Mantar sorunu
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2008 23:27
Fotoğraf:http://img388.imageshack.us/my.php?image=dsc01qr4.jpg
Canlıdaki Belirtiler:Agız kenarlarında ve Göz çevresınde beyazlıklar,sallanarak yüzme,yem yemede zorluk, ara sıra bitkilere sürtünme.
Akvaryum Kapasitesi (litre):30lt
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:Toplam 3 dişi lepistes
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):25-26C
Filitrasyon:ATMAN HF 600 Şelale filitre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:İlaç kullanmadım
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :Hafatda 1 %15 su degişimi,BLOW&GROW MICOBE-LIFT sıvı gübre verdim 1.2ml kadar. Dün %10 su degişimi yaptım.
Akvaryumu kuralı 3 hafta oldu. Balıkları ekliyeli 5 gün oldu. Balıklardan birisinin agız cevresinde ve göz cevresinde beyaz lekeler var. Gözünün birinde hafıf şişme var.
Bu ilk balık akvaryumum konun oldukça acemisiyim.
Ben mantar oldugundan supelendim herhangi bir tedaviye başlmadan önce işin uzmanlarına bir danışayım dedim.
Elimde Contra-Lchthyo (sanırım metilen mavisi) ve AQua mantar ilacı var karantina akvaryumum olmadıgı için ana tankta kullanmayı düsünüyorum, bu ilaçlar bitkilerime zarar verir mi?
(çınar,anubias,cabomba,eledoa)
Hasta olan surekli filitrenin çıkış kısmına dogru akıntıya karşı yüzmeye calışıyor bu normalmidir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2008 13:58
Öncelikle geçmiş olsun.Aynı sorunu bende calvuslarımda yaşadım.İlaç olarak mikofish süspansiyon kullandım ve 3 günde balıklarım iyileşti.Yalnız bu ilaç bitkilere zarar veriyor ve aksesuarları boyuyor.İlacı ana tankta kullanıcağınız için bunlara dikkat etmeniz gerekir. Tekrar geçmiş olsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2008 13:56
Eray bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Sanırım ben yanıldım herhangı bir ilaç kullanmadan bır gun arayla toplamda %50 olacak sekılde su degışımı yaptım.
Balık düzeldi agız çevresindeki beyazlıklar kaybolmaya başladı.Digerleriyle beraber akvaryum içerisinde dolasıyor yem arıyor ve yeme karşı daha iştahlı davranmaya başladı.
Mantarın ilaç kullanmadan sadece su degışımıyle iyleşecegini zannetmıyorum.
Yinede onerdiginiz ilacı alacagım.
Tekrar teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2008 21:50
Geçmiş olsun. Mantar tedavisinden önce mantara neden olan etkenleri ortadan kaldırmalısınız. Mantara neden olan organizmalar dünya üzerindeki her suda bulunur. Önemli olan balıkların bağışıklık sisteminin bu organizmalarla savaşacak seviyede ve güçlü olmasıdır, bunun yegane yolu su şartlarını stabil tutmaktır. Atman HF-600 biyolojik filtrasyon konusunda yetersiz bir filtredir. Su şartlarınızı iyi hale getirmek için öncelikle benim fikrime göre bir pipo filtre edinmelisiniz ve şelale filtrenizin içerisine bakteri tutunma alanı olarak sünger eklemelisiniz. Bunları yapıp su şartlarınızı da stabil tutma konusunda başarılı olursanız hiçbir balığınız mantara yakalanmayacaktır ve siz de zaten var olmayan akvaryum dengenizi para vererek o ilaçlarla daha da bozmak zorunda kalmayacaksınız.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2008 14:37
Türker bey
Mantar konusunda haklısınız. Akvaryumun cok küçük ebatlarda oldugu için su şartlarını stabil tutmak oldukça zor.Şelale filiter kullanmamım sebebi daha onceden elimde bulunması ve akvaryumun ufak olması ama dediniz gibi atman hf 600 orjınal parçalarında karbonlu elyaf parçası bırde ne işe yaradıgını tam olarak anlamadıgım ama bakterı tutunmasına yardımcı oldugunu zannetıgım bır plastık parçası var.Biyolojık filitrede yetersiz kalacagını dusundugum ıçın ben elyafla plastık parça arasına 3-4 cm genişliginde sunger koydum. Bitki oldugundan dolayı karbonu cıkardım sadece elyaf koydum.
Akvaryuma ilaç katmayı düşünmüyorum balıkta düzelme gosterıyor ilacı ileriye yönelik tedbir amaçlı edinmeyi düsünüyorum.
Bu akvaryum benim için sadece deneme amçlı bir akvaryum oldu ilerde 120-130 lt gibi bir akvaryum edinmeyi düşünüyorum.
Yaptıgım hata ufak akvaryumla başlamak oldu sanırım çunku ufak akvaryumun problemlerı daha fazla oluyor diye dusunuyorum en buyuk problemde en ufak bır eklentıde su mıktarının bunu tolere edecek mıktarda olmayısı su degerlerının stabilitesinin bozulması.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir