Malawi tecrübelerimizi paylaşalım.


metinkodalÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2009
İl: Afyon
Mesaj: 52
metinkodalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2009 11:58
Arkadaşlar burada yapılan her paylaşım gerçekten çok önemli ve değerli ben eğer bu sitedeki bilgileri okumasaydım şu anda 80 cm lik akvaryumumda yunus ve sarı prenses beslemekteydim zaten başka bir tür hakkındada bilgim yoktu ama buradakileri okudukça herşey değişti şu anda 280 lt lik akvaryumumda hongi,demasoni ve saulosi besliyorum bu türleri hep bu siteden öğrendim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

büyükyilmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 425
büyükyilmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2009 21:08
[QUOTE=jacobsen__]Selamlar. Çokça balık paylaştık ancak bu paylaştığımız balıklar kıymete binince ben paylaşım yapmyı bıraktım. Sorun bundan ibaret...[/QUOTE]

Arkadaslar,elimizde olmayan baliklarin paylasimi kiymete binsede cok önemlimi bilmiyorum.Fakat elinizde olan baliklarin paylasilacak hicmi davranis bicimleri,bakimlari,hastaliklari,iyilesme sürecleri  yok.

Ben yinede paylasimlarinizi bekliyorum lütfen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

büyükyilmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 425
büyükyilmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2009 22:03
[QUOTE=metinkodal]Arkadaşlar burada yapılan her paylaşım gerçekten çok önemli ve değerli ben eğer bu sitedeki bilgileri okumasaydım şu anda 80 cm lik akvaryumumda yunus ve sarı prenses beslemekteydim zaten başka bir tür hakkındada bilgim yoktu ama buradakileri okudukça herşey değişti şu anda 280 lt lik akvaryumumda hongi,demasoni ve saulosi besliyorum bu türleri hep bu siteden öğrendim [/QUOTE]

Yazdiklarinizda cok haklisiniz Metin bey,bu site gercekten cok sey ögretiyor.Bizde 1-1,5 yilin icine 50 litrelik akvaryumdan 630 litrelik akvaryuma ulastik.Ve bu tecrübelerin büyük cogunlugunu bu siteden ögrendim.

Simdi arkadaslar Zebra gold disisinin basinda 1 hafta önce bir kizariklik vardi.Sag gözünün arka üst tarafinda bir kirmizilik hatta önce bir yere vurdu diye düsünmüstük.Son iki gün icinde kirmizilik gitti derken,bu gün su degisimi yaptik sabahtan.Aksam üstü baligin basindaki hem kirmiziligin koyulastigini hemde kafasinin sistigini gördük.Fotograf yüklemeye calisicam.Fakat ne olabilir.Kafasinin icinde tümör gibi bir sey olabilirmi.Bu konuda tecrübesi olan arkadaslar varsa lütfen yardimci olsunlar.

Saygilar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PALAREMZIÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2009
İl: Malatya
Mesaj: 20
PALAREMZIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2009 11:46
4 yıldır 55 lt de japon besliyordum ve sadece görsellik ön planda idi sonra akvaryumcu bana yaklaşık 2 beyaz 2 de sarı prenses verdi heyecanla internetten araştırma yaptım hatta bu siteye üye oldum soru sordum cevaplar karşısında büyük bir hayal kırıklıgı ile karşılaştım bizler görsellik adına balıklara cahilce bilmeden zulmetmişiz , ama bu başlangıç bir uyanış oldu akvaryumu komple sattım şimdi her gün bu sitede yeni şeyler okuyorum ögrenmeye çalışıyorum ve çok daha sevmeye başladım inşallah yakın zamanda sarı prensens akvaryumu kuracagım ve yavru almak zevkini tadacagım ama bu arada sizin gibi abilerimizin yazılarını okuyup bilgilenip balıklarında benimde mutlu olabilecegim bir ortam hazırlayacagım bundan dolayı bu siteye emegi geçen ve bizim gibi acemileri bilgilendirip uyandıran tüm güzel insanlara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 28
leyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2009 12:47
[QUOTE=reis][QUOTE=büyükyilmaz] [QUOTE=reis]Bu konuyu Malawi severler için faydalı bir envanter haline getirebilmek ve kerkesin faydalanabilmesini sağlamak adına bir süreliğine iğneliyorum.[/QUOTE]

Ugur bey,Malawi severleri cok merak ediyorum.Acaba herkes toplanip Malawi'ye seyahatemi gittiTebessüm.Bu arada ben bir süre foruma giremedim.Farkli Malawi türleri olan konuyu bulamiyorum.baska yeremi tasindi?

Maisoni'lerden yavru aldik.Henüz 1 haftaliklar.Bu arada esim 630 litrelik Tank kurma sevdasina düstü.Su ara onlarla ugrasiyor.Yakinda tüm fotograflari bu sayfalarda paylasacagim.

Arkadaslar kis uykusunda uyanalim yoksa ben mi uyuyorum farkinda olmadan.Havalar fünesli olunca baliklarada nese geldi.Sizdede öylemi?
[/QUOTE]
 
Ayşe Hanım,siz bilir misiniz kurbağa ne demiş?Tebessüm ''Bağıracam bağıracam ama ağzım su dolu bağıramıyorum''demiş.
 
İşte bende bu konuda çok doluyum bir şey söylemek istemiyorum ama Malawi severler şu başlığı okuyup insanların besledikleri türler hakkında yaptıkları paylaşımları görüp, ders almalılardır bence.
 
 
Neyi ne kadar bilirseniz bilin,başkaları ile paylaşmadıktan sonra hiç bir kıymeti yoktur bana göre.
 
 
Bu forumun yarıdan çoğu Malawi besliyor ücretsiz ilanlara ''Bedava Polit'' yazsam herkes ister ama besledikleri türler hakkında 2 satır bir şey yazmazlar.
 
Malawi severlere bakış açım gitgide değişiyor artık.Mutsuz
[/QUOTE]




 Uğur ( Reis ) Abinin yazdıklarında sonra yazmak farz oldu.

 Öncelikle mbuna severim ve elimdeki türler, acei ngara ( beyaz kuyruk ), p. socolofi ( mavi prensens ), p. neon spot ,p. polit

 Hikayeme gelince bahtımdan dolayı işin hastalıklar kısmını öğrenerek başladım bu işe. Akvaryumcu abimiz ngaralara yüklemiş hayvansal proteini ve maalesef 3 balık kaybettim 7 hasta balığımdan. Tabi işin iyi tarafı balıklarımın bu hassaslığı, ne kadar doğal olduklarını da ortaya koydu. Bu yüzden sağlıkları ve huzurları önceliklerim oldu. ( hasta balıkları olanlarada elimden geldiğince bilgim dahilinde yardım edebilirim )

 Acei Ngaralar (beyaz kuyruklar ), Kumluk alanda dolaşmayı daha çok seviyorlar, Kayaları nadiren çiftleşmeyle yanıp tutuşan erkeklerden kaçmak için dişiler kullanmakta. Obur, insan canlısı, ve mükemmel renklere sahipler.

 Socolofiler (mavi prensesler ), Kayalık olmazsa olmazları, erkeklerim agresifler, ben arkadaşlarıma mavi teror değince anlıyorlar. Hepsi delikanlı hepsi asil. Dişiler gözükara yakalamaya çalıştığımda dayak yiyeceklerini bile bile erkeğin mağarasına giriyorlar. Bu balıkları beslemek için kişisel görüşüm güzel kayalık bir akvaryum ve erkek sayısına göre mağara yada kayalık öbek oluşturmak.

 Neon spotlarım, Şimdilik ürkek duruyorlar. Baskın erkek diğerlerine pek aman vermiyor. Bölgesine girenlere sert davranıyor. Ama bir aksiliklerini görmediğim gibi oyuncu balıklar. Kayaların arasında bir uçtan girip bir başka yerden çıkıyorlar. Ortalığı teftiş ediyorlar.

 Politler ise mbunalar arasında ilk göz ağrımdı, sonunda bulabildim. Cüce olmalarından dolayı karakterleri çabuk oturuyor. Yerini sahipleniyor, etliye sütlüye karışmıyor. Kuralları ise basit bölgeme girme - beni delirtme diyebiliriz. Biraz dah sakin mubunlarla arada ki küçük dayılıkları görmezsek sorunsuzca bakabilirsiniz.

 Akvaryumlara gelince, maviler ve beyaz kuyruklar 450 litrede, politler ve neonspotlar 400 litre de yaşıyorlar.

 Yemleri ise sera flora, spiruluna, granugreen ve nls nin all purpose ve h2o tabletleri.

 Mbunalar hakkında genel olarak diyebilirim ki, Hepsi sade zarif ve asil karakterli olan bu balıklar pastel renklerin en güzellerini sadelikle bir araya getirmişlerdir.

 Saygıyı, güveni, öfkeyi, sahiplenmeyi, çocuksuluğu, zarafeti ve asaleti bu balıklarla gözlemleyebilirsiniz. ( mbuna aşkım kabardı yine )

 Baktığımız tüm balıklarımızın, sizin gibi " can " olduğunu unutmadan, kişisel zaaflarınıza yenilmeden sağlıklı balıklar, huzurlu akvaryumlar dileklerimle.

 Saygılarımla


leyhan2009-05-21 13:07:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih42Çevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2008
İl: Konya
Mesaj: 163
fatih42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 11:44
Ben ilk bu akvaryum işine çiklet balıklarıyla başladım.Herkes yapamazsın filan dedi ama ben başardım.65 litrelik bir akvaryumda karışık malawi besledim.Ailemide ikna ederek 270 litrelik bir tank yaptırdım.Sarı prenses ve yunus var şimdi içinde hatta sarı prenseslerimin 2 sinin ağzı dolu yunusta aldı ama ertesi gün boşalttı ağzını ama tecrübe edindim.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 18:26
Herkese merhabalar daha öncede başlığı görmüş olmama rağmen ancak şimdi zaman bulup birşeyler yazabileceğim kendimce :

Sarı prensesler kayalık alan ister, yunuslar için kumluk alanlar şarttır gibi bilgileri tüm forum arkadaşlarımız bir çok yerde bulabilir zaten dolayısıyla bildiğim en ayrıntı bilgileri paylaşmaya çalışacağım :

Saulosiler: Mbuna ailesinin farklı renkleriyle meşhur bu türünü diğer tüm malawilerden farklı olarak 20mm'den itibaren dişi erkek ayırımı yapmak çok büyük oranda mümkündür lakin 20mm'den itibaren erkek saulosi yavruları pelvic yüzgeçlerinden başlamak üzere kararmaya başlarlar.

Küçük hacimde dahi beslenseler yavrularını tek tür beslenmeleri koşuluyla yemezler, zarar vermeye yeltenmezler dolayısıyla bana göre ayırılmalarına gerek yoktur.

Demasoniler :
Son zamanların favori cüceleri forum ismime dahi kendini yazdıracak kadar etkilemiştir beni ki hala daha etkilemektedir. Ne var ki şahsen ''küçük hacimde tek tür beslenmeleri uygun olur'' gibi bir yorum forumumuzda desteklenirken ben şahsen bu konuda bir çok tecribe edinmeme dayanarak bu düşünceye şiddetle karşıyım ve diğer tüm arkadaşlara diyeceğim şudur ki demasoni beslendiği yaklaşık 1 metrelik tankta/larda baskın tür olursa bu tam bir felaket anlamına gelir !!!

Demasoniler kendi türlerine karşı aşırı serttirler, aman vermezler ve kovalayıp rakiplerini bıktırana, yaşamak vazgeçirene kadarda baskıları bitmek tükenmek bilmez.

1 metrelik 160 lt tankta 1e 4d olarak tek tür yaklaşık 5 6 ay kadar demosoni besledim bir ara tanka ya dayanamayıp aşırı kaya yüklemesinden dolayı kırılırsa diye korkudan yaklaşamıyordum fakat yinede dişi balıklarımdan öncelikle nispeten minik olanları sonrasında diğer devamlı yavru alıp atan iki dişim ne yazıkki stresten ve baskıdan uzun vadede hayatlarını kaybettiler Mutsuz

Demasoni tanklarında huzur ve yavru almak hedef ise bunu yapmanın bana göre iki yolu vardır : Ya büyük hacimli(>250-300 lt) ve bol kayalı bir ortam yaratılmalıdır yada nispeten daha küçük bir tankta beslenecekse(>150*200 lt) tankın baskın erkeği demo erkeği olmamalı, baskınlığını tankın her köşesine rahat rahat girip çıkarak sürdürememelidir aksi taktirde yaramazlıkları ve kavgacı yapıları sizi er yada geç balıktan soğutacaktır !!!

Auratus : Yine demasoniler gibi küçük hacimde baskın ırk olmaları durumunda tankta huzur bırakmazlar, kumları aşırı kazıp, tankın görselliğini mahveder, bitki koymazlar. Erkekler dişilere aman vermezler. Tankın karşına geçip kafasını taşların arasında çıkarır çıkarmaz siddet gören dişilerin hayatta kalma mücadelesini izlemek istemiyorsanız küçük hacimde tek tür auratus beslenmesini tavsiye etmem.

Yine geniş hacimli, bol kayalık tanklarda yada baskın ırk olmadıkları kurulumlarda yaşamaları uygundur. Yavrularının 10 12 mm iken dahi renk almaları ve bariz belli siyah, sarı çizgileriyle ortalıkta dolanmaları çok hoş Göz%20Kirpma

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Saygılarımla Tebessüm
Demasonilover2009-05-24 18:29:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alper_19Çevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 19
alper_19Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 20:50

herkese merhaba buraya yazmam uygunmuudur bilmiyorum fakat malavi türleri hakkında bir sorum olucaktı,acaba 50 litrelik bir akvaryumda 1 erkek 2 dişi sarı prensesin üremesi nekadar mümkündür fikri olanlar lütfen paylaşsın iyi günler.....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 20:53
Alper Bey,o hacimde akvaryumda 3 değil belki 10 tane sarı prenseste üreyebilir.Ama bilinçli akvarist Malawi türlerini 120-150 lt. hacimden daha küçük akvaryumlarda beslemez.
 
Balıkların sadece nefes alıp vermesi demek iyi şartlarda yaşıyorlar anlamına gelmez.50 lt. hacimde beslenen hiç bir Malawi türü büyüyüp gelişip türünün güzel bir örneği olamaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tito34Çevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 41
Tito34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 21:39
TebessümTebrikler Uğur abi sana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
reis2009-05-28 21:45:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ist_burakÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 229
ist_burakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2009 13:31
Bütün ustalara öncelikler saygılar.Ama burdaki malawi türlerini tartışırken ve konuşurken farkettim ki aslında bütük akvaristlerin beslediği ve bildiği bir tür olmasına karşın sp ler hakkında hiç bir bilgi olmadığı dikkatimi çekti ve bu konuda ustalardan buraya açıklamalar beklediğimi belirtmek isterim.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dimbelethÇevrimiçi

Kayıt: 08/04/2009
İl: Artvin
Mesaj: 51
dimbelethÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 20:43
Arkadaşlar ,ben eskiden 2 tane sarı prenses 2 tanede yunus besliyordum.Akvaryuma ilk koyduğum zaman iki cinsde ayrılmıştı.Sarı prensesler akvaryumun sağ,yunuslar ise sol tarafına geçmişti.Niye olduğunu anlamadım ,ama diğer gün düzelmişlerdi.Akvaryumun ortasına mağara yapmıştım.Balıklar strese girince mağaraya saklanıyorlardı.(Karanlık olduğu için).Bir yıla yakın besledim.Bikere akvaryumu boşaltıp temizledim.Tekrar doldurup balıkları içine koydum.Isıtıcının ayarı bozulduğu için balıklar sıcaktan öldü.Mutsuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasan FurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 790
Hasan FurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2009 20:06
160 Litre akvaryumda 1e 4d tapir besledim.Ve yavru aldım.Kesinlikle çok zevkli ve beslenilmesi gereken bir tür.Ama anladım ki daha büyük akvaryumlarda bakılması gerekiyor.Erkekler çok agresif oluyor.Özellikle dişilere karşı.Ve dişilerde kusturma hem zor hemde yıpratıcı oluyor.2 dişiyi bu yüzden kaybettim.Büyük  ve bol saklanma alanı olan akvaryumlarda bakılırsa hem dişilerin kusturulması gerekmez hemde dişiler rahat olur.Kusturma dışında dayanıklı balıklar.Yem olarak kaşık kaşık granugreen yiyorlardı.Ve çoğu kez onu kullanıyordum.Büyük akvaryumlarda bakıldığı taktirde kesinlikle zevkli bir tür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 13:08
Arkadaşlar 2-3 senedir balık beslememe rağmen şu ana kadar malawiden hiç yavru almadım sebebide uzun süreli sabit bir akvaryum kuramamış olmam ama bu yaz için evde şimdiden cobalt blue akvaryumunu kurdum. İNşallah yazın yavru almayı istiyorum. Ayrıca şu an dekorsuz akvaryumda olan demasonilerin içinde bir akvaryum kuracağım 3 hafta sonra. Bu konularda (malawiden yavru alma konusunda) hiç tecrübem yok, sizlere birkaç  sorum olacak;

- Cobalt blue lar otçul balıklar olarak geçiyorlar ama ben bilmiyorum yanlış mı ettim bunkar yavruyken proteine ihtiyaç duyduklarından tetra bits veriyordum ve halende veriyorum. Balıklar 5-7 cm civarılar. Günde 1 öğün granugreen 1 öğün nls chicled ve 1 öğündede yarım porsiyon tetra bits veriyorum. Sizce yanlışmıdır? Ve aynı menüyü demasonilerede uyguluyorum onlar içinde yorumlarınızı bekliyorum. (demasoniler 4-7 cm ler)

- Demasonilerimi 4e 8 d olarak aldım. Yalnız balıklar yolculuktanmıdır yoksa başka birşey denmidir epey yıpranmış gözüküyorlar, kuytuklarda felan tırtıklanma var acaba hastalık vs varmıdır yoksa zamanla kendilerini toparlarlarmı? Ve bu balıklar yavru alacak boydamıdır?

- cobaltlarda demasonilerde 180 er lt deler. (100*40*45). Demasoniler 12 adet, cobaltlar 13 (3e10 d olarak tahmin ediyorum). Sizce bu akvaryumlar bunlara yeterli olacakmıdır ilerisi için? Herkese çok teşekkür ediyorum. Saygılaar.
abdullahbestil2009-06-06 13:08:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir