Malawi özelllikle MBUNA Türleri Hakkında Bilgi
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 14:58
Arkadaşlar,
Latin Adı Pseudotropheus Acei
Latin Adı Pseudotropheus Acei
Malawi Gölü Çiklitleri
Malawi çiklit türleri
Açıklama: Pirensip gereği sitemizde taxonomiye bağlı kalınarak, balıklar bilimsel gruplandırma yapılarak yayımlanmıştır.
Gruplar
|
Cinsler (Genus)
Aulonocara
Aristochromis, Buccochromis, Caprichromis, Champsochromis, Dimidochromis, Exochochromis, Naevochromis, Nimbochromis, Rhamphochromis, Stigmatochromis, Tyrannochromis
Cheilochromis, Chilotilapia, Ctenopharynx, Cyrtocara, Eclectochromis, Fossorochromis, Lichnochromis, Mylochromis, Otopharynx, Placidochromis, Protomelas, Sciaenochromis, Trematocranus
Lethrinops, Nyassachromis, Taeniolethrinops, Tramitichromis
Cyathochromis, Cynotilapia, Genyochromis, Gephyrochromis, Iodotropheus, Labeotropheus, Labidochromis, Maylandia (Metriaclima), Melanochromis, Petrotilapia, Pseudotropheus, Tropheops
Copadichromis, Mchenga |
Malawi Gölü (eski tabir Nyassa Gölü), Halk dilinde Afrika' nın Efendisi; 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği (ortalama 50 km) ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Doğu Afrika Yeryüzü Kırığı 'nın (Büyük Rift Vadisi) en büyük göllerinden biri. Yüzölçümü 29.604 km²'dir bu gölde malawi balıkları yaşar ve malavi balıkları başka hiçbir yerde yaşamaz.
Malawi Gölü, balık türlerinin zenginliği ile (yaklaşık 1500 tür) akvaristik (akvaryumculuk) alanda çok ünlüdür. Renk bakımından çok görkemli olan birçok tür, akvaristik alanda çok yaygındır. Bu balıklar, yumurtalarını ve yavrularını koruma amaçlı ağzında taşıyan Cichlidae familyasına (çiklitler) aittir.
Gölde çiklit olarak tabir edilen balık türleri bulunmaktadır.Bu balıklar akvaryum hobisinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.Ülkemizde ve dünyada bu balıklar gittikçe önemli bir hale gelmiştir.Malawi çiklitleri ülkemizde artık bolca bulunan akvaryum balığı türlerindendir. Özellikle sarı ve beyaz prenses çok yaygın bulunabilen akvaryum balığıdır.
Yorum/Bilgi: Malawi Gölü bilindiği gibi çok uzun ve geniş bir göldür. Bazi türler Malawi' nın her bölgesinde yaşamasina rağmen; Burada yaşayan bir cok çiklit sadece o bölgeye ait olan kısımlarda yaşarlar. Bizde buna bilimsel olarak endermik bölgede yaşayan balıklar deriz. Burada bulunan her tür belirli bir derinlikte, belirli su sıcaklığında, suyun dip kısımları (su altı şekilleri), pH, yiyecek potansiyeli ve sayamayacağımız kadar çok nedenlerden dolayı kendi biotop/Habitat bölgelerinde yaşarlar. Bu bağlamda her tür kendi bölgesinde eşsiz ve mükemmeldir.
Mbuna, Malawi çiklitleri
Malawi gölü' nde en çok bulunan Mbuna grubudur. Mbuna grubu içerisinde olan çiklit türü çok fazladır. Mbuna grubuna ait çiklit türleri Malawi gölünde bulunan sualtı kaya uçurumlarında yaşarlar, bunun sebebi hem kendi türleri arasında, hemde başka türlerin saldırması sebebiyle savunma amaçlı kayalarda oluşmuş oyuk, çatlak ve mağaralara saklanırlar. Bu davranış binlerce yıl sürdüğünden dolayı Mbuna grubu çiklitlerde bu davranış biçimi ve yaşam biçimi olmuştur.
Mbuna grubunda kendi yuvalarını korumak erkek balığa aittir, yuvada dişiyi strese sokmamak için elinden gelen savunmayı erkekler üslenir. Mbuna grubu çiklitleri Malawi gölünde oldukça çok olduğundan yuva ve besin kaynakları (kaya yosunları ve micro organizmalar) çok önemlidir ve kendi beslenme alanlarını korumaları içinde hem kendi hemde başka Mbuna türlerine karşı avresiv davranış sergilerler.
Mbuna türlerinin tümü ağızda kuluçka yaparlar. Anneler serbestçe yüzebilme aşamasına gelmiş yavrularını serbest bırakırlar ve bu noktadan sonra korumazlar. Doğanın muhteşem dengesiyle mbuna yavruları kendilerini mükemmel şekilde koruyabilecek içgüdülere sahiptirler. Yaşadıkları kayalık bölge yavruların saklanmasına ve kendini koruyabilmesine olanak sağlar. Yavrulardaki kendini koruyabilme özelliği kayıp oranını azaltır, bu da mbunaların tek batında 250 kadar yavru verebilen Dimidiochromis Compressiceps (yaprak çiklit) gibi bir batında büyük sayılarda yavru verme ihtiyacı duymadan nesillerini devam ettirebilmelerine olanak sağlar.
Mbuna akvaryumu kurulumunda en dikkat edeceğiniz konu ise, Mbuna grubuna ait başka türlerde akvaryuma ekleyerek agresiv davranış sergileyen erkeklerde dikkat dağılımı yaparak avresyonu düşürebilirsiniz.
Son olarak mbunaların bakımlarından bahsedelim. Sağlıklı bir Mbuna tankı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğal koşullarına her anlamda mümkün olduğunca yaklaşabilmekten geçer. Dekor konusu en önemli faktörlerden biridir. İçinde mbuna bulunan bir tank mutlaka yuvalanma ve gerektiğinde saklanabilme özelliği taşıyan dekora sahip olmalıdır. Düzensiz yapıdaki bol girinti ve çıkıntılara sahip kayalar bunun için idealdir. Dikkat edilmesi gereken şey her mbunanın gerektiğinde rahatça yerleşebileceği bir yuvaya sahip olmasıdır. Yuva sahiplenememiş, diğer balıklar tarafından kayalara yaklaştırılmayan bir mbuna tank içinde asla huzurlu olmayacaktır. Kaya dekorunun tamamen tabanı kaplaması durumunda ise mbunaların kur yapma ve çiftleşme imkanları kısıtlanacaktır. Bu yüzden dekor yerleştirilirken bol kaya kullanılması ama yer yer boş kumluk alanlar bırakılması uygun olacaktır
Mbuna grubu çiklitlerde akvaryumda tutulma oranları (KURALDIR) her tüden bir erkeğe en az üç dişi düşecek şekilde olmalıdır. Eğer 1 erkek ve 1 dişi olarak akvaryuma eklenirse aralarında akresiv davranışlar bazen ölümle sonuçlanabilir.
AKVARYUMDA YAŞAM: Mbuna grubuna ait çiklit türleri 250 litrelik bir akvaryumda rahatça beslenebilirler. 1 erkek ve 4 dişi olarak 3 tür 250 litrelik akvaryumda rahatça yaşayabilir. Akvaryumda kaya dekoru ekleyerek bir çok saklanma yerleri yaratabilirsiniz. Akvaryum zemini olarak ince taneli kum olmalıdır. Eğer bitkilendirme isterseniz Anubia türleri ve Microsorum pteropus bitki türlerini tavsiye ederiz.
DİYET: Mbuna grundaki çiklitler yeterli ölçüde bitki kaynaklı besin verilmelidir, hayvansal kaynaklı yemler Mbuna türlerinde obezit (aşırı şimanlık) hastalığını tetikler ve sebebsiz ani ölümlere yol açabilir.
Mbuna beslerken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ta bu balıkların dietleridir. Yiyecek ayırt etmeyi sevmeyen mbunalar attığınız hemen hemen her türlü yemi yiyecektir. Yalnız doğalarında bol miktarda bitkisel besin tüketen mbunaların sindirim sistemleri diğer türlere göre daha uzun ve hassas olacak şekilde evrimleşmiştir. Verilen aşırı proteinli yemler bu balıkların sindirim sistemini zorlayacak ve çok sağlıklı görülen balıkların bir anda malawi bloat, kabızlık gibi hastalıklara yakalanmalarına, ya da yakalanmalarına meyilli hale gelmelerine sebep olacaktır. Uygun bir diet için mutlaka bol miktarda bitkisel yem verilmeli, protein içeren yemler ise destek görevi görecek şekilde aşırıya kaçmayan oranlarda verilmelidir. Harman içinde kullanılacak yemlerin çeşit olarak fazlalığı balıkların ihtiyaçlarını daha uygun şekilde karşılayacaktır.
Uyumluluk: Eğer Mbuna çiklit grubuna ait olmayan çiklit türlerini akvaryuma eklemek isterseniz Haplochromine grubundan olan bazı çiklit türleri eklenebilir.
|
|
Maymun Kafa Ciklet Baliğı (Steatocranus casuarius )
Latince Adı:Steatocranus casuarius
Habitatı ve Anavatanı:Afrika. Zaire'nin nispeten sakin kayalık nehirleri.
Beslenme Biçimi:Hem otçul,hem etçil,genellikle etçil beslenir.
Kendi Türlerine Davranışı:Agresif
Davranış Biçimi:Agresif
Sıcaklık: 24 °C - 28°C
Üreme:Tek eşlidir.Dişi 20-60 kadar yumurtayı mağara ve kovuklara bırakır.
En Fazla Büyüdüğü Boy:Erkekler 10 ile 12 cm,dişiler 7 cm ile 8 cm arası.
Su Sertliği:Yumuşak - Orta
pH:6.5 - 7
Yüzme Seviyesi:Taban
Cinsiyet Ayrımı:Hem erkeklerin,hem de dişilerin kafalarında hörgüçleri vardır,yanlız erkeklerde hörgüç daha belirgindir.
Habitatı ve Anavatanı:Afrika. Zaire'nin nispeten sakin kayalık nehirleri.
Beslenme Biçimi:Hem otçul,hem etçil,genellikle etçil beslenir.
Kendi Türlerine Davranışı:Agresif
Davranış Biçimi:Agresif
Sıcaklık: 24 °C - 28°C
Üreme:Tek eşlidir.Dişi 20-60 kadar yumurtayı mağara ve kovuklara bırakır.
En Fazla Büyüdüğü Boy:Erkekler 10 ile 12 cm,dişiler 7 cm ile 8 cm arası.
Su Sertliği:Yumuşak - Orta
pH:6.5 - 7
Yüzme Seviyesi:Taban
Cinsiyet Ayrımı:Hem erkeklerin,hem de dişilerin kafalarında hörgüçleri vardır,yanlız erkeklerde hörgüç daha belirgindir.
Monogamik(tek eşli)olan bu balıklar,hayatları boyunca sadece bir eşle eşleşir ve ölünceye kadarda başka bir balıkla eşleşmez.Eşlerden biri ölse bile bir daha eş tutmazlar.Maymun kafaların hem dişi hem erkekte kafa yapıları hörgüçlüdür.Erkeğin kafa yapısı dişiye oranla daha büyük olmaktadır.Akvaryumda çok fazla yüzdüklerini görmeniz zordur genelde kovukların içinde ve kaya aralarında gizlenir,çok hızlı hareket ederler.Bu türler bölgeci olduklarından dolayı çok agresiftirler.Bölgelerine giren kendi ve diğer türlere karşı saldırgan olurlar.Bilhassa çiftleşme zamanlarında çok daha saldırgan olan bu türler için bol bol saklanmak için kovuklardan vede kayalıklardan akvaryum içinde yerler yapılmasında fayda vardır.Akvaryumdaki su değişimleri düzenli yapılmalıdır.Genelde doğa şartlarında bol oksijenli ve suyun çok fazla sirküle olduğu yerlerde yaşadıklarından dolayı,akvaryum içinde de akıntılı yerleri severler.Tank'ınızda bol su sirkülasyon gerektiren filtrasyon sistemi olmasında yarar olduğunu düşünüyorum.100 cm lik büyük akvaryumlarda ve daha büyük akvaryumlarda daha fazla sayıda bu türlerden beslemenizde herhangi bir sakınca yoktur.Bu türler iyide bir kazıcıdırlar eş tuttuktan sonra yuva oluşturmak için akvaryumdaki kumlarınızı altına üstüne getirirler.
Kazı işlemi sırasında şayet balıklar eşleşmiş ve bir bölge edinmişlerse,dişi balığının yumurta tüpünün belirmesinden anlaşılır.Daha sonra dişi yumurtaları bölgesindeki kovuk içersine ortalama 50 ile 70 arası yumurtayı bırakır.Yumurtaların çıkması takriben 4 ile 5 gün arasında gerçekleşir akvaryum ısınızın 26°C 27°C arasında olmasına dikkat edin.Yumurtadan çıkan yavrular bir hafta içinde yüzmeye başlarlar.Anne ve baba tarafından yavrular çok iyi korunur.Baba tarafından yavru balıklar ara ara gezintiye çıkarılır ve gözlenir. Çıkan yavrulara ilk 1 aylık süre içersinde canlı yem artemia verilmesinde yarar vardır.Balıkların gelişimini ve sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.Anne ve babanın yavrulara bu ilgisi ikinci yumurta dökümü ve yavruların çıkmasına kadar devam eder.Yavrular bir sonraki batımda çıkacak olan yavrular içinde bir sorun teşkil etmez koloni oluşturulur.Yavrular 6 ay içersinde erişkinliğe ulaşırlar bu süre zarfında anne ve babanın bölgesinde kalmalarında sorun olmaz daha sonra eş tutan balıklar kendilerine yeni bölge edinirler.
Pseudotropheus saulosi coral red
Latince Adı: Pseudotropheus saulosi
Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün kayalık kısımları.
Beslenme Biçimi: Doğada kayaların üzerindeki algleri yerler. Bitkisel beslenmelidir. Arada bir ince kesilmiş marul, ıspanak veya salatalık verebilirsiniz.
Davranış Biçimi: Agresif.
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif.
Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler mavi dişiler sarıdır
Üreme: Dişi yumurtayı ağzına aldıktan bir iki saat sonra ayrılmalıdır, aksi taktirde erkek çok kovalayıp yumurtaları attırır. Bu genellikle 13 ila 18 gündür. Dişi bu süreçte ağzına yem alabilir ancak bazen yavrulardan bir kaçını yem olarak yutabilirde. Yavru sayısı genelde 8-10 civarında kalır, 10'u geçmez.
Sıcaklık: 25 - 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 100 lt
Su Sertliği: Sert
pH: 7.8 - 8.5
Zorluk Seviyesi: 3
Genel Yorum: Ömürleri 10 yıl kadardır. İki erkek 10 dişi gibi haremler halinde bakılmalı yumurtlayan dişi yavruları alındıktan sonra 10 gün kondüsyon kazandırılıp ana tanka alınmalıdır. Yavrular da küçükken dişi gibi sarı renklere hakimdirler.
Erkek Dişi
Labidochromis Hongi
Latince Adı: Labidochromis hongi
Habitatı ve Anavatanı:Malawi gölünün zengin ve tortulu kayalık kısımları
Beslenme Biçimi: Otçul, Sebze içerikli pul yemler ve granül yemlerle beslenmelidir.Yem ayırımı yapmaz.Sebze diyeti mutlaka yapılmalıdır.Kayalık ve mağaralık alanlarda saklanmayı çok sever.Kum kazıcıdır.Aşırı bölgeci bir balıktır.Akvaryum tabanı ince kumla kaplı olmalıdır(Mercan kırığı ince)
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye
Cinsiyet Ayrımı: Yetişkin erkekler daha geniş ve büyük olurlar. Ayrıca dominant erkeklerin dorsal yüzgeçlerinde, ufak ve bölgesel yumurta şeklinde noktalar bulunur. Dişiler genelde kahverengimsi ve mor renklerde olurlar.
Üreme: Dişiler mağara veya yarıklarda yumurtalarını ağızlarına alarak kuluçkaya yatarlar.
Sıcaklık: 23-27°F
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt
Su Sertliği: Sert
pH: 7.8 - 8.6
Zorluk Seviyesi: 2
Habitatı ve Anavatanı:Malawi gölünün zengin ve tortulu kayalık kısımları
Beslenme Biçimi: Otçul, Sebze içerikli pul yemler ve granül yemlerle beslenmelidir.Yem ayırımı yapmaz.Sebze diyeti mutlaka yapılmalıdır.Kayalık ve mağaralık alanlarda saklanmayı çok sever.Kum kazıcıdır.Aşırı bölgeci bir balıktır.Akvaryum tabanı ince kumla kaplı olmalıdır(Mercan kırığı ince)
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye
Cinsiyet Ayrımı: Yetişkin erkekler daha geniş ve büyük olurlar. Ayrıca dominant erkeklerin dorsal yüzgeçlerinde, ufak ve bölgesel yumurta şeklinde noktalar bulunur. Dişiler genelde kahverengimsi ve mor renklerde olurlar.
Üreme: Dişiler mağara veya yarıklarda yumurtalarını ağızlarına alarak kuluçkaya yatarlar.
Sıcaklık: 23-27°F
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt
Su Sertliği: Sert
pH: 7.8 - 8.6
Zorluk Seviyesi: 2
Ana Renkler: Mor, Sarı, Turuncu
Genel Yorum: 1 erkek ve 2 dişi beslenmesi uygun olacaktır. Erkekler çok bölgecidir ve kendi bölgelerini şiddetle korurlar. Erkeklerin vücutlarındaki siyah renkli hatlar üst dudağa kadar devam eder. Erkekler daha büyük ve daha hakim renklerde çizgilere sahiptir. Bir erkek için, 3 dişi önerilir.Üreme tankında, kayalarla dekore edilmiş mağaralara ihtiyaç vardır.3 haftalık kuluçka dönemi vardır.Eşleşme döneminde erkek çok agresiftir.Yavrular, taze gıda ve artemia ile beslenebilir.
Genel Yorum: 1 erkek ve 2 dişi beslenmesi uygun olacaktır. Erkekler çok bölgecidir ve kendi bölgelerini şiddetle korurlar. Erkeklerin vücutlarındaki siyah renkli hatlar üst dudağa kadar devam eder. Erkekler daha büyük ve daha hakim renklerde çizgilere sahiptir. Bir erkek için, 3 dişi önerilir.Üreme tankında, kayalarla dekore edilmiş mağaralara ihtiyaç vardır.3 haftalık kuluçka dönemi vardır.Eşleşme döneminde erkek çok agresiftir.Yavrular, taze gıda ve artemia ile beslenebilir.
Cynotilapia Afra "Cobue"
Ortak İsim :Afra Edwardi
Bilimsel Adı Cynotilapia Afra "Cobue"
Dağıtım Afrika/Malawi
Beslenme Omnivor(Etçil ve Otçul)
Mizaç Agresif-Bölgeci
Bakım : Bakımı kolaydır.Canlı yem ve dondurulmuş yemlerle beslenmelidir.Sebze içerikli diyet yemlerle takviye yapılmalıdır.Yüksek ph ve sert su tavsiye edilir.Akvaryum tabanında kumlarla çok oynar. Tankta, mağara tarzı kayalardan dekorlar hazırlanmalıdır.
PH 8.0-8.5
Sıcaklık 23C - 28C
Maksimum Boy 10 cm
Cinsiyet Erkeklerin vücutları üzerinde siyah bantlar ve anal yüzgeçlerinde, sarı yumurta noktaları bulunmaktadır.Dişilerde ise anal yüzgeçlerdeki noktalar sarı değil, gölge şeklindedir.Erkekler daha parlak renklere sahiptir.
Üretim Üç dişi bir erkek olarak çiftleştirme yapılmalıdır.Üreme tankında, kayalarla dekore edilmiş mağaralara ihtiyaç vardır.Yumurtalar ağızda kuluçka yöntemi ile olgunlaşır.Yumurtlama sonrası erkek balık tanktan kaldırılmalıdır.
Varyansları Albino ve sarı.Malawi zebra ile karıştırılmamalıdır.
Ana renkler Mavi, Siyah
Cobue Erkek Damızlık Cobue Dişi Damızlık
Cobue Erkek Damızlık Altı Cobue Dişi Damızlık Altı
AFRA WHITE TOP (METANGULA)
Latince Adı: Cynotilapia Afra Metangula, Metriaclima Pulpican
Ortak İsim: Pseudotropheus sp. "Kingsizei”
Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü
Yaşam Süresi: 10 yıl kadar olmakla birlikte bakım şartlarına bağlıdır.
Akvaryum Ebadı: En az 200 litre
Beslenme Biçimi: Omnivor
Beslenme Biçimi: Omnivor
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler mavi renkli olup, gövde de koyu mavi çizgiler mevcuttur. Anal yüzgeçlerinde sarı noktalar bulunur. Dişilerdeki bu noktalar gölge görünümünde olup, dişilerin renkleri genellikle gri tondadırlar.
Davranış Biçimi: Agresiftir.
Kendi Türlerine Davranışı: Agresiftir.
Üreme: Dişi yumurtaları ağızda kuluçka yapar. Kuluçka süresi 3 hafta sürer. Dişiler kuluçka dönemlerinde rahat, sessiz, sakin bir ortam ararlar. Bu nedenle gürültülü stres yapıcı ortamlarda hemen yumurtaları tükürürler.
En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
Su Sertliği: Sert , pH: 7.5-8.5 , Sıcaklık: 23- 28° C
Su Sertliği: Sert , pH: 7.5-8.5 , Sıcaklık: 23- 28° C
Biraz komik gelebilir ama bu zavallı balığın yıllardır kimlik problemi var. Kimi otoriteye göre Cynotilapia Pulpican yada başka görüşlere göre Pseudotropheus sp. ‘’Kingsizei‘’ olurken, adamımız Konings bu balığa Metriaclima Pulpican sıfatını yapıştırdı.Hepside birbirinden farklı sınıfların içine girmekte. Sınıfı her ne olursa olsun, akvaryumlarımızın renk cümbüşüne kattığımız, buz mavi-beyaz balıkların ilklerindendir. Kısa sürede ülkemiz sularına adapte olmuş ve hobiciler arasında hızla yayılmıştır. Her ne kadar Konings adamım olsa da, bu balığı 2002 yılında ilk, Cynotilapia Pulpican olarak tanımlayan P.Tawil ‘in hatrına binaen başlığı bu şekilde açtım ve ben bu adı kullanacağım. Gerçi komik hikaye burada da devam etmiş ve Tawil, balığı isimlendirirken emin olamamış ve notlarına Cynotilapia ile Pseudotropheus arası bir balık diye yazmış. Sanırım Konings’inde Metriaclima demekte biraz haklı tarafı var.
Ülkemizde genelde ‘’ likoma ‘’ varyetesi bulunsa da, gövde bantları daha ince, kimi zaman daha fazla olan, sırt yüzgecinde şerit ve dikey çizgilere sahip ‘’ londo ‘’ varyetesi de mevcuttur. Likoma varyetesi sadece adanın bir sahilinde kendi bölgesi içinde yaşar, yani neredeyse kendi içinde endemiktir.Belki de sınıflandırma karmaşası bundan kaynaklanır. Yetişkinler 7-8 cm ye kadar ulaşırlar, üreme dönemleri hariç agresif olmayan kendi halinde bir balıktır.Dişi ve genç erkekler Gümüş-Gri renktedir.
Her ne kadar doğada diğer çoğu çiklit gibi planktonlarla beslense de akvaryum ortamında Otobur beslenme önerilir.
Dayanıklı ve değişik bir güzelliği olan bu balığı herkese tavsiye ederim.
Damızlık Erkek Damızlık Dişi
Afra Hara
Ortak İsim : Beyaz Hara
Bilimsel Adı: Cynotilapia sp. "Hara"
Dağıtım : Afrika/Malawi Gölü
Beslenme : Omnivor(Etçil ve Otçul)
Mizaç : Agresif-Bölgeci
Bakım : Bakımı kolaydır.Canlı yem ve dondurulmuş yemlerle beslenmelidir.Sebze içerikli diyet yemlerle takviye yapılmalıdır.Yüksek ph ve sert su tavsiye edilir.Akvaryum tabanında kumlarla çok oynar. Tankta, mağara tarzı kayalardan dekorlar hazırlanmalıdır.Her bir mbuna türüne, saklanacağı bir alan oluşturulmalıdır.
PH : 7.8-9.0
Sıcaklık : 23C - 28C
Maksimum : Boy 15 cm
Cinsiyet : Erkeklerin anal yüzgeçlerinde, sarı yumurta noktaları bulunmaktadır.Dişilerde ise anal yüzgeçlerdeki noktalar sarı değil, gölge şeklindedir.Erkekler daha parlak renklere sahiptir.
Üretim Üç dişi bir erkek olarak çiftleştirme yapılmalıdır.Üreme tankında, kayalarla dekore edilmiş mağaralara ihtiyaç vardır.Yumurtalar ağızda kuluçka yöntemi ile olgunlaşır.Yumurtlama sonrası erkek balık tanktan kaldırılmalıdır.
Erkek
Baskın Dişi Hamile Dişi
AFRA JALO REEF (Afra Red Dorsal)
Bilimsel Adı: Cynotilapia afra (Jalo Reef)
Yaşam Alanları: Malawi gölünde Jalo resiflerinde yaşar.
Beslenme Biçimi: Etcil
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha parlak bantlara ve daha çok yumurta beneğine sahiptir.
Karakteri: Hafif Agresif
Kendi Türlerine Karşı Davranışı: Hafif Agresif
Maximum Boy: Doğada erkekler 8-9 cm, dişiler 6-7 cm aralığına kadar büyüyebilir
Akvaryum Hacmi (Minumum): 150 lt
Isı: 23-27°C
pH: 8.0 – 8.5
Su Sertliği: Sert
Zorluk: 2
Üreme: Dişiler 20-30 arası yumurtayı ağızda kuluçka yapar.
Yavruların bakımı ve gelişimi diğer malawi türleri gibi, ilk 1-2 haftadan sonra canlı artemia ile yapılırsa maksimum verim alınır.Mizaçlarına yumuşak sert denilebilir. Erkekler buz mavi gövdesini dikine kesen 5 belirgin, 1-2 silik siyah bant ve yüz maskesi ile harika görünürken, açık hardal sarısı dorsal(sırt) yüzgeci balığın ihtişamını tamamlar. Dişiler açık gri yada kahverengi vücut yapısına sahipken, güzel tarafları bunlarında sırt yüzgeçlerinin erkeklerin ki gibi sarı olmasıdır.
Erkek Jalo Reef Dişi Jalo Reef
Demasoni (Malawi zebra) Cichlid (Pseudotropheus zebra veya Pseudotropheus Demasoni)
Latince isim:Pseudotropheus zebra
Eşanlamlılar:Tilapia zebra
Habitat:Afrika; Malawi Gölü'nün kayalık kıyıları
Büyüklük:Erkekler 12 cm, dişiler daha küçük
Davranış:Türe özel Malavi akvaryumları; saldırgan
Beslenme:Omnivor; Aufwuchs (yosun tabakası), bitkisel ve hayvansal yemler
Üreme:Yumurtalarını ağızda kuluçkaya yatırır <60 yumurta
Su şartları:pH: 7.5-9.0, sıcaklık: 22-28°CEn küçük akvaryum:100 cm
Yüzme seviyesi:Orta – Taban
Piyasada en çok bilinen zebra türü değiller. Erkekler siyaha yakın renkte enine siyah bantlı dişilerse portakal renginden açık renkte ve siyah enine siyah bantlılar. Dişi ağzında ortalama(üyüklüğü ile değişir) 20 ye yakın yumurta tutuyor. Ürkekler . Yakalamaya çalışırsanız yumurtaları bırakıyor ve tekrar asla ağzına almıyor. Erkek saldırgan ve genelde diğer balıklara karşı sert. Çiftleşme döneminde erkek resmen simsiyah oluyor. Dişi yumurtaları ağzına alınca rengi matlaşıyor.
ELONGATUS MPANGA (PSEUDOTROPHEUS)
Malawi gölünün 7-15 metrelik kayalık kesimlerinde yaşarlar. Bu balığın en göz alıcı özelliği 4 renk olmasıdır. Yani kuyruk gövdenin yarısına kadar sarı, kuyruk kenarları ve üst yüzgeçler siyah, gövde kobalt mavisi, bantlar lacivert olur. Elongatus mpanga'lar diğer mbunalar gibi yumurtalarını ağızda taşıyıcı balıklardır. Çiftleşme alanını erkek seçer. Bu genelde dipte kumlu bir yüzeydir. Bazen kumda veya kayaların altında bir çukur açabilir. Çok seçici değillerdir. Baskın erkek çiftleşme alanını hazırladıktan sonra çiftleşmeye hazır dişilerin önünde titreme hareketi yapar ve çiftleşmeye davet eder. (Eğer bu titreme hareketi başka bir erkeğin önünde yapılıyorsa bu meydan okuma anlamına gelir. Bu durumda pasif erkek kanatlarını kısar, rengini soldurur ve uzaklaşır.) Dişilere titreme hareketi yaptıktan sonra çiftleşme alanına kadar dişilere yol gösterir ve kuyruğunu yumurtlama sırasındaki gibi farklı bir şekilde sallar. Yumurtlama tamamlanınca dişi yumurtlaları ağzına alır ve yavrular büyüyüp kendilerine yiyecek aramaya başlayana kadar yavruları ağzında korur. Bu genellikle 13 ila 18 gündür. Dişi bu süreçte ağzına yem alabilir ancak bazen yavrulardan bir kaçını yem olarak yutabilirde. Yavru sayısı genelde 8-10 civarında kalır, 10'u geçmez.
Elongatus mpanga'lar da diğer mbuna türleri gibi SPİRULİNA temelli yemlerle beslenmelidir. Camlardaki ve taşlardaki algleri de yerler. (Ancak tabiki bu algleri kontrol etmek için yeterli değildir.) Arada bir ince kesilmiş marul ve salatalık verebilirsiniz.
7-15 metre derinlikte kayalıklar arasında bulunurlar. Büyük sürüler halinde gezerler. Akvaryumda tercihen tek erkek bulunan 6 ve daha üzeri gruplar halinde bakılması uygundur. Daha az sayılarda olursa dişiler baskın erkeğin agresifliği yüzünden oldukça hırpalanacaktır. Bakılabilecek en küçük akvaryum 200-220 lt civarındadır.
Gerek renkleri gerekse davranışları itibariyle mükemmel bir seçimdir. Mbuna türlerine merak saldıysanız akvaryumunuzda mutlaka bulunması gereken bir balıktır. Çiftleşme dönemindeki renklerine bayılacaksınız.
Elongatus mpanga'lar da diğer mbuna türleri gibi SPİRULİNA temelli yemlerle beslenmelidir. Camlardaki ve taşlardaki algleri de yerler. (Ancak tabiki bu algleri kontrol etmek için yeterli değildir.) Arada bir ince kesilmiş marul ve salatalık verebilirsiniz.
7-15 metre derinlikte kayalıklar arasında bulunurlar. Büyük sürüler halinde gezerler. Akvaryumda tercihen tek erkek bulunan 6 ve daha üzeri gruplar halinde bakılması uygundur. Daha az sayılarda olursa dişiler baskın erkeğin agresifliği yüzünden oldukça hırpalanacaktır. Bakılabilecek en küçük akvaryum 200-220 lt civarındadır.
Gerek renkleri gerekse davranışları itibariyle mükemmel bir seçimdir. Mbuna türlerine merak saldıysanız akvaryumunuzda mutlaka bulunması gereken bir balıktır. Çiftleşme dönemindeki renklerine bayılacaksınız.
Mpangalarda Cinsiyet Ayrımı;
Mpangalarda cinsiyet ayrımı kesin olmamakla birlikte malawi gölündeki balıkların alt anal yüzgeçlerinde bulunan malawi beneklerine bakılabilir. Dişi balıktaki benekler sayıca daha az ve şekil olarak daha belirgin olmayan küçük şekillerde olurlar. Dişi balığın dikey şeritleri daha vucüt rengine yakın, kafa yapısı daha düz olurlar. Kesin karar için anüs ve vent açıklığına bakılabilir.
ELONGATUS CHEWERE
Ortak İsim: Elongatus Chewere
Bilimsel Adı:Pseudotropheus sp. "Elongatus Chewere"
Dağıtım:Afrika/Malawi
Beslenme:Otobur
Mizaç:Agresif
PH:8.0-8.5
Sıcaklık:24C - 28C
Su Sertliği: Sert
Zorluk Seviyesi: 3
En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt
Maksimum Boy:15 cm
Cinsiyet:Olgun erkekler daha parlak ve siyah şeritleri daha koyudur.
Bakım:Kendi bölgesini tüm türlere karşı şiddetli olarak savunur.Diğer sert mbuna türleri yada kendi türleri dışındaki balıklarla bakılmamalıdır.
Sebze içerikli granül ve pul yemlerle beslenmelidir.Marul , ıspanak kaynatıldıktan sonra verilebilir.Aşırı beslenme veya fazla proteinli yemlerle besleme bloat hastalığına sebep olabilir.
Nitrat ve nitrite duyarlıdır.Kendi türüne ve diğer türlere karşı çok agresif bir balıktır.Kendi türündeki agresif balıklarla birlikte tutulmalıdır.Akvaryum kayalarla dekore edilmelidir. turkeyarena.net
Üretim:Akvaryumda çiftler yer ve bölgelerini belirler.Her ikisi de eşleşme ve yumurtlama döneminde çok agresif ve tanktaki diğer balıklar için tam bir tehlikedir.Bir erkek için, 3 dişi önerilir.Yumurtalar Ağızda kuluçka yöntemi ile olgunlaşır.28 günlük kuluçka dönemi vardır.Yavrular, ilk 10 gün küçük hacimli yemlerle beslenmelidir.
Dağıtım:Afrika/Malawi
Beslenme:Otobur
Mizaç:Agresif
PH:8.0-8.5
Sıcaklık:24C - 28C
Su Sertliği: Sert
Zorluk Seviyesi: 3
En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt
Maksimum Boy:15 cm
Cinsiyet:Olgun erkekler daha parlak ve siyah şeritleri daha koyudur.
Bakım:Kendi bölgesini tüm türlere karşı şiddetli olarak savunur.Diğer sert mbuna türleri yada kendi türleri dışındaki balıklarla bakılmamalıdır.
Sebze içerikli granül ve pul yemlerle beslenmelidir.Marul , ıspanak kaynatıldıktan sonra verilebilir.Aşırı beslenme veya fazla proteinli yemlerle besleme bloat hastalığına sebep olabilir.
Nitrat ve nitrite duyarlıdır.Kendi türüne ve diğer türlere karşı çok agresif bir balıktır.Kendi türündeki agresif balıklarla birlikte tutulmalıdır.Akvaryum kayalarla dekore edilmelidir. turkeyarena.net
Üretim:Akvaryumda çiftler yer ve bölgelerini belirler.Her ikisi de eşleşme ve yumurtlama döneminde çok agresif ve tanktaki diğer balıklar için tam bir tehlikedir.Bir erkek için, 3 dişi önerilir.Yumurtalar Ağızda kuluçka yöntemi ile olgunlaşır.28 günlük kuluçka dönemi vardır.Yavrular, ilk 10 gün küçük hacimli yemlerle beslenmelidir.
Erkek Dişi
Erkek Erkek
ELONGATUS DİNGHANİ (FLAVUS)
Latince Adı: Pseudotropheus flavus
Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü
Yaşam Süresi: 10 yıl kadar olmakla birlikte bakım şartlarına bağlıdır.
Akvaryum Ebadı: En az 150 litre
Beslenme Biçimi: Otçuldur.
Beslenme Biçimi: Otçuldur.
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha canlı renklere sahiptir. Sarı ve mavi şeritleri vardır. Dişilerin ise şeritleri kahverengimsidir.
Davranış Biçimi: Agresiftir.
Kendi Türlerine Davranışı: Agresiftir.
Üreme: 20 ile 40 adet arasında yumurtayı ağızda kuluçka yapar.
Sıcaklık: 24 - 28° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
Su Sertliği: Sert
pH: 7.5-8.5
Genel Yorum: Malawi Gölünün tortulu kayalık bölgelerinde yaşarlar. Bakımı kolay olmakla birlikte üretimi tecrübe ister. Dayanıklı, bölgeci ve agresif balıklardır. Akvaryum kumu olarak ince irilikte ve görsellik açısından da açık renkli kum kullanılmalıdır. Yüksek pH’lı sert sudan hoşlanırlar. Çiftleşme dönemlerinde erkekleri dişileri çok hırpalamaktadır. Bu nedenle akvaryumda dişilerin saklanabileceği çok sayıda dehliz ve mağaralar oluşturulmalıdır. Dişi 20 ile 40 adet arasında yumurtayı döllenme sonrasında ağzına alarak ağızda kuluçka yapar. Kuluçka süresi 3-4 hafta arası sürer. Dişiler kuluçka dönemlerinde rahat, sessiz, sakin bir ortam ararlar. Gürültülü stres yapıcı ortamlarda hemen yumurtaları tükürürler. Bu nedenle erkek ve diğer dişiler kuluçka dönemlerinde akvaryumdan çıkartılmalıdır. 12 cm’ye kadar büyüyebilmektedirler. Sıcaklık 24-28°C aralığında sabitlenmelidir. Yavruların ilk dönemlerinde canlı yemlerle beslenmeleri gelişimlerini hızlandıracaktır. Otçul beslenmelidir. Diğer tüm Cichlidlerde olduğu gibi sudaki nitrata ve su değişimlerinden dolayı bozulan su dengesine karşı hassastırlar.
Pseudotropheus Polit Lion Cove
Genel ismi: Pseudotropheus Polit
Coğrafi Bölge: Malawi Gölü Kayalık Bölgeri
Kendi Türlerine Davranışı: Kendi türleri arasında orta derecede agresiftir
Bakım Zorluğu: 2
Beslenme: omvivor , otçul,Ezilmiş Ispanak Kabak gibi yiyeceklere bayılırlar
Cinsiyet Ayırımı: Erkekler dişilere göre daha büyük ve koyu renklere sahip kesin cinsiyet ayrımı anüs vent kontrolü
Boyları: Max. 10 cm
Akvaryum: Min. 120 litre olmalıdır.
Akvaryum Su Sertliği: Sert
Akvaryum Sıcaklığı: 24°C - 28°C
Akvaryum pH: 7.5 - 8.6 pH
Üreme: Dişi ortalama 20 / 30 yumurtayı ağızda 23 / 28 gün kuluçkaya yatırır.Pseudotropheus Polit dişileri ağızda kuluçka yaparlar ve kuluçka süreleri 3 haftayı bulur. Bu 3 hafta sonunda 12 ile 18 arası yavru verirler. Yavrular, 1 hafta boyunca annelerinin ağzına girip çıkarak etraftaki tehlikelerden korunurlar. Dişi erkeği terk etmediği sürece erkek onunla defalarca çiftleşir.
Üreme: Dişi ortalama 20 / 30 yumurtayı ağızda 23 / 28 gün kuluçkaya yatırır.Pseudotropheus Polit dişileri ağızda kuluçka yaparlar ve kuluçka süreleri 3 haftayı bulur. Bu 3 hafta sonunda 12 ile 18 arası yavru verirler. Yavrular, 1 hafta boyunca annelerinin ağzına girip çıkarak etraftaki tehlikelerden korunurlar. Dişi erkeği terk etmediği sürece erkek onunla defalarca çiftleşir.
Genel Bilgi: Akvaryum dekoru kayalık yoğunluk ta olmalıdır , en az 1 erkek 3 dişi şeklinde beslenmelidir.
En özel Mbuna türlerinden biri olan Pseudotropheus Polit’lerin Malawi Gölü’nde yaşamlarını sürdürdükleri yegane yer Lions Koyu’dur. Cichlid’lerin her zaman erkeklerinin dişilerinden daha güzel göründüğü söyleminin en önemli kanıtıdır erkek Polit balıkları. Mavi ve beyaz karışımı bir rengin varolduğu gövdeleri; yer yer tamamen buz mavisi, yer yer tamamen bembeyaz ve yer yer bir Maylandia Callainos (Cobalt Blue Cichlid) kadar masmavi renklere bürünür. Yüzlerinde simsiyah maskeleri vardır. İstedikleri zaman bu siyah maskeyi yokedip bambaşka bir görünüme geçebilirler. Çok hızlı renk değiştirebilen en özel türdür
Dişilerin, erkeklere göre yoğun olarak karanlık kahverengi vücut yapıları vardır ve çoğunlukla yatay, kalın karanlık bir çizgi geçer gövdelerinden. Mbuna balık grubundan Iodotropheus Sprengerae (Paslı Cichlid) lere olan benzerlikleri renklerinden ötürü zaman zaman ayırt edilemez. Dişi Polit’lerin boyları genellikle erkeklerden daha kısa olur.
Erkek Dişi
Elongatus Neon Spot
Genel ismi: Pseudotropheus sp. elongatus neon spot
Coğrafi Bölge: Malawi Gölü , Ruarwe
Kendi Türlerine Davranışı: Kendi türleri arasında orta derecede agresiftir
Bakım Zorluğu: 2
Beslenme: omvivor , otçul
Cinsiyet Ayırımı: Erkekler dişilere göre daha büyük ve koyu renklere sahip kesin cinsiyet ayrımı anüs vent kontrolü
Boyları: Max. 15 cm
Akvaryum: Min. 120 litre olmalıdır.
Akvaryum Su Sertliği: 8-25 °dH
Akvaryum Sıcaklığı: 24°C - 28°C
Akvaryum pH: 7.5 - 8.6 pH
Üreme: Dişi ortalama 20 / 30 yumurtayı ağızda 23 / 28 gün kuluçkaya yatırır
Genel Bilgi: Akvaryum dekoru kayalık yoğunluk ta olmalıdır , en az 1 erkek 3 dişi şeklinde beslenmelidir
Neon Erkek Neon Dişi
Afra Maison Reef(Zebra Chilumba) Hakkında Bilgi
Bilimsel isim: Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef)
Yaygın isim: Chilumba Zebra, BB Zebra
Coğrafi orijin: Maison Resifi, Malawi
Habitat: sediment içermeyen kayalık bölgeler
Diyet: herbivor
Cinsiyet farklılığı: dimorphic
Kuluçka: anne ağzında
Davranış biçimi: oldukça saldırgan
Kendi türlerine karşı davranış: aşırı saldırgan
Max. boyut: 18 cm.
Isı: 25.5 - 28 derece
BB Zebra veya Chilumba zebra Malawi'nin kuzey doğu kıyısında Ngara'dan Chirwa adasına kadar olan bölümde bulunur. M. sp. ''Zebra Chilumba'' ya çok benzeyen ve bu bölgenin güney veya doğusunda bulunan örnekler M. Failzinberi olarak sınıflandırılır. Erkekler kayalar arasında bir mağara sahiplenir ve orayı ciddi şekilde korurlar. Üreme bu mağara içinde gizli (diğerlerinden uzak) şekilde olur. Gebe dişiler kayaların içindeki deliklerde gizlenirler. Luwino resifinde bulunan populasyon ayırtedici parlak sarı çenesinden ötürü oldukça populerdir ve akvaryum hobisi için en yaygın şekilde ihraç edilen türdür.
Birazda kendi gözlemlerimi ve yorumlarımı paylaşayım.
Maison Reef erkekleri son derece bölgeci ve agresif oluyorlar.Sahiplendikleri bölgeyi başka bir tür ile paylaşmak istemiyorlar ve bölgelerini ölümüne savunuyorlar.Aslında bir Mbuna türü olan Maison Reef diğer Mbuna türlerine oranla daha iri olan ve oldukça geniş hacimli akvaryumlarda beslenmesi gereken bir tür.Şahsi görüşüm 500 lt. nin altındaki hacimlerde sağlıklı olarak beslenemeyeceği yönünde.Yani kısaca özetlersek bu türü beslemek için standart Mbuna akvaryumlarından daha geniş hacimli neredeyse bir Haplochromis beslenecek akvaryum hacmi gerekiyor.Kaynaklar ulaşabilecekleri maksimum boyun 18 cm. olabileceklerini söylesede ben erkeklerin uygun hacimde 25 cm. kadar olabileceklerini düşünüyorum.
Üstteki fotolar Erkekler,Alttaki fotolar Dişiler.
Luwino Reef (Maylandia sp. "zebra chilumba")
Zebra Chilumba ailesinin Maison Reef’i başroldeyse, Luwino Reef’in dublör olması düşünülemez.
Zebra Chılumba ailesinin genel özellikleri hemen her yerde mevcuttur.Metriaclima yada Maylandia sp.Zebra Chilumbalar 15 cm’ye kadar olan büyüklükleri ve dev ağız yapıları nedeni ile alışıldık Mbuna türlerinden oldukça farklı bir yapıya sahiptirler.Malawinin kuzeydoğu sahili boyunca uzanan Ngara Chirwa adası arasında bulunurlar.
Otçul beslenme tarzına sahip olan Chılumba Luwino Reef, diğer tüm Chılumbalar gibi oldukça agresif bir tür olduğu için 400 litre ve üzeri tanklarda, uygun balık popülasyonunda bakılmalı ve diğer balıklar için yeterli saklanma alanları oluşturulmalıdır.
Baskın erkek, mavimsi mor renk vücut üzerinde birkaç kalın bant ile diğer chılumbalara benzesede Luwino Reef’i özel yapan görünümü; baskın erkeklerde bile renkleri birbirinden farklı olabilen, karnına kadar uzanan boğaz rengidir.Kimi baskın erkekte bu boğaz parlak sarı renge bürünürken, kiminde pembe-beyaz olabilmektedir.Bu renk değişikliği hellviolett pigmenti sayesinde olabilmektedir.Değişik renklenme de,doğada beslenme tarzının da etkili olduğu söylenebilir.
Luwino Reef’in diğer bir çarpıcı özelliği ise; baş bölgesinde kimi zaman gözünü de kapsayan karanlık bir maske hissi veren yüz maskesidir.Deyim yerindeyse Zorro Chılumba denilebilir.Ayrıca sırt ve kuyruk yüzgeçlerinde görülen kırmızı-turuncu renk ise farklılığına son noktayı koyar.
Bu güzel tür ve varyeteleri nihayet ülkemizde.İnşallah değerlerini bilir ve en yakın zamanda kendi tecrübelerimizi, yavru sevinçlerimizi burada paylaşmak nasip olur..
Erkek Dişi
Ahli (Sciaenochromis ahli)
max.) Dişilerde 15cm,Erkeklerde 18-20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Ürem esi Ağızda yumurtalarını luçkaya yatırır.
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Ürem esi Ağızda yumurtalarını luçkaya yatırır.
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün derin kayalık kısımları
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 15cm,Erkeklerde 18-20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler ,Karnivor; etçil. Yavru balıklar, küçük kabuklular
Balığın Üremesi Ağızda yumurtalarını kuluçkaya yatırır.
Balığın Davranışı Kendi renginde bulunan malawi türlerine karşı saldırgan.
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 15cm,Erkeklerde 18-20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler ,Karnivor; etçil. Yavru balıklar, küçük kabuklular
Balığın Üremesi Ağızda yumurtalarını kuluçkaya yatırır.
Balığın Davranışı Kendi renginde bulunan malawi türlerine karşı saldırgan.
Akvaryum Suyu 7.5-8.5 ph > 24-26 °C
Akvaryum Boyu En küçük 100cm.
Bakımı Tecrübe gerektirir.
Çok asil bir balık.Renkleri olsun duruşu olsun gerçekten ahli türü ender türlerden.Biraz agresifliği var ancak büyük tanklarda uygun balık seçimiyle bunun atlatılacağını düşünüyorum.Erkeklerin biraz daha koyu renkte oluyorlar ama güzel balıklardır
Akvaryum Boyu En küçük 100cm.
Bakımı Tecrübe gerektirir.
Çok asil bir balık.Renkleri olsun duruşu olsun gerçekten ahli türü ender türlerden.Biraz agresifliği var ancak büyük tanklarda uygun balık seçimiyle bunun atlatılacağını düşünüyorum.Erkeklerin biraz daha koyu renkte oluyorlar ama güzel balıklardır
Etçil bir balıktır. Doğada küçük balıklar ve kabuklularla beslenir. Akvaryum ortamında da kıyılmış midye, su piresi gibi canlı yemlerle beslenmelidir
Auratus (Melanochromis auratus)
Malawi Gölü'nün kayalık bölge balıklarındandır. Mbuna grubundan olduğu için bitkisel ağırlıklı beslenmelidir.
En az 200 lt.lik bir akvaryumda bakılmalıdır. Oldukça saldırgan bir türdür. pH 7-8 arasında olmalıdır. Sıcaklığın 24-26 C arasında olması idealdir.Karışık akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez.Akvaryum kumlarını deşelemeyi çok sever,mayın tarlası gibi yapar ve bütün balıkları kovalamayı seven bir yapısı var,huzuru bozduğundan önerilmez.
En az 200 lt.lik bir akvaryumda bakılmalıdır. Oldukça saldırgan bir türdür. pH 7-8 arasında olmalıdır. Sıcaklığın 24-26 C arasında olması idealdir.Karışık akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez.Akvaryum kumlarını deşelemeyi çok sever,mayın tarlası gibi yapar ve bütün balıkları kovalamayı seven bir yapısı var,huzuru bozduğundan önerilmez.
İCEMAN
Latin Adı Pseudotropheus Acei
Latin Adı Pseudotropheus Acei
Anavatanı Malawi Gölü kumluk kesimleri
Balığın Boyu (max.) 13cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka 20-28 gün arası.
Balığın Davranışı Orta derece agresif Anavatanı Malawi Gölü kumluk kesimleri
Balığın Boyu (max.) 13cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka 20-28 gün arası.
Balığın Davranışı Orta derece agresif
Akvaryum Suyu 24-26°C aryum Boyu En az 80cm
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir.
Iceman akvaryumunuzun her bölgesinde gezebilecek bir balık türüdür.Mbuna türlerinin arasında en hareketlileridir.Bitkisel ağırlıklı beslenmelidir.Sarı prenses,yunusla birlikte besleyebilirsiniz.Bakımını iyi yaparsanız çok yavru alabilirsiniz...
Balığın Boyu (max.) 13cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka 20-28 gün arası.
Balığın Davranışı Orta derece agresif
Akvaryum Suyu 24-26°C aryum Boyu En az 80cm
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir.
Iceman akvaryumunuzun her bölgesinde gezebilecek bir balık türüdür.Mbuna türlerinin arasında en hareketlileridir.Bitkisel ağırlıklı beslenmelidir.Sarı prenses,yunusla birlikte besleyebilirsiniz.Bakımını iyi yaparsanız çok yavru alabilirsiniz...
Sarı Prenses
En çok beslenen, en popüler Malawi cichlidlerindendir. Mbuna grubundandır. Malawi gölü'nün kayalık sahil kısımlarında yaşarlar. Etçil ve otçuldur. En az 200 lt.lik akvaryum gerektiren bu balıklar, ağızda kuluçka yaparlar.
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kayalık kıyıları
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 8-12cm,Erkeklerde 16cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Yavrularını ağızda kuluçka yaparlar.
Balığın Davranışı Kendi türlerine orta derece agresif.Karma akvaryumlar için uygun.
Akvaryum Suyu 7-8.5 ph > 25-27 °C
Akvaryum Boyu En küçük 80cm.
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir.
Malawi Çiklitleri içinde en fazla ün yapmış balıklardan biridir. Yavrularının erken dönemde renklenmesi, hem dişi hem de erkeğin renkli olması nedeniyle çok ilgi görür. Cinsiyet ayrımı zor değildir ancak birkaç yanıltıcı durum vardır. Normalde erkeklerde hem sırt hem de alt yüzgeçlerde parlak siyah çizgili bantlar varken dişilerde alttaki bant soluktur. Beslenme, alan kavgası veya yeni balıkla karşılaşma anlarında dişiler de geçici olarak erkek gibi görünebilir. Bu durum kalıcı değildir. Dişilerin karın kısmı erkeklere oranla soluktur ve beyaza dönüktür. Eşleşme dönemlerinde özellikle erkek balıkların yüzlerin kararması normal bir durumdur. Pseudotropheus zebra ile melezlenen sarı prenseslerde siyah çizgiler yokolmuştur. Malesef pek çok çiklitte olduğu gibi bu balıkta da türün saflığı giderek yokolmaktadır
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 8-12cm,Erkeklerde 16cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Yavrularını ağızda kuluçka yaparlar.
Balığın Davranışı Kendi türlerine orta derece agresif.Karma akvaryumlar için uygun.
Akvaryum Suyu 7-8.5 ph > 25-27 °C
Akvaryum Boyu En küçük 80cm.
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir.
Malawi Çiklitleri içinde en fazla ün yapmış balıklardan biridir. Yavrularının erken dönemde renklenmesi, hem dişi hem de erkeğin renkli olması nedeniyle çok ilgi görür. Cinsiyet ayrımı zor değildir ancak birkaç yanıltıcı durum vardır. Normalde erkeklerde hem sırt hem de alt yüzgeçlerde parlak siyah çizgili bantlar varken dişilerde alttaki bant soluktur. Beslenme, alan kavgası veya yeni balıkla karşılaşma anlarında dişiler de geçici olarak erkek gibi görünebilir. Bu durum kalıcı değildir. Dişilerin karın kısmı erkeklere oranla soluktur ve beyaza dönüktür. Eşleşme dönemlerinde özellikle erkek balıkların yüzlerin kararması normal bir durumdur. Pseudotropheus zebra ile melezlenen sarı prenseslerde siyah çizgiler yokolmuştur. Malesef pek çok çiklitte olduğu gibi bu balıkta da türün saflığı giderek yokolmaktadır
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kayalık kıyıları
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 8-12cm,Erkeklerde 16cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Yavrularını ağızda kuluçka yaparlar.
Balığın Davranışı Kendi türlerine orta derece agresif.Karma akvaryumlar için uygun.
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 8-12cm,Erkeklerde 16cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Yavrularını ağızda kuluçka yaparlar.
Balığın Davranışı Kendi türlerine orta derece agresif.Karma akvaryumlar için uygun.
Yunus cichlid (Crytocara moori)
- US CİKLET
- Bu balık hakkında genel bilgi
Latin Adı Cyrtocara moorii
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kumluk bölgeleri
Mbuna grubundaki Malawi cichlidlerine göre sakin sayılabilir. En az 250 lt.lik bir akvaryum ister. Etçil ve otçuldur. pH 7-8 arasında olmalıdır. Sıcaklığın 24-26 C olması idealdir. Erkeklerin kafaları ileriki yaşlarda çıkıntı yapar ve bu da balığa ayrı bir hava verir.
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kumluk bölgeleri
Mbuna grubundaki Malawi cichlidlerine göre sakin sayılabilir. En az 250 lt.lik bir akvaryum ister. Etçil ve otçuldur. pH 7-8 arasında olmalıdır. Sıcaklığın 24-26 C olması idealdir. Erkeklerin kafaları ileriki yaşlarda çıkıntı yapar ve bu da balığa ayrı bir hava verir.
Cyrtocara moorii
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kumluk bölgeleri
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 17cm,Erkeklerde 20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka.20-90 yumurta
Balığın Davranışı Sakin.Bazı durumlarda agresif.
Akvaryum Suyu ph 7 > 24-26 °C
Akvaryum Boyu En az 100cm
Bakımı Tecrübeliler için
Yunuslar, Malawi Gölünde nadir bulunan bir türdür ve çok geniş bir dağılım alanı olmamasına rağmen çoğu ihracatçılar bu balığı ihrac etmek için LUMBAULO ve MALOMBE'ye gelir,bu balık ilk olarak1968 yılında ihracat ortamına girmiştir. Şimdi ise yunuslar, akvaryum hobisinin tanınan bir türü haline gelmiştir. Yunuslar mikro-yırtıcı hayvan olarak sınıflandılırır ve genelde sakin bir tavır içerisindedirler, doğal ortamında bu balıklar çok değişik bir beslenme adaptastonu gösterirler. Fossorochromis rostratus, Mylochromis lateristriga, Taeniolethrinops praeorbitalis vs.. gibi türler ile aynı şekilde beslendikleri bilinir. Doğal ortamında, kumu kazarak yakaladıkları ufak böcekler veorganizmalarla beslenirler, tabi ki bu yunusların göldeki avlanma biçimidir, bizlerin yunus cichlileri akvaryum ortamında cichlid türleri için üretilmiş özel yemler ile beslememiz mümkündür
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kumluk bölgeleri
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 17cm,Erkeklerde 20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka.20-90 yumurta
Balığın Davranışı Sakin.Bazı durumlarda agresif.
Akvaryum Suyu ph 7 > 24-26 °C
Akvaryum Boyu En az 100cm
Bakımı Tecrübeliler için
Yunuslar, Malawi Gölünde nadir bulunan bir türdür ve çok geniş bir dağılım alanı olmamasına rağmen çoğu ihracatçılar bu balığı ihrac etmek için LUMBAULO ve MALOMBE'ye gelir,bu balık ilk olarak1968 yılında ihracat ortamına girmiştir. Şimdi ise yunuslar, akvaryum hobisinin tanınan bir türü haline gelmiştir. Yunuslar mikro-yırtıcı hayvan olarak sınıflandılırır ve genelde sakin bir tavır içerisindedirler, doğal ortamında bu balıklar çok değişik bir beslenme adaptastonu gösterirler. Fossorochromis rostratus, Mylochromis lateristriga, Taeniolethrinops praeorbitalis vs.. gibi türler ile aynı şekilde beslendikleri bilinir. Doğal ortamında, kumu kazarak yakaladıkları ufak böcekler veorganizmalarla beslenirler, tabi ki bu yunusların göldeki avlanma biçimidir, bizlerin yunus cichlileri akvaryum ortamında cichlid türleri için üretilmiş özel yemler ile beslememiz mümkündür
(mae 17cm,Erkeklerde 20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka.20-90 yumurta
Balığın Davranışı Sakin.Bazı durumlarda agresif.
Akvaryum Suyu ph 7 > 24-26 °C
Akvaryum Boyu En az 100cm
Bakımı Tecrübeliler için
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka.20-90 yumurta
Balığın Davranışı Sakin.Bazı durumlarda agresif.
Akvaryum Suyu ph 7 > 24-26 °C
Akvaryum Boyu En az 100cm
Bakımı Tecrübeliler için
Yaşayan kaya
Bu balık hakkında genel bilgi
Anavatanı Malawi Gölünün çamurlu sığ bölgeleri
Balığın Boymax.) 24-cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda yumurtayı kuluçka yaparlar
Balığın Davranışı Sert
Balığın Boymax.) 24-cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda yumurtayı kuluçka yaparlar
Balığın Davranışı Sert
Akvaryum suyu 25-28 derece
Akvaryum Boyu En az 60cm
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir
Yaşayan kaya,malawiler arasında en sert balıklardan biridir...Özellikle küçük akvaryumlarda yanlarına başka tür koymayın.Küçükken pek bi rahatsızlıkları yok ama büyüyünce sertliklerini gösteriyorlar.Yemleri çabuk yer.Hızlı gelişir.Hareketlidir.
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir
Yaşayan kaya,malawiler arasında en sert balıklardan biridir...Özellikle küçük akvaryumlarda yanlarına başka tür koymayın.Küçükken pek bi rahatsızlıkları yok ama büyüyünce sertliklerini gösteriyorlar.Yemleri çabuk yer.Hızlı gelişir.Hareketlidir.
Mavi prenses ciklet
Akvaryum Suyu 25-28°C
Akvaryum Boyu En az 60cm
Bakımı Biraz te Latin Adı Pseudotropheus socolofi
Anavatanı Malawi Gölü'nün kayalık bölgeleri
Balığın Boyu (max.) 15-20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka..
Balığın Davranışı Orta derece agresif
Akvaryum Suyu 25-26 °C
Akvaryum Boyu En az 80cm
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir..
Mavi prenses ülkemizde akvaryumlarda sık görülen bir tür değildir…Ama fiyatı da frontosalar gibi yüksek değildir..Sarı prenses besleyenlere biraz değişik gelebilir..Bu tür aynı cins değildir sarı prensesle…Akvaryumunuzda kayalar olması son derece balığın yararına olacaktır..Oy oven türdür…
Akvaryum Boyu En az 60cm
Bakımı Biraz te Latin Adı Pseudotropheus socolofi
Anavatanı Malawi Gölü'nün kayalık bölgeleri
Balığın Boyu (max.) 15-20cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Ağızda kuluçka..
Balığın Davranışı Orta derece agresif
Akvaryum Suyu 25-26 °C
Akvaryum Boyu En az 80cm
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir..
Mavi prenses ülkemizde akvaryumlarda sık görülen bir tür değildir…Ama fiyatı da frontosalar gibi yüksek değildir..Sarı prenses besleyenlere biraz değişik gelebilir..Bu tür aynı cins değildir sarı prensesle…Akvaryumunuzda kayalar olması son derece balığın yararına olacaktır..Oy oven türdür…
Bu balık iki farklı amerikan balıgının çiftleşmesi ile meydana gelen bir türdür akvaryum içinde orta derece agresiflerdir diger türlerdede kendi türlerinde.bu balık iki balıgın çifleşmesi ile olulan bir yür oldugu için bu balıgın erkekleri kısır olmaktadır dişilerde bu olay yoktur dişiler yumurtlar erkeklerde dölleme olayı olmadıgı için yumurtalar bir süre sonra bozulur ve çürür.o yüzden sadece süs amaçlı olarak beslenir çogunlukla. bu balık akvaryumda yumurta hırsızı olarakta bilinir diger balıklar yumurtlama anında yumurtalarını çalar ve yer bu yüzden balık lar yumurtlarken bu balıgı ayırmak en iyisidir bu balıgın renkeri çok güzel ve gösterişlidir çogu kişi akvaryumcudan bu balıgı rengi dolayısı ile alır ama bir süre sonra balık rengini yitirir bu yüzden bu balıklara renklerini koruması ve dahada çanlı renkler vermesi ve balıgın rengini degiştirmek için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.dİşiler sadece amerikan çikleti olan midas çikleti ile eşleşe bilir.
TABİATI:dogada bulunmaz
YAŞATIŞ ŞEKLİ:biraz agresif
YAVRU ALIMI:erkekler kısır oldugundan yavru alınamaz
BAKIMI:kolay
SU SICAKLIGI:25-26derece
EN FAZLABÜYÜYECEGİ BOY:25 CM
Cinsiyet Ayrımı: Kesin bir cinsiyet ayrımı yoktur yumurta dökme zamanı anlaşılır.
Genel Yorum :Doğutan omurga, yüzme kesesi ve ağız/çene sorunları olan, hatalı genlere sahip, tamamen ticari amaçlarla üretilmiş insan yapımı bir balıktır. Anatomik engelleri nedeniyle yaşı ilerledikçe yüzme güçlüğü çeker. Kendi erkeğiyle üreyemediği için, midas erkeğiyle çiftleştirilir.Bu nedenle piyasada saf midasların gittikçe azalmasına neden olmaktadır. Ağzını kapayamaz, yemi gırtlakta çiğnemek zorunda kalır. Ticari bir ürün olması nedeniyle boyama, kuyruk kesme gibi insanlk dışı yöntemlerin de en çok kullanıldığı balıklardan biridir. Tüm bu nedenlerden dolayı ülkemizde ve yurtdışında bilinçli akvaristler tarafından tepkiyle karşılanan,satılmaması ve üretilmemesi gereken bir balıktır.
Johanni (Melanochromis johannii)
Latince isim:Melanochromis johannii
Eşanlamlılar:Pseudotropheus johannii, Pseudotropheus daviesi
Habitat:Afrika; Malawi Gölü'nün 6 metreye kadar derinlikteki kayalık sahilleri
Büyüklük:Erkekler 12,5 cm, dişiler 10 cm
Davranış:Türe özel akvaryumlar. Saldırgan; hem erkek, hem de dişi kendi bölgelerini korur.
Beslenme:Omnivor; etçil ve otçul
Üreme:7-60 yumurta ağızda kuluçkaya yatırılır.
Su şartları:pH: 7.0-8.5, sıcaklık: 24-26°CEn küçük akvaryum:100 cm
Yüzme seviyesi:Her seviye
Venüstus (Nimbochromis venustus)
Latince isim:Nimbochromis venustus
Eşanlamlılar:Haplochromis simulans, Haplochromis venustus
Habitat:Afrika; Malawi Gölü'nün kumluk kıyı bölgeleriBüyüklük:20-25 cm
Davranış:Türe özel akvaryumlar; saldırgan
Beslenme:Omnivor; etçil ve otçul
Üreme:Ağızda kuluçkaya yatıran; 120 yumurta
Su şartları:pH >7, sıcaklık: 25-26°CEn küçük akvaryum:120 cm
Yüzme seviyesi:Orta – Taban
Bakım:Tecrübeliler için
Malavi gölünün bu balığı içerisinde Yaşayankayanın(livingstoni) da bulunduğu nimbochromis familyasına aittir.Bu balıklar akvaryumda diğerlerinden daha hızlı büyüdükleri için arkadaşlarını iyi seçmelisiniz aksi halde teritoryal davranış gösterdiği zamanlarda(çoğu zaman) diğerlerini strese sokabilir.Aslında karma malavi akvaryumlarında çok rahatsız edici bir balık değildir, alınacak en iyi önlem 1 erkeğe 2 dişi şeklinde olmalıdır.Erkekler 12-13 dişiler 9-10 cm boya ulaştıklarında yavru verebilirler.Gerekli su şartları ve uygun dekor (taşlardan yapılmış holler) sağlandığında yavru alınması zor değildir.Yavrularını ağzında büyüten bu hayvanın yavru taşıdığını dişinin yem yememesinden ve solungaçlarının sürekli şişik halde bulunmasından anlayabilirsiniz.Bu olayı gördüğünüz takdirde dişiyi derhal başka bir akvaryuma alın (eğer karma akvaryumdaysa) yavrular eğer hazır ise zaten onları bırakacaktır.Bu esnada dişiyi yavrulardan ayırmanız ve iyi bi şekilde besledikten sonra eski yerine koymalısınız. Yavrular yeterince büyüktür ve küçük hazır yemleri rahat yerler ancak süratli ve sağlıklı büyüme için artemia verilmelidir,filtrasyona ve havalandırmaya özen gösterin...
Trewavas Cichlid(Labeotropheus trewavasae)
Latince isim:Labeotropheus trewavasae
Eşanlamlılar:Array
Habitat:Afrika; Malawi Gölü kayalık kıyıları
Büyüklük:Erkekler 12cm, dişiler daha küçük
Davranış:Türe özel akvaryumlar; saldırgan
Beslenme:Omnivor; etçil ve otçul
Üreme:<40 yumurtayı ağızda kuluçkaya yatırır
Su şartları:pH: 7.0-8.0, Sıcaklık: 21-24°CEn küçük akvaryum:1 metre
Yüzme seviyesi:Orta – Taban
Bakım:Biraz tecrübe gerektirir.
Yaşadığı Yer:Afrika malawi gölünde yaşarlar.Malawi kıyılarının mbuna bölgesinde yaşamlarını sürdürürler.Aşağıdaki haritada Trewavas ın yaşam alanı gösterilmektedir.
Cinsiyet:Erkeklerin anal yüzgeçlerinde yumurta benekleri vardir. Erkekler mavi disiler ise sari ve turuncu renkte olurlar.Aşağıdaki örnektekten dişi-erkek ayrımı kolaylıkla bilgiye göre yapılabilir.
Üreme:Ağızda yalşaık 20-21 gün kadar kuluçkaya yatırır.Sarı prensesler kadar 20-40 arasında yumurta verebilirler.
Beslenme:Genellikle bitkisel ağırlıklı yem yapılmalıdır.Malawi kayalıklarındada yeşil yosun ve algleri yerler.Yemleri severek tüketirler.
Su şartları-Sıcaklık:pH:7.0-8.5 olmali, akvaryumun isisi 22-25 C arasindaki bir isida sabit tutulmalidir. 200 litrelik akvaryumlarda rahatça gelisirler.Akvaryumda bol kayalık ve saklanabilecekleri yerler olursa tüm cikletler açısından faydalı olacaktır.
Genel Yorum:Sert sulardan hoşlanırlar.25 derecede rahatça yaşayabilirler.Dayanıklı bir balık olduğu kanıtlanmamıştır.Genellikle saldırgan bir tutum içerisindedir.14 cm ye kadar büyüyebilme özellikleri vardır.
Kişisel Yorum:Özellikle bu balığın ağız kısmı bana çok hoş geliyor.
pH:7.0-8.5 olmali, akvaryumun isisi 22-25 C arasindaki bir isida sabit tutulmalidir. En az 100 litrede beslenmelidir.Geniş hacme ihtiyaç duyar tüm cikletler gibi.
MACRACANTHUS (Sazansıgiller grubundan-Ciklet Çöpçüsü olarak geçer)
Latince isim:Botia macracanthus
Eşanlamlılar:Cobitis macracanthus, Hymenophysa macracanta
Habitat:Güneydoğu Asya, Endonezya: Sumatra, Borneo
Büyüklük:Boy 13 cm
Davranış:Türe uygun karma akvaryumlar için; saldırgan
Beslenme:Omnivor; etçil ve otçul
Üreme:Doğada yağmur mevsiminde yumurtlar
Su şartları:pH < 7.2, sıcaklık: 25-30°CEn küçük akvaryum:100 cm
Yüzme seviyesi:Taban – Orta
Bakım:Tecrübeliler içinSpecial
Notes:Akvaryumdaki salyangozları kabuklarını kırarak yiyebilir.Akvaryumda kesinlikle yanlız tutulmamaları gereken sosyal sürü balıklarıdır. Beyaz benek hastalığına karşı hassastırlar. Bitkilere ve saklanacak yerlere gereksinimleri vardır. asla yanlız olmamalılar aksi halde hemen ölüyorlar. minimum 2 adet olmalılar, çok hareketli balıklar. çokta yararlılar. akvaryumunuzda bitkilerle gelen salyangozları çatır çatır yiyerek yok ediyorlar. karma akvaryumlarda cinsine uygun balıklarla çok rahat bakabilirsiniz. son uyarı, akşamları ışığı kapattığınızda macraları öldü zannedip üzülmeyin çünkü yan ve sırt üstü ölü gibi yatıyorlar:)
CALICO
Latince Adı: Yok
Habitatı: Akvaryumda üretilmiştir, doğada bulunmamaktadır.
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Üreme: Dişiler ortalama 25 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar
Sıcaklık: 26 - 28 derece Su Sertliği: Çok sert
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15cm En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre.
pH: 7.8 - 8.6
Genel Yorum: Bir mbuna türüyle imparator türü kırmasıdır. Bu türler tam olarak bilinmemektedir, zira balık pek çok renk ve form çeşitliliği göstermektedir.
Aktavist Yorumu: Ben de bu türle yeni tanıştım ama gözlemlerime göre özellikle kendi türlerine karşı çok aşırı agresif davranışlarla yanaşıyor. Bu da hem kendi türleri hem de diğer türler için çoğunlukla tehlikeli boyutlara ulaşıyor.Eğer düzgün netice alınmak istenirse tek erkeğe çoklu dişi olarak düşünülüp elden geldiğince tek tür yapılırsa hem uyum için hem de üreme için en iyisi olacağını düşünüyorum.Zaten renkleri yüzünden bir çok türün güzelliğini sergiliyor.
Amerikan Zebra Cichled
Amerikan zebralar oldukça dayanıklı ve agresif balıklardır.Bir çift için 50-60 litrelik bir akvaryum yeterlidir.Amerikan zebralarımız akvaryumda bir çift olarak beslenmelidir.Çok agresif olduğu için akvaryumda bulunan diğer balıklara rahat vermeyecektir.
Amerikan zebraların piyasada iki çeşidi vardır.Birisi çizgili zebra,diğeri ise albino zebra olarak bildiğimiz beyaz zebradır.
Cinsiyet ayrımına gelince;
Erkeklerde hafif bir kafa yapısı olur.
Dişilerde ise karınlarında bir turunculuk olur.(Her dişide turunculuk olmaz üremeye hazır dişilerde olur.Ama genellikle turunculuk vardır)
Resimli olarak göstermek gerekirse;
Üstteki erkek,alttaki ise dişi zebra
Amerikan zebraların piyasada iki çeşidi vardır.Birisi çizgili zebra,diğeri ise albino zebra olarak bildiğimiz beyaz zebradır.
Cinsiyet ayrımına gelince;
Erkeklerde hafif bir kafa yapısı olur.
Dişilerde ise karınlarında bir turunculuk olur.(Her dişide turunculuk olmaz üremeye hazır dişilerde olur.Ama genellikle turunculuk vardır)
Resimli olarak göstermek gerekirse;
Üstteki erkek,alttaki ise dişi zebra
Zebralar için akvaryumda çömlek vs. gibi şeyler koyarsanız zebralar oraya girerek orayı kendilerine yuva edinirler.
Akvaryumunuzda zebraların yumurta bırakması için bir yer gereklidir.Akvaryuma çömlek vs. koyarsanız yavru almayı hızlandırırsınız.
Zebralar oldukça yavru veren ve yavrularına annelik-babalık yapan balıklardır.
Zebraları üretmek için elimizde eş tutmuş zebra olması gerekir.Eğer eş tutmuş zebranız varsa 21 günde bir düzenli olarak yavru alırsınız.Zebralar yumurta verme zamanında akvaryumdaki kumları kazmaya başlar ve yuva arayışı içindedirler.
Akvaryumunuzda zebraların yumurta bırakması için bir yer gereklidir.Akvaryuma çömlek vs. koyarsanız yavru almayı hızlandırırsınız.
Zebralar oldukça yavru veren ve yavrularına annelik-babalık yapan balıklardır.
Zebraları üretmek için elimizde eş tutmuş zebra olması gerekir.Eğer eş tutmuş zebranız varsa 21 günde bir düzenli olarak yavru alırsınız.Zebralar yumurta verme zamanında akvaryumdaki kumları kazmaya başlar ve yuva arayışı içindedirler.
Daha sonra güvenli bulduğu yere yumurtaları bırakacaktır.
Zebra yumurtaları 3. ya da 4. gün çatlamaya başlar.
Yumurtalar çatladıktan 1 hafta sonra balıklar serbest yüzmeye başlarlar
Zebra yumurtaları 3. ya da 4. gün çatlamaya başlar.
Yumurtalar çatladıktan 1 hafta sonra balıklar serbest yüzmeye başlarlar
Yavrular çıktıktan sonra eğer akvaryumunuzda sadece zebra çiftiniz varsa yavruları ayırmanıza gerek yoktur.Fakat akvaryumunuzda başka balıklar varsa 1 hafta sonra balıkları ayırmalısınız.Yoksa minik zebralarınız diğer balıklara yem olabilir=))
Minik yavrularınıza;
Yumurta sarısı,pul yem,artemia vererek sağlıklı balıklar elde edebilirsiniz.
Minik yavrularınıza;
Yumurta sarısı,pul yem,artemia vererek sağlıklı balıklar elde edebilirsiniz.
Beğenenler: [T]113285,beyoğlu[/T][T]185917,Halil1906[/T][T]182571,anilagokay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182571,anilagokay[/T]
+1: [T]113285,beyoğlu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 15:41
Emeginize saglık
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 00:11
Valla word dosyasıydı bendeki,dosyayı koyayım dedim ama öyle bir menü olmadığını gördüm bütün dosyayı kopyalayayım dedim bu seferde resimler çıkmadı yazık oldu çalışmama.Oysaki gerçekten çok emek verdiğim güzel bir çalışmaydı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2015 11:22
[QUOTE=nofearkobra]
Valla word dosyasıydı bendeki,dosyayı koyayım dedim ama öyle bir menü olmadığını gördüm bütün dosyayı kopyalayayım dedim bu seferde resimler çıkmadı yazık oldu çalışmama.Oysaki gerçekten çok emek verdiğim güzel bir çalışmaydı.
[/QUOTE] merhabalar word dosyasındaki çalışmanızı [email protected] adresime mail atabilirmisiniz. ?Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir