ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ibolat
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
30 Kasım 2018 08:53
Son Ziyaret:
13 Kasım 2020 19:21
Toplam Mesaj:
15 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
İbrahim BOLAT
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Aydin
Meslek:
Petrol ve Doğal Gaz Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

İbrahim BOLAT 150x60x50 10mm Akvayrum 65x40x40 Sump (Taşırma)

SON 10 MESAJI

150x60x50 Karma Malawi Ve Sorular
[QUOTE=BerHatS][:iyi:][:iyi:]


Malesef henüz değiştiremedim petshop petshop gezdim ama diatomit kum bulamadım Bauhaus'ta varmış zannedersem yarın gidebilirsem halledicem. Bu arada K1 kaldnes bulamıyorum nerede satılır? bir tek sahibinden de görebildim.

Tabiki forumdaki kullanıcıların tecrübeleri önemlidir ama gerek seachem gerekse reeflovers'ın sitesine baktım bu yönde bir ibare yok hatta seachem'de "it won’t increase general hardness" yazıyor. Yani sertlikle ilgili ibare sertliği arttırmadığı yönünde, reeflowers'da ise sertlik ve ph ile ilgili hiç bir uyarı yok. BEn suyu yumuşatacağını zannetmiyorum ama sadece zeolit koyup suyun test etmek gerekir net konuşmak için.

Elektronik sistemlerin entegrasyon ve kontrolü benimde çok ilgimi çekiyor fakat sistemdeki olası bir aksaklık acaba bütün sistemin çökmesine sebebiyet verebilir mi? Şahsen ben bu tarz işlerle uğraşırken yeni bir şey daha yapayım derken hali hazırda çalışanı bozuyorum. (:

Akvaryuma muhtemelen kaya ekleyeceksinizdir kayaların arkasında yatay biçimde gizleseniz, ben henüz kaya alamadım alınca öyle yapmayı düşünüyorum açıkcası.

Kaç mesajdır size yazmayı atlıyorum sürekli bir sonraki mesajda yazarım diyorum atlamadan yazayım. Yosun duvarıyla uğraşmak yerine en azından ilk etapta sumpta şans bambusu ile birlikte su marulu, su mercimeği, elodea densa gibi hızlı nitrat emdiği söylenen bitkileri kullanmayı düşünmez misiniz? Ben en kısa zamanda eklemeyi düşünüyorum. Ayrıca sumptan suyu geri basmakta kafa motoru yerine iç filtre kullanıp son bir kez daha suyu filtreliyorum tavsiye ederim.

"hayal kurmak vazgeçemeyeceğim bir alışkanlık" Son dönemde duyduğum/okuduyum en etkiliyici deyiş. Bu lafa şapkada çıkartılır, önünde de eğilinir, ayakta da durulur, selamda verilir müthiş!! [:iyi:]

[/QUOTE]

İşten güçten ve bizim ufaklıktan yeni fırsat bulabiliyorum cevap yazmak için [:)] Kedi kumunu ben migrostan aldım 7lt 12.5 tl goody marka çarli kedi kumu. k1 için ise ben de bulamadım inanın ama İstanbul'da bulmak kolaydır sanırım. Bir arkadaşım İzmir'den almış malawiizmir'den epey de bir para vermiş. Ben kendim yapmayı düşünüyorum klima hortumundan ve pipetten. İşe yarar mı bilmiyorum ama forumda bununla ilgili bir konu var [:)] Benim araştırmalarımda zeolit için suyu yumuşattığı yazıyordu ama dediğim gibi test etmedim. Elime geçerse laboratuvarda baktırırım sertliğe etkisine.

Evet işin içine otomasyon girince mecburen failsafe koymak lazım kritik noktalara. Tabi bunun için de ARGE yapıp görmek gerek ve sonuçlarına göre aksiyon almak lazım. Ama her zaman aklınıza gelmeyen bir aksilik çıkacaktır [:)]

Isıtıcıyı kayaların arkasına koymak istemiyorum çünkü olası bir kazada direkt olarak kırılacaktır ve ben daha önce bu yüzden kaplumbağalarımı kaybetmiştim o yüzden işimi şansa bırakmak istemiyorum. Sanırım JBL alıp sumpın şaşırtmasına koyacağım.

Benim sump aşağıda olduğu için iç filtre o kadar yükseğe basarken baya bir debi kaybedecektir ve daha fazla masraf yapmak istemiyorum açıkçası zaten yeteri kadar yatırım yaptım elimde avucumda ne varsa döktüm resmen [:)]

Evet o alternatifleri de düşünüyorum özellikle ikinci bölümdeki yağmurlama bölümüne bir şeyler dikeceğim [:)] deneyip sonuçlarını yazarım burada hele bir sistemi ayağa kaldırayım da [:)] Şuan borulama ve dekorasyon kaldı geriye. Çıkıp bolca kaya toplamam gerekiyor [:)]

Bunu söylerken o kadar iddialı değildim aslında ama teşekkür ederim güzel sözleriniz için.[:$]

[QUOTE=koagulant]Zeolit su arıtımında suyu yumuşatmak için kullanılır tartışmaya açık bir yanı yoktur.

Hem eheim hemde jbl ısıtıcım var. İkisini de tavsiye ederim ancak eheim boydan kaybediyor sanırım. Jbl alırsanız pişman olmazsınız oldukça hassas.

Suda nitratı engellemek için çok daha etkin ve zahmetsiz çözümler var, yosun duvarı ve bitkiye nazaran.

Lav kırığı inertdir su yumuşattığı fikri nereden çıktı bilmiyorum.[/QUOTE]

Evet sanırım JBL'den yana olacak seçimim. Hangi yöntemlerden bahsediyorsunuz acaba? Evet inert olduğunu biliyorum ama bazı yerlerde üzerine bazı mineralleri bağladığı için sertliği düşürür diyor ama dediğim gibi deneyip test etmedim.
150x60x50 Karma Malawi Ve Sorular
[QUOTE=Foai]Tank evde olacaksa işler daha kolay.

Su değişimi için aşağıdaki 3 bölmeli filteden almanızı tavsiye ederim. Set üstü,tezgahaltı gibi ibarelerle satılan bir ürün. Forumda biraz aramayla anlatımlarını bulursunuz.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/127461/251020180934561.jpg[/IMG]

Seachem markasının cama yapıştırılan amonyak,ph göstergesi gibi ürünleri var onları kullanabilirsiniz, yine aynı markanın nitrit nitrat testini kullanıp memnun kalmıştım. Bunları 1 kere alıp uzun süre kullandıktan sonra tankın dengesi ve bakım yöntemleriniz oturur, sık sık ölçüm yapmaya gerek kalmadan hobiye devam edersiniz.

[/QUOTE]


Kartul filtreleri araştıracağım. Seachem amonyak ve ph göstergesinden de sipariş vermeyi düşünüyorum teşekkür ederim önerileriniz için.

[QUOTE=Adnan53]Şimdiden hayırlı olsun akvaryumunuz... Kedi kumu mutlaka diatomite olan olsun(kumun çeşitleri var, önemli olan içindeki diatomite). İstediğiniz ince ve sıklıkta gözenekli file bulamazsanız kadın çorabı kullanabilirsiniz. Youtube ta bununla ilgili video seyretmiştim, oraya bir bakın isterseniz. [/QUOTE]

Teşekkür ederim. Diatomite kumdan aldım (Çarli kedi kumu). Kadın çorabına koyup kullanacağım :)

[QUOTE=Ches]

Forumda kedi kumu ile alakalı açılan bir başlık var. 52 sayfa yazı yazılmış. Başlığı açan kişi 12 ay boyunca deneyip gözlemlerini paylaşmış. Bunu da nitrat, amonyak testleri yaparak sağlamlaştırmış. Salınım yapmadığı için Zeolit gibi bir süre sonra değiştirmek gerekmediğini belirtmiş. Facebook'daki Akvaryum güncesi sayfasında da bu konu ile alakalı bir başlık açılmıştı. Orada da salınım yapmadığı söyleniyor. 3 litresi 7 lira olan bir ürün. Senede 1 kere değiştirmek çok maliyetli veya zor değil. Sumpı olanlar için daha kolay hatta. Ben konunun uzmanı değilim sadece orada okuduklarıma göre yorum yapıyorum.

Kadın çorabına koyularak kullanılabilir Sump içerisinde. [/QUOTE]

Siz söyledikten sonra konuyu inceldim ve mantıklı geldi bu sebepten hemen aldım bir tane [:)] 7 litresi 12.5 tl olan bir ürün için senede bir değiştirmek çok basit.

[QUOTE=BerHatS]
Lav kırığı konusunda haklıymışsınız, onu bu sayfadaki tavsiyeler üzerine kedi kumuyla değiştirmeye kara verdim fakat zeolit ile ilgili bu yönde bir bilgi göremedim. Siz nerede gördünüz, gerekiyorsa bir operasyonda ona yapayım.[/QUOTE]

Bence iyi yapmışsınız lav kırıklarını çıkartmakla. Ben ekstradan mercan kırığı söyledim sump için. Sertlik ve ph'ı yüksek tutmak istiyorum.

[URL]https://www.akvaryum.com/forum/zeolit_suyu_yumusatir_mi_k880345.asp[/URL]
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/zeolit_suyu_yumusatiyormu_k754881.asp[/URL]
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/zeolit_ile_suyu_yumusatma__k592664.asp[/URL]

[QUOTE=BerHatS]

Tekrar merhaba,
Sizi yanıltmamak için tekrar belirtiyorum benim akvaryumum yandan sumplu 15 cm bu sumpa gidiyor yani kum kullanılan alan 135 cm, 50 kg kum kullanıncada yaklaşık olarak 3 parmak kalınlığa ulaştım. Zeolit ve lav kırığının suyu yumuşatması hakkında bilgim malesef yok eğer öyleyse bende bir an önce alternatif malzemelerle yeni bir sump dizilimine geçeyim. Siporax'ın hangi ürününü kullanmayı düşünüyorsunuz? Birde ben baştan uyarayım bende başta karbon kullandım iyice yıkamama rağmen akvaryumun üst kısmına nokta nokta şeklinde yayıldı. Biir süre sinir krizi geçirmeme sebep oldu. Youtube'da gördüm kaldnes i sumpa gelen suyu taziği ile döndürüp hava motorsuz işi halledenler var ilginizi çekerse bi inceleyin derim. ATO'dan kastımız su tamamlama ise bende bir adet yaptım 2 şamandıralı yapmayı ihmal etmeyin 1i akvaryumun su seviyesi diğeri dolum tankınızın seviyesi. Kontrollü akvaryumu ile neleri kontrol edeceksiniz bende bir ara düşündüm ama aydınlatma saat ayarlı prize bağlı, ısıtma zaten termostatlı, su dolum şamandıra ile çalışıyor, fan takıp soğutma sağlanabilir ama geçen yaz kendi ufak akvaryumumda denedim suyun inanılmaz derecede buharlaşmasına sebep oluyor hem sizin hemde benim sistemim üstten taşırmalı olduğu için olası bir sıkıntıda filtrasyon komple durur. Bu işlere epey kafa yorduğunuz için görüşlerinizi merak ettim.



Zannedersem kedi kumu bakteri yerleşimi için kullanılıyor. Peki bunu sumpta nasıl kullanacağız fileye koysak olmaz, öylece döksek akıntıyı keser. Kestiremedim gece vakti[/QUOTE]

75 kg ince silis kum sipariş ettim bugün. Siporax halka olanından kullanacağım. Karbonu ise sadece kurulum aşamasında suyu arındırmak için kullanıp çıkartacağım sumptan ama o süreçte dağılır mı bilmiyorum dikkatli olmakta fayda var. Gerekirse kadın çorabında kullanıp partikülleri içinde tutmaya çalışırım. İzledim o bahsettiğini videoları artık bir sistem düşüneceğim daha karar vermedim. Su tamamlama sistemini 3 şamandıralı yapmayı düşünüyorum. 1. start 2. stop 3. düşük su seviyesi. Elimde haddinden fazla elektronik şamandıra var [:)] Otomasyon konusu ise tamamen hayal gücünüzle alakalı. Dediklerinizin yanında otomatik yemleme, uzaktan izleme, uzaktan müdahale, cep telefonundan izleme ve bildirim gibi. Hatta gün doğumu, gün batımı, ay ışığı gibi efektleri de yapanlar var. Linkteki abi bu işi farklı bir boyuta taşımış mesela [:)] Evet bu konularda ben de çok kafamı yoruyorum ama bir türlü kestiremiyorum ne olacağını. Sarım yaşadıkça tecrübe kazanacağız bir nevi kervanı yolda düzeceğiz [:)] Ama emniyet olarak olası tıkanmalarda taşmaları önlemek şamandıralar konulabilir ve otomasyonla pompa vs. devre dışı bırakılabilir. Bahsettiğim cep telefonu bildirimleriyle de size haber gelir ve daha büyük felaketler engellenebilir. Yada ısıtıcı arızalanmasında balıkların haşlanmaması için ayrı 2. kontrol birimi olarak kullanılabilir. Bunlar sadece benim düşüncelerim ve büyük ihtimalle çoğunu yapamayacağım ama hayal kurmak vazgeçemeyeceğim bir alışkanlık [:)]

[URL]https://www.youtube.com/channel/UCnUIRCsqYlYCuMIt8goNewg/videos[/URL]




Isıtıcı konusunda çok kararsız kaldım. Seçenekleri 3'e indirdim ama daha karar veremedim.

1) Fluval E300 - Çok güzel bir ısıtıcı ama fiyat olarak diğerlerine göre epey pahalı bir ürün.
2) Eheim Jager 300W - Kullananlar genelde memnun, kaliteli ve sağlam, ayrıca fiyat olarak da nispeten makul. Fakat 50cm boyu var ve benim tankım zaten 50 cm. Kayıtları falan düşünce o kadar da yok. Sumpa da koyamam sanırım çap olarak büyük olduğu için akışı keser diye korkuyorum. 2 cam arası 5 cm mesafe var oraya da çapraz sokmam lazım. Tanka çapraz olarak taksam bir sıkıntı olu mu ki? Gerçi öyle de görüntü kötü olacak.
3) JBL Protemp s300 - Bu ürün de gayet kaliteli ve güvenilir araştırdığım kadarıyla ama kalibrasyon yok sanırım bunda da.[EDIT]ibolat,2018-12-26 12:59:40[/EDIT]
150x60x50 Karma Malawi Ve Sorular
[QUOTE=Ches]

Tabi ki ustanız varsa gösterin daha iyi olur. Kum Vitasand marka 25kg çuval. Yıkanmış bir kum direk kullandım akvaryumda suyla falan hiç uğraşmadım. Gittigidiyor dan almıştım. Dak 78 diye geçiyordu sanırım. 0.5-1.0 mm arası. [/QUOTE]

İşten güçten ancak fırsat bulup da yazabiliyorum. Eşimi ikna ettim silis kum konusunda ( daha çok emrivaki oldu ama olsun [:)] ) kumu da akvaryem'de buldum arkadaşla konuştum ellerinde 1 çuval kalmış devamını sipariş etmişler bir kaç güne gelir. Fakat 50 kg mı 75 kg mı almam gerekiyor 5 cm için henüz anlayamadım. Vitasand i aradım 75 kg gerekli dedi. Siz ne kadar kullandınız sizin tankınız için? Taş olarak da burada her yerde gnays kayası var ama ben sevemedim o kayayı hiç. Kum taşı ya da bazalt arıyorum dağ tepe. [:)] Mobilya işini de usta başım iç kısmına profil yapacak ve de atölyede bikaç parça yaptırıp monte edeceğim o şekilde çözülür umarım.

[QUOTE=Foai]Afrika cichlid tanklarında (hatta amazon cinsleri için de) kullanılacak yegane taban malzemesi ince silis kumdur.
Bunun nedeni balıkların solungacından geçebilecek yapıda olmasıdır. Doğada birçok tür bu şekilde beslenir. Kumu ağzına alır ve solungacından atar ve bu vesile ile süzme hareketi ile beslenirler. Bunu kaya kazıyan türler bile yapmaktadır. Hatta bazıları bu kumu yutarak ve dışkılayarak sindirimlerine yardımcı olur.

Mercan kırığı veya benzer kalın taneli malzemeler filtrede kullanılmalıdır.

7.maddede çok ciddi bir yanlış anlamanız olduğunu düşünüyorum :

Doğal,doğala yakın demek müdahale etmemek manasına gelmez. Bu canlıların doğasındaki su şartlarını sağlamak için müdahale,su değişimi olmazsa olmazdır. Hele Afrika cichlid tanklarında bu durum tartışmaya açık bile değildir. Hem balıkların boyutu ve suyu kirletme kapasitesi hem yüksek ph’ta atıkların daha zararlı hale gelmesi hem de tanklarda ciddiye alınacak bir bitki popülasyonunun olmaması uzun vadede balıkların hastalanmasına, kavruk kalmasına, ürememesine zemin hazırlayacaktır.

Sump sistemine nitrat tüketimi için yosun duvarı ve pothos sarmaşığı gibi çözümler uygulayabilirsiniz ama sistemin dengeye oturması için vakit ayırmak, test etmek doğru değerleri yakalamak için su değişimi yapmanız gerekli olacaktır.

Son olarak, ofis ortamında , fazla müdahale istemeyen bir tank istiyorsanız Afrika cichlidleri yerine bol bitkili ve ufak balık türlerinin ağırlıkta olduğu bir tank daha kullanışlı olacaktır.
[/QUOTE]

Kum konusunda haklısınız silis kum harici çok yapay görünüyor ve zaten benim de amacım onları evinde hissettirmek. Evet su değişim süreci benim için çok öğretici olacak ve sanırım zamanla suyla beraber ben de olgunlaşıp gerekli müdehaleleri minimalize edebileceğim. Şuan çalıştığım yerde 3 kimyager ve 1 laboratuvar var. Gerekli testlerin bazılarını fotometrelerde yaptırabilirim ama nitrat nitrit gibi değerler bizim takibimizde değil onun için de hazır kitlerden temin edip düzenli takip edeceğim. Akvaryumu ofis için değil evim için yapıyorum, salonumda olacak.

[QUOTE=BerHatS]Merhabalar, bende kısa bir süre önce 150x50x50 malawi ciklet akvaryumunu forumdan edindiğim bilgilerle kurdum, çok keyifli bir akvaryum olduğunu düşünüyorum. Kendi deneyimlerimi sizle paylaşacağım umarım faydasını görürsünüz. Benim akvaryumumum sizinkinden farkı yandan sumplu olmasıdır. İceman, Demasoni ve sarı prenses bakıyorum yavru aldım, 3 balığın daha ağzı dolu. Mutlu oldukları kanısındayım

1) Kum olarak 50 kg 0.5-1.0 mm silis kum kullanıyorum. Suyu daha uygun formda tutmak için Reeflowers'ın Cichlid Trace ve Salt African ürünlerini kullanıyorum ayrıca su değişimlerinde musluk suyu kullandığım için Effective Conditioner'ı mutlaka kullanıyorum.

2) Her gün düzeltseniz bile kumda yer yer göktaşı düşmüş gibi kraterler meydana geliyor bence yüksek tutmak daha iyi bir tercih ileride midye eklersenizde kendilerini daha rahat gömebilirler.

3) Henüz benim akvaryumum 2 aylık oldu, bir kaç defa farklı dizilim yaptım sonuçta bir değişiklik göremedim bana göre ilk ve son maddenin elyaf olmasında büyük katkı var ayrıca sizin malzemerin dışında zeolit (mutlaka tavsiye ederim) ve lav kırığı kullanıyorum hangi malzemenin ne işine yaradığını görmek için https://www.seachem.com/filtration-removal-chart.php adresindeki tabloyu kullanıyorum. Şans bambusuna benimde niyetim var fakat henüz koymadım

4) Hava motoru kullanmıyorum.

5) Isıtıcı olarak Tetra Tec Ht300 Akvaryum Su Isıtıcısı 300w kullanıyorum memnunum bir sıkıntısını görmedim.

6) Ben ilk ışık koyduğumdan ışıktan kaçtıklarını gördüm o yüzden fazla ışıktan rahatsız olduklarını düşünüyorum, 2 köşede az miktarda ışık kullanıyorum zamanlıcıya bağlı olarak. aydınlık ama öyle çokda ışıl ışıl bir akvaryum değil benimki açıkcası.

7) Akvaryum hacminiz fazla olduğu için biraz daha fazla bir süre idare edebileceğinizi düşünüyorum fakat ben yüksek miktarda su kaybı yaşıyorum, bu yüzden üstten taşırmalı sistem düşünmeyin derim, ayrıca otomatik su dolum cihazı yapmanızda fayda olduğu kanısındayım.

Yem olarak Tropical Super Spirulina Forte Granulat , Sera Immun Pro Granül, Tetra Malawi Granules ve birde Tetra Cichlid Algae olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

Bu arada 20 adet balıkla başladım ilk gün 2 sini dışarı atlama neticesinde kaybettim, bence bu konuyuda es geçmeyip bir çözüm üretin.

çok tecrübeli olduğumu iddia edemem ama yardımcı olabileceğim herhangi bir konu olursa seve seve yardım ederim[/QUOTE]

Önclikle değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Ben de effective conditioner aldım musluk suyu kullanacağım için ama yine de Fatih Bey'in de önerdiği gibi 70-80 litrelik bir bidon veya kova temin edip suyu en azından bir kaç gün dinlendirmeye çalışacağım. Hiç olmazsa suyu kovada şartlandırıp öyle ekeleyeceğim. 50 kg kum kaç cm yükseklik yaptı ortalama sizin tankınızda? Bildiğim kadarıyla zeolit de lav kırığı da suyu yumuşatıyor ve bu malawi tankalarında pek istenen birşey değil. Siz böyle bir etkisini gördünüz mü? Yoksa fiyat olarak da etkinlik olarak da çok güzel malzemeler. Şuan için elimde elyaf, sünger, bioball, siporax, mineralli halkalar, sera crystal clear ve ilk kurulum için bir miktar carbon var. Ve tabi bir de Taner Bey'in de tavsiye ettiği çarli kedi kumu [:)]. Yanına matrix ve belki bir tane daha kaliteli substrat eklemeyi düşünüyorum ayrıca DIY kaldnes de yapmayı düşünüyorum becerebilirsem [:)]. Tankımın üstünde buhar camı var sump için de dakota kestireceğim üstünü kapatmak için. Benimki taşırma kuleli daha doğrusu borulu [:)] buharlaşmayı bir nebze de olsa engellerim diye düşünüyorum. Elektronikle aram biraz iyi ve ATO için kafamda bir proje var. Aliexpress den sipariş verdim malzemeleri bekliyorum. Zaten onun için ayırmıştım soldaki tek göz dolabı. İşe yararsa çok basit bir sistem burda paylaşırım nasıl yapıldığını. Aklımda arduino yada raspberry pi kontrollü bir akvaryum yapmak var ama bakalım vakit bulabilecek miyim.[EDIT]ibolat,2018-12-24 22:24:44[/EDIT]
Sizce Taşır Mı?
Biraz içim rahatladı sağolun.

[QUOTE=devrimdpt][S]Dolabın arka kısmı da mdf mi?[/S] 4 tane dikine panel ve hepsinin altında ayak var. Arka kısım da mdf ise taşır. [/QUOTE]

Ortada tek dikme var arkası da dahil olmak üzere her yeri 18mm mdf.

[QUOTE=caspr]Cam+Su 543Kg
Kum 50Kg
Taş 40Kg (Çok fazla bile)
Toplam : 633Kg - 650Kg.
Dikine 4 Mdf var. 650/4= 162,5Kg
Bana kalırsa fazlasıyla taşır, İçiniz rahat etmiyorsa, dikine ekstra bölme atın, yada dikine mdf'nin yanına bir tane daha ekleyin.

Tankınızın sağa yada sola kayarak devrileceğini düşünüyorsanız, (Ben ihtimal vermiyorum, öyle kolay değil.) Köşelere destek koyarsanız daha iyi olur.[/QUOTE]

Yukarıda da belirttiğim gibi sadece bir dikme var ortada. 8 ayak var ama 6sı yük altında. Mobilyayı yapan arkadaş da taşıyacağı kanaatinde ama emin olamadım bir türlü. Yazılarınızı okuduktan sonra biraz da olsa içim rahatladı. Ama yine de köşelerini güçlendirmeye çalışacağım ki gönyeden kayıp bir şekilde yana yatmasın. Gerekirse sumpı kurduktan sonra ortdaki ayağın oraya 5 santimlik portatif bir parça daha koyabilirim bu şekilde yük biraz daha bölünür. Kapakların açık hali şu şekilde bu arada.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211082/201220182019241.jpg[/IMG]

İçi savaş alanı gibi henüz kusura bakmayın [:)][EDIT]ibolat,2018-12-20 20:32:14[/EDIT]
150x60x50 Karma Malawi Ve Sorular
[QUOTE=Ches]
Kendimden örnek vermem gerekirse, bir önceki ve bu tankımda profil kullanmadım. Aslında bunda kullanmayı düşünmüştüm ama dolabı yaptırdığım kişi yeterli olacağını garanti etmişti. Sağ,orta ve solda yükün bindiği kısımlar 2 kat MDF yaptık. Arkası da komple MDF. Şuana kadar sorun yaşamadım ama ilerde yaşamayacağımın garantisi yok tabi. İmkan varsa yaptırın derim. Yoksa da bir mobilya ustası ile mevcut dolabı nasıl güçlendirebileceğinizi görüşün bence. Umarım kazasız belasız hobiyi devam ettirebilirsiniz.
[/QUOTE]

Az da olsa için rahatladı [:)] Mobilyayı yaptırdığım zaman niyetim su kaplumbağası beslemekti ve için 200 lt su dolduracaktım sadece ama tabi işler değişince hesaplar da değişti. Mobilyayı yapan arkadaşımı bugün tekrar aradım senelerdir bu işi yapıyorlar ve bana dediği 1 tondan fazla dik yükü kaldırır şeklindeydi. Benim korkum aslında yana yatması o yüzden de bana köşeleri sabitlemek için L demirleri kullanmamı tavsiye etti içimin rahat olması için yine de bir sıkıntı olmayacağını söyledi. Ama hala içimde endişe var o sebeple ustabaşım kaynaktan anlıyor onu alıp eve götüreceğim bir de o baksın nasıl güçlendirebiliriz. O kadar masraf ettim ve en önemlisi heveslendim sehpa yüzünden yarı yolda kalmak istemiyorum [:(]

[QUOTE=Ches]
Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Eşinizi ikna etme açısından benim tankı gösterin. Bende Bej renk silis kum kullanıyorum çünkü[;)]
[/QUOTE]

O da çok beğendi tankınızı. Çok sakinleştirici bir görüntüsü var. Çok beğendim gerçekten umarım nazarım değmez [:)] 0 numara mı kullandınız acaba silis kumu? Yoksa 0.5-1.0 mm mi? Bir markanın ürünü mü yoksa açıkta satılan bej kumlardan mı? Nereden temin ettiniz? Çünkü gerçekten çok hoş bir görüntüsü var. Piyasada satılanlar fotoğraflarından mıdır nedir çok hoş gelmiyor gözümü ama tankta ayrı bir duruşu var sanırım.
150x60x50 Karma Malawi Ve Sorular
[QUOTE=Ches]Merhabalar,

Balık sayınız gayet iyi çünkü ölçüleriniz buna fazlasıyla müsait.
1. Kalsiyum karbonatlı kum kullandım. Kapalı kova halinde satılandan almıştım yıkamadan kullanmıştım sorunsuzdu. Doğal duruyor mu derseniz Hayır derim. Bej renk Silis kum Afrika türleri için daha uygun bir renk. Ph konusunda ülke suları zaten yeterince Ph olarak yüksek ve alacağınız balıklar da yerli üretim olacağı için bu değerlere alışmış balıklar olacaktır.
2. 5 cm bence de gayet uygun. Diğer arkadaşların dediği gibi sürekli kazıp duruyorlar zaten.
3. Sump yeterli olur. İçine bakteriler için kaliteli malzemeler kullanmaya bakın. Sera Siporax , eheim substrat veya uygun fiyatlı olarak Diatomite Kedi kumu.
4. Hava motoru kullanmıyorum. Çift çıkıştı Eheim var elimde. Sesi öyle çok değil. Sumpta akvaryuma gelen suyu yüzeye verme imkanınız varsa suyu dalgalandırarak gerekli oksijeni sağlayabilirsiniz.
5. Eheim 300w kullanıyorum ama Fluval'de bu işlerde gayet iyi bir firma. Watt olarak yeterli olur.
6. Şerit Led kullandım bi süre. Mavi ve Beyaz. 5-6 çeşit Malawi besledim. Hepsinden yavru aldım sorunsuz büyüttüm. Şuan Florasan kullanıyorum.
7. Yukarıda sorduğunuz sorularda kum kalınlığı olsun, aydınlatma türü olsun balıklarınıza önem verdiğiniz görünüyor. Bütün bunların yanında en önemlisi su değişimidir. Bunu aksatmadan yapmanızı tavsiye ederim size. [/QUOTE]

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tankınızın hayranıyım. [:)] Tecrübe ve önerilerinizi paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Kedi kumunu mutlaka deneyeceğim onun dışında da siporax ve matrix kullanmayı düşünüyorum ve piyasadaki diğer bazı ürünlerden deneme amaçlı kullanacağım. Evet sonuçta bu canlıların yaşamı büyük ölçüde bana bağlı. Ben onları mutlu edebileyim ki onlar da beni mutlu etsin gayem bu. Şimdi ise kafamı karıştıran ve dün gece uykularımı kaçıran başka bir sorunla uğraşmaktayım. [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/sizce_tasir_mi_k932547.asp?PID=5574911#[/URL]
Her ne kadar mdfnin sağlam olduğunu düşünsem de kafam çok karışık ve güçlendirme için opsiyonları değerlendiriyorum.

[QUOTE=fma3280]
Öncelikle değerli yorum, öneri ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

En başından beri Perl White Sand çok hoşuma gidiyor ve çok olumlu yorumlar okudum kumla ilgili ama bahsettiğim ölçüleri doldurmak için 75kg'dan fazla kum kullanmam gerekiyor ki bu da maliyeti epey bir arttırıyor. Sizce maliyeti düşürmek için alta beyaz silis kum üste bunu sersem mantıklı olur mu? Sonuçta suya vereceği kalsiyum iyonları ppm düzeyinde olacak ve bu 25kg kumum kalsiyum kaybederek erimesi çok çok uzun zaman alacak.
Dalga motorunu araştırdım fakat bazı yazılarda cikletlerin pek akıntı sevmedikleri yazılı o yüzden kararsız kaldım ve onun yerine sump dönüş hattını aşağıdaki gibi yapıp yani 40lık boruyla akvaryuma kadar gelip akvaryum içinde 3 tane inegal te'yi yanyana bağlayıp uçlarına 25mm'lik nozzlellardan takmayı ve bu şekilde akış yönünü ayarlayarak sirkülasyonu optimize etmeyi düşünüyorum ama bu konuda hiç bir tecrübem yok ve sonuçta ne olacağını hiç bilmiyorum. Ama eğer becerebilirsem nozzlelardan birinin ucunu su yüzüne doğru çevirip dalgalanma yaratabilirim. Dalga motoruyla aynı işlevi görür mü sizce? Bir de dalga motoru olarak ne önerirsiniz?
Bahsettiğiniz azot döngüsünü kurmanın bir yolu yok mudur? Amonyaknitratnitritazot sonuçta amonyaktan kurtulacağım ama tabi ki reaksiyonlar sonucu bazı radikaller ortaya çıkacak ve su değişimi fayda sağlayacak ama ben bunu minimumda yapmayı nasıl başarabilirim?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211082/191220181316421.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211082/191220181317071.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211082/191220181320171.jpg[/IMG]

Birde sumpın taşırma köşesine aşağıdaki bir pleksi kestireceğim bu şekilde suyu üstten değil de tabana yakın yerden emecek bu şekilde de dip kısmını temizleyeceğini umuyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211082/191220181318431.jpg[/IMG]

Yem konusu sormamayı unutmuştum hatırlattığınız için teşekkür ederim. Bu belirttiğim türler hem otçul hem etçil. Yem olarak ne tavsiye dersiniz?

Çok soru soruyorum kusura bakmayın ama çok şey okudum ve kafam çok karıştı. [:)][/QUOTE]

Tekrar Merhaba;

Alta beyaz silis kum koymanızda bir sıkıntı olmaz. Maliyet bakımından haklısınız. Fiyatlar uçtu.
Çikletler akıntıyı severler. Tropheuslar çok sever Malawi çikletleri daha hafif sever. Zaten dalga motorunu 7/24 açık bırakmak doğru değil. Bir timer ile gece ışıkları kapadıktan sonra dalga motorunu da kapatırsınız, balıklar dinlenirler.
Eğer dediğiniz gibi bir şekilde su çıkışını su yüzeyine verebilirseniz oluşan dalgalanmadan gerekli olan oksijeni yaratabilirsiniz. Bu durum bir akıntı da oluşturacaktır. Yeterli olur mu onu gözlemleyerek karar vermek daha doğru olur. İleri de duruma göre takviye yaparsınız.
Muhakkak supm'ın emiş noktasını akvaryumun alt-köşeye denk getirin. Şöyle bağlayalım durumu ;
Kafa motorunuzun sirkülasyon gücü 150 cm akvaryumun ters köşede ki dışkı-pislikleri alabilecek mi onu deneyerek anlarsınız. Eğer yetersiz olursa o zaman bir dalga motoru tedarik ederek bu durumu çözersiniz.
Bu arada muhakkak bir ısıtıcı temin edin. Oda sıcaklığı önemli ama su ısısını stabil tutmak için ısıtıcı şart.
Su dinlenme tankına ihtiyacınız yok. Ben şöyle yapıyorum. Nalbur dan aldığım büyük boy plastik bir çöp kovası ( yaklaşık 80 litre ) aldım. Akvaryumu odanın köşesine çaprazlama koydum. Bu şekilde arkada bir üçgen oluştu ve bidonu oraya koyuyorum, göz kirliliği de olmuyor. Bir hortum ile musluktan içine su koyuyorum. Bir kafa motoru ve hortum ile akvaryumdaki atık suyu balkon giderine boşaltıyorum, aynı kafa motoru ve kısa bir hortum ile akvaryumun arkasındaki bidonda dinlenmiş olan suyu akvaryuma takviye ediyorum. Tabii bu suyu akvaryum suyu ile aynı ısıya getirerek... Yani gözünüz de büyütmeyin, bu işlem yarım saatimi almıyor. Cam temizliği filan dahil. Su değişimini sadece amonyak-nitrat için değil, taze, oksijeni bol, yani nitelikli bir su takviyesi için de yapıyoruz.
Karbon filtre ile su arıtma yöntemini bende okudum. Muhakkak başarılı sonuçları vardır. Ama orta ya da büyük boy bir balığı, yani belli bir su değer alışkanlığı olan balığı alıştırmakta zorlanılması mümkün. Belki yavru iken bu yöntemi denemek daha sağlıklı olabilir, herhangi bir kayıp yaşamamak adına. Bir de karbon filtre suda ki bir çok faydalı elementi de tutar diye düşünüyorum klor ile beraber.
Yem konusun da tavsiyelerim. Dainichi veggie fx, Jbl %40 sprilluna, Dainichi Cichlid Ultima Krill, Tropical Cichlid Granulat, Jbl Novo Tablet Yem, New Life Spectrum Cichlid Formula, Tetra Pro Vegetable Algae, Sera flora, Tropıcal spirulina forte 

Kolay Gelsin..


[/QUOTE]

Dediğiniz gibi deneyip görmem gerekiyor sirkülasyon işini. Kum olarak da karışım kafama yattı ama doğal durmayacak ona üzülüyorum. Hanımı bir türlü ikna edemedim bej kuma [:)] Benim akvaryumum duvara neredeyse sıfır ve öyle üçgen koyabileceğim bir yer yok maalesef. Bildiğim kadarıyla aktif karbonun mineral tutma özelliği yok ama yine de bir araştıracağım o konuyu. Yem tavsiyeleriniz için de ayrıca teşekkür ederim. Hangisini en kolay temin edebilirim bir araştırayım.
Sizce Taşır Mı?
[QUOTE=hasan_ali05]O akvaryumun ağırlığı zaten camıydı suyuydu kumuydu derken 750 kg a yaklaşacaktır belki geçecektir.En üstün 2 kat olması çok fark ettirmez yükü taşıyan parçaların kalınlığı daha önemli birde zaman içerisinde illaki suyu yiyecek ve kabarma yapacaktır alta komple demir profil olmasa bile bence biraz güçlendirme yapmak gerekli en azında kafanızın rahat olması açısından.[/QUOTE]

Yük taşıyan kenarlar, arkalık dikme vs. hepsi 18mm mdf ama dediğiniz gibi güçlendirme yapsam en azından riski azaltırım. Çünkü 1 yaşında bir oğlum var ve es kaza bir şey olursa Allah korusun dönüşü yok. İç arka tarafını komple kalın bir köşebentle dönersem sanırım fayda sağlar.
Sizce Taşır Mı?
[QUOTE=alicichlid]Mdf isterse 3 kat olsun, ilerde illaki sehim yapacaktir.Bundan dolayı akvaryumun tabana uyguladigi basınç da zamanla artmaya hatta 10,20 katina cikacaktir. Aşırı riskli bir durum. Suyu bosaltip 30x30 kutu profilden Mdf masasinin altını dönün. [:iyi:][/QUOTE]

Neden 10 katına çıkacaktır hocam anlamadım? Bölmelerin ortasında dikme var yine de bel verir mi? Akvaryum boş şuan ama sadece altını profil dönsem yine de fayda sağlar mı? Yaptırdığım arkadaşla görüştüm hiç bi sıkıntı olmaz o sehpa 1 tondan fazla taşır dedi ama sağa sola yatmasın garanti olsun istiyorsan köşelere L demir vidala gönyesi bozulmaz dedi. Yine de emin olamıyorum. İçini profil dönmek için de komple sökmem gerekiyor sehpayı. Çok can sıkıcı bir durum [:((]
Sizce Taşır Mı?
[QUOTE=muratdeg]Tabi ki riskli, ben olsam bu şelilde kullanmazdım. Camın kalınlığı da başka bir konu, onun yeterli olup olmaması da çok önemli.
Ayrıca kaya kullanılması da ağırlığı arttıracaktır.[/QUOTE]

Cam 10mm onun hesabını yapıp da seçmiştim.
Sizce Taşır Mı?
Merhabalar,

150x60x50 bir akvaryum kurma çabasındayım. Akvaryumu ve mobilyayı yaklaşık 2-3 sene önce su kaplumbağalarım için özel yaptırmıştım fakat bir kaza sonucu akvaryumu kullanamadan kaplumbağalarımı kaybettim. O zamanlar birazda cahillik biraz da aceleden mobilyamın içinde profil görmek ve sanayide çok uğraşmak istemediğim için mobilyayı sadece mdf kullanarak yaptırdım. akvaryumun altında 2 kat mdf var diğer kısımları ise tek kat mdf. Mobilyada 3 kapak var soldaki tek kapak 1 göz sağdaki 2 kapak tek göz olmak üzere 2 gözü var. Biliyorum bu güne kadar aklın neredeydi diyeceksiniz ama dün gece uykum kaçtı resmen felaket senaryolarını düşünmekten. Sorum şu ki sizce bu mobilya bu kadar ağırlığı taşır mı? Bu arada akvaryum malawi akvaryumu olacak ve bolca kum ve kaya olacak.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211082/181220182129051.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.