya mikrokurt tavsiye ediyorum. Tavsiye ettiğim canlı yemler şunlardır:
Saussure 2013-10-19 04:31:22
- Artemia: Artemia düzeneği (yaklaşık 10-15 tl, hatta pet şişeden kendiniz bile yapabilirsiniz), açık satılan, tuzsuz artemia ve kaya tuzu ile size bir süre yetecek artemia düzeneğini (hava motorunuz hali hazırda varsa) 20-25 tl civarına temin edebilirsiniz. Günlük çıkararak verebilirsiniz.
- Mikrokurt: Bu küçük kurtlar da küçük yavrulara uygundur. Bu sitede set halinde 20 liraya satan biri vardı. Mikrokurt kültürü alıp bu kültürü devam ettirdiğiniz sürece canlı yeminiz oluyor. Bu yem hem devamlılığı, hem iyi bir yem olması, hem de ucuz (20 tlye hem yataklığı hem de kültürü satılıyor) olması sebebi ile kolay ve kullanışlı bir yemdir. Fırça ile küçük kurtlardan kullanacağınız kadar alıp yavrularınıza verebilirsiniz.
- Su piresi: Bir başka canlı yem ise su piresi, ancak canlı olarak beslemediğim için bir şey diyemeyeceğim. Onun da kolay ve sürdürülebilir bir yem olduğu söyleniyor.
Canlı yemlerin dışında yavru yemleri satılıyor, bunlar çok ince tanelidir, ve yavruların protein ihtiyacını karşılayacak şekildedir. Birçok markanın yavru yemi mevcuttur. Bunun dışında kurutulmuş kan kurdu, kurutulmuş su piresi, kurutulmuş tubifex (tubifexin ne olduğunu araştırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum!!!!) gibi yemler de yararlı olur. Bu saydığım yemler hayvansal protein açısından oldukça zengin yemlerdir, ancak bu yemlerin yanında bitkisel yemleri eksik etmemelisiniz. Bitkisel yem olarak önerilerim şunlardır:
- Spirulina: İnsan için de yararlı, protein oranı tatmin edici bitkisel bir yemdir. Yetişkin, yavru farketmez, balıklara yararlı olduğunu düşünüyorum.
- Tetra Pro algae (adı tetra pro vegetables da olabilir, emin değilim, açık olarak alıyorum bu yemi): Yavrulara ezerek verebileceğiniz oldukça kaliteli bitkisel bir yemdir.
- Sera Vipan: Canlı doğuranlar için genel bir yemdir, içerik açısından zengindir.
- JBL NovoGuppy: Sera vipan'ın JBL muadili olduğunu düşünüyorum, yanlışım varsa düzeltin. Sera vipanın aksine biraz daha bitkisel besinlere ağırlık verilmiş lepistesler için genel bir yemdir.
- JBL NovoVert/Sera Flora: İçerik olarak benzer, birbirinin muadili olan tamamen bitkisel yemlerdir. Novovert kullanıyorum ve memnunum. Bu forumda sera flora hakkında da iyi şeyler yazıyor.
Yukarıda saydığım yemlerden kafanızda bir taslak oluşturup dengeli bir diyet oluşturun. Şu bir gerçek ki canlı yemle beslenen yavruların gelişimi daha tatmin edici oluyor. Ayrıca diyetlerinde bitkisel yemleri ihmal etmemenizi vurgulamak istiyorum. Mesela 20 liraya mikrokurt seti alıp, bu kültürü devam ettirerek uzun süre kullanabilirsiniz. Kurdun yanında benim 4-5 ay önce 10 liraya aldığım ve hala bitmeyen yavru yeminden alıp, bu siteden açık sera vipan ve tetra pro algae alın. Bu size toplamda kabaca (kargo paralarını falan da dahil ediyorum) 45 lira gibi bir paraya patlayacaktır. Sitedeki DIY bölümünden el yapımı artemia çıkartma setlerine bakıp artemia da verebilirsiniz. Bu sitede büyük kova yem alıp kendi ihtiyacı kadarını alıp gerisini satan, kar amacı gütmeyen insanlar var, onları bulup yemleri ucuza alabilirsiniz.
Önceki konularınıza göz attım ve bu konuda oldukça hevesli olduğunuzu görüyorum. Elimden geldiği kadarı ile deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım. Lepistes yavrusu büyütmenin olmazsa olmazlarından biri yemleme, diğeri temiz su, yani düzenli su değişimidir. Artık yemlerin ve balıkların yarattığı amonyak, onun sonraki hali olan nitrit ve son halka olan nitratı tanktan uzak tutarsanız balıklarınız daha güzel gelişir. Balık yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 günde bir yüzde 10-15 kadar (oranlar sadece benim uyguladığım oranlardır, bilimsel bir açıklaması falan yoktur) su değişimi yapın. Tanka ekleyeceğiniz suyun ısısı tankın suyuna yakın olmalıdır ve bu su klordan arındırılmış olmalıdır. Bunun dışında balıkların kısa sürede tüketebileceği kadar yem atın. Yenilmeyen yemler suyu hafiften bozabilir. Yavruları az az, ancak sık sık beslemenizi tavsiye ediyorum. Artık yemleri toplaması için küçük tanklara uygun olan elma salyangozunu tavsiye ediyorum, ölen ve sizin farkedemediğiniz yavruları, artık yemleri yer, camları siler, yavrulara hiçbir zararı olmaz. Ancak salyangozları arada bir özel olarak kalsiyum açısından zengin olan brokoli, ıspanak gibi sebzelerle beslemeniz salyangoz için iyi olur. Yavrular için yemler ne kadar çeşitli ve kaliteli olursa o kadar iyi. Bunun dışında yavruların yorulmayacağı bir filtrasyon gerekmektedir. Bunun için pipo filtre çok yararlıdır. İç filtre gibi yavruları yutmaz ve yavru balıkları yormaz. Küçük yavru tankınız için önereceğim hava motoru TetraTec APS 50. Ses yapmaz, ve güçsüzdür (küçük akvaryumlar için uygundur) ve kalitesine göre ucuzdur.
Yavru tankında kum olmaması tavsiye edilir, ancak yararlı bakteriler filtre dışında kumda da oldukça fazladır. Birkaç nitrat emen, gece lambasıyla bile büyüyen, ucuz bitkiyi yavru tankınıza koyabilirsiniz. Bu bitkilere örnek olarak java moss, eledoa, tilki kuyruğu gibi bitkileri verebilirim. Bu bitkiler köksüz, bu site üzerinden çok ucuza bulabileceğiniz bitkilerdir. Son yazdıklarım tartışılabilecek bir konulardır, kum/bitki olmayan, sadece filtre,ısıtıcı ve termometre olan bir akvaryumda da düzenli bakımla en iyi şekilde yavru büyüten pek çok kişi vardır.
Son olarak 15 litrelik akvaryum biraz daha büyük olsaydı daha iyi olurdu, bir sonraki ay gelecek olan yavrular falan derken 15 litre dolup taşacak ve bakımı çok daha önemli bir hale gelecek.
+1: [T]182154,Mtheking[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir