Malawinin Yaramazı Maylandia Fainzilberi Manda
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 23:50
Bu makalemde sizlere Malawinin rengarenk desenlerini üzerinde mükemmel taşıyan bir balıktan yani "Maylandia Fainzilberi"den bahsedeceğim.Maylandia ailesinden olan Fainzilberinin kendi içinde tam 25 farklı varyetesi bulunmaktadır.Ancak ben sizlere ülkemize giren birkaç varyeteden biri olan "Fainzilberi Manda"varyetesinden bilgiler vereceğim.
Gölde Yaşadığı Alanlar/Bölgeler :Chirwa Adası ve Usisya kıyıları
Maksimum boyut :Erkekler 22-24cm - Dişiler 16-18cm
Beslenme Biçimi :Hem etçil hem otçul "Omniwor"
Beslendiği yiyecekler :Kayalar üzerindeki tortular,yosunlar,küçük parazitler,larvalar vs..
Fainzilberinin bulunduğu bölgede göl ve kıyı içinde oluşan çifleşmedelerden dolayı 25 farklı varyeteye kadar ulaştığı saptanmıştır.
Akvaryumdaki Uyumu Ve Bakımı :Fainzilberi Manda tecrübelerime göre kendi boyutundan küçük balıklarla çok uğraşan sürekli yer mücadelesi veren bir balıktır.Büyük boyutlara ulaştığı için akvaryum olarak en az 300 Lt de beslenmelidir.Maison Reef,Luwino Reef ve diğer Maylandia türleriyle beslenmesi uyumludur.Kavgacı bir yapısı ve görüntüsü olan Fainzilberi Manda dişilerine karşıda hırçın davranır.Eğer uygun sayıda harem oluşturulmazsa dişileri çiftleşme için dövecek hatta öldürecektir.
Fainzilberi Mandanın resimde de görüldüğü gibi dudak uçlarında tırtıklı bir yapı vardır.Biz bunu diş olarak algılarız ancak diş değildir.Bu tırtıklar yaratılış gereği beslenmesinde çok büyük rol oynar.Balık dudaklarındanki bu yapı sayesinde kaya üzerindeki yosun ve tortuları kolayca kazıyabilmektedir.
Erkekler F.Mandalar kuyruktan itibaren başlayıp kafaya kadar uzanan açıktan koyuya doğru mavi bir renk alırlar.Bu ahenk üzerinde vücutlarına dikey olarak bordo-kahverengi çizgiler uzanır.Göz altı ve ağız çevresinden karın bölgesine kadar uzanan bir sarılık kuyruk uçlarınıda sararak bu renk cümbüşünü tamamlar.
Dişiler ise düz kahverengi-gri tonlarda olup yine dikey olarak hafif mavi çizgileri vardır.
Son yıllarda ülkemize giriş yapmış ancak daha adını duyuramamış bu güzel tür çok yakında tüm hobicilerin gönüllerinde taht kurup akvaryumlarında boy göstermeye başlayacaktır.
Yazan : Murat Can GÖKYOKUŞ (by aquamania)
NOT:Bu makale tamamen tecrübelerime dayanılarak yazılmıştır.Hiçbir yerden alıntı yapılmamıştır.İznim alınmadan kopyalanamaz,başka yerde yayınlanamaz !
Saygılarımla,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir