Lepisteslerde Bakteri Çakışması


Cengizhan06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2020
İl: Ankara
Mesaj: 1889
Cengizhan06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 03:40
Hayırlı günler.Öncelikle forumda yeni olmama rağmen uzun zamandır akvaryum ve balık konularında sıkıntıya düştüğümde başvurduğum önemli bir kaynaktır bu site.Bu sebeple sorumada burada cevap aramaya niyet ettim.Bakteri çakışması ile ilgili birçok konunun açıldığının tartışıldığının farkındayım ve mümkün olduğunca bu konu ile ilgili okuyabildiğim her konuyu okumaya çalıştım.Lakin konuları okumak kadar o konulara ulaşmanın anahtarı olan anahtar kelimeleri kullanmanında çok önemli olduğunu düşünüyorum.Doğru kelimelerle arama yapamamış olabilirim.Bu sebeple belki forumda var olan lakin
gözümden kaçmış olabilecek bir soru sormak istiyorum.Bakteri çakışması ihtimaline karşı birçok (genelde engellemeye yönelik olsada) yöntemin deneme yanılma yoluyla uygulandığını yıllardır okuduğum konulardan biliyorum.Mesela ben lepistes besleyip üretmek istiyorum ve tek seferde toplu olarak aynı üreticiden veya petshoptan aynı akvaryumdan aynı lepisteslerden aldım.Bu lepistesler zamanla bende yavruladılar ve ayrı akvaryumlara ayırdım.Ayırdığım yavrularında yavruları oldu ve bu şekilde devam edip gidiyor.Bu süre içerisinde dışarıdan herhangi bir balık eklemedim.İlk başta almış olduğum lepisteslerin yavrularını veya yavrularının yavrularını ayrı ayrı akvaryumlarda boylandırıp tek akvaryumda birleştirsem bakteri çakışması olabilir mi.Başta belirttiğim gibi daha önce bu soru sorulmuş ve gözümden kaçmış olabilir kusuruma bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SümerliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 05/10/2018
İl: Tekirdag
Mesaj: 713
SümerliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 06:21
Zannetmem,şöyle ki diyelim siz ana tanktan oturmuş su alıp başka akvaryuma eklediniz, üstünede normal su eklediniz diyelim filtre 1 gün çalışsa,hatta birde ana tankta ki filtre süngerini,yeni kurduğunuz akvaryumada sıkarsınız aynı bakteri olur yine,sonra diyelim ki hepsini ana tanka tekrar koyacaksınız ben sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Hatta şöyle yaparsınız içinizin rahat olması için,diyelim ki ana tanka balıkları ekleyeceksiniz,diğer akvaryumdaki suların çeyreğini boşaltın ana tanktan su ekleyin 30 dakika kadar bekleyin sonra ana tanka ekleyin aşılama usulü,umarım yardımcı olabilmişdir [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ukilavuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 3890
ukilavuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 08:40
Kendi akvaryumlarınızdan Alıp aşılama yapçağınız için bir sorun olcağını sanmam,ama bilinmedik farklı farklı akvaryumlar olsa sıkıntı olurdu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpercicek35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2020
İl: Izmir
Mesaj: 820
Alpercicek35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 09:39
Ben şahsen yavru tankıma, su değişimi yaparken, 2 ana tankımdan da su koyuyorum ve cok az taze su ekliyorum. Kurduğumdan beri yavru tankıma böyle yapıyorum. 3 aydır 1 yavru ölümü gerçekleşmedi. Biraz boylandırdıktan sonra (yenilmeyecek kadar) olduklarında ana tanka cinsine göre koyuyorum. Her ihtimale karşı bakteri kültürü aynı olsa da 10 15 dk bir aşılama yapıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1090
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 10:30
Aynı ebeveynlerden aldığınız yavruları ayrı tanklarda besliyorsunuz, daha sonra bunları bir araya getirdiğinizde bakteri çakışması olur mu? Soru bu, değil mi?

Bu soruya mantığımızı kullanarak cevap verebiliriz, cevap hayır.

Ayrı tanklarda beslediğiniz balıklarda, kendi kendine farklı bakteriler oluşur mu? Oluşmaz. Bakteri kendi kendine herhangi bir yerde oluşmaz. Bir yerde vardır, oradan yayılır.

Açık konuşmak gerekirse, ben bu bakteri çakışması olayının bir tür sabotaj olduğu ihtimalini hiç yabana atmıyorum. Bundan 30 sene önce şahane Lepistes'ler beslerdik. Akvaryumcuya her gittiğimizde birkaç dişi Lepistes alıp, akvaryumumuza atardık. Hiçbir şey olmazdı. Ürerlerdi de ürerlerdi. Hiçbir şey olmazdı. 2000'lerde bakteri çakışması olayı başladı. Aynı dönem balıklara ahtapot geni ekleyen şerefsizler de meydana çıktı. Aynı dönemdir. Danio'ları, Tetra'ları ucuz oyuncaklar gibi boyayan ahlaksızlar, Lepisteslere de bir ayar yapıyor olabilir. Ar damarı diye bir kavram var. Adamın ar damarı çatlamışsa, artık ahlaksızlığının varacağı bir son durak yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarlÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 1361
CarlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 11:48
Ama iki tankın uygun ortamlarına dikkat edin örneğin tank boş ise salyangoz atarak döngüyü devam ettirin. Isı sıcaklık aynı olsun.


[QUOTE=erkanmazici] Hiçbir şey olmazdı. 2000'lerde bakteri çakışması olayı başladı. Aynı dönem balıklara ahtapot geni ekleyen şerefsizler de meydana çıktı..[/QUOTE]
Vallahi böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum bu ahtapot genini birazda açıklarmısınız ? Benim balık aldığım tek bir petshop var Muammer abi zaten aldığım suyuda akvaryuma ekliyorum çünkü balığın üzerindeki bakteriyi nasıl temizleyebilirsin demişti. Genelde ölümler PH Su sertliği gibi durumlardan kaynaklanıyor mesela sen canlıdoğuranını 7.7 phda tutarsın bende kızılağaç kozalağı vardır vs. vardır ben onu 6.6 veya 6.0lara çekmişimdir balığı damla yöntemi ile aşılamazsan kaybedersin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cengizhan06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2020
İl: Ankara
Mesaj: 1889
Cengizhan06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2020 12:19
Değerli cevaplarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.Bu ahtapot geni olayını bende merak ettim.Zannediyorum Transgenik balıklardaki yapay renkler belki bu ve benzeri yöntemlerle elde ediliyordur.Zamanında transgenik hakkında araştırma yaparken 'yabancı bir genin yerleştirildiği canlı' cümlesini okumuştum.Belkide balıklardaki bakteri çakışması olaylarıda bu sebeple oluyordur.Orjinal genleri bozulan balıklar saf türlere oranla dahada hassaslaşıyordur.Muhabbet kuşlarının orjinal renklerinin yeşil olduğunu ve diğer renklerin yeşil renklere göre daha hassas olduğunu okuduğumu hatırlıyorum.Belkide aynı mantıktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir