Maylandia Chilumba Maison Reef hakkında Her Şey.
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2009 21:44
Son dönemlerde ülkemiz akvaristlerinin adını sıklıkla telafuz ettikleri bir Mbuna türü olan kısaca Maison Reef dediğimiz tür hakkındaki bilgileri bir çatı altında toplamak istedim.
reis 2009-07-10 21:46:12
Bu balık hakkında bir kaç çeviri yaptırdım,besleyen akvaristlerin tecrübelerini paylaştım ve az da olsa balığı çıplak göz ile gözlemledim.
Bu doğrultuda henüz hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız bu tür hakkındaki bilgiler şu şekilde,
bilimsel isim: Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef)
yaygın isim: Chilumba Zebra, BB Zebra
coğrafi orijin: Maison Resifi, Malawi
habitat: sediment içermeyen kayalık bölgeler
diyet: herbivor
cinsiyet farklılığı: dimorphic
kuluçka: anne ağzında
davranış biçimi: oldukça saldırgan
kendi türlerine karşı davranış: aşırı saldırgan
max. boyut: 18 cm.
ısı: 25.5 - 28 derece
BB Zebra veya Chilumba zebra Malawi'nin kuzey doğu kıyısında Ngara'dan Chirwa adasına kadar olan bölümde bulunur. M. sp. ''Zebra Chilumba'' ya çok benzeyen ve bu bölgenin güney veya doğusunda bulunan örnekler M. Failzinberi olarak sınıflandırılır. Erkekler kayalar arasında bir mağara sahiplenir ve orayı ciddi şekilde korurlar. Üreme bu mağara içinde gizli (diğerlerinden uzak) şekilde olur. Gebe dişiler kayaların içindeki deliklerde gizlenirler. Luwino resifinde bulunan populasyon ayırtedici parlak sarı çenesinden ötürü oldukça populerdir ve akvaryum hobisi için en yaygın şekilde ihraç edilen türdür.
Birazda kendi gözlemlerimi ve yorumlarımı paylaşayım.
Maison Reef erkekleri son derece bölgeci ve agresif oluyorlar.Sahiplendikleri bölgeyi başka bir tür ile paylaşmak istemiyorlar ve bölgelerini ölümüne savunuyorlar.Aslında bir Mbuna türü olan Maison Reef diğer Mbuna türlerine oranla daha iri olan ve oldukça geniş hacimli akvaryumlarda beslenmesi gereken bir tür.Şahsi görüşüm 500 lt. nin altındaki hacimlerde sağlıklı olarak beslenemeyeceği yönünde.Yani kısaca özetlersek bu türü beslemek için standart Mbuna akvaryumlarından daha geniş hacimli neredeyse bir Haplochromis beslenecek akvaryum hacmi gerekiyor.Kaynaklar ulaşabilecekleri maksimum boyun 18 cm. olabileceklerini söylesede ben erkeklerin uygun hacimde 25 cm. kadar olabileceklerini düşünüyorum.
Maison Reef beslemek için en önemli bir ayrıntı da bana göre akvaryum dekoru.Yabancı makalelerde de bahsedildiği gibi akvaryumlarında bol kaya ile saklanma alanları oluşturmak ağzı dolu anne adayları için oldukça sağlıklı olacaktır.
Görüldüğü gibi oldukça albenili olan bu türü beslemek,ona uygun hacimli akvaryumu sağlamak hiçte kolay değil.Birde tamamen bitkisel beslenen bu türün beslenme alışkanlıkları genelde omnivur (Hem bitkisel,hem protein ağırlıklı)olan diğer Mbuna türleri ile bir arada beslenmesini tavsiye etmiyorum.
Bir kaç tane Maison Reef fotoğrafı paylaşalım.
Erkek Maison Reef'ler.
Bunlar da dişi Maison Reef'ler.
Fotoğraflar bu forumda açılmış Maison Reef ile alakalı bazı başlıklardan alınmıştır,emeği geçen arkadaşlara teşekkürler.
Bu makalede bana çeviri konusunda yardımcı olan Ekrem Hocama ve Çağrı kardeşime çok teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2009 21:54
Uğur abi ellerine fikrine sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Ayrıca Ekrem bey ve Çağrı kardeşime de teşekkürler. Kim bilir belki ileride bir gün besleriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2009 22:13
Uğur Abi sizin gibi bu işe gönül vermiş bir kişiden Zebra Chilumba nın tanıtımını dinlemek güzel şey.Bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürler. miras 2009-07-10 22:18:02
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2009 22:27
Uğur abi bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürlerimi sunarım.Eline ve emeğine sağlık beslemek istediğim bir türün senin gibi değerli bir ustandan bunları duymak gerçekten benim için çok iyi oldu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 22:28
Eline sağlık Uğur abi çok güzel ve bilgilendirici yazı olmuş..
Bu balığı beslemek isteyen arkadaşlara tavsiyem; yukarda da yazıldığı gibi tek tür ve büyük tanklarda beslenmesi..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 22:31
Ellerine sağlık Uğur abi güzel bir makale olmuş, yakında yavrularını görmeye başlarız inşallah.
[QUOTE=reis] Luwino resifinde bulunan populasyon ayırtedici parlak sarı çenesinden ötürü oldukça populerdir ve akvaryum hobisi için en yaygın şekilde ihraç edilen türdür.
[/QUOTE]
Şahsi kanaatim Luwino Reef'in Maison Reef den daha güzel ve alımlı olduğu.Tüm varyetelerin ülkemizde bulunması dileğiyle..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 23:02
Teşekkürler arkadaşlar.
Bu türü besleyenler arasında makaleye eklememi istediğiniz bir paylaşım olursa bana özelden veya buradan ulaşabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2009 18:25
Gerçekten güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş çok teşekkürler.Bu türe sahip olan arkadaşlar da deneyimlerini ve fikirlerini burada paylaşırlarsa eminim daha yararlı olucaktır....
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2009 19:12
Üstad ellerine,emeğine sağlık.
Fainzilberi çift ile aynı akvaryumu paylaştırdılar, tek yaptıkları yer kavgası oldu,önce Maison reef'in baskınlığı,
daha sonrada Failzinberinin baskın olup Maison reef rengini gizlediğine şahit oldum.
Bu türü besleyen biri olarak başka birşeyler daha demek isterdim ama maalesef şuan adaptasyon sürecinde olması hasebi ile yazılanları okumaktan başka bir şey ilave edemiyorum,gözleme devam.
Gelişen zaman içerisinde tesbitlerim olduğunda paylaşmak isterim.Sevgiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2009 22:26
[QUOTE=okaaan]Reis bey güzel paylaşım yanlız şu maison reeflerde keşke 10 cmyi geçmese daha sevimli olurdu demasonilerle falan beslenirdi?[/QUOTE]
Ben oldum olası iri ırkları severim.
Bu türünde 20 cm. ve üstü boylara ulaşması bana göre çok güzel.Haa bu boya ulaşması besleneceği akvaryum hacminin büyümesi ve değişik bir kaç sorunu beraberinde getiriyor ama yine de sırf maison reef akvaryumu kurup bir tek bu türü beslemekte bence oldukça zevkli bir uğraştır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2009 22:31
Uğur abi teşekkürler faydalı bir çalışma olmuş ellerine sağlık...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir